"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Bανδαλισμός στην προτομή της Λέλας Καραγιάννη


Άγνωστοι προκάλεσαν σοβαρή ζημιά (την αποκεφάλισαν) στην προτομή της Λέλας Καραγιάννη  στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα στα Εξάρχεια.

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στο χωριό Λίμνη της Εύβοιας, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον φαρμακοποιό Γεώργιο Καραγιάννη, με τον οποίο απέκτησαν επτά παιδιά.

Κατά την γερμανική Κατοχή έγινε μέλος της αντίστασης, μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα». Την οργάνωση δημιούργησε και χρηματοδότησε η ίδια, το 1941. Στόχος της οργάνωσης ήταν η φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών στο Κάιρο, αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Η οργάνωση διώχθηκε ανηλεώς από την κατοχική Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους· κάτι που στοίχισε την μεταπολεμική δικαστική καταδίκη των μελών της.

Τον Ιούλιο το 1944, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με πέντε από τα παιδιά της. Βασανίστηκε στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και ύστερα από λίγο διάστημα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στο παρακείμενο άλσος Χαϊδαρίου μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, περίπου ένα μήνα πριν από την Απελευθέρωση.

Ακόμα κι αν η Λέλα Καραγιάννη δεν ανήκε στο ΕΑΜ και δεν χαρακτηρίζονταν ως αριστερή ή κομμουνίστρια, η δράση της κατά την Κατοχή υπήρξε πατριωτική και αξιόλογη. Όποια λοιπόν κι αν είναι η πολιτική καταγωγή των βανδάλων (αναρχικοί ή ακροδεξιοί) έχουμε μονάχα πούμε ότι είναι άξεστοι κάφροι, με λογική σύγχρονου ΕΚΟΦίτη. Με την πράξη τους αυτή δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν τη μνήμη της Λέλας Καραγιάννη, αλλά μας έδωσαν μια αφορμή για να τη θυμηθούμε και να την τιμήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου