"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

To έγκλημα με θύμα το Νίκο Μακρή στη Φτέρη

Σε παλαιότερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στα εγκλήματα της συμμορίας Τσαμαδιά σε διάφορες περιοχές κοντά στην Σπερχειάδα. Ανάμεσα σε αυτά, ένα αφορούσε τη δολοφονία του Νίκου Μακρή στο χωριό Φτέρη.

Παραθέτουμε εδώ τις λεπτομέρειες του περιστατικού όπως μας τις αναφέρει αναγνώστης μας που κατάγεται από το χωριό αυτό και ο οποίος έχει καλύτερη και προσωπικότερη γνώση του περιστατικού

Το περιστατικο στη Φτερη με τον Νικο Μακρη το 1947 εχει ως εξης.

Ο Κωστα Μακρης γυιος του Νικου Μακρη,αγωνιστης του ΕΛΑΣ ,και του Δημοκρατικου Στρατου αργοτερα εχει βγει ηδη στο βουνο απο το 1946 .Ο πατερας του με τη μανα του εχουν μεινει πισω στο χωριο και προσπαθουν να επιβιωσουν οπως μπορουνε.

Εκεινη τη μερα λοιπον που εγινε το περιστατικο,περναγε απο τη πλατεια του χωριου ο Νικος Μακρης και πηγαινε στο χωραφι.
Στη πλατεια ηταν απ'το πρωι ο Φτεριωτης  Γ.Ν και ο Γιωργος Σιουτας με τη συμμορια του, απο ενα χωριο λιγο πιο περα.
Τον ακινητοποιησαν με την απειλη των οπλων και αρχισαν να τον βασανιζουν αγρια,μονο και μονο επειδη ο γυιος του ηταν στο βουνο.

Αφου κουραστηκαν να τον χτυπανε με ξυλο και με βουρδουλα,του βαλαν ενα μηλο στο στομα,και τον οδηγησαν πισω απ'την εκκλησια ,τον εκτελεσαν εν ψυχρω,και πεταξαν το πτωμα του στο ρεμα.
Μετα απο λιγες μερες σειρα ειχε  η μανα του Κωστα Μακρη.Την δειραν τοσο ασχημα που για να την γλυτωσουν οι δικοι της σφαξαν ενα μοσχαρακι,το γδαραν ,και στο τομαρι του την βαλαν μεσα για να τη γλυτωσουν απ το θανατο,πραγμα που καταφεραν τελικα,και η Μακρηνα εζησε μεχρι το 1996.

Τάφος του Νίκου Μακρή στη Φτέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου