"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Aπό το αρχείο της Οργάνωσης Χ

Η Οργάνωση Χ, στην οποία ο Κόκκινος Φάκελος έχει αναφερθεί στο παρελθόν με τα πιο μελανά χρώματα, αλλάζει ριζικά τον ρόλο της κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών και του εμφυλίου. Εδώ θα κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή και θα παραθέσουμε μερικά στοιχεία από το αρχείο της.


Η Οργάνωση Χ υπήρξε κατά την περίοδο της κατοχής, δοσιλογική οργάνωση με μικρό αριθμό μελών που δρούσε στις παρυφές των ταγμάτων ασφαλείας και της ασφάλειας Αθηνών. Κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης και των Δεκεμβριανών, η Χ μετατρέπεται σε καταφύγιο πολλών δοσίλογων, μαυραγοριτών και προδοτών της εποχής που τώρα πια ψάχνουν απεγνωσμένα πολιτικό σκέπαστρο για να γλιτώσουν τις δίκες. Οι Άγγλοι τρίβουν τα χέρια τους. Αναζητώντας ένα στρατό ντόπιων για να στηρίζει την αστική κυβέρνηση Παπανδρέου και τα δικά τους συμφέροντα, στρέφονται στην Χ, την Χωροφυλακή και τις φυλακές δοσίλογων και τους εξοπλίζουν.

Κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών, η Χ έπαιζε ακόμα ήσσονος σημασίας ρόλο αφού αριθμούσε μερικές δεκάδες μέλη. Τα στελέχη και μέλη της, με την φωτεινή απουσία του αρχηγού της Διγενή Γρίβα, βρίσκουν καταφύγιο στο Θησείο όπου κινδυνεύουν με εκμηδενισμό από τον ΕΛΑΣ. Εν τέλει σώζονται ως εκ θαύματος από την παρέμβαση των Άγγλων με στρατό και αεροπλάνα.


Κατά την διάρκεια του εμφυλίου ο ρόλος της Χ μεταλλάσσεται. Με χρήματα των Βρετανών και των Αμερικάνων, την αμέριστη βοήθεια των κυβερνήσεων της Αθήνας και τα όπλα των Άγγλων, η Χ αυξάνεται και πληθύνεται. Λαμβάνει μορφή πολιτικής οργάνωσης αφού πια το στρατιωτικό της μοντέλο δεν καλύπτει τις ανάγκες της. Ρόλος της παραμένει ο ρόλος που τόσο πιστά τηρούσε στην κατοχή: Δολοφονίες, τραμπουκισμοί, βανδαλισμοί, βασανιστήρια και χαφιεδισμός. Οι αφέντες της μόνον έχουν αλλάξει. Κατά το 1947, ο Γρίβας δηλώνει ότι διαθέτει 250.000 χίτες σε όλη την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η Χ υπολογίζεται από ιστορικές ακαδημαϊκές πηγές ότι διέθετε περίπου 30.000 μέλη που δρούσαν ως ξεχωριστές τσέτες κάτω από μια χαλαρή οργανωτική κεντρική δομή. Η μαχητική τους ικανότητα είναι άνευ σημασίας και στόχοι τους κυρίως οι πολίτες και όχι οι αντάρτες.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου, ο Γρίβας επιχειρεί να πράξει αυτό που έπραξε και ο Ζέρβας μετακατοχικά. Η δύναμη που του έχει παραχωρηθεί από το αστικό κράτος τον κάνει να πιστεύει ότι δύναται εύκολα να εισέλθει και στο πολιτικό σκηνικό. Όμως οι εποχές δεν είναι πια ίδιες. Δεξιά και Κέντρο ήδη έχουν εδραιώσει τα δικά τους κόμματα και αγωνίζονται λυσσαλέα στον πολιτικό στίβο του ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους  "συμμάχους" Αμερικάνους. Η οργάνωση Χ ιδρύει και το λαϊκό κόμμα χιτών με ανάλογες εφημερίδες και δικά του γραφεία για να γνωρίσει μικρή απήχηση και να εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό λίγο μετά το πέρας του εμφυλίου...




Απειλιτκό σημείωμα της Χ προς μέλη του ΕΑΜ (Ένα από τα πολλά)

Φωτογραφία των γραφείων της Χ στην Σύρο

Εσωτερικό έγγραφο της Χ για την νομαρχιακή οργάνωση των τμημάτων της

Το εκλογικό συμβολο της Χ

Εφημερίδα της Οργάνωσης Χ. Λειτουργούσε με αγγλικό χρήμα ήδη από τα Δεκεμβριανά

Σκίτσο της εφημεριδας των χιτών

Προκύρηξη του κόμματος της Χ

Χίτες από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας που πολέμησαν στο Θησέιο κατά τα Δεκεμβριανά

Τα πιστεύω του χίτου
 
 
 
Χαρακτηριστικό δείγμα προπαγάνδας της Χ από την εφημερίδα τους
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου