"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η δολοφονία των Τάσου Μίλιου και Κυριάκου Καραγιάννη

Μετά τις εκλογές του 1946 και την εκλογή της νέας κυβέρνησης, τα περιστατικά βίας και τρομοκρατίας εξαπλώνονται ραγδαία σε όλη την χώρα. Οι τρομοκρατικές ομάδες του Αλμυρού στήνουν μπλόκα, έπιαναν ανυποψίαστους πολίτες και τους κακοποιούσαν, τους ξυλοφόρτωναν και πολλούς τους εκτελούσαν.

Αυτή την τύχη είχαν και δύο από τα πιο διαλεχτά παλικάρια του Αλμυρού.

Ο Τάσος Μίλιος κατά την περίοδο της κατοχής ήταν υπεύθυνος της Εθνικής Αλληλεγγύης του ΕΑΜ με μεγάλο και πολύπλευρο έργο σε όλη την περιοχή του Αλμυρού. Υπήρξε ένας άνθρωπος βαθιά καλλιεργημένος και με επίγνωση του ρόλου που έπρεπε να φέρει εις πέρας για την λύτρωση του λαού και της πατρίδας του.

Ο Κυριάκος Καραγιάννης υπηρέτησε την πατρίδα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές και διάφορες επιχειρήσεις κατά των κατακτητών και με παράσημο μοναδικό, τις ουλές από τον διπλό του τραυματισμό.


Αυτούς τους δύο ήρωες στοχοποίησε το 1946 η ξενόδουλη κυβέρνηση και τα παρακρατικά της καθάρματα. Κάποιο πρωί και χωρίς οι ίδιοι να το υποψιασθούν, μια ομάδα χωροφυλάκων ακροβολίζεται γύρω από τα μαγαζιά τους. Οι χωροφύλακες δεν προβαίνουν σε κάποια ενόχληση και φαίνονται απλά να παρακολουθούν. Αργότερα κάνουν την εμφάνισή τους μέλη της συμμορίας Μπίσδα και Καρακώστα. Οι παρακρατικοί εισβάλλουν στα μαγαζιά των δύο αγωνιστών και τους ξυλοφορτώνουν περνώντας τους παράλληλα αλυσίδες. Αργότερα οι δυο θα φορτωθούν στην καρότσα ενός φορτηγού και θα μεταφερθούν στην Νέα Αγχίαλο, στην τοποθεσία Καζάνια. Εκεί οι κτηνάνθρωποι τους ξυλοφορτώνουν σχεδόν μέχρι θανάτου και τους κόβουν με φαλτσέτες τα χέρια, τα αυτιά και τις μύτες. Αφήνονται να αιμορραγήσουν και να πεθάνουν σε αφόρητους πόνους.

Οι δύο ήρωες ξεψύχησαν στις 18/8/1946 την ώρα που με τον τρόπο αυτό η πατρίδα τους απένειμε το παράσημο της προσφοράς και της ανδρείας.


Μερικές ημέρες μετά, ο αδελφός του Τάσου, Στέργιος Μίλιος θα βρεί τα κατακρεουργημένα κορμιά και θα περιμαζέψει τα απομεινάρια τους. Τα δύο παλικάρια δεν γέμιζαν πια ούτε δύο τσουβάλια...
Τα λείψανά τους ενταφιάσθηκαν στο νεκροταφέιο Αλμυρού.




Τάσος Μίλιος

Κυριάκος Καραγιάννης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου