"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Η προσφορά των δασκάλων στην Εθνική Αντίσταση

Λάζαρος Βαφειάδης: Δάσκαλος στην Λευκόσια της Έδεσσας. Το σχολείο του έγινε αποθήκη τροφίμων και πυρομαχικών για τον ΕΛΑΣ. Ο ίδιος πιάσθηκε βασανίσθηκε και εκτελέσθηκε απο την βουλγαρική φασιστική οργάνωση Οχράνα.



Βούλγαρης Κώστας: Δάσκαλος στον Δομοκό και συνδικαλιστής. Εξόριστος απο την δικτατορία του Μεταξά στην Ακροναυπλιά. Παραδόθηκε στους Ιταλούς. όντας φυματικός μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Πάυλου Πελά Θεσσαλονίκης. Εκτελέσθηκε γιατί δεν δέχθηκε να πάρει βουλγαρική υποικοότητα.



Ζαχαριάδης Χρήστος: Δάσκαλος της Έδεσσας. Συμμετείχε στο ΕΑΜ. Ντόπιοι προδότες τον έπιασαν και τον παρέδωσαν στους Γερμανούς. Εκείνοι τον κάψανε ζωντανό στο χωριό Αρσένι μπροστά στην γυναίκα και τα παιδιά του.



Λαζάρου Γιάννης: Δάσκαλος στο Λαδά Καλαμάτας. Στα 37 του πιάσθηκε απο τα Τάγματα Ασφαλείας και εκτελέσθηκε την πρωτομαγιά του 1944.


Κατσάλη Κωνσταντίνα: Νηπιαγωγός απο τα Γρεβενά. Πιάσθηκε και κάηκε ζωντανή με άλλες γυναίκες στο Κηπουργιό των Γρεβενών απο τους Γερμανούς τον Ιούλιο του 1944.


Σούλη Αναστασία: Δασκάλα στο χωριό Πύργοι Πτολεμαίδας. Για την δράση της στο ΕΑΜ πιάσθηκε απο τα Τάγματα Ασφαλείας και βασανίσθηκε και βιάσθηκε. Αφου την υποχρέωσαν να σκάψει μόνη της τον τάφο της, την εκτέλεσαν. (1944)

2 σχόλια: