"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Η επίθεση του ΕΛΑΣ στου "Μαργαρίτη" και η μάχη στην Καλλιθέα - Μέρος 3ο


Μετά το χτύπημα του ΕΛΑΣ στου "Μαργαρίτη", για 4-5 ημέρες ο αντίπαλος δεν πραγματοποίησε καμιά κίνηση, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον ΕΛΑΣ να ανασυγκροτηθεί και να διορθώσει τον οπλισμό του. Από το τέλος του Ιουλίου και μετά ξεκινούν οι επιθέσεις των Γερμανών και των Ταγμάτων Ασφαλείας στις συνοικίες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Μεγάλες και μικρές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δουργούτι, το Νέο Κόσμο, τον Αη-Γιάννη και το Κατσιπόδι. Κάθε μια από αυτές, ο ΕΛΑΣ τις αντιμετώπισε με το λόχο της κάθε συνοικίες και ανά περίπτωση, λόχους από άλλες συνοικίες που έφθαναν ως ενισχύσεις. 




Συνήθως, οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνταν με λίγους Γερμανούς στρατιώτες και περισσότερους ταγματασφαλίτες. Αρχικά, οι ταγματασφαλίτες λειτουργούσαν με μεγάλο φόβο και επιφύλαξη. Έρχονταν με αυτοκίνητα, άρπαζαν μερικούς πολίτες από το δρόμο και όταν ο ΕΛΑΣ αντεπιτίθονταν, αντάλλασσαν μερικούς πυροβολισμούς και έφευγαν, είτε μαζί με τα θύματά τους, είτε χωρίς. Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν τόσο αναποτελεσματικές αρχικά, που ο ΕΛΑΣ δεν χρησιμοποιούσε πάντα ολόκληρη τη δύναμη λόχου συνοικίας που διέθετε. 


Η μάχη στις 21/07/1944

Στις 21/07/1944 πραγματοποιήθηκε στο Δουργούτι μια μεγάλη επίθεση των Ταγμάτων Ασφαλείας. Αρχικά, οι ταγματασφαλίτες επιτέθηκαν στο Κατσιπόδι (σημερινή Δάφνη), με μεγάλες δυνάμεις, ενώ οι κύριες δυνάμεις τους βρίσκονταν στο πίσω μέρος του Αγίου Γεωργίου, στη δεξαμενή. Οι λόχοι του ΕΛΑΣ Κατσιποδίου και Αη- Γιάννη είχαν εμπλακεί δυναμικά και υπερασπίζονταν τις συνοικίες. Στον τόπο κατέφθασαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ Νέου Κόσμου και Δουργουτίου, με επικεφαλής τον Αντρανίκ Γιουγκασιάν. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ανηφόριζαν από το σημείο που σήμερα βρίσκεται ο "Σκλαβενίτης", όταν τα πολυβόλα του εχθρού επιχείρησαν να τους καθηλώσουν. Εκεί, ο γενναίος αξιωματικός του ΕΛΑΣ Αντρανίκ Γιουγκασιάν έχασε τη ζωή του, χτυπημένος από τις σφαίρες του εχθρού. Το τμήμα του Δουργουτίου, που αργότερα παρέλαβε και θρήνησε τον αρχηγό του, λειτούργησε με συνοχή και αποφασίστικότητα και σύντομα, με την έφοδο των τμημάτων του ΕΛΑΣ Κατσιποδίου και Αγίου Ιωάννη, διέλυσαν τους ταμγατασφαλίτες και τους έτρεψαν σε φυγή. 

Καθώς όμως οι ταγματασφαλίτες υποχωρούσαν ατάκτως, από το σχολείο του Μπραχαμίου, έκανε την εμφάνισή της γερμανική δύναμη, ακριβώς πίσω από τις θέσεις του ΕΛΑΣ. Ο λοχαγός τότε του ΕΛΑΣ Γιάννης Κυριακίδης, έδωσε εντολή να προχωρήσει εναντίον τους μια διμοιρία από την πλευρά της περιοχής Φάρου, ώστε να φαίνεται ότι η δύναμή τους έρχεται από την κατεύθυνση της Νέας Σμύρνης. Η διμοιρία θα παρενοχλούσε τους Γερμανούς, ώστε οι λοιπές δυνάμεις του ΕΛΑΣ να διαλύσουν τελείως τους ταγματασφαλίτες ανενόχλητοι. Πράγματι, οι δυνάμεις των Γερμανών απασχολήθηκαν με την ανταλλαγή πυρών, στην περιοχή του Φάρου και σε μισή ώρα, οι δυνάμεις των Ταγμάτων Ασφαλείας είχαν ολοκληρωτικά διαλυθεί, αφήνοντας πίσω αρκετό οπλισμό.

Σταδιακά, ο ΕΛΑΣ απαγκιστρώθηκε από την περιοχή και οι Γερμανοί υποχώρησαν προς τη Νέα Σμύρνη θεωρώντας ότι εκεί εξελίσσεται σοβαρή μάχη, με μεγάλη δύναμη του ΕΛΑΣ. Την επόμενη ημέρα έγινε η κηδεία του Αντρανίκ, την οποία παρακολούθησε σχεδόν όλο το Δουργούτι. Το νεκρό συνόδευσε τιμητική φρουρά ΕΛΑΣιτών του λόχου του. 



Η μάχη στην Καλλιθέα


Στις 23/07/1944, δύναμη ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων διενέργησε επίθεση στο τμήμα Καλλιθέας, στην περιοχή των παλιών σφαγείων. Ο ΕΛΑΣ Καλλιθέας απάντησε με όλες του τις δυνάμεις και σε μικρό χρονικό διάστημα, οι επιτιθέμενοι εγκατέλειψαν τη συνοικία αφήνοντας στο σημείο αρκετούς νεκρούς. Ωστόσο, αργότερα την ίδια ημέρα επέστρεψαν ενισχυμένοι με μεγαλύτερες δυνάμεις και Γερμανούς στρατιώτες. 

Ο ΕΛΑΣ κινητοποίησε αρχικά όλες τις δυνάμεις του στην Καλλιθέα και κράτησε θέσεις στην οδό Μπιζανίου, όπου και η μάχη υπήρξε σφοδρότερη, με τις συγκρούσεις να γενικεύονται σε ολόκληρη τη συνοικία. Προς βοήθεια του ΕΛΑΣ Καλλιθέας έσπευσε ο ΕΛΑΣ Κτασιποδίου, Αγίου Ιωάννη και Δουργουτίου. Στο ανατολικό σημείο της Καλλιθέας, στην οδό Δοϊράνης και από την οδό Φιλαρέτου μέχρι τον Κυανό Σταυρό, τη συνοικία υπερασπιζόταν ο ΕΛΑΣ, με το 1/2 Τάγμα Αθήνας, το οποίο προωθήθηκε στον Πανιώνιο και μετέπειτα στο Ιωσηφόγλειο, κοντά στον Άγιο Χαράλαμπο, όπου συναντήθηκε με τον Ορέστη Μακρή, δεύτερο καπετάνιο συντάγματος, του ΕΛΑΣ, ο οποίος τους καθόρισε και τις θέσεις που έπρεπε να λάβουν. 

Το 1/2 Τάγμα, πέρασε τη λεωφόρο Συγγρού και ακροβολίστηκε στην οδό Δημητρακοπούλου, επιτρέποντας σε μια δύναμη του ΕΛΑΣ Καλλιθέας που βρισκόταν στο σημείο να το αφήσει και να κινηθεί δυτικά προς ενίσχυση των εκεί δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Το 1/2 Τάγμα αντιμετωπίζει κυρίως χωροφύλακες του Μπουραντά, όμως σε λίγο, στο σημείο καταφθάνουν φορτηγά, που μεταφέρουν περίπου 70 Γερμανούς στρατιώτες. Η πίεση στο σημείο είναι αφόρητη. 

Το 1/2 Τάγμα μάχεται ηρωικά και σταδιακά προχωρά προς τα νότια και δυτικά της συνοικίας, αρχικά περιορίζοντας του Γερμανούς σε διάφορα σπίτια και μετέπειτα αναγκάζοντάς τους να απαγκιστρωθούν. Σημαντική βοήθεια για τον ΕΛΑΣ αποτελούν τα δεκάδες φιλικά σπίτια, που ανοίγουν την πόρτα τους για να παρέχουν κάλυψη και βοήθεια. Στις 2 το μεσημέρι, ο ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι την Αγία Ελεούσα. Οι Γερμανοί κατέχουν πια μόνο το σταθμό του τραμ και έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους πάνω και γύρω από τις γραμμές. Το 1/2 Τάγμα επιχειρεί να τους απωθήσει και από αυτό το σημείο, όμως βρίσκεται απέναντι σε τεράστια δύναμη πυρός, καθώς στο σημείο βρίσκονται μεγάλες γερμανικές δυνάμεις. Αποφασίζεται κυκλωτική κίνηση, μέσα από παρακείμενα χωράφια και κήπους, όμως πριν ολοκληρωθεί, οι Γερμανοί αποχωρούν. 

Αργά το απόγευμα, η μάχη στην Καλλιθέα έχει τελειώσει και οι τελευταίες δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιστρέφουν στις συνοικίες και τις θέσεις τους. 

Ο ΕΛΑΣ μετρά στη μάχη αυτή 11 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έπεσαν στην οδό Μπιζανίου. Ανάμεσά τους, ήταν ο Χάρης Ταυρόπουλος, λοχαγός και διοικητής του 2ου Λόχου του ΕΛΑΣ Καλλιθέας, ενώ την επόμενη εξέπνευσε και ο ΕΛΑΣίτης Μιχάλης Περάκης, ο οποίος είχε τραυματιστεί κοντά στον Κυανό Σταυρό και μεταφέρθηκε από τους συναγωνιστές του, στον Ερυθρό Σταυρό.





19 σχόλια:

  1. Ο Ηρωικός λαός της Αθήνας και του Πειραιά που πολεμούσε την Αστική τάξη και τους Γερμανούς συμμάχους της. Ο Κόκκινος στρατός προχωρούσε ακάθεκτος στα Βαλκάνια στην θρυλική του πορεία προς το Βερολίνο για να τσακίσει τον Καπιταλισμό Φασισμό χάρη στους δύο Ελιγμούς ένα με κάθε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο του κόμματος των Μπολσεβίκων με επικεφαλής τον σ.Ι,Β ΣΤΑΛΙΝ. Δυστυχώς η Κ.Δ απο το 1935... ήταν στα χέρια της Οπορτουνιστικής αντεπανάστασης χωρίς την νικηφόρα γραμμή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ. Αποτέλεσμα ο ΕΛΑΣ να πολεμάει στον Απελευθερωτικό αγώνα χωρίς δυνατότητα σύνδεσης με το Ταξικό μέσα σε επαναστατικές συνθήκες. Αντι λοιπόν την ώρα που αποχωρούσαν οι Γερμανοί να είναι και η ώρα της ανατροπής του καπιταλισμού ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944 η οπορτουνιστική αντεπανάσταση είχε φροντίσει να φρακάρει τα πάντα με την εγκληματική θεωρία των ...σταδίων.... ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτη παιδί μου ο Ηρωικός λαός της Αθήνας και του Πειραιά .... ο έγκυρος ιστορικός του ΚΚΕ Β Μπαρτσιώτας στο βιβλίο του «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΔΣΕ» γράφει:

    «Θυμάμαι ακόμη ότι, όταν μετά τις τεράστιες συγκεντρώσεις στο με ρώτησε ο Ζαχαριάδης πόσες μεραρχίες μπορεί να δώσει η Αθήνα, του απάντησα <20 με 25 χιλιάδες μαχητές κουκουέδες και συμπαθούντεςτο Κόμμα..>.» και στις παρακάτω σελίδες βγάζει την πίκρα του «Και έτσι είχαμε το θλιβερό αποτέλεσμα να βγουν από την Αθήνα στο βουνό, στα 3,5 χρόνια της δράσης του, κάπου 100 μέλη του κόμματος και ελάχιστα στελέχη του...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιώτη όχι μόνο αυτό ο Δ Βλαντάς (υπουργός στρατιωτικών της ΠΔΚ) στο αρχείο του σημειώνει, ότι ο ΔΣΕ είχε 100 λιποταξίες τον μήνα, σε σημείο η ηγεσία του να προκηρύξει βραβείο στην μονάδα που θα είχε τις λιγότερες λιποταξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΣΧΕΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

      Διαγραφή
    2. Ολα θα είχαν τελειώσει υπέρ του λαού τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα τρία γράμματα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ πίεζε απο την 1η ημέρα για όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα απο τα τέλη 45. Τους καθυστέρησε μέχρι τέλη 47 το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ. Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. 1ο Δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ 1918 1949 εκδόσεις σύγχρονης εποχής 2018. Συλλογική μελέτη και επεξεργασία απαλλαγμένη απο όλη την οπορτουνιστική σαπίλα που κατέστρεψε την Κ.Δ με αφετηρία το 1935.... και την ΕΣΣΔ με αφετηρία το 1956.... για όποιον είναι με την εργατική τάξη και τον λαό που ζει μέσα στην καπιταλιστική θηριωδία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1950 1967 το οπορτουνιστικό μπάχαλο της ...ΕΔΑ. νόμιμο το ΚΚΕ στην παρανομία απο το 1925... Το 2008 ο συνασπισμός γιόρτασε τα 40 χρόνια του προδοτικού ...εσωτερικού.... Λέει ο Τρίκκας με αναφορές στον ...παρτσαλίδη.... είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο... το 1944 ήρθε και μας τα χάλασε όλα ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. Η ΕΔΑ... ήταν η σύνδεση με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που μας καθυστέρησε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. ...τα είπε όλα.... Τα συμπεράσματα πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ βρε Παναγιώτη, θέλω να υπακούσω στην προτροπή να μη κάνουμε διάλογο εκτός κειμένου, αλλά με στενοχωρεί η αμάθειά σου. Πες μου τον Ζακ Ντοριό ( Jacques Doriot) τον ξέρεις ε! ο Ν Ζαχαριάδης είχε αποφασίσει να γίνει ο Ζακ Ντοριό ( Jacques Doriot) της Ελλάδος γι αυτό έγραψε το πρώτο γράμμα με την έναρξη του πόλεμου του 1940 ... ο Μανιαδάκης δεν έδωσε συνέχεια (απλά τον πήρε από την Κέρκυρα και τον έφερε στην Αθήνα αυτό στην αρχή νόμισε ο ΝΖ ότι είναι η αρχή της συνεργασίας με τον Μανιαδάκη) και ο ΝΖ θεώρησε ότι του έπαιξε παιχνίδι για να τον απομονώσει και έβγαλε τις δύο επιστολές που γίνηκαν γνωστές μετά το τέλος των Δεκεμβριανών. Δεν τα πιστεύεις αυτά που σου γράφω αλλά υπάρχουν στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι και να κάνεις η πραγματικότητα είναι πεισματάρα. Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ απο την απομόνωση της φυλακής έγραψε τρία γράμματα για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο 2ο και 3ο ΑΝΟΙΧΤΑ με τον Μανιαδάκη να τα θάβει. Προφανώς ο ...αντισεχταριστής....Μανιαδάκης το έκανε για να σώσει το ΚΚΕ απο τον .... σεχταρισμό..... Στην αξιολόγηση κινδύνου κρίθηκε πως πρέπει να μεταφερθεί εκτός χώρας απο την 1η ημέρα. Είχανε δίκιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Παναγιώτη δες τι τεράστια διαφορά έχει το πρώτο από τα άλλα δύο, στο πρώτο γράφει μεταξύ των άλλων: "...Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη....".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαι στο ξαναλέω ο ΝΖ δεν ήταν σε απομόνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία διαφορά δεν υπάρχει στα τρία γράμματα. Σε όλα μιλάει για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο 2ο και 3ο ΑΝΟΙΧΤΑ με τον Μανιαδάκη να τα θάβει. Το γιατί το καταλαβαίνει ο καθένας. Ηταν στην απομόνωση και προσπαθούσε να δώσει γραμμή την στιγμή που η Κ.Δ απο το 1935 είχε πέσει στα χέρια της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης δηλαδή του Καπιταλισμού. Με την γραμμή του Ιμπεριαλιστικού πολέμου δηλαδή του ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ όλα θα είχαν τελειώσει για τον Καπιταλισμό τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  9. Οπορτουνιστές και Φασίστες δίδυμα αδελφάκια με φαινομενικά αντίθετους ρόλους πάντα στην υπηρεσία της ιδεολογικής μήτρας που τους γεννάει και είναι οι Καπιταλιστές και η ιδιοκτησία τους στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Η Απάντηση είναι μία και μοναδική. Σοσιαλισμός με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του Καπιταλιστικού κέρδους και Δικτατορία του προλεταριάτου με όχημα την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είσαι τυφλός Παναγιώτη, το πρώτο γράμμα θα μπορούσε να το γράψει ακόμα και ο Μανιαδάκης, δεν το συνεχίζω αφού δεν καταλαβαίνεις ότι ο ΝΖ είχε έρθει σε συνεννόηση, απλά δεν του έδωσε σημασία που ανάμενε ο Μανιαδάκης, και το γύρισε .... υπάρχει μαρτυρία για αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία διαφορά δεν υπάρχει στα τρία γράμματα. Σε όλα μιλάει για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο 2ο και 3ο ΑΝΟΙΧΤΑ με τον Μανιαδάκη να τα θάβει. Το γιατί το καταλαβαίνει ο καθένας. Ηταν στην απομόνωση και προσπαθούσε να δώσει γραμμή την στιγμή που η Κ.Δ απο το 1935 είχε πέσει στα χέρια της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης δηλαδή του Καπιταλισμού. Με την γραμμή του Ιμπεριαλιστικού πολέμου δηλαδή του ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ όλα θα είχαν τελειώσει για τον Καπιταλισμό τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  11. Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός οι σφαγές που έγιναν στην Αθηνα απο τον Γενάρη του 44 και δώθε οφείλονται περισσότερο στους "ελληνες" δωσίλογους και λιγότερο στους Γερμαναραδες.Οι τελευταίοι έφευγαν και δεν νομίζω οτι τους ενδιέφεραν οι εκαθαρισεις διαφορων γειτονειών της Αθηνας.Οι δωσίλογοι ενδιαφεροντουσαν να φάνε κόσμο για να επιβληθουν και να μην τιμωρηθουν μετα την απελευθερωση.Όλα τα μεγαλα μπλοκα στην Αθηνα το 44 ακολουθουν ενα μοτίβο: Επιδρομη ταγματασφαλιτων στην γειτονεια ,απόκρουση τους απο την αντίσταση και επέμβαση των γερμαναραδων για να αποφύγουν το κάζο οι συμμαχοί του και εν τελει οι ίδιοι.
    Αν κάποιος σκεφτεί οτι το ελληνικο κρατος απο τον Δεκεμβρη του 44 μεχρι σήμερα βασίστηκε σε τετοια αποβράσματα,τους απογονους τους ,καθως και άτομα τετοιας νοοτροπίας,δεν είναι παραξενο το που καταλήγουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/06/02/gcw-209/ Καθαρά ταξικός πόλεμος απο το 1943 μετά την Γερμανική συντριβή σε Σταλινγκραντ και Κούρσκ. Αμυνα συνολικά όλου του καπιταλιστικού κόσμου για να σώσουν ότι προλάβουν να μη γίνει Κομμουνιστικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  12. Αχ μωρέ Παναγιώτη μιλάς την ξύλινη γλώσσα των μπολσεβίκων του μεσοπολέμου, τότε μεν μπορεί να είχε κάποια πέραση οι απλοϊκοί άνθρωποι άκουγαν αυτές τις βαρύγδουπες λέξεις και έλεγαν με το μυαλό τους κάτι σπουδαίο λένε τούτοι .... σήμερα όλα αυτά είναι ανοησίες πχ λες: " Οπορτουνιστές και Φασίστες δίδυμα αδελφάκια κλπ κλπ " δηλαδή τι λες με δύο λόγια; οπορτουνισμός = < γαλλική opportunisme < opportun ως γενικός όρος «ευνοιοκρατία» ... φασισμός είναι πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς, με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, που καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία (δηλαδή ότι ακριβώς κάνει και ο κομμουνισμός στην αριστερά ).... Ας δούμε τι ακριβώς λες : "η ευνοιοκρατία και το πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς είναι δίδυμα αδελφάκια κλπ" ... δηλαδή ασυναρτησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπορτουνιστές και Φασίστες δίδυμα αδελφάκια γνήσια παιδιά του καπιταλισμού υπερασπίζονται με λύσσα την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Ολα τα υπόλοιπα είναι Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή