"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο βουλευτής Κουτσοπέταλος βγαίνει για κυνήγι

Βρισκόμαστε τον μήνα Γενάρη του 1948. Οι μάχες μαίνονται γενικευμένες σε όλη την Στερεά, την Μακεδονία, την Θράκη και τον Μωριά. Το σχέδιο Τέρμινους βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η διοίκηση του ΓΕΣ πιέζει για περισσότερες επιτυχίες, περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερο αίμα.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Λουκάς Κουτσοπέταλος, γνωστός κυνηγός αποφασίζει να αφήσει την κατοικία του στην Αθήνα και να βγει για κυνήγι στην ορεινή Λοκρίδα. Χωρίς ο Δημοκρατικός Στρατός να γνωρίζει την παρουσία του εκεί, τμήματα των ανταρτών πέφτουν πάνω στον βουλευτή σε ένα ελιγμό. Στην αρχή οι αντάρτες δεν αναγνωρίζουν τον βουλευτή μέχρι που ένας αντάρτης με καταγωγή από την Ελευσίνα τον ταυτοποιεί. Ο βουλευτής συλλαμβάνεται και οδηγείται με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην βάση του Αρχηγείου Ρούμελης.

Εκεί του παρατίθεται ένα λιτό γεύμα από την διοίκηση. Ο βουλευτής δείχνει φανερά τρομαγμένος. Το επιτελείο τον καθησυχάζει. "Εδώ δεν θα πάθετε τίποτα, κύριε βουλευτά. Θα σας κρατήσουμε μερικές μέρες κοντά μας να δέιτε από κοντά την υπόθεση του Δημοκρατικού Στρατού" του λέει ο παλιός ΕΛΑΣίτης Παύλος Μπέικος.

Ο βουλευτής, που αμέσως του ορίζεται προσωπική σωματοφυλακή, θα μείνει 10 ημέρες μαζί με τους αντάρτες. Ενώ οι αστικές εφημεριδες οργιάζουν, ο Κουτσοπέταλος έρχεται ειρηνικά σε επαφή με όλα τα στάδια της αντάρτικης ζωής. Παρακολουθεί την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και το ημερήσιο πρόγραμμα των ανταρτών. Γνωρίζει συμπατριώτες του αντάρτες, νοικοκυραίους, μαχητές του ΕΛΑΣ και ηρωες του αλβανικού. Διαμορφώνει έτσι προσωπική γνώμη και εμπειρία για την ποιότητα, την πειθαρχία και το αξιόμαχο του ΔΣΕ. Με το τέλος της 10ης ημέρας, ο βουλευτής επιστρέφει με συνοδό στην περιοχή συλληψής του. Από εκεί η επιστροφή στην Αθήνα είναι θέμα ωρών.


Ο βουλευτής Λουκάς Κουτσοπέταλος δεν αποτελεί όμως άνθρωπο της ίδιας ποιότητας με τους συναδέλφους του. Γνωρίζοντας κάθε συνέπεια της πράξης του, δεν διστάζει και κάνει δήλωση αμέσως μετά την επιστροφή του. Στην δήλωσή του καταδικάζει την πολιτική των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Λαικού και Φιλελεύθερου, τα οποία αρνούνται την συνδιαλλαγήμε την πολιτική ηγεσία του ΔΣΕ, ακολουθώντας, όπως τονίζει, την θέση των Αμερικάνων. Παράλληλα, τονίζει ότι τα στελέχη και οι μαχητές του ΔΣΕ δεν είναι "αλήτες συμμορίτες" αλλά αγροτονοικοκυραίοι, διανοούμενοι, πολεμιστές του αλβανικού και άνθρωποι που κυνηγήθηκαν για τα πιστέυω τους.

Η δήλωση αυτή επιφέρει την άμεση διαγραφή του βουλευτή από το κόμμα των Φιλελευθέρων κατ' εντολή των Αμερικάνων. Την διαγραφή του του την παρέδωσε ο αρχηγός Σοφούλης που του τόνισε την "συμμαχική δυσαρέσκεια" που δημιουργήθηκε.

Ο Λουκάς Κουτσοπέταλος αποσύρθηκε για το διάστημα 1948-1949, επανέκαμψε όμως στην πολιτική σκηνή με το κόμμα των Φιλελευθέρων το 1950 οπότε και επανεκλέγεται βουλευτής.

4 σχόλια:

  1. Θα διαφωνήσω ως προς το τελευταίο μέρος του κειμένου:

    Ο βουλευτής Αττικοβοιωτίας Λουκάς Κουτσοπέταλος (ο οποίος είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής το 1910 και το 1948 πιθανότατα ήταν 70 ετών), συνέχισε να εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς προτίμησης (όπως και παλαιότερα, άλλωστε) βουλευτής του Κόμματος των Φιλελεύθερων, τόσο στις εκλογές του 1950 όσο και σ' αυτές του 1951 (όπου ήταν 73 ετών).

    Επομένως, ουδόλως "αποσύρθηκε τίμια και λεβέντικα από την πολιτική ζωή". Συνέχισε να συμμετάσχει σ' αυτήν -δίχως να "βρει το μπελά του", που λένε, για τη δήλωση που αναφέρεται στο κείμενο του πολύ καλού σας μπλογκ.

    (και για να ενισχύσω τα λεγόμενά μου, ρίξτε μια ματιά στη σελίδα 74 του παρακάτω βιβλίου "Η εκλογική ιστορία της Ελευσίνας" :
    http://www.elefsina.gr/files/ekloges/Eleusiniakalpi.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την επισήμανση

    Η προαναφερθείσα άποψη στηρίζεται στην προσωπική μαρτυρία του Αριστείδη Θεοχάρη και το ιστορικό του βιβλίο "Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ" . Μελετώντας ξανά διαπιστώνουμε το ορθό της παρατήρησής σας και κάναμε τις δέουσες αλλαγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πληροφορίες που παραθέτεται για την υπόθεση είναι ΠΟΛΥ ΓΕΝΙΚΕΣ.
    Υπάρχουν λεπτομέριες που καλό είναι να γίνουν γνωστές.
    Γενικά πάντως είναι σωστές.

    sakoul

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Τμήμα του ΔΣΕ που συνέλαβε τον Κουτσοπέταλο μετά μετακινήθηκε βόρεια και στάθμευσε στο χωριό Έξαρχος. Εκεί ένα μέλος του, ο Λ.Α. επιχείρησε να το σκάσει αλλά έπεσε πάνω στην οπισθοφυλακή. Συνελήφθη και εκτελέστηκε στην πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια το τμήμα κατευθύνθηκε προς τον Καλλίδρομο όπου και έπεσε σε ενέδρα μετά το χωριό Σφάκα. Είχε 3 τραυματίες, ο ένας σοβαρά. Τον μετέφεραν στο χωριό Μόδι όπου μία νοσοκόμα του έδεσε τα τραύματα και τον προώθησαν στο πρόχειρο νοσοκομείο στο χωριό Ριτζέρι. Οι υπόλοιποι ακολούθησαν πορεία προς τον Παρνασσό από όπου και είχαν ξεκινήσει. Το τμήμα αυτό ανήκε στη δύναμη του Διαμαντή. Ο τραυματίας επέζησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή