"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Στην Πολωνία ο πόλεμος με την Ιστορία συνεχίζεται



Η κυβέρνηση της Πολωνίας, συνεχίζει να επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο στο κυνήγι ιστορικών οι θέσεις των οποίων δεν «αρέσουν» στο καθεστώς ακολουθώντας πιστά την παράδοση που ξεκίνησε αμέσως λίγο μετά την εκλογή του εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» και της Μπεάτα Σίντλο, εκλεκτή του γνωστού Γιάροσλαβ Κατσίνσκι...

Η μάχη της πολωνικής κυβέρνησης με την ιστορία ξεκίνησε εδώ και μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του διακεκριμένου καθηγητή ιστορίας, με ειδίκευση στο Ολοκαύτωμα και συγγραφέας του εμβληματικού βιβλίου «Γείτονες» , Jan Tomasz Gross. Δέχθηκε ένα πρωτοφανές κύμα επιθέσεων από την πολωνική κυβέρνηση που δήλωσε μάλιστα πως θα κινήσει τις διαδικασίας ώστε να του αφαιρέσει τον ανώτατο τιμητικό τίτλο που του είχε απονεμηθεί επειδή...τόλμησε να υποστηρίξει πως υπήρξαν περιπτώσεις Πολωνών χωρικών που συνεργάστηκαν με τους Ναζί και τους βοήθησαν στη σύλληψη και κατά συνέπεια εξόντωση Εβραίων.

Ποινικό αδίκημα και φυλακίσεις

Τώρα πλησιάζει η ώρα για τη λήψη μιας ακόμη κυβερνητικής απόφασης που προκαλεί την επιστημονική κοινότητα και εγείρει σοβαρά ζητήματα για τον τρόπο που μπορεί να γίνεται αντιληπτή η έννοια της ελευθερίας της έκφρασης.

Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει προτείνει και εντός των προσεχών θα «περάσει» νόμο που θα προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και ετών για όποιον τολμά να αναφέρεται πχ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που λειτουργούσαν σε πολωνικό έδαφος την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ως «πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης». Επίσης ως ποινικό αδίκημα και με ποινή φυλάκισης έως τριών ετών θα αντιμετωπίζεται και οποιαδήποτε αναφορά που «εμπλέκει» την Πολωνία ή Πολωνούς σε εγκλήματα του Γ' Ράιχ.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 16 Αυγούστου και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του τρέχοντος μήνα. Αναφορές στο πως ακριβώς θα εφαρμοστεί ο νόμος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και αν και αρχικά υπήρχαν αναφορές πως θα εξαιρεθούν αυτού καλλιτέχνες και ιστορικοί, πληροφορίες αναφέρουν πως «τίποτε δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί».

Το σίγουρο είναι πως ο νόμος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για δημοσιογράφους και ιστορικούς, να προβούν σε αναφορές που μπορεί να ερμηνευθεί πως άπτεται του νέου νόμου που εισηγείται η κυβέρνηση.

Ο ιστορικός Jan Grabowski o οποίος αυτή την περίοδο ασχολείται με την συγγραφή του νέου του βιβλίου «Ο ρόλος της Μπλε Αστυνομίας στην Εξόντωση των Πολωνών Εβραίων» δεν είναι βέβαιος για το εάν και κατά πόσο θα μπει στο στόχαστρο των αρχών. «Δεδομένου του κλίματος που επικρατεί και της συμπεριφοράς της παρούσας κυβέρνησης, τίποτα δεν αποκλείεται...Εκδίδοντας ένας τέτοιο βιβλίο εκθέτεις τον εαυτό σου σε σοβαρούς κινδύνους και σε πιθανές νομικές ενέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου