"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

H εξουδετέρωση της φρουράς Πλατάνου από τον ΔΣΕ Σάμου

Το ξημέρωμα της 6ης του Σεπτέμβρη του 1947, οι αντάρτες του ΔΣΕ Σάμου διενέργησαν επίθεση ενάντια στην φρουρά των κυβερνητικών δυνάμεων του χωριού Πλάτανου Σάμου.  Στο χωριό στάθμευε μια διμοιρία του Εθνικού Στρατού υπό τη διοίκηση ενός ανθυπολοχαγού και βρίσκονταν οχυρωμένη στο σπίτι του Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου που ήταν χτισμένο στην είσοδο του χωριού. 

Οι αντάρτες περικύκλωσαν αθόρυβα το σπίτι και έστησαν ένα οπλοπολυβόλο στην είσοδο του σιδηρουργείου του Δημ. Χρήστου που βρίσκονταν απέναντι. Πριν την προεργασία αυτή, αντάρτες είχαν πηδήσει στην σκεπή του σπιτιού και εξουδετερώσει τον σκοπό. Στον δρόμο προς την περιοχή Κοντέικα ενέδρευαν κι άλλοι αντάρτες περιμένοντας τυχόν ενισχύσεις των κυβερνητικών από εκεί. 

Όταν το οπλοπολυβόλο ξεκίνησε να βάλει στην είσοδο, οι στρατιώτες πανικοβλήθηκαν και παραδόθηκαν εντός μερικών λεπτών χωρίς να ρίξουν ούτε έναν πυροβολισμό. Μονάχα ο διοικητής τους διέφυγε πηδώντας από ένα παράθυρο και σερνάμενος μέσα σε ένα ρέμα, προς το Καρλόβασι. 

Ολόκληρη η φρουρά απαρτιζόμενη από 20 στρατιώτες αιχμαλωτίσθηκε. Στους φαντάρους δόθηκαν τσιγάρα και διαβεβαιώσεις ότι κανείς δεν θα τους πείραζε αφού κι αυτοί ήταν παιδιά του λαού για τον οποίο ο ΔΣΕ μάχονταν. Με το πέρας της επιχείρησης αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Ο ΔΣΕ Σάμου κατέλαβε πλούσια εφόδια και πολεμικό υλικό από το χωριό Πλάτανος. Ολόκληρος ο οπλισμός της διμοιρίας πέρασε στα χέρια τους και μεταφέρθηκε με 15 μεταγωγικά στο όρος Καρβούνης. Συνολικά καταλήφθηκαν: 20 ατομικά όπλα έμφιλ, 3 οπλοπολυβόλα, 1 ατομικός όλμος, 1 piat, 12 χιλιάδες φυσίγγια, 20 βλήματα όλμου και αντιαρματικά, πολλές χειροβομβίδες, κουβέρτες, είδη ιματισμού και άρβυλα. 

Ο ΔΣΕ Σάμου που είχε κατασχέσει τον ρουχισμό των φαντάρων ζήτησε από τους Πλατανιώτες να δώσουν πολιτικά ρούχα στους φαντάρους ώστε να μπορέσουν να κατέβουν στο Καρλόβασι για να τους ντύσει ξανά το Δόγμα Τρούμαν. Από τους φαντάρους της φρουράς Πλατάνου πέρασαν με δική τους πρωτοβουλία οι Τάκης Κωτσόβολος και ο λοχίας Αχιλλέας Παπακωνσταντίνου που έμεινε και για πάντα στον Καρβούνη. . .   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου