"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

H δράση παρακράτους και «σοβιετολόγων» στη Θεσσαλονίκη
του Σπύρου Κουζινόπουλου

Είναι απίστευτο το πόσα εκατομμύρια από τον ιδρώτα και την άγρια φορολόγηση του ελληνικού λαού, ξοδεύονταν από το μεταπολεμικό κράτος της δεξιάς για τη χρηματοδότηση των κάθε είδους προπαγανδιστών του αντικομμουνισμού, της σοβιετολογίας και των παρακρατικών οργανώσεων που δρούσαν σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος τους; Η αποτροπή ανόδου της αριστεράς, ιδιαίτερα μετά το 1958, όταν προς γενική κατάπληξη, το κόμμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) είχε πετύχει το εκλογικό «θαύμα» να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Πως οργανώθηκε η προσπάθεια κατάπνιξης και ακρωτηριασμού της ανερχόμενης ραγδαία αριστεράς;

-Αρχικά με τους κάθε είδους προπαγανδιστές, τους «σοβιετολόγους» τύπου Γεωργαλά και τον κρατικό μηχανισμό που επιστρατεύθηκε για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».

-Στη συνέχεια με το εκλογικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου 1961. Τις εκλογές «Βίας και Νοθείας», όπως έμειναν στην ιστορία, και στις οποίες, όχι μόνο «ψήφισαν και τα δέντρα», αλλά εκδηλώθηκαν και επιθέσεις με ξυλοδαρμούς εκατοντάδων δημοκρατικών πολιτών, ακόμη και πολιτικές δολοφονίες όπως του Στέφανου Βελδεμίρη και του Διονύση Κερπινιώτη.

-Και τέλος, με τη σύσταση και χρηματοδότηση παρακρατικών οργανώσεων που είχαν αποκλειστικό στόχο τα χτυπήματα κατά αριστερών πολιτών, την τρομοκρατία όχι μόνο στα απομακρυσμένα χωριά, αλλά ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.


Η δράση αυτών των οργανώσεων του παρακράτους και αυτών των προπαγανδιστών, που έστρωναν το δρόμο για τον ερχομό της χούντας, ανακόπηκε μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, στην οποία άμεσα μετείχαν με την αντισυγκέντρωση, τους «αγανακτισμένους πολίτες», τις επιπέσεις κατά των δημοκρατικών πολιτών που προσέρχονταν στη συγκέντρωση των φίλων της ειρήνης με ομιλητή τον Λαμπράκη.

Μία συγκλονιστική έκθεση του Γιώργου  Μπέρτσου, ενός από τους τρεις δημοσιογράφους (Βούλτεψης, Μπέρτσος, Ρωμαίος) που συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξιχνίαση της υπόθεσης Λαμπράκη, αποκάλυψε όλο τον εσμό του παρακράτους, τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε, τα τεράστια μυστικά κονδύλια που διαχειρίζονταν και τις διασυνδέσεις του με τον κρατικό μηχανισμό. Την έκθεση εκείνη είχε υποβάλει ο Μπέρτσος, - ο οποίος μετά τη νίκη της «Ένωσης Κέντρου» το Φεβρουάριο του 1964 είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ΚΥΠ – προς τον τότε υφυπουργό Προεδρίας Γεώργιο Μυλωνά.

Όπως έλεγε ο Μπέρτσος πολλά χρόνια αργότερα «μπήκα στην υπηρεσία αυτή, (σ.σ. στην «Υπηρεσία Πληροφοριών»η οποία λειτουργούσε ως παρακλάδι της ΚΥΠ) που ήταν ένα κτίριο γωνιακό πολυόροφο στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Βαλαωρίτου. Απέναντι ήταν τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου «Λαύριον» και μέσα ήταν τα πικρά για ό,τι δημοκρατικό υπήρχε σ’ αυτόν τον τόπο».

Τα στοιχεία που θα βρει ο αρχηγός της ΚΥΠ στον φάκελο 1131 αυτής της υπηρεσίας, τον συνταράζουν, καθώς εκτός από τη διαχείριση ενός μυθώδους ποσού 77 εκατομμυρίων δραχμών ετησίως, θα βρει ένα πλούτο πληροφοριών για τις παρακρατικές οργανώσεις, τα στελέχη της αλλά και τους προπαγανδιστές, οι οποίοι με τη διοχέτευση κατασκευασμένων, τις περισσότερες φορές, «πληροφοριών», προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την πολυσέλιδη έκθεση Μπέρτσου, θεωρώντας ότι ακόμη και σήμερα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον:
2 σχόλια:

  1. Επιδιώκουν την ...επαναστατική ανατροπή της εξουσίας Ε.Κ ΕΔΑ και ΚΚΕ που στην Ελλάδα δεν υπάρχει καθόλου..... Ρε τι τραβάμε ΟΥΦ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπήρχε η πρόταση σις εκλογές τον Αυτουστο του 1951 ο Μπελογιάννης να είναι υποψ'ήφιος στα Ψηφοδέλτια της ΕΔΑ.. για να γλιτώσει την εκτέλεση. Του το Αρνήθηκαν με λύσσα. Οπως και την ύστατη πρόταση να γράφει ο κόσμος με το χέρι του το όνομα και ας έβγαινε ακυρο. Την ημέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη ο Πρόεδρος της ΕΔΑ Μενσεβίκος Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ ήταν στο γραφείο του Παπάγου που πήρε την υπόσχεση οτι το ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν θα βγάλει την ΕΔΑ Παράνομη. Ο Λαμπράκης Δολοφονήθηκε με εντολή απο την ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ το ΠΑΛΑΤΙ λόγω του Επεισοδίου που είχε με την Μπέτυ Αμπατιέλου στην Αγγλία και ήταν εκεί ο Λαμπράκης. Η ΕΔΑ παρα το ότι το γνώριζε χρέωσε την Δολοφονία στον Καραμανλή για να κάνει αβάντα στον ΠΑΠΑΤΖΗ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή