Την αυγή της 4ης του Σεπτέμβρη του 1947 χτυπήθηκε με αιφνιδιασμό η κυβερνητική φρουρά που στρατοπέδευε στο δημοτικό σχολείο του χωριού Υδρούσα της Σάμου. Ο ΔΣΕ που ήδη από τα μέσα του 1946 είχε αναπτύξει αξιόλογη δράση και διέθετε μάχιμο τμήμα 120 ανδρών, επιθυμούσε να πλήξει το στρατηγικό αυτό στόχο για να αποδυναμώσει την κυβερνητική δύναμη της περιοχής αλλά και για να απαλλάξει το ντόπιο αριστερό και δημοκρατικό στοιχείο με το οποίο συνδέονταν, από την παρουσία της οπλισμένης ομάδας ΜΑΥ και χωροφυλάκων που έδρευε εκεί.
Η φρουρά της Υδρούσας αποτελούνταν από μια διμοιρία ΜΑΥ υπό τον εγκληματία Μανώλη Τριανταφύλλου που κανονικά είχε έδρα στο Καρλόβασι και από μισή διμοιρία χωροφυλάκων με επικεφαλής τον υπενωμοτάρχη Γιάννη Κόκκινο από τη Χώρα. Η δύναμη του ΔΣΕ που διατέθηκε για την επιχείρηση αποτελούνταν από τη διμοιρία Ι. Μπαλωμένου και Μ. Βακάκη και προετοιμάζονταν μέρες πριν την επιχείρηση συλλέγοντας προσεκτικά πληροφορίες από τα ΚΠ του χωριού.
Η επίθεση εκδηλώθηκε με κυκλωτική εφόρμηση στο κτίριο του σχολείου όπου στάθμευαν εκείνη την ώρα οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι οποίες τόση σιγουριά είχαν για την θέση τους που δεν τοποθέτησαν σκοπιές. Τα πυρά των ανταρτών υπήρξαν καταιγιστικά και συμπληρώθηκαν από μικρής κλίμακα χρήση χειροβομβίδων. Η άμυνα των κυβερνητικών κράτησε για λίγα μόλις λεπτά της ώρας. Στον χώρο του αποχωρητηρίου σκοτώθηκε ο ΜΑΥ Δ. Αντωνακάκης (Τούρκος) ενώ κατά την έφοδο στο κτίριο σκοτώθηκε ο χωροφύλακας Ι Μοσχοβάκης που κράταγε σκοπιά στην πόρτα αλλά χωρίς να έχει εποπτεία του χώρου. Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκαν ελαφρά οι χωροφύλακες Στέλιος Χλιουντάκης, Ι Χριστοδούλου και Ι. Σταύρου και δύο ακόμα ΜΑΥ τα ονόματα των οποίων δεν μας είναι γνωστά. Αιχμαλωτίστηκαν συνολικά 14 κυβερνητικοί, ενώ ο αρχηγός των ΜΑΥ Τριανταφύλλου διέφυγε πηδώντας από το παράθυρο και χωρίς καν να φορέσει τις αρβύλες του.
Με την κατάληψη του σχολείου ο ΔΣΕ Σάμου επικράτησε στην Υδρούσα. Πρώτο μέλημα των ανταρτών υπήρξε η φροντίδα των τραυματιών του εχθρού (οι ίδιοι δεν είχαν απώλειες). Στην περίπτωση ενός ΜΑΥ που είχε δεχθεί σφαίρα στην κοιλιακή χώρα επετράπη η γρήγορη μεταφορά του στην πρωτεύουσα. Αργότερα αφέθηκαν και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί ελεύθεροι.
Ο τραυματισμένος χωροφύλακας Στέλιος Χλιουντάκης, που με ζήλο εφάρμοζε τις εντολές του δήμιου Κούσουλα στην περιοχή, περιμένοντας τη χαριστική βολή παρακαλεί τον Βακάκη "Δεν πείραξα κανέναν πολίτη καπετάνιο μου. Δεν σήκωσα χέρι σε κανέναν κρατούμενο". Είναι όμως αυτοί οι ίδιοι χωροφύλακες και ΜΑΥ που διέλυσαν την Δημοκρατική Λέσχη στο Καρλόβασι, που χτύπησαν μέχρι αφασίας τον υπεύθυνό της Δημήτρη Λεκάτη. Ο Βακάκης διατάσσει την άφεση των τραυματιών και αιχμαλώτων παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους κατοίκους της Υδρούσας δυσανασχετούν με την απόφαση αυτή. Μοναδική περίπτωση αιχμαλώτου που δεν αφέθηκε ήταν ο ΜΑΥ Λογοθέτης από τα Κοντέικα που αρχικά υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και που μετέπειτα κατατάχθηκε στα ΜΑΥ. Ο Λογοθέτης μεταφέρθηκε στο αρχηγείο του ΔΣΕ όπου δικάστηκε και αφέθηκε υπό τον όρο ότι δεν θα σηκώσει ξανά όπλο ενάντια σε αντάρτη. Όρκο που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Τα λάφυρα της Υδρούσας υπήρξαν αρκετά τηρουμένων των αναλογιών. Ο ΔΣΕ κατέλαβε 30 ατομικά τουφέκια, 3 αυτόματα όπλα έμφιλ και αρκετές χιλιάδες σφαίρες. Καταλήφθηκαν επίσης 20 χειροβομβίδες, είδη ιματισμού και ένα μικρό φαρμακείο.
Η νίκη του ΔΣΕ Σάμου και η κατάληψη της Υδρούσας έγινε αντιληπτή κατόπιν εορτής από τις λοιπές κυβερνητικές δυνάμεις που κατέφθασαν στον τόπο της σύγκρουσης αφού οι αντάρτες βρίσκονταν ήδη μακριά.
Η Υδρούσα ήταν ένα από τα χωριά της Σάμου που δεν δέχτηκαν να οργανώσουν σώμα ΜΑΥ, έτσι η στρατιωτική διοίκηση του νησιού, και μετά την επιτυχία του ΔΣΕ στο χώρο αναγκάστηκε να καλύπτει τα νώτα του Καρλοβασίου και να ελέγχει τις δυτικές προσβάσεις του όρους Καρβούνη με ενισχυμένη φρουρά, η οποία αποσπάστηκε από άλλα κυριότερα σημεία της σύγκρουσης.
ΠΗΓΕΣ: Ο αγώνας του ΔΣΕ στη Σάμο, εκδ. Σύγχρονη Εποχή
Μαρτυρία Κωνσταντίνου Μπαρόλια.
Σάββατο 4 Μαΐου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου