"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

H μάχη του Κελεμένου και Ίντζεκι 30-01-1948

Αμέσως μετά την μάχη στην Γούρα, οι μαχητές του Αρχηγείου Ρούμελης συγκεντρώνουν δύο λόχους στο ύψωμα των χωριών Κελεμένο και Ίντζεκι και μαζί με τους μαχητές Δημοκρατικής Νεολαίας ξεκινούν να χτυπήσουν τα δύο χωριά που κατέχονται από δύο λόχους εθνοφρουράς και ένα ισχυρό λόχο ΜΑΥ. Η δύναμη των κυβερνητικών βρίσκεται υπό την διοίκηση των συμμοριτών παρακρατικών Κοντούρη και Δούκα που είχαν μόλις καταφθάσει από τον Αλμυρό Βόλου.

Οι δυνάμεις του ΔΣΕ χωρίζονται σε τομείς ανάλογα τον χώρο ευθύνης της κάθε ομάδας και δημιουργούν ένα πέταλο γύρω από τα χωριά. Η επίθεση ξεκινά με το πρώτο πρωινό φως και είναι κυκλωτική από όλες τις εισόδους των χωριών. Οι ΜΑΥ και οι εθνοφρουρίτες αντιλαμβάνονται την διείσδυση όταν πια είναι πολύ αργά. Ταμπουρώνονται σε σπίτια ενώ πολλοί από αυτούς τρέχουν να γλιτώσουν στις γύρω λόχμες. Μετά από 4 ώρες μάχης, κάθε αντίσταση στα χωριά έχει πάυσει. Στο πεδίο κείτονται 26 νεκροί παρακρατικοί και ΜΑΥ ενώ οι απώλειες των ανταρτών ανέρχονται σε 7 μαχητές. Επίσης πιάνονται αιχμάλωτοι 40 εθνοφρουροί, 3 ΜΑΥ και 1 ανθυπολοχαγός του κυβερνητικού στρατού. Στα χωριά καταλήφθηκε πλούσιος εξοπλισμός αποτελούμενος από 60 αγγλικά ατομικά όπλα, 5 οπλοπολυβολα, 4 ατομικους όλμους, 19000 σφαίρες, πολλά βλήματα όλμου, κιάλια, 4 πιστόλια, πολλά αντίσκηνα, κουβερτες, γυλιοί, τρόφιμα και άλλα είδη.

Την "παράσταση" έκλεψε η νεαρή αντάρτισσα Αλεξάνδρα Καραθάνου από τον λόχο του Στάθη Καραπλιού που χωρίς να λογαριάσει κανένα κίνδυνο όρμησε με γυμνά χέρια και αιχμαλώτισε τον οπλισμένο ανθυπολοχαγό. Αυτός όταν τον παρουσίασε στους διοικητές της, της φιλούσε τα χέρια και ζήταγε έλεος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου