"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα παλιό τραγούδι με ιστορία


Πολλά είναι τα παλιά λαϊκά τραγούδια που έχουν ξεχαστεί και ακόμα περισσότερα εκείνα των οποίων την ιστορία και τη θεματολογία δεν γνωρίζουμε, ένεκα του ότι δεν έγιναν γνωστά ή του ότι αυτή "παραλλάχθηκε" με τα χρόνια για να "βολεύει" πολιτικά. Το παρακάτω τραγούδι γράφηκε από τον παλιό αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού Πάνο Τζαβέλλα και έχει τον τίτλο "Ο φρούραρχος της Καστοριάς". 

Το τραγούδι αναφέρεται στην διάλυση της 22ης Ταξιαρχίας του Εθνικού Στρατού από την αντεπίθεση του ΔΣΕ στο Βίτσι. Ο πανικός που ακολούθησε ήταν μεγάλος, ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια, ενώ προκάλεσε και ολιγοήμερη κυβερνητική κρίση. Η κατάληψη της Καστοριάς  από τον ΔΣΕ αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ δεκάδες στρατιώτες και αξιωματικοί του ΕΣ εκτελέστηκαν για δειλία και πήρε αρκετόν καιρό στις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακάμψουν από το πλήγμα. 

Η εισβολή του ΔΣΕ στην περιοχή της Καστοριάς ξεκίνησε από το ύψωμα Μάλι-Μάδι, στο οποίο διέλυσαν κυριολεκτικά κάθε αντίσταση, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να διαρρέουν άτακτα στην Καστοριά. Εκεί, η στρατιωτική διοίκηση του ΕΣ τους περίμενε με έτοιμα πυροβόλα και πολλοί από τους στρατιώτες εκτελέστηκαν επί τόπου χωρίς στρατοδικείο. 

Διοικητής της περίφημης 8ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ, που πραγματοποίησε την επίθεση ήταν ο νεαρός 25χρονος ταξίαρχος Παντελής Βαινάς. Γεννήθηκε στα Ασπρόγεια Φλώρινας (κάτι σαν Σαρτζετάκης) δήλωνε σλαυομακεδόνας, ενώ η καταγωγή του ήταν από την Καρδίτσα (Κερασιές Αγράφων) από όπου είχε έλθει νεαρός εθελοντής στον Μακεδονικό αγώνα ο πατέρας του.Η οικογένεια των Βαινάδων έχει ηρωικό παρελθόν που φτάνει ως το 1821.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ ο Βαινάς βρέθηκε το 1958 στη Βουλγαρία όπου υπηρέτησε επί 35 χρόνια στον βουλγάρικο στρατό και αποστρατεύθηκε το βαθμό του στρατηγού και μολονότι είχε ανατραπεί το σοσιαλιστικό καθεστώς όταν πέθανε, ο Βαινάς τιμήθηκε δεόντως και η νεκρώσιμη ακολουθία του εψάλη στη μητρόπολη της Σόφιας.

Φρούραρχος της Καστοριάς την περίοδο της επίθεσης ήταν ο στρατηγός Κιτριλάκης. Ο στρατηγός γλίτωσε την αιχμαλωσία ως εκ θαύματος και μετά την επίθεση καθαιρέθηκε. 


Ακούστε το τραγούδι εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου