"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Νίκα Μαρτάκου


Η Νίκα Μαρτοπούλου ή Μαρτάκου γεννήθηκε στη Σπάρτη προπολεμικά και υπήρξε φοιτήτρια της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής. Κατά την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ Αθήνας και στο σπίτι της, στην πρωτεύουσα, φιλοξενήθηκαν εκείνο το διάστημα οι παράνομοι κομμουνιστές, Άγις Μενούτης, στέλεχος του ΚΚΕ από τα Ανώγεια Σπάρτης και Παναγιώρης Δουράκος από το Γύθειο.

Για τη δράση της κατά την Κατοχή, η οποία συνεχίστηκε και στο διάστημα του Εμφυλίου, η Νίκα Μαρτάκου, όπως και οι Άγις Μενούτης και Παναγιώτης Δουράκος συνελήφθησαν και παραπέμφθησαν στο Στρατοδικείο Αθηνών, το οποίο τους καταδίκασε και τους τρεις, μαζί με επτά ακόμα συντρόφους τους, από τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ της Αθήνας, σε θάνατο. 



Η Νίκα Μαρτάκου

Η Νίκα Μαρτάκου κρατήθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ, μαζί με άλλες κομμουνίστριες και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, έως τον Απρίλιο του 1949, οπότε και μεταφέρθηκε στο απομονωτήριο των φυλακών, καθώς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες θα οδηγούταν στο απόσπασμα. Στο κελί των μελλοθανάτων της κράτησε συντροφιά η Δήμητρα Μάρα Μιχαλακέα. Πέρασαν το τελευταίο βράδυ συζητώντας διάφορα ζητήματα και κάνοντας αστεία. Τραγούδησαν αντάρτικα τραγούδια και η Νίκα απάγγειλε τους στίχους του "Δωδεκάλογου του Γύφτου" του Κωστή Παλαμά και το "Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον" του Κώνσταντίνου Καβάφη. 

Στις 12 Απριλίου του 1949, στις έξι τα ξημερώματα, οι φύλακες πήραν τη Νίκα Μαρτάκου από το κελί της για να την οδηγήσουν στο απόσπασμα, ενώ οι συγκρατούμενές της, την αποχεραιτούσαν και φώναζαν συνθήματα από τα παράθυρα της φυλακής. Η Σούλα Καρανίκα θυμάται τη Νίκα Μαρτάκου να προχωρά στο προαύλιο φορώντας μια μπεζ καπαρντίνα, "προχωρώντας με φυσικότητα και με τα χέρια στις τσέπες, σαν να πήγαινε στη σχολή της". 

Εκτελέστηκε το ξημέρωμα στο Γουδή, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Πάρκο Χωροφυλακής, τοποθεσία στην οποία εκτέλεσαν και το Νίκο Μπελογιάννη.

1 σχόλιο:

  1. Ο Ηρωικός αγώνας των συντρόφων του ΔΣΕ σε Αθήνα Πειραιά κατά την γνώμη μου αξίζει διπλή τιμή. Βρίσκονταν μέσα στην Φωλιά του Ταξικού εχθρού και πάλευαν ενάντια στις διαφορετικές μορφές της θηριωδίας του. Απο την μία την ανοιχτή καταστολή με διώξεις φυλακές εξορίες εκτελέσεις και απο την άλλη την ύπουλη υπονομευτική διαβρωτική δουλειά του οπορτουνισμού που εγκλώβισε τον λαό στις πόλεις και την προσπάθεια του να δημιουργήσει νέο κόμμα για να διαλύσει το ΚΚΕ έχοντας την βοήθεια της Γιουγκοσλαβικής πρεσβείας και την ανοχή του Αστικού κράτους. Τα τηλεγραφήματα Βαβούδη απο τον Ασύρματο της Καλλιθέας είναι καταπέλτης για τα Οπορτουνιστικά εγκλήματα. ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή