"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Νίκος Τριανταφύλλου ήρωας του ΔΣΕ

Ο Νίκος Τριανταφύλλου γεννήθηκε το 1917 στο Ευπάλιο Δωρίδας από γονείς βιοπαλαιστές. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και η μητέρα του αγρότισσα. Ο Νίκος ήταν το δέυτερο παιδί από τα 5 συνολικά που είχε η οικογένειά του. Με πολλές στερήσεις κατάφερε να τελειώσει το Δημοτικό και το τριτάξιο Σχολαρχέιο του χωριού του. Έπειτα πέρασε στο Γυμνάσιο Ναυπάκτου από όπου αποφοίτησε το 1934. Ακολούθως δίνει εξετάσεις τόσο στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία όσο και την Φιλοσοφική και Νομική Σχολή της Αθήνας. Και στις τρεις σχολές γίνεται δεκτός μέσα στους τρεις πρώτους. Ακολουθεί τελικά την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία την οποία τελειώνει σε ηλικία 20 ετών. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα που του άρεσαν και στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Από το 1939 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και εργάζεται ως δάσκαλος και αργότερα ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού στην Σύρο (Είχε περάσει και τελειώσει και την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών).
Το 1940 πολεμά εθελοντής στον αλβανικό και το 1942 περνά αμέσως στην Εθνική Αντίσταση και τον ΕΛΑΣ. Η Βάρκιζα θα τον βρει κυνηγημένο και ξανά στα βουνά. Στις τάξεις του ΔΣΕ θα λάβει τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη Πεζικού, αυτόν του μέλους της κομματικής οργάνωσης περιοχής Στερεάς (ΚΟΠΣ) και τελικά μέλος του Αρχηγείου Ρούμελης.

Χάθηκε πρόωρα όταν κατά τον βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης, σε μια πολύ μικρής διάστασης σύγκρουση των τμημάτων του ΔΣΕ, έπεσε νεκρός από μια σφαίρα στο στέρνο. Ήταν η τελευταία του νίκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου