"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Αιτήσεις επιστροφής στην Ελλάδα


Τα παρακάτω έγγραφα που σας παρουσιάζουμε είναι αιτήσεις των ελληνικών πρεσβειών και προξενείων στης Ελλάδας για Έλληνες πολίτες πολιτικούς πρόσφυγες ή τις οικογένειές τους, που επιθυμούσαν να επαναπατριστούν. Η γλώσσα και τα ερωτήματα που τίθενται είναι χαρακτηριστικά


Ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα

Ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα - Αίτηση στα γαλλικά

Ελληνική πρεσβεία στη Ρουμανία

4 σχόλια:

  1. Ποιά χρονική περίοδο ίσχυαν αυτά τα έγγραφα; Εχει ενδιαφέρον, γιατί, όσοι επαναπατρίστηκαν εκείνη την περίοδο, προφανώς έκαναν " δήλωση".Εκτολς και αν τα έγγραφα είναι πλαστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από την περίοδο 1955- 1975. Ναι ζητούνταν δήλωση από όσους επαναπατρίζονταν και η διαδικασίες ήταν χαώδεις για αυτό ελάχιστοι γύρισαν πριν τη μεταπολίτευση

      Διαγραφή
    2. Οι περισσότεροι που γύρισαν πριν τη μεταπολίτευση, γύρισαν το 1965. Το ΚΚΕ όμως, παρότι υπέγραψαν τα παραπάνω έγγραφα, δεν τους διέγραψε για ' δήλωση' .Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις μνήμες αγωνιστών, που δημοσιεύονται στο Ριζοσπάστη.Σε αντίθεση με όσους υπέγραφαν στη Μακρόνησο.

      Διαγραφή
    3. Nαι είναι γνωστό ότι δεν διαγράφονταν όσοι δήλωναν σε συνθήκες τέτοιες ή βασανιστηρίων. Φυσικά με τον όρο ότι η πολιτική τους στάση ήταν σωστή.

      Διαγραφή