"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Τα ανταρτοχώρια της Ευρυτανίας

Στο παρακάτω μας αφιέρωμα θα περιηγηθούμε στα χωριά της Ευρυτανίας για να γνωρίσουμε από κοντά την προσφορά τους στο δεύτερο αντάρτικο της αξιοπρέπειας και της ταξικής πάλης.


Φουρνά: Το χωριό έδωσε 48 καταμετρημένους μαχητές του ΔΣΕ που πολέμησαν σε διάφορα μέτωπα του αντάρτικου τόσο στην Στερεά όσο και τον Γράμμο και το Βίτσι. Ανάμεσα στους ήρωες από τα Φουρνά βρίσκουμε τα αδέλφια Χουλιάρα Δημήτριο και Γιάννη του Ξενοφώντα, τα αδέλφια Τσώλη Κώστα και Σεραφείμ Αμαλία. Τα δύο παιδιά του Παπαζησέικου Δημήτρη και Βαγγέλη του Γιάννη και τα αδέλφια Δημήτρη και Κώστα Κάρτα του Γεωργίου

Χρύσω: Το χωριό ανέδειξα αρκετά στελέχη του ΔΣΕ και πολλούς αντάρτες. 23 είναι οι νεκροί μαχητές του ΔΣΕ από την Χρύσω, ανάμεσά τους η ηρωίδα υπολοχαγός και πολιτική επίτροπος Σαββούλα Πριόβολου. Τιμημένοι νεκροί και τα αδέλφια Καρανίκα, Κώστας και Νίκος του Θεοδόση. Τα αδέλφια Κώστας και Λουκάς Μουτσέλος του Νίκου, που και ο ίδιος έπεσε στα "Καμάρια" Αγράφων. Τέλος μνημονεύουμε τον ήρωα λοχαγό του ΔΣΕ Κουτσογιώργο Γιάννη του Δημήτρη που πέθανε από πολλά τραύματα. Το χωριό "έβγαλε" στο αντάρτικο τον γνωστό καπετάνιο του ΕΛΑΣ Λευτέρη Χρυσιώτη (Σπύρος Τσιλιγιάννης) και τον καπετάν Ερμή (Βασίλη Πριόβολο) με τον αγωνιστή αδελφό του Γιάννη. Μέσα στους ήρωες του χωριού θα μνημονεύσουμε και τους γονείς της οικογένειας Πριόβολου που πέρασαν τόσα δεινά και αναγκάστηκαν να καταφύγουν με την συνθήκη της Βάρκιζας στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Δομνιανοί: Έπεσαν στο βωμό της αξιοπρέπειας 24 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ εκτός των όσων έσφαξαν οι δεξιοί τρομοκράτες. Τα αδέλφια Κολιός Στέφανος και η αδελφή του Αντιγόνη του Κώστα. Τα αδέλφια Κοκοτίνης Βασίλης και Δημήτρης του Βαγγέλη.Ο Οικονόμου Στέλιος και ο αδελφός του Γιώργος του Γιάννη. Ξεχωρίζει το ματωμένο τίμημα της οικογένειας Μπάκα, που έδωσε 3 αδέλφια στον αγώνα, τα αδέλφια Βαίτσα, Νίκο και Δημήτρη του Παναγιώτη.

Μεγάλο Χωριό:  Από το Μεγάλο Χωριό έπεσαν για την ζωή 21 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ σε διάφορα μέτωπα. Ανάμεσά τους τα αδέλφια Δασκαλάκη, η Σπυριδούλα και ο Οδυσσέας του Δημήτρη


Μικρό Χωριό: Από το Μικρό Χωριό έπεσαν για την ζωή 16 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Ξεχωρίζουν ο υπολοχαγός του ΔΣΕ Δερμάτης Παναγιώτης, τα αδέλφια Πλάκα, Παρασκευάς και Σπύρος του Παντελή. Επίσης ο Ναπολέων Πολύζος, αξιωματικός του ΔΣΕ, ο Μιχάλης Φαλής, η Νίκη Γιαννακοπούλου και η Αφροδίτη Καραντάσου που έχασε τον αδελφό της στον ΕΛΑΣ.

Συγκρέλλο: Ξεχωρίζουν από τους 18 ήρωες του Συγκρέλλου, τα αδέλφια Κώστας και Πάνος Γιαννακόπουλος του Γιάννη και η Θεοδώρα Μπανδούρου με τον αδελφό της Σπύρο του Γιάννη


Στένωμα: Χωρίς να μετράμε τους νεκρούς της λευκής τρομοκρατίας, ξεχωρίζουν 16 νεκροί ήρωες του ΔΣΕ από το Στένωμα. Ανάμεσά τους ο τιμημένος λοχαγός Φραγκοσυκιάς Βαγγέλης του Στέλιου, ο Τάσος Σκεντέρης που έχασε τον πατέρα του Γιάννη στα στρατοδικεία της Λαμίας, και τα αδέλφια Ταξιάρχης και Γιώργης Μπανιάς του Λάζαρου.


Άγιος Νικόλαος-Λάσπη: 16 είναι οι νεκροί του χωριού στις τάξεις του ΔΣΕ. Ξεχωρίζουν ο υπολοχαγός Κώστας Σαμπάνας και ο αδελφός του Αλέξανδρος, μέλος του ΚΚΕ. Ο Αλέξανδρος κράτησε 33 μέρες το ύψωμα του Κλέφτη ενάντια σε ΛΟΚ, αεροπλάνα και βόμβες ναπάλμ. Τέλος θα μνημονεύσουμε τα αδέλφια Ανδομάχη και Νίκο Κρασιά του Γεωργίου που χάθηκαν στο Βίτσι το 1949.


Βράχα: Το χωριό έδωσε 17 νεκρούς αντάρτες, ανάμεσα στους οποίους τα αδέλφια Παρασκευή και Νίκος Γαλάνης του Γιώργου και τα αδέλφια Ζαχομάλλιου, Νίκος και Σταύρος του Γεωργίου


Κουφάλα: Από το χωριό έπεσαν 15 νεκροί με τον ΔΣΕ, ανάμεσα στους οποίους ο ανθυπολοχαγός πεζικού Κώστας Κολλημένος του Νίκου.


Κλειτσός: Το χωριό θυσίασε 22 μαχητές ήδη από το 1946, ανάμεσα στους οποίους η Αγαθή Καραγεωργίου με τον αδελφό της Λεωνίδα, υπολοχαγό και πολιτικό επίτροπο, παιδιά του Ταξιάρχη. Επίσης, ο ήρωας Λουκιανός Καλτσογιάννης υπολοχαγός πεζικού και ο αξέχαστος Παύλος Μπέικος, στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας της ΚΟ Ευρυτανίας και επίτροπος της 144ης Ταξιαρχίας ΔΣΕ.



Παπαδιά: Ηρωικό χωριουδάκι με 20 σπίτια και 12 νεκρούς του ΔΣΕ, ανάμεσα στους οποίους τα αδέλφια Κρουστάλλη, Γιώργος και Στέφανος του Νίκου και τα αδέλφια Μπακοζάχος Θεόδωρος και Τάκης του Βασιλη.




11 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    Δεν ξέρω ποιες είναι οι πηγές σας αλλά τι να πει κανείς όταν για παράδειγμα για το χωριό Χρύσω αναφέρεται η Σαββούλα αλλά τίποτα για όλη την οικογένεια Πριόβολου. Είναι ν’ απορεί κανείς να μην αναφέρεται ο καπετάνιος Βασίλης Πριόβολος (Ερμής), ο αδελφός του Γιάννης, οι γονείς τους που κατέληξαν στις Ανατολικές χώρες. Είναι από άγνοια ;
    Αμ τον καπετάνιο Λευτέρη Χρυσιώτη (Σπύρος Τσιλιγιάννης το πραγματικό) δεν τον έχετε ακουστά ;
    Δεν έχετε ακουστά το τέλος του ; (γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι το αποσιωπάτε).
    Φάτσαλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε μου και βέβαια δεν ξεχνάμε κανέναν και δεν αποσιωπούμε τίποτα. Και θα συμπληρώσουμε αμέσως την έλλειψή μας για τον Βασίλη Πριόβολο και όσα μας λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω μας ψέξατε και λίγο για τον Πριόβολο γιατί νομίζατε ότι αποσιωπήσαμε τον καπεταν Ερμή για την μετέπειτα πολιτική του στάση, αλλά δεν είναι έτσι. Τον τιμάμε άσχετα με τον ότι δεν συμφωνούμε με όσα λέει σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανένας ψόγος για τον Πριόβολο. Ειλικρινά δεν ξέρω ποια πολιτική στάση κράτησε. Δεν μ’ ενδιαφέρει. Μένω μόνο στην συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ.
    Για τον Χρυσιώτη ήταν η μπηχτή. Κατ’ αρχάς ο καπετάνιος αυτός δεν ήταν μόνο στον ΕΛΑΣ που γράφετε αλλά έφτασε μέχρι ταγματάρχης στον ΔΣΕ. Ο αρχιστράτηγος – τσαγκάρης Γούσιας τον καθαίρεσε και στην συνέχεια τον δολοφόνησε στην Ρούμελη. Αυτά είναι καταγραμμένα. (ακολούθησαν κι’ άλλοι, Γιαννούλης, Γεωργιάδης κλπ.). Βρείτε και διαβάστε το βιβλίο του Γιώργη Κουτρούκη «εν ψυχρώ» …

    Φάτσαλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα. Ξεχνας απο το συγγρελο τα αδερφια νταουλα. Γεωργιος ( καπεταν ανταιος ) δημητρης και θεοδωρος οπως και ο θειος των παιδιων βασιλης νταουλας που δολοφονηθηκε στο σπιτι τους απο μαυροσκουφιδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στην προσφορά στο αντάρτικο λείπουν αρκετά ονόματα από τα χωριά όπως πχ το Συγκρέλλο, που στρατολογήθηκαν παρά την θέλησή τους όπως πχ Θεοδώρα Γιαννακοπούλου ετών 17.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου και προσθέτω το όνομα της Κωνσταντίνας Τριανταφύλλη του Γιώργου και της Ευθυμίας που επίσης στρατολογήθηκε παρά τη θέλησή της και ουδέποτε την είδε κανείς ξανά ζωντανή.

      Διαγραφή
  7. Δεν είδα καλά μιλάτε για την Σαββούλα Πριόβολου; Ένα από τα εγκληματικά λάθη στον Εμφύλιο; Η διμοιρία της Σαββούλας διατάχτηκε να περάσει τον ποταμό Μέγδοβα και να στήσει προγεφύρωμα ΚΑΙ αιχμαλωτίστηκε όλη, δηλαδή σε μια σοβαρότατη αποστολή στάλθηκαν νεοσύλλεκτα κορίτσια και όχι ένας λόχος εμπειροπόλεμων μαχητών, δείτε σχετικά βιβλίο Γ Κουτρούκη "Εν ψυχρώ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ήταν μια από τις κακές επιλογές του ΔΣΕ στρατηγικά

      Διαγραφή
    2. αγαπητέ pluton υπάρχουν κάποιες πηγές για την δράση της ή γνωρίζεις περισσότερα που μπορείς να μοιραστείς μαζί μας? είναι πολύ ενδιαφέρον
      το σχόλιο σου για τη Σαββούλα Πριόβολου

      Διαγραφή
  8. Τα αδέρφια Θεοδώρα και Σπύρος από το Συγκρέλλο έχουν το επώνυμο Μπαγούρδου / Μπαγούρδος αντίστοιχα και όχι Μπανδούρου που γράφετε παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή