Τη νύχτα της 7ης Μαρτίου του 1948, ο ΔΣΕ Σάμου χτύπησε το Νέο Καρλόβασι.
Μετά τις δύο επιτυχημένες επιθέσεις του στον Όρμο-Ρίβα και στο Μεσαίο, το Αρχηγείο του ΔΣΕ Σάμου αποφάσισε να προσβάλει τις βάσεις των κυβερνητικών δυνάμεων μέσα στο Νέο Καρλόβασι: Να χτυπήσει δηλαδή το μέγαρο όπου στεγάζονταν οι δημόσιες υπηρεσίες και η έδρα της υποδιοίκησης Χωροφυλακής, όπως και το Αλωνάκι που ήταν έδρα τάγματος και βάση λόχου Χωροφυλακής.
Από την ως τώρα πείρα, το Αρχηγείο δεν περίμενε θεαματικές εκπορθήσεις οχυρωμένων κτιρίων. Στου Βουρλιώτες και στο Μαραθόκαμπο , ενώ ο ΔΣΕ κυριάρχισε, δεν κατέλαβε τα οχυρωμένα κτίρια. Πηγαίνοντας να χτυπήσουν το Καρλόβασι οι αντάρτες, δεν είχαν πλουτίσει τον οπλισμό τους με τα μέσα, που θα εξουδετέρωναν τα οχυρά των βάσεων. Σκοπός των ανταρτών στο Νέο Καρλόβασι ήταν
να δείξουν στις κυβερνητικές δυνάμεις ότι μπορούν να βρίσκονται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν έξω από τα περιχαρακωμένα στρατόπεδά τους και τα οχυρωμένα τους κτίρια. Η ηθική, η ψυχική και η σωματική καταπόνιση των κυβερνητικών, αποτελούσαν το στόχο της μεγάλης αυτής αντάρτικης επιχείρησης. Όσο για τα εξωτερικά φυλάκια της Καρλοβασίτικης άμυνας, το Αρχηγείο θεωρούσε εξασφαλισμένη την εξουδετέρωσή τους και τη λαφυραγώγησή τους για την ενίσχυση του οπλοστασίου του Δ.Σ.
Στη μάχη πήραν μέρος όλες οι δυνάμεις του Κέρκη και του Καρβούνη. Το συγκρότημα του Κέρκη, αφού έστησε ενέδρα στην περιοχή των Ανεμόμυλων για να χτυπήσει σε πιθανή τους κίνηση τις Μαραθοκαμπίτκες δυνάμεις, έφτασε την καθορισμένη ώρα στο Ν. Καρλόβασι, απέναντι από το στόχο από τα δυτικά, δηλαδή απέναντι από το Αλωνάκι και την Ηλεκτρική- την οποία είχε εντολή να αχριστεύσει για να δημιουργηθεί σύγχυση και αναστάτωση στον αντίπαλο-κι ύστερα προχώρησε προς το Αλωνάκι. Προς το Αλωνάκι θα κατευθύνονταν από τα Β.Α. το συγκρότημα του Σοφούλη που θα έμπαινε στην πόλη από τα Κοντακέικα, αφού ξεκαθάριζε πρώτα τα φυλάκια του Κομνηνού, του Πιπινιά και του Αγίου Νικολάου.
Το συγκρότημα Βακάκη μπήκε στο Ν. Καρλόβασι από του Κωστή τη Βρύση και από το Γζούρι και ανάτρεψε το φυλάκιο στον Αη Τρύφωνα. Η διμοιρία των Δ Ρίγλη και Χ. Αποστόλου έφτασε γρήγορα στο Μέγαρο κι άρχισε τη μάχη με τους χωροφύλακες του σταθμού και της υποδιοίκησης. Αυτοί όμως, ανεβασμένοι στον πάνω όροφο του Μεγάρου χτυπούσαν με καθηλωτικά πυρά και το δημόσιο δρόμο του Σηροτροφείου και το δημόσιο δρόμο του κοινοτικού φαρμακείου. Μια αντάρτικη ομάδα με τον καπετάνιο Χριστόφορο αγκιστρώθηκε στη Βρύση, στην άκρη του προαύλιου του Μεγάρου, αλλά στρώθηκε δεν μπορου΄σε να προχωρήσει προς το κτίριο.
Το συγκρότημα Σοφούλη μπαίνοντας στον όρμο κύκλωσε πρώτα το φυλάκιο του Κομνηνού. Ο υπολοχαγός Μπατός με μια διμοιρία στρατού κλείστηκε μέσα στο διόώροφο σπίτι. Τότε, ο διμοιρίτης Κ. Κατσούφρος μαζί με τον Νίκος Λιμπέρη, καλυπτόμενοι από τους άντρες της διμοιρίας, όρμησαν κι έσπασαν την πόρτα του σπιτιού, απώθησαν με χειροβομβίδες τους φαντάρους στον πάνω όροφο, τους εξουδετέρωσαν και τελικά τους αφόπλισαν. Οι αιχμάλωτοι με όλα τα λάφυρα προωθήθηκαν αμέσως προς τα Κοντακέικα κι έφτασαν στα λημέρια των ανταρτών στους Σαράντιδες.
Η διμοιρία του Μακριδάκη κατέλαβε το φυλάκιο Πιπινιά και το φυλάκιο δίπλα στου Καραγιάννη. Στο σπίτι του Καραγιάννη έφτασε και η διμοιρία του Ρίγλη, η οποία στρίμωξε και τελικά κατέλαβε το φυλάκιο του Σολβατζή, αιχμαλωτίζοντας τους ΜΑΥδες και τους στρατιώτες που αμύνονταν εκεί. Πρωτοστατώντας, οι τρεις καπεταναίοι Ρίγλης, Ζάγκας και Παπαντωνίου, έκαναν έφοδο κι αιχμαλώτισαν ολόκληρο το φυλάκιο. Σύγχρονα με την εκπόρθηση των φυλακίων, οι δυνάμεις του συγκροτήματος Σοφούλη, οδηγούμενες από τον Καρλοβασίτη διμοιρίτη Μανώλη Τζιώτη, έφτασαν στο Αλωνάκι και γατζώθηκαν πάνω στο οίκημα της Φιλαρμονικής μέσα στο οποίο βρίσκονταν ένας λόχος χωροφυλάκων.
Ενώ τα συγκροτήματα του Καρβούνη καθάρισαν τα εξωτερικά φυλάκια και χτυπούσαν από κοντά τους οχυρωμένους χωροφύλακες στο Αλωνάκι και το Μέγαρο, το συγκρότημα Κέρκη έπεσε σε ενέδρα κι έπαθε μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν και στις οποίες στηρίχθηκε το σχέδιο της επιχέιρησης, δεν υπήρχε κανένα φυλάκιο στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής. Φαίνεται όμως ότι το τάγμα Χωροφυλακής που έδρευε στο Αλωνάκι, πάνω από την Ηλεκτρική πήρα προφυλακτικά μέτρα. Όταν λοιπόν η διμοιρία του Κρητίκαλου έφτασε μπροστά στην Ηλεκτρική κι επιχείρησε να περάσει το ρέμα, δέστηκε φονικά πυρά αυτομάτων που δεν έρχονταν από το Αλωνάκι αλλά από μπροστά τους, από την Ηλεκτρική. Οι Κερκιώτες αντάρτες αιφνιδιάστηκαν και υποχώρησαν. Βαριά τραυματισμένος ο ατρόμητος παρτιζάνος Γεώργιος Βαγιανός ή Κρητίκαλος, τράβηξε το πιστόλι του και αυτοκτόνησε. Πιο πέρα τραυματίστηκε βαριά ο Γιάννης Στασινός από τη Λέκα. Τον κουβάλησαν αναίσθητο στο σταθμό Χωροφυλακής Ν. Καρλοβασίου. Εκεί τον πέταξαν σε μια άκρη του διαδρόμου και τον κλωτσούσαν στο κεφάλι. Αυτή η "περίθαλψη" του τραυματία κράτησε 2 ημέρες, αλλά ο τραυματιας Στασινός δεν έλεγε να ξεψυχήσει. Γλίτωσε τελικά από το μαρτύριο με την επέμβαση του έμπορου Γιάννη Κουρέρη, που συνδέονταν με τον υπομοίραρχο Βασιλειάδη, και τον έπεισε να στείλει τον τραυματία στη φυλακή ή το νοσοκομείο.
Οι άντρες του συγκροτήματος Κέρκη, μετά την αποτυία τους προχώρησαν μέσα στο ρέμα προς τα πάνω κι επιχέιρησαν να ανέβουν προς το Αλωνάκι από τον ακάλυπτο χώρο. Εκεί όμως χτυπήθηκαν από όλμους από το Αλωνάκι. Σκοτώθηκαν οι Νίκος Πέρης και Δημήτρης Τσιμπίδας.
Η απαγκίστρωση των ανταρτών από το Ν Καρλόβασι έγινε κανονικά. Την αυγή συμπτύχθηκαν στις παρυφές του Κέρκη και του Καρβούνη κι ανέβηκαν στις περιοχές τους. Οι αιχμάλωτοι, τα λα΄φυρα κι ολόκληρος ο οπλισμός και τα πυρομαχικά μιας διμοιρίας στρατού μεταφέρθηκαν την ίδια νύχτα στους Σαραντίδες. Οι αιχμάλωτοι την ίδια ημέρα αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο υπολοχαγός Μπατός επέμενε να υπογράψει δήλωση ότι θα παραιτηθεί και θα παέι στο σπίτι του. "Υπολοχαγέ εμείς δεν τη θέλουμε τη δήλωση ενός αιχμαλώτου" του είπε ο στρατιωτικός διοικητής του ΔΣΕ Σάμου Μαλαγάρης. "Σου ζητήσαμε να έρθεις κοντά μας στον ΔΣΕ, Δεν το δέχτηκες. Άμε στο καλό."
Εάν ο ΔΣΕ έιχε σωστές ελεγμένες πληροφορίες, και το Αρχηγέιο ήξερε ότι στο κτίριο της Ηλεκτρικής υπήρχε φυλάκιο, θα είχε κερδίσει μια σημαντική μάχη χωρίς να χάσει τρία από τα πιο διαλεκτά του στελέχη. Τις πληροφορίες τις συγκέντρωναν οι σύνδεσμοι Μαν. Ιωάννοι και Βασίλης Μάρκου, που μέρα παρά μέρα βρίσκονταν στο Καρλόβασι. Οι δυο τους είχαν φέρει πολλές σωστές πληροφορίες στο Αρχηγέιο άλλες φορές. Οι τελευταίες όμως πληροφορίες τους, βάσει των οποίων σχεδιάστηκε η επιχείρηση αποδείχτηκαν λανθασμένες.
Τρίτη 21 Μαΐου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου