"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΔΣΕ στο φεστιβάλ της ΚΝΕ


Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, που συμπληρώνονται το 2018, η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Φέτος, άλλωστε, συμπληρώνονται τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Σ' αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας και τη θετική πείρα προηγούμενων χρόνων, στις κεντρικές εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση, θα φιλοξενηθεί μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο μεγαλειώδη, τρίχρονο (1946 - 1949) αγώνα του ΔΣΕ. Την έκθεση επιμελούνται η Ιδεολογική Επιτροπή και η Επιτροπή Νέων Γυναικών του ΚΣ της ΚΝΕ. Η προετοιμασία της έκθεσης έχει αρχίσει ήδη από το Μάη, με μελέτη βιβλιογραφίας, ντοκουμέντων και υλικών από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η έκθεση του Φεστιβάλ αποτελεί έναν από τους πλέον κεντρικούς χώρους, που κεντρίζει το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών του Φεστιβάλ κάθε χρόνο, συνδυάζοντας τα στοιχεία της ιστορικής γνώσης, των συμπερασμάτων από την ιστορική πείρα, αλλά και του συναισθήματος και της συγκίνησης μέσα από το καλλιτεχνικό έργο κομμουνιστών δημιουργών. Στη φετινή έκθεση θα περιλαμβάνεται πλήθος φωτογραφικού υλικού από τον αγώνα του ΔΣΕ, αξιοποιώντας το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη (οπερατέρ του ΔΣΕ). Παράλληλα, τμήματα της έκθεσης θα συνοδεύονται από πρωτότυπα εκθέματα από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ όπως για παράδειγμα έγγραφα, ντοκουμέντα και εφημερίδες που αποτυπώνουν τη δράση του ΚΚΕ, του ΔΣΕ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΔΝΕ) την περίοδο 1946-1949, πρωτότυπους -χειρόγραφους πολλές φορές- επιχειρησιακούς χάρτες μονάδων του ΔΣΕ, στολές μαχητών, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα σημειώματα μαχητών και αξιωματικών και του ΔΣΕ, τεχνικά και επιχειρησιακά εγχειρίδια του ΔΣΕ που αφορούν τη στρατιωτική εκπαίδευση των μαχητών του κ.ά.

Η έκθεση θα λειτουργεί με οργανωμένες ξεναγήσεις, ενώ θα προβάλλονται οι νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για τον αγώνα του ΔΣΕ, όπως η έκδοση «Φωτογραφίζοντας το ΔΣΕ» (με πάνω από 1.000 φωτογραφίες από το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη) και η έκδοση «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (Συλλογή Κειμένων. Έγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ)».

Μέσα από την έκθεση, η ΚΝΕ επιδιώκει να δώσει συνέχεια στην επαφή χιλιάδων νέων με τον αγώνα του ΔΣΕ, τη μελέτη της τρίχρονης δράσης του, αλλά και στη διάδοση των πολύτιμων συμπερασμάτων που απορρέουν από αυτήν την κορυφαία ένοπλη ταξική σύγκρουση στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα.

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου