"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Στα βήματα της Ιστορίας- Φούρνοι Κορσέων


Οι Φούρνοι Κορσέων είναι ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο. Όμορφος τουριστικός προορισμός, με θάλασσες γεμάτες ναυάγια, που όμως υπήρξε και ένας από τους λιγότερο γνωστούς τόπους εξορίας κατά την περίοδο του Εμφυλίου. 

Στους Φούρνους Κορσέων βρέθηκαν μερικές δεκάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΕΛΑΣ, με γνωστότερο ίσως τον Ευρυπίδη Μπακριτζή, ο οποίος δολοφονήθηκε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες στο σπίτι του, στο νησί. 

Ελάχιστα ιστορικά "κτερίσματα" των εξορίστων εκείνης της περιόδου παραμένουν σήμερα στο νησί. Κάτοικοι μας πληροφόρησαν ότι οι εξόριστοι διέμεναν κοντά στο ρέμα που διασχίζει τον οικισμό της πρωτεύουσας των Φούρνων, ενώ το σπίτι του Ευρυπίδη Μπακιρτσζή, που μοιραία έμεινε γνωστότερο πρόσωπο στην τοπική συλλογική μνήμη, είναι σήμερα ξενοδοχείο.




Μάθαμε επίσης ότι στο καφενείο "Δροσιά", ο Ευρπίδης Μπακιρτζής έπινε τον καφέ του και όντας φίλος με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ήταν βασιλικός, του έλεγε ότι για να κάτσει στο τραπέζι, εκείνος έπρεπε να γυρίσει ανάποδα, όλα τα κάδρα με το βασιλιά και την οικογένειά του. Τέλος, μια ακόαμ πληροφορία σχετικά με τη ζωή των εξορίστων, που σώζεται ως σήμερα, είναι ότι εκείνοι είχαν κατασκευάσει έναν κοινοτικό πορτοκαλώνα, για χρήση από όλους του ς κατοίκους του χωριού, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το γυμνάσιο των Φούρνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου