"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Σαν σήμερα: Η σφαγή του Ελευθερίου Λάρισας


Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1943 δύο Γερμανοί οπλίτες βγήκαν για κυνήγι στο δάσος της Δήμητρας με τις μηχανές τους. Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, αντάρτες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Γιώργο Αντωνόπουλο από τον Έλαφο, τους επιτέθηκαν σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον δεύτερο.

Την επομένη γερμανικό αεροπλάνο τύπου Henkel προχώρησε σε αναγνώριση των ορεινών σημείων της περιοχής γύρω από το Ελευθέριο, ενώ παράλληλα μια πλήρης γερμανική φάλαγγα από τη Λάρισα πέρασε από το Ελευθέριο κατευθυνόμενη για το δάσος της Δήμητρας. Περνώντας από το Ελευθέριο δεν σταμάτησαν και δεν υπήρξαν βιαιοπραγίες. Οι κάτοικοι των οικισμών της Δήμητρας είχαν ειδοποιηθεί από τους αντάρτες και κατέφυγαν προς τον Κίσσαβο, γλιτώνοντας από τα γερμανικά αντίποινα. 

Τις πρώτες απογευματινές ώρες οι Γερμανοί επέστρεψαν στο Ελευθέριο μπλόκαραν τις εξόδους του χωριού και κάλεσαν όλους τους άνδρες ηλικιών από 15 ως και 50 έτη να παρουσιαστούν στην πλατεία λέγοντάς τους πως θέλουν απλώς να τους μιλήσουν. Οι κάτοικοι παρουσιάστηκαν στο καφενείο του χωριού, όπου οι Γερμανοί προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν με φορτηγά στη Λάρισα και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στη θέση Μέζουρλο.

Εκτελέστηκαν οι εξής πολίτες:

Φρουξυλιάς Χρ. του Αθ., Φρουξυλιάς Αλ. του Αθ., Γκαραγκούνης Α. Α., Βάιος Χρ. του Β., Αναγνωστόπουλος Α. του Δ., Αναγνωστόπουλος Γ. του Δ., Αναγνωστόπουλος Δ. του Γ.,Ξεσφιγκούλης Κ. του Π., Μαγαλιός Δ. του Β., Μαγαλιός I. του Α., Χριστοδούλου Δ. του Β., Γιανακάρας Β., Γκουντέτσιος Σ. του Α., Μάλλιος Χ. του Η., Μάλλιος Κ. του Η., Κρεμαστάς Ε. του I., Αναστασίου Β. του Ν., Ζαφειρούλης Α. του I., Μητρακούλης Η. του Κ, Σιάτρας Κ. του Α., Ζαφειρούλης Β. του Α., Ζαφειρούλης Δ. του Α., Κοντογιάννης Ε. του Κ., Κοντογιάννης Α. του Κ., Σαπουνάς I., Σαπουνάς Αθ., Χάμος Κ., Κακαλούλης Μ. του Β., Κακαλούλης Γ. του Ν., Πατσούρας I. του Ν., Στάμος Σ. του Γ., Σιάτρας Αθ., Παπαχρήστου Αθ., Ροντούλης Κ., Χριστοδούλου Δ., Κακαλούλης Ν., Κουτσούκης Χρ., Πατσούρας Ι., Μεταλιός Ι., Κοντογιάννης Θ., Γκαραγκούνης Χρ., Κακαλούλης Ν., Νταλαμπύρας Ευθ., Κοντογιάννης Γ., Μητρακόπουλος Π., Μητρακόπουλος Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου