"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Το χρονικό των κομμένων κεφαλών


Το 1944 τα προσχήματα των Βρετανών αφεντάδων μας είχαν τελειώσει. Εν όψει των επικείμενων εκλογών και του δημοψηφίσματος για τον βασιλιά το δεξιό παρακράτος οργίαζε σε όλη την ελληνική επικράτεια. Θάνατοι, βασανισμοί και επίδειξη κομμένων κεφαλιών με ζουρνάδες και νταούλια. Το χρονικό της μαύρης αθλιότητας συνεχίσθηκε και κατά την διάρκεια του εμφυλίου. Ένοπλες μονάδες των ΜΑΥ και παρακρατικές συμμορίες τρομοκρατούσαν τον κόσμο και περιέφεραν τα μακάβρια τρόπαια τους από πόλη σε πόλη.


Για το χρονικό των κομμένων κεφαλών υπάρχουν λίγα και αποσπασματικά στοιχεία. Η έκταση όμως του κανιβαλισμού ήταν τέτοια που ο ίδιος ο Αμερικάνος πρόξενος στην Ελλάδα, μετά από εικόνες που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ, με κομμένα γυναικεία κεφάλια, προέβη σε διάβημα.. Η ελληνική απάντηση ήταν η παρακάτω: " Οι κομμένες κεφαλές και η δημόσια επίδειξή τους αποτελούν ελληνικό έθιμο".

Στο άρθρο αυτό που θα ανανεώνεται συνεχώς θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τα περιστατικά αυτά αναφορικά και γεωγραφικά για να αποκαλύψουμε την πραγματική τους έκταση

Οι αναγνώστες που διαθέτουν υλικό σχετικό με το θέμα ας αφήσουν ένα σχόλιο και θα το λάβουμε υπόψην μας.Το χρονικό των κομμένων κεφαλών1) Το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη και του πρωτοπαλίκαρού του Τζαβέλλα. Τα δύο κεφάλια εκτέθηκαν σε κοινή θέα σε φανοστάτη της πλατείας Τρικάλων την Δευτέρα 18 Ιουνίου του 1945

                                                                                 2) Στρατής Γζωντέλης ή Τινός: Εκτέθηκε νεκρός σε κοινή θέα σε καρέκλα καφενείου στην πλατεία της Αγιάσου Μυτιλήνης. Ήταν αντάρτης και στέλεχος του ΔΣΕ και σκοτώθηκε το 1949. Οι παρακρατικοί του έβαλαν τσιγάρο στο στόμα και εφημερίδα στα πόδια.
3) Πάνος Καψής: Το νεκρό του κορμί εκτέθηκε σε σταυρό στην πλατεία της Χαλκίδας μαζί με τα κεφάλια των παλικαριών του Τσάκαλου και Κατσανά. 5 Νοέμβρη του 1949

Αρχείο οικογένειας Ραπίδη.


4)  Γιάννης Αλεξάνδρου: Ο γνωστός Καπετάν Διαμαντής που σκοτώθηκε στις 21 Ιουνίου του 1949 και το σώμα του εκτέθηκε σε άγνωστη τοποθεσία
5) 3 Ιουλίου του 1949, το σώμα ενός νεκρού αντάρτη του ΔΣΕ που πέθανε από τα τραύματά του μετά την μάχη της Αμφιλοχίας, εκτέθηκε στην πλατεία της πόλης. Τον αντάρτη που ως τότε ζητούσε νερό τον αποτελείωσαν ΜΑΥδες με κλοτσιές


6) Τα Χριστούγεννα του 1949 τα κεφάλια των μελών του ΔΣΕ Δημήτριου Καραντζά, Πανωραίας Ιωάννου, Αργύρης Πανάγου και του αντάρτη Βασίλη, κόπηκαν και εκτέθηκαν σε άγνωστο χωριό. To χωριό αυτό ταυτοποιήθηκε και πρόκειται για τη  Λιλαία. 

7) Θανάσης Καλαμπόκας: Το κεφάλι του και 8 συντρόφων του κόπηκε και εκτέθηκε στην πλατεία Σπερχειάδας. Μέσα του 1949

8) Ο Καπετάν Πέρδικας, του ηρωικού ΔΣΠ, σκοτώθηκε στις 16-8-1949 και το σώμα του εκτέθηκε στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη πάνω σε σκάλα. Του κρέμασαν και μια πινακίδα που έγραφε " Αυτός είναι ο Πέρδικας". Μετέπειτα το κορμί του μεταφέρθηκε στη Μεγαλόπολη. 


Ο Πέρδικας μεταφέρεται νεκρός στη Μεγαλόπολη

Ο Πέρδικας στη Μεγαλόπολη

Ο Πέρδικας στην Τρίπολη


Η εφημερίδα "Αλήθεια της Τρίπολης" για τον Πέρδικα (21/8/49)


9) Άνοιξη του 1949, τα κομμένα κεφάλια δύο ανδρών και μίας γυναίκας εκτέθηκαν σε κοινή θέα στην πλατεία του Αλμυρού Βόλου

10) Θύμιος Πρεκεζές: Σκοτώθηκε το 1946 από παρακρατικούς και το κεφάλι του εκτέθηκε στο χωριό Κολλινές Τρίπολης11) Το κεφάλι ενός αντάρτη του ΔΣΕ εμφανίζεται το 1949, από αγνώστους σε πάσσαλο στα Τρίκαλα


12) Τα κεφάλια 12 ανταρτών του ΔΣΠ εμφανίζονται το 1948, σε κοινή θέα στην Τρίπολη. Το δεύτερο από αριστερά κεφάλι στην κάτω σειρά ανήκει στον Γερμανάκο. 
13) Φλώρινα 12-2-1949, τα κεφάλια 8 ανδρών του ΔΣΕ αποκόβονται από μέλη των ΛΟΚ και των ΜΑΥ και εκτίθενται σε κοινή θέα.
14) Τα κεφάλια εννέα ανταρτών εκτίθενται από συμμορία κατσαπλιάδων το 1949 σε χωριό της Μακεδονίας.15) Το νεκρό σώμα του Ευάγγελου Γκόγκλη του ΔΣΕ και 3 συντρόφων του εκτίθενται σε κοινή θέα στην Έδεσσα το 1949.

16) Το νεκρό σώμα του Γιώργου Ατζακλή, ταγματάρχη του ΔΣΠ και 7 ανταρτών του βρίσκεται σε κοινή θέα στους Μολάους το 1948. Οι Χίτες τους εξέθεσαν με μακάβριο τρόπο. Οι σύντροφοι του Ατζακλή και των οποίων τα κεφάλια εικονίζονται εδώ είναι οι: Δημήτρης Αλεβίζος, Γιάννης Δημουράς, Νίκος Κοτρωνάκης, Γιάννης Λασσογιάννης, Γιώργης Λυμπέρης, Βασίλης Μανδηλάρης και Δημήτρης Φιλάκος.17) Τα κεφάλια των: Τάσος Μανωλίτσης, Γαζής Νίκος, Γεράσιμος Θέρμος, Ζακυνθινός Κώστας, Κοντογιώργης Γιάννης, Μήνος Παναγιώτης και Παπαδόπουλος Ζώης. Βρίσκονται κρεμασμένα από ζερβικούς στο πεντοφάναρο της Λευκάδας το 1946. Οι άνδρες αυτοί είχαν σκοτωθεί στην μάχη της Πούντας

18) Κεφάλια ανταρτών του ΔΣΕ περιφέρονται σε άλογα στην ελληνική ύπαιθρο

19)  Τα κεφάλια 7 ανδρών του ΔΣΕ σε κοινή επίδειξη από τον ΕΣ. Πιθανότατα σε κάποια επιχείρηση στην Πελοπόννησο.

20) Στο βουνό Οίτη, στην θέση Δύο Βουνά δίπλα στην Μουσταφόβρυση ο Γρηγόρης Σγάγιας βρήκε νεκρό έναν κομμουνιστή και κρεμασμένο σε δέντρο. Του είχαν αφαιρέσει με μαχαίρι τα μάτια του. Το σώμα βρίσκονταν σε περίοπτη θέση για να το βλέπουν όσοι πήγαιναν στην βρύση από τα γύρω χωριά. Το περιστατικό έγινε το 1945.


21) Στην Μηλιά Ευβοίας το 1948 ο αντάρτης Σίμος Δήμητρας που κατάγονταν από εκεί εστάλη για αναγνώριση του μέρους. Τον συνέλαβαν δύο ΜΑΥδες και του έκοψαν το κεφάλι με τσεκούρι. Αργότερα το κρέμασαν στην πλατεία.22) Στην Λίμνη Ευβοίας, το άψυχο σώμα του δολοφονημένου με προδοσία Γεώργιου Βλαχούτσικου (Ευβοιώτης) εκτέθηκε σε κοινή θέα τον Σεπτέμβρη του 1949 απέναντι από τα γραφεία της Χωροφυλακής.

23) Στο χωριό Βουργαρέλι Άρτας το 1949 κεφάλια άγνωστων μαχητών του ΔΣΕ βρίσκονται κρεμασμένα από αγνώστους. Το μακάβριο θέαμα συνοδεύουν και αποκομμένα χέρια και συνεχίζεται για αρκετές μέρες μέχρι που οι κάτοικοι αποφασίζουν να τα ξεκρεμάσουν.

24) Στο χωριό Κωσταλέξι το χρονικό της αθλιότητας ξεκινά ήδη από το 1946. Δημόσιες εκτελέσεις κομμουνιστών και βασανισμοί συνέβαιναν στην πλατεία ενώ το θέαμα των κομμένων κεφαλών ήταν τακτικό..

25) Στο Αίγιο μέχρι το 1949 τα περιστατικά έκθεσης κομμένων κεφαλιών ήταν τόσο πολλά και ανατριχιαστικά που ο τοπικός τύπος ( "Αιγιώτης") δημοσίευσε ένα δυνατό άρθρο του Ανδρέα Βαρελά με τίτλο "Μουλάρια και ντενεκέδες". Το άρθρο αναφέρεται στους διάφορους κατσαπλιάδες που μάζευαν κεφάλια μέσα σε γκαζοτενεκέδες από τα θύματά τους για να πληρωθούν με μια λίρα το κεφάλι...

26) Στην πόλη των Ιωαννίνων, το 1947 κρεμάστηκαν πέντε κεφάλια ανδρών του ΔΣΕ απέναντι από το κτίριο της διεύθυνσης της χωροφυλακής. Το θέαμα ξένισε και ενόχλησε τους κατοίκους και μετά τρεις ημέρες οι χωροφύλακες κατέβασαν τα τρόπαιά τους.

27) Στο χωριό Καστέλι όπως αναφέρει στο σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο του ο Αντώνης Κακαράς, περί τα 1949, γνωστή ήταν η καρότσα με τα κεφάλια. Την καρότσα τραβούσαν οι τοπικοί κατσαπλιάδες και την γέμιζαν κεφάλια ανταρτών τα οποία πούλαγαν στον στρατό για μια λίρα το κομμάτι...

28) Το κεφάλι του ηρωικού λοχαγού Ποδιά του ΔΣΕ Κρήτης αποκόπηκε από την συμμορία των Μπαντουβάδων και αφού τοποθετήθηκε σε παλούκι εξετέθη δημόσια στο Ηράκλειο.

29) Το κεφάλι του Στέλιου Ψωμά, αντάρτη του ΔΣΕ από το Λογγίτσι της Στυλίδας κόπηκε από το σώμα του το 1949 από τον χωροφύλακα Παλιό και εκτέθηκε στην Στυλίδα για λίγες ημέρες. Αργότερα ο χωροφύλακας το πήγε στην Λαμία για να εισπράξει την αμοιβή.

30) Το κεφάλι του Κώστα Θωμόπουλου, ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ Ευβοίας κρεμάστηκε στο χωριό Αγία Σοφία. Οι φασίστες σκύλιασαν που δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν ζωντανό , αφού αυτός αυτοκτόνησε, όντας τραυματισμένος στην κοιλιακή χώρα, και έτσι βεβήλωσαν το κορμί του..

31)  Τα κεφάλια των διμοιριτών Φάνη Κερπίνη και Λάκη Παντίδα του ΔΣΕ Ευβοίας κόπηκαν από χίτες και κρεμάστηκαν σε φανοστάτη της Χαλκίδας.

32) Ο αντάρτης του ΔΣΕ Ευβοίας Νίκος Μαχαιράκος που είχε την ατυχία να πιαστεί ζωντανός από τον στρατό το 1949, βασανίσθηκε φρικτά και πέθανε σταυρωμένος σε σκάλα, στην πλατεία του χωριού Ιστιαία


33) Ο αντάρτης του ΔΣΕ Ευβοίας Νίκος Συμεωνίδης (Αθηναίος) αιχμαλωτίσθηκε το 1949 από στρατιώτες του ΕΣ και δόθηκε να τον κατασπαράξουν τα λυκόσκυλα. στην πλατεία της Ιστιαίας

34) Oι έξι αδικοσκοτωμένοι μαχητές του ΔΣΕ στο Ντάμι της Τσερκέζας. Φορτώθηκαν μετά το στυγερό έγκλημα σε έναν αραμπά και τέθηκαν σε κοινή θέα για μερικές μέρες στο Ιππείο της Λέσβου. Όταν η αποφορά ήταν ανυπόφορη τους έθαψαν σε λάκκο στον τοίχο του νεκροταφείου από όπου οι οικογένειές τους του ξέθαψαν κρυφά το 1952. Τα ονόματα των νεκρών είναι: Βασίλης Παπαδέλλης, Σταύρος Καζάκος, Θανάσης Στέφανος, Βασίλης Καλαντζής,  Κώστας Πηγάσης, Στρατής Τσουκαρέλλης.

35) Τα κεφάλια έντεκα μαχητών του ΔΣΠ και του λοχαγού Τάσου Γερμανάκου κρεμάστηκαν στην πλατεία της Σπάρτης στις 6 Ιουνίου του 1947. Οι μαχητές και ο αξέχαστος Γερμανάκος πέσαν μαχόμενοι τους χωροφύλακες του Ραγγόπουλου κοντά στην Σπάρτη.

36) Τα κεφάλια του Νίκου Καράμπελα και του Βλάση Σταυρόπουλου εκτέθηκαν μετά την δολοφονία τους στην πλατεία Κουρμαδά της Ανδρίτσαινας Πελ/σου.

37) Τα κομμένα κεφάλια του Αρχίατρου του ΔΣΠ και στέλεχους του ΚΚΕ, Νίκου Μάστορη και του Θεόδωρου Πρεκεζέ εκτέθηκαν από χωροφύλακες, στην πλατεία της Αράχωβας  (Καρυές) και μετά μερικές ημέρες στην Σπάρτη. Το κεφάλι του Πρεκεζέ εξανάγκασαν να το κουβαλάει ο πατέρας του.

Για τον θάνατο των Πρεκεζέ και Μάστορη ( εφημερίδα Αλήθεια της Τρίπολης)

38) Στην πλατεία της Αράχωβας (Καρυές) εκτέθηκε το κεφάλι ενός νεκρού μαχητή του ΔΣΠ που σκοτώθηκε στην μάχη της Βαμβακούς Σπάρτης. Τα λοιπά στοιχεία του νεκρού μας είναι άγνωστα. Το κεφάλι εκτέθηκε στις 9-10-1946.


39) Στο χωριό Δαφνί Σπάρτης το 1947, η ομάδα του ταγματασφαλίτη Γιάννη Παυλάκου με επικεφαλής τον ίδιο, συνέλαβε, βασάνισε και εκτέλεσε τον Παρθύμο Παναγιώτη και τον αδελφό του Παρθύμο Γιώργο. Τα σώματά τους εκτέθηκαν κρεμασμένα για 5 ημέρες και μόνο όταν η αποφορά ήταν ανυπόφορη επετράπη στους κατοίκους του χωριού να τους κατεβάσουν και να τους θάψουν.


40) Τα κομμένα κεφάλια τριών ανταρτών του ΔΣΕ εκτέθηκαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου. Τα κεφάλια έμειναν σε κοινή θέα για περίπου μια εβδομάδα και μετά πετάχθηκαν στα σκουπίδια (!) Λοιπά στοιχεία για το σε ποιόν ανήκαν μας είναι άγνωστα.


41) Το κεφάλι του αγωνιστή της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ Ρούσσου Παναγιώτη του Ιωάννη κρεμάστηκε από την συμμορία Παυλάκου στο χωριό Αστέρι Μολάων σε προφυλακτήρα αυτοκινήτου και περιφέρονταν για εβδομάδες σε όλη την περιοχή. Ο Ρούσσος πιάστηκε από τους κτηναναθρώπους στις 20/09/1948 μετά από προδοσία.


42) Ο αριστερός Βασίλης Τσισμαλίδης, μέλος του ΕΑΜ στο Κιλκίς πιάστηκε τον Μάιο του 1946 στο χωράφι του από παρακρατικούς και κυριολεκτικά κομματιάστηκε. Το κεφάλι του κρέμασαν από ένα δέντρο για να το βλέπουν οι άλλοι αγρότες.


43) Το κεφάλι του αγωνιστή Κώστα Αβραμίδη εκτέθηκε το 1947 από παρακρατικούς στο παζάρι του Κιλκίς μαζί με τα κεφάλια τριών ακόμα άγνωστων ανταρτών. Ο Αβραμίδης υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και την ημέρα που τον πρόδωσε ένας χαφιές της περιοχής είχε επιστρέψει από την εξορία για να δει την μάνα του.

44) Το κεφάλι του ήρωα του ΔΣΠ, Βαγγέλη Ρογκάκου αποκόπηκε από το νεκρό του κορμί μετά την μάχη στο χωριό Άγιος Βασίλειος Κυνουρίας. Η κάρα του μαρτυρικού πολιτικού επιτρόπου εκτέθηκε στο χωριό Παλιοχώρι για μερικές ημέρες. Οι στρατιωτικοί και οι χωροφύλακες πριν το κρεμάσουν σε δέντρο της πλατείας, έπαιξαν μπάλα με το τρόπαιό τους στην πλατεία του χωριού, δείχνοντας καθαρά το μέγεθος του κανιβαλισμού που τους διέπεμπε. Το κορμί του Ρογκάκου πετάχτηκε σε σκυλιά.


45) Το νεκρό κορμί του αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Κώστα Ξυδέα αιχμαλωτίσθηκε από στρατιώτες του ΕΣ μετά την μάχη στην περιοχή Λάκκα Καρβέλη, στις 13/06/1949. Ο Ξυδέας προέβαλλε αντίσταση 40 λεπτών μαζί με τον υπασπιστή του Νίκο Περδικέα ενάντια σε μεγάλο απόσπασμα στρατού, χωροφυλακής, ΜΑΥ και μερικών χιτών. Τελικά δέχθηκε σφαίρα στο στέρνο και απεβίωσε δίπλα στον νεκρό σύντροφό του. Το νεκρό του κορμί καρφώθηκε σε σκάλα και διαπομπέφθηκε στην Καλαμάτα για αρκετές ημέρες.


Ο ήρωας Κώστας Ξυδέας του ΔΣΠ σε έκθεση των κανιβάλων του ΕΣ στην Καλαμάτα


O Kώστας Ξυδέας εκτίθεται στο ξενοδοχείο Πανελλήνιον στην Καλαμάτα.46) Τα ιερά κορμιά των δύο τελευταίων ανταρτών του ΔΣΕ Σάμου, Γιώργου Σαράντη και Γιάννη Σάλλα μεταφέρθηκαν και εκτέθησαν στην πρωτεύουσα του νησιού τον Οκτώβρη του 1949, μετά την εκτέλεσή τους στα Κόκκινα Χώματα.

47) Το χωριό Φραγκίστα Ευρυτανίας γνώρισε την φρίκη του εμφυλίου από κοντά αφού συχνά, παρακρατικοί πετούσαν στα χωράφια και τα κτήματα των χωρικών τα κορμιά και τα κομμένα κεφάλια των ανταρτών. Ο δεξιός δάσκαλος Χ. Αλέστας μάλιστα τα πάταγε κάτω για να δείξει την υποτίμησή του

48) Ο αντάρτης του ΔΣΕ Στάθης Σχοινάς από το Μόδι, τραυματίζεται στις 18/03/1947 από ΜΑΥ και παρακρατικούς στο χωριό Στρόμη. Καθώς δεν καταφέρνει να διαφύγει συλλαμβάνεται και οδηγείται στην πλατεία του χωριού όπου αποκεφαλίζεται με τσεκούρι. Το κεφάλι του κρεμιέται επιτόπου σε δέντρο.

49) Στα πλαίσια του σχεδίου Τέρμινους, ο ΕΣ και η Χωροφυλακή διενέργησε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις ενάντια στον ΔΣΕ στα Τζουμέρκα. Οι ομάδες του Χάρη Παπαγιάννη και του Παλιούρα δώσαν πολλές και φωνικές μάχες με ΜΑΥδες και στρατιώτες μέχρι που τελικά περικυκλώθηκαν στην περιοχή Ανεμοράχη από υπέρτερες δυνάμεις του στρατού που είχαν έρθει από την Άρτα. Ανάμεσα στις δυνάμεις του μοναρχοφασισμού και οι συμμορίες των παρακρατικών Παπαδόπουλου και Βόιδαρου. Οι αντάρτες μετά από τριήμερη μάχη δοκίμασαν να διασπάσουν τον κλοιό και να μεράσουν στο χωριό Ζυγός βορειανατολικά για να διαφύγουν. Δυστυχώς ελάχιστοι κατάφεραν να περάσουν με την έφοδο και πολλοί αντάρτες σκοτώθηκαν τραυματίστηκαν και πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Το βράδυ τους μετέφεραν στο μοναστήρι των Μελατών και τους βασάνισαν πολλές ώρες μέχρι που και ο τελευταίος υπέκυψε. Οι στρατιωτικοί έκοψαν τα κεφάλια τους και τα τοποθέτησαν σε σακιά ενώ τα σώματα τα έθαψαν κοντά στο μελατιώτικο ποτάμι. Τα κεφάλια μεταφέρθηκαν στην Άρτα, παλουκώθηκαν και τοποθετήθηκαν σε διάφορα μέρη της πόλης. Ακόμα και στο καφενείο του Μπούση, κοντά στον δρόμο που πηγαίνει προς το Πέτα, στάθμευε ένα τζιπ του στρατού με τέσσερα κεφάλια περασμένα σε σύρμα που κρέμονταν από τον προφυλακτήρα τους. Τέτοια ήταν η ντροπή και το αίσχος των κυβερνητικών δυνάμεων.

50) Στις 15/10/1946, η συμμορία Κατσαρέα εισέρχεται στο χωριό Βαμβακού και εκτελεί στην κεντρική του πλατεία 25 άνδρες, 5 γυναίκες και 3 μικρά παιδιά, όλοι οικογένειες ανταρτών του ΔΣΕ. Στην συνέχεια το κεφάλι ενός εκ των νεκρών (λοιπά στοιχεία δεν είναι γνωστά) κόβεται και καρφώνεται σε παλούκι. Το τρόπαιο της φρίκης μένει σε έκθεση στο χωριό Βαμβακού και αργότερα μεταφέρεται και στο χωριό Αράχοβα (Καρυές).

51) Τα κεφάλια της δασκάλας Ευαγγελίας Κλαδά και του Δημήτρη Τσαγκαράκη εκτέθηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις στο χωριό Καλάμι της Κρήτης και σε άλλα γύρω χωριά. Οι δύο αντάρτες του ΔΣΕ Κρήτης σκοτώθηκαν σε ενέδρα του στρατού στον δρόμο για την περιοχή Αναφυντοχάλαρα το 1948. Η Ευαγγελία Κλαδά τραυματίστηκε σοβαρά και ζήτησε από τους συντρόφους της να την σκοτώσουν. Η περιφορά των τρόπαιων έγινε υπό τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του χωριού που προπυλάκισαν τους στρατιώτες φωνάζοντάς τους δολοφόνους.

52) Τα κεφάλια των ανταρτών του ΔΣΕ Κρήτης Πισσά, Ροζάκη, Μπαντουρογιάννη, Τσιτίλου, Μακριδάκη και Αναγνωστάκη εξετέθησαν στην πλατεία Χανίων μετά τον θάνατό τους. Το περιστατικό αναφέρεται στο βιβλίο "Στα βουνά της Κρήτης και την παρανομία" του Νίκου Μαδαρίτη

53) Το 1953 και αφού η κοινωνία των Χανίων ησύχαζε πια από τις φρικαλεότητες και τους καννιβαλισμούς του δεξιού παρακράτους, ένα ακόμη κεφάλι εμφανίζεται κρεμάμενο στην πλατεία των Χανίων. Είναι αυτό ενός από τους τελευταίους των ανταρτών, του Αγγελή, που πιάστηκε σε σπηλιά και δολοφονήθηκε με βασανιστήρια...

54) 1949. Σύμφωνα με προσωπική μαρτυρία, στο λιμάνι της Πρέβεζας τέσσερα κεφάλια ανταρτών του ΔΣΕ βρίσκονταν τοποθετημένα σε παλούκια για να τα βλέπουν οι ερχόμενοι με βάρκες από την νότια Ελλάδα.

55) Στην περιοχή Κλαδισό των Χανίων Κρήτης, τα κεφάλια μερικών ανταρτών του ΔΣΕ κρεμάστηκαν σε σχολείο!  Δεν είναι σίγουρο για το αν επρόκειτω για κεφάλια προαναφερθέντων που απλά μετακινήθηκαν για να εκτεθούν και αλλού. Τα παιδιά του σχοελίου κληθησαν να θαυμάσουν το θέαμα... Πηγή: "Στα βουνά της Κρήτης και την παρανομία" του Νίκου Μαδαρίτη

56) Aίγιο, 26 Φεβρουαρίου του 1949. Ο κτηνάνθρωπος βουλευτής Σωτηρόπουλος περιφέρει στην πλατεία της πόλης τα κομμένα κεφάλια δύο ανταρτών του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν σε επιδρομή της χωροφυλακής και των παρακρατικών το προηγούμενο βράδυ. Το ένα από αυτά ανοίκει στον αντάρτη του ΔΣΕ Λάλιο Ηλία το άλλο όμως ανοίκει στον άτυχο βοσκό Ηλία Μητρόπουλο που δολοφονήθηκε άγρια επειδή βρέθηκε στην ίδια τοποθεσία με τον αντάρτη... (Πηγή άρθρο του Φάνη Ζουρόπουλου προέδρου του ΕΙΕΤ)

57) 24 Φεβρουαρίου του 1949. Τρία κεφάλια κρεμιόνται στα δέντρα της πλατείας του χωριού Λιόπεσι Κουνινάς. Ανοίκουν στους αντάρτες του ΔΣΕ Νίκο Κουνάβη, Χρήστο Γραικιώτη και Δημήτρη Καποτά. Τα κεφάλια παρέμειναν στα δέντρα για καιρό μέχρι που η χωροφυλακή διέταξε να ταφούν και ο νεκροθάφτης τα έθαψε στις ρίζες των δέντρων που κρεμάστηκαν. Πρόσφατα, ο δήμαρχος του χωριού ανακάλυψε τα ιερά οστά και μην ξέρωντας τι να τα κάνει τα έθαψε σε μια σακούλα στο νεκροταφείο. (Πηγή άρθρο του Φάνη Ζουρόπουλου προέδρου του ΕΙΕΤ)

58) 25 Ιανουαρίου 1948. Τα κορμιά των ανταρτών του ΔΣΕ Μιχάλη Κυριακόπουλου, Τρακαδά και Χρήστου Ζερβόπουλου εκτείθενται κρεμασμένα στο δημαρχείο του χωριού Πελεκίστρα της Αιγιαλείας. Στα φρικτά "αποκαλυπτήρια" του μνημείου του εθνικού αίσχους, βγάζει λόγο ο κατσαπλιάς βουλευτής Σωτηρόπουλος ντυμένος στα χακί και ζωσμένος με αυτόματο. (Πηγή άρθρο του Φάνη Ζουρόπουλου προέδρου του ΕΙΕΤ)


59) Η Κωνσταντίνα Κάντζου αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα φρικαλεότητας και κανιβαλισμού του ελληνικού εμφυλίου. Η περίπτωσή της σοκάρει και προκαλεί. Η Κωνσταντίνα Κάντζου κατάγονταν από κάποιο μικρό χωριουδάκι της και για να ξεφύγει από τις διώξεις των ΜΑΥ και τον χωροφυλάκων αναγκάστηκε στα 24 της να ανέβει στα βουνά μαζί με τους δικούς της. Την συνέλαβαν σε επιδρομή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και την μετέφεραν στην Καστοριά για ανάκριση. Αφού την έδειραν και την βασάνισαν την έστησαν στην πλατεία της Καστοριάς για ώρες με το κεφάλι του γαμπρού της στο ένα χέρι και του θείου της στο άλλο. Το θέαμα προκάλεσε και ανατρίχιασε την κοινή γνώμη. Αργότερα την πέταξαν στο κελί της μαζί με τα δύο κεφάλια για να περάσει μαζί τους την νύχτα.  Η Κωνσταντίνα μεταφέρθηκε αργότερα στις φυλακές Αβέρωφ. Η ιστορία της μας είναι γνωστή από τις συγκρατούμενές της και τον Ριζοσπάστη.

60) Η ηρωική κάρα του καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ καπετάν Νικήτα (Νικόλαος Πολυκράτης) φωτογραφίστηκε και εκτέθηκε στα χωριά της Τριταίας και στο χωριό Ρουπακιά. Ο καπετάνιος σκοτώθηκε μαχόμενος στις 12 Μαρτίου του 1949 στο χωριό Ρουπακιά μετά από προδοσία.

61) Στις 10 Μάρτη 1949, στη διάρκεια των «Εκκαθαριστικών Επιχειρήσεων», όταν τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού είχαν διασπαστεί σε μικροομάδες λόγω εξάντλησης των πυρομαχικών τους ο καπετάν Σφακιανός (Αρετάκης Γιώργος) του ΔΣΠ έφτασε υποχωρώντας μαχόμενος στον Ταΰγετο. Στην προσπάθεια του να επιβιβαστεί σε καΐκι με προορισμό την Κρήτη κατευθύνθηκε νότια επικεφαλής τετραμελούς ομάδας η οποία αποτελούνταν από τους Δημήτρη Τσιριγώτη και την σύζυγο του Νικολέτα, Μιχάλη Τσιριγώτη ,Γιάννη Καρυδόγιαννη .

Στις 26 Απρίλη 1949 δύναμη 150 ανδρών Μ.Ε.Α. από τα χωριά Κότρωνα και Νύφι και ένα απόσπασμα Χωροφυλακής κύκλωσε την περιοχή. Ένα κάτοικος του χωριού Κότρωνας πρόδωσε την σπηλιά «Βαγιολάγκαδο» στην οποία κρυβόταν ο καπετάν Σφακιανός με τους συντρόφους του, όπου μετά από σκληρή μάχη σκοτώθηκαν και οι πέντε αντάρτες.
Το κεφάλι του Σφακιανού και των άλλων ανταρτών τα έκοψαν οι Χωροφύλακες του αποσπάσματος και τα περιέφεραν ως τρόπαια στα γύρω χωριά.

62) Σε επιδρομή στο χωριό Βούστρι της Αιτωλοακαρνανίας, παρακρατικοί, ΕΔΕΣίτες και χωροφύλακες, χτύπησαν ομάδα καταδιωκόμενων αγωνιστών. Οι κανίβαλοι απέκοψαν τα κεφάλια των: Γεροδήμου, Βασίλη Παπαγιάννη, Γιάννη Κατσιφού, και Οδυσσέα Αναστασίου και τα εξέθεσαν σε τάβλα στο χωριό Κατούνα. Το περιστατικό έλαβε χώρα το 1945. Πηγές: Συνέντευξη Αγγελικής Γκαραβέλου-Νίκου Κουφάκη, Αριστείδης Θεοχάρης «Το αντάρτικο στην Στερεά Ελλάδα 1945-1949» εκδ. ΣΕ

63) Το κεφάλι του Ανδρέα Κάτρη, κτηνοτρόφου από την Κατούνα Βάλτου εκτέθηκε στο χωριό του, αφού παρακρατικοί και ΕΔΕΣίτες τον σκότωσαν καθώς πήγαινε να ποτίσει τα ζώα. Ο Κάτρης υπήρξε απλώς συμπαθών και όχι αντάρτης ή κομμουνιστής. Πηγή: Συνέντευξη Αγγελικής Γκαραβέλου-Νίκου Κουφάκη.

64) Τον Γενάρη του 1950, οι κυβερνητικές δυνάμεις δίνουν αψιμαχία στην περιοχή Μεσκλά της Κρήτης. Στην μάχη σκοτώνεται η αντάρτισσα του ΔΣΕ Κρήτης Μαρίκα Μποράκη ετών 19. Οι τραμπούκοι της χωροφυλακής διαπομπεύουν το παιδικό της κορμί στα Χανιά. Δεν σεβάστηκαν ούτε το νεαρό της ηλικίας της, ούτε το γεγονός ότι ο εχθρός τους είχε πια ηττηθεί. Πηγή: Κώστας Γκρίτζώνας «Μαχήτριες του ΔΣΕ» εκδ. ΑΣΚΙ

65) Το έτος 1947, σε τεύχος της Daily Mirror, δημοσιεύεται η μαρτυρία του δεκανέα του αγγλικού στρατού Στίβεν Χάρι Στάρι. Ο δεκανέας αφηγείται τα παρακάτω: «Τον Ιούνιο του 1947, στα Τρίκαλα είδα πλήθος κόσμου και Έλληνες στρατιώτες με αγγλικές στολές και έφιππους που  κρατούσαν κεφάλια κομμουνιστών που εφονεύθησαν σε σύγκρουση με τον ελληνικό εθνικό στρατό. Σταματήσαμε το αυτοκίνητό μας και ο λοχίας Άλφρεντ Κίγκς πήρε φωτογραφίες. Εκείνο το πρωί εξετίθεντο εννέα κεφάλια, οκτώ ανδρών και ένα γυναικός. Δεν ήμαστε κομμουνιστές- συνεχίζει ο Άγγλος-αλλά, εγνωρίζαμε ότι ο Θεός μόνον μπορούσε να σε βοηθήσει αν ήσουν γνωστός ως συμπαθών τους κομμουνιστάς. Η αστυνομία είναι παντοδύναμος και οι μέθοδοί της χειρότερες και από τις μεθόδους της Γκεστάπο.» Πηγή: Κώστας Γκρίτζώνας «Μαχήτριες του ΔΣΕ» εκδ. ΑΣΚΙ

66) Το καλοκαίρι του 1947 οι δυνάμεις του ΕΣ διενεργούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Τσαριτσάνης. Τότε φυγοδικούσαν πολλοί από το χωριό. Ανάμεσά τους και οι Χρήστος Στράτσιος και Φιλώτας Μανωλιάς. Οι δυο τους προδόθηκαν από συμπατριώτη τους βοσκό, με αποτέλεσμα να περικυκλωθούν από ΜΑΥ και στρατό. Οι δύο αντάρτες αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν παρά να παραδοθούν ζωντανοί. Οι ΜΑΥδες μετέφεραν τα κεφάλια τους στην πλατεία της Τσαριτσάνης για να τα εκθέσουν. Έβαλαν να φωνάξουν την μάνα του Στράτσιου και της είπαν «Άπλωσε την ποδιά σου». Εκείνη είπε «ευχαριστώ» χωρίς να γνωρίζει τι θα επακολουθούσε. Τότε της άδειασαν στην ποδιά το κεφάλι του γιου της. Η άτυχη γυναίκα έχασε επί τόπου το λογικό της και περιδιάβαινε το χωριό ουρλιάζοντας για μέρες μέχρι που την σκότωσαν κι αυτήν γιατί τους ενοχλούσε. Τα αρχικά των κανίβαλων ΜΑΥδων ήταν Λ.Φ. και Τ. Λ.  Πηγή: Κώστας Γκρίτζώνας «Μαχήτριες του ΔΣΕ» εκδ. ΑΣΚΙ

67) Τα νεκρά κορμιά των παρακάτω μαχητών του ΔΣΕ σε έκθεση σε άγνωστη περιοχή της Ελλάδας. Η φωτογραφία ανήκει σαφώς σε κυβερνητική πηγή, αφού μόνο οι κυβερνητικές δυνάμεις συνήθιζαν αυτή την τακτική. Η φωτογραφία μας είναι άγνωστο εάν και πότε έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδα ή άλλο έντυπο και ανήκει στο αρχείο του ΚΚΕ. Στην εικόνα εικονίζονται τουλάχιστον 11 αντάρτες.68) To 1947 μια ομάδα ΜΑΥδων και παρακρατικών εισέρχεται στην πόλη της Νάουσσας. Στην πλατεία Τρούμαν θα σταματήσουν για να ολοκληρώσουν το φρικτό έργο τους. Εκεί βγάζουν τρία κεφάλια από μια σακούλα και τα πετάνε στις πλάκες. Τα κλωτσούν και τα πατάνε χλευάζοντας και βρίζοντας τους "Βούλγαρους". Το ένα κεφάλι είναι της ανταρτοπούλας Ελένης Γαλάνη. Ο πατέρας της που την γνώρισε από τα κατακόκκινα κατσαρά της μαλλιά, το βράδυ το σηκώνει στα χέρια του και το φιλάει. "Θα το πληρώσουν Ελενίτσα" της λέει. Μετά την μάχη της Νάουσσας, ο γέρο-Βασίλης Γαλάνης κι ο μικρός του γιός Στέργιος ανέβηκαν μαζί με τους αντάρτες...

69) Στις 18-8-1949 ένα κεφάλι αντάρτη εκτίθεται από φαντάρους του ΕΣ και παρακρατικούς στην πλατεία του χωριού Κρίκελλο Ευρυτανίας. Πρόκειται για την κάρα του δάσκαλου Βασιλη Παπανικολάου που εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ το 1942 και στον ΔΣΕ το 1946 μετά από μαρτυρικούς διογμούς. Ο δάσκαλος κυκλωμένος στην θέση Κουβελαίικα Κρίκελλου από δυνάμεις του στρατού και παρακρατικούς αποφάσισε να δώσει λεβέντικα τέλος στην ζωή του και να μην υποστέι τα μαρτύρια που του επιφύλασσαν...

70) To κεφάλι του ΕΠΟΝίτη και μαχητή του ΔΣΕ Ηλία Μπούσγου εκτέθηκε στο χωριό του Ελατόβρυση Ευρυτανίας τον χειμώνα του 1949. Ο αντάρτης που είχε ενταχθεί στον ΔΣΕ το 1947 έχασε την ζωή του σε σύγκρουση με παρακρατικούς και στρατιώτες σε τοποθεσία κοντά στο χωριό όπου και κρύβονταν. Την τοποθεσία πρόδοσε στις αρχές κάποιος συγχωριανός του. Το κεφάλι του πριν το κρεμάσουν, οι κτηνάνθρωποι το παρουσίασαν σαν φρικτό δώρο στην μάνα του.

71) Την άνοιξη του 1947, μια ομάδα στρατιωτών του ΕΣ και παρακρατικών εισέρχονται στην Άρτα. Μαζεύονται στην πλατεία για να εκθέσουν το περιεχόμενο των σακιών που κουβαλάνε μαζί τους. Μια σειρά κομμένων κεφαλών εκτίθεται στα μάτια του κόσμου. Πρόκειται για τα κεφάλια των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στην περιοχή Μηλάτες κατά την επιχέιρηση της Νιάλας. Τα κεφάλια ανήκαν σε μαχητές του αρχηγείου Τζουμέρκα του ΔΣΕ που διείσδυσε πρόωρα στην Άρτα με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό και την ήττα του. Τα κεφάλια εκτέθηκαν και σε γύρω χωριά από παρακρατικούς και ΜΑΥ. Ένα από τα κεφάλια των νεκρών ταυτοποιήσαμε ότι ανήκε στον Θεόδωρο Ζαλοκώστα (Παλιούρα) υπολοχαγό του ΔΣΕ και σημαίνοντα κομμουνιστή του αρχηγείου Τζουμέρκα.

72) To κεφάλι του αντάρτη του ΔΣΕ Ταμπάκου Γεώργιου εκτέθηκε σε χωριά του Ελικώνα αφού ο ίδιος είχε θανατωθεί στα χέρια του αδελφού του που δρούσε στα ΜΑΥ.  (ΠΗΓΗ: Θανάσης Κόκκας: 1108 ημέρες στα βουνά της Ρούμελης)

73) Στις 26 Νοεμβρίου του 1947 παρακρατικοί του χωριού Μαργιολάτα Παρνασσίδας δολοφόνησαν τον παλιό αντάρτη του ΕΛΑΣ Ηλία Μακρυνιώτη. Μετά το έγκλημα απέκοψαν το κεφάλι του και μαζί με τα ζώα του (η δολοφονία έγινε στο μαντρί του θύματος) κατευθύνθηκαν στην πλατέια του χωριού. Εκεί εξέθεσαν το κεφάλι σε δέντρο αφού πρώτα χτύπησαν με αυτό (!) την γυναίκα και την επτάχρονη κόρη του. (ΠΗΓΗ: Ελένη Τραγγανίδα-Μακρυνιώτη " Μυρτιά του βουνού")


74) Tον Νοέμβριο του 1949, ο διοικητής της 123ης Ταξιαρχίας ΔΣΕ Λευτέρης Παπαστεργίου, βρίσκεται στα Πιέρια οργανώνοντας ομάδες ανταρτών για να περάσουν στην Αλβανία. Κάτω από συνθήκες ήττας, πείνας και διόξεων, ο "Ολυμπίσιος" παλευει να σώσει ότι απέμεινε από τον ΔΣΕ. Στα μέσα του Νοέμβρη κατεβαίνει στο χωριό του Τσαριτσάνη να βρει ψωμί για να φάει. Του την έχουν στημένη παρακρατικοί και χωροφύλακες και μετά από προδοσία. Εκεί ο Παπαστεργίου θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Το κορμί του μεταφέρθηκε στην Ελασσόνα και κρεμάστηκε για πολλές ημέρες από φανοστάστη.

75) Το κεφάλι του Τσιάκου Γεώργιου μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και Υπολοχαγού της Λαικής Πολιτοφυλακής του ΔΣΕ κρεμάστηκε το 1949 στην πλατεία Αβόρανης Αγρινίου. Ο Τσιάκος έπεσε ηρωικά σε μάχη με χωροφύλακες στην περιοχή Αραποκέφαλα Τριχωνίδας.

76) Στις 15 -12-1949, μια όμάδα αγωνιστών του ΔΣΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Μαγκλάρα οργανώνει εξόδους αγωνιστών από την χώρα. Η ομάδα αυτή έχει ως βάση της την γιάφκα των Αντωναίων στα Αργύρια Φθιώτιδας. Οι παλιοί τροφοδότες Αντωναίοι όμως έχουν προδόσει στα στερνά τους αντάρτες. Έτσι ο Μαγκλάρας πέφτει με ακόμα 6 συντρόφους του στην θέση Παλιοφυτιές Διλόφου. Τα επτά κεφάλια τους τοποθετούνται από τον στρατό σε κιβώτια πυρομαχικών και εκτίθενται στην πλατεία Σπερχειάδας. Όταν η διαπόμπευσή τους τελείωσε έδωσαν την άδεια να ταφούν σε κοινότάφειο στο νεκροταφείο της πόλης.


77) Το κεφάλι του Τάκη Παπαιωάννου, δάσκαλου και επιτελάρχη της 144η Ταξιαρχίας εκτέθηκε σε παλούκι στην πλατεία του χωριού του Πλέσσα Δωρίδας. Το κεφάλι επιχείρησε να το θάψει η εξαδέλφη του αλλά οι χίτες του χωριού το ξέθαψαν και το ξαναέβαλαν στην πλατεία. Μόνο την δεύτερη φορά επέτρεψαν στον νεκρό να ησυχάσει.


78) O Θεόπιστος Πιτσιλίδης, υπήρξε ένας από τους τελευταίους εν ενεργεία αντάρτες του ΔΣΕ. Το 1950 και ενώ βρίσκονταν σε κρυψώνα με ακόμα 5 συντρόφους του και ένα ασύρματο, κυκλώθηκε από δυναμεις του ΕΣ. Αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην ζωή τους με μια χειροβομβίδα αφού κατάστρεψαν έγγραφα και τον ασύρματο. Το σώμα του εξετέθη στα Γρεβενά ως το κορμί του τελευταίου αντάρτη.


79) To 1949, έξω από το Γυμνάσιο Ακράτας βασανίσθηκε από ΛΟΚατζίδες ο αντάρτης του ΔΣΠ Γιώργης Χαραλαμπόπουλος. Εκεί ο Χαραλαμπόπουλος αναφέρει στην μαρτυρία του στο περιοδικό Εθνική Αντίσταση τεύχος 130, ότι άγνωστοι είχαν κρεμάσει στον φράχτη του Γυμνασίου και 3 κεφάλια ανταρτών.


80) To 1949, o καπετάνιος του ΕΛΑΣ και αξιωματικός του ΔΣΕ Γιάννης Κατσικόπουλος δίνει τελος στην ζωή του αυτοκτονώντας για να μην πέσει στα χέρια του στρατού ζωντανός. Το πτώμα του μεταφέρεται στην πλατεία Καλαβρύτων και εκτίθεται σε κοινή θέα για πολλές ημέρες.


81) Το 1948, μετά την μάχη στο Μπούζι Στυμφαλίας, παρακρατικοί αιχμαλωτιζουν μια νεαρή αντάρτισσα του ΔΣΕ. Την πέρασαν για την θρυλική "Δέσπω" του ΔΣΕ και αφού την βίασαν και την κατακρεούργησαν κατέβασαν το κεφάλι της και το κρέμασαν στην πλατέια Τρικάλων Κορινθίας. Το κεφάλι αυτό δεν ανοίκει στην "Δέσπω" (Βούλα Κουρούμαλη). Ήταν το κεφάλι της αδικοχαμένης Διαμάντως Αδαμοπούλου...

82) Tα κεφάλια των ΕΛΑΣιτών Μπαρμπα-Θωμά Μπέλου και του νεαρού Ηρακλή Παυλίδη κόπηκαν και εξετέθησαν μετά από την δολοφονία τους από ΜΑΥ και χωροφύλακες στην άνω πλατέια Αλμυρού.

83) Το κεφάλι του καπετάν Αλευρά εκτέθηκε στο χωριό Νεσάτες Λοκρίδας το 1947 μετά από επιχειρήσεις του ΔΣΕ στην περιοχή
84) Στην πόλη της Λάρισας μεταφέρεται το 1949 το κορμί του καπετάν Κοσμά για να εκτεθεί σε κοινή θέα προς παραδειγματισμό. Ο Κοσμάς σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ΛΟΚ με άλλους αντάρτες στην περιοχή Σπήλαιο 
85)  Το κεφάλι του καπετάν Τσουμερκιώτη εκτίθεται κρεμασμένο στην πλατεία της Καλαμπάκας το 1947 από δυνάμεις του στρατού και της χωροφυλακής. 
86) Τα κορμιά ανταρτών του ΔΣΠ εκτίθεται στο Αίγιο το 1948 από ομάδα στρατιωτών του ΕΣ και χωροφυλάκων. Μαζί τους διαπομπεύονται και αιχμάλωτοι αντάρτες. 

87) Το κορμί του καπετάν Κεραυνού ( Χρ. Αποστολίδης) εκτίθεται στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της χωροφυλακής Φλώρινας το 1948
88) Τα νεκρά κορμιά των ανταρτών της Εύβοιας Παπά και Μαγκλαβάνη εκτίθενται μετά την δολοφονία τους από χωροφύλακες και παρακρατικούς το 1946 στην Χαλκίδα 

89) Το κεφάλι του αγνώστου εκδιωχθέντα αγωνιστή του ΕΛΑΣ φωτογραφίζεται στην Χαλκιδική το 1945. Στην φωτογραφία φαίνονται τα σύρματα στα αυτιά του που έχουν περαστεί για να κρεμαστεί το κεφάλι από φανοστάτη ή δέντρο.  (Αρχείο Φαρσακίδης) 
90) Η παρακάτω φωτογραφία έχει ληφθεί στην Χαλκιδική το 1945. Παρουσιάζει την δολοφονία διωκόμενου αγωνιστή από ομάδα παρακρατικών. (Αρχείο Φαρσακίδης) 
91) Αποκομμένες κεφαλές ανταρτών εκτίθενται σε άγνωστη τοποθεσία. Η λεζάντα της εφημερίδας που "φιλοξενεί" την φρικαλέα φωτογραφία αναφέρει: " Παρόμοιον φρικιαστικόν τέλος αναμένει όσους μωρούς θα επιμείνουν από εδώ και εμπρός να ορθώνουν το μικρόν τους ανάστημα εναντίον του Κράτους..."  Η λεζάντα αναφέρει ότι πρόκειται για έγκλημα του Αντών Τσαούς Φωστερίδη, συνεργάτη των Γερμανών επί Κατοχής και μετέπειτα "εθνικόφρονα" διώκτη των κομμουνιστών, στην υπηρεσία του αστικού κράτους. Η έκθεση των κεφαλών πρέπει να έγινε στην Ξάνθη.
92) Το κεφάλι του Γιάννη Κόκκαλου αποκόπηκε από την συμμορία του ταγματασφαλίτη Λευτέρη Καλαϊτζή  και εκτέθηκε στο χωριό του Πολυγύρο. Το κεφάλι παρουσιάστηκε πρώτα στην μητέρα του, θέαμα που την οδήγησε στην τρέλα. Το κεφάλι τάφηκε 3 φορές και ξεθάφτηκε από τους παρακρατικούς.  


93) 1948, Βέρμιο, σε μπλόκο παρακρατικών και χωροφυλάκων πιάνονται και δολοφονούνται 23 αγωνιστές του ΔΣΕ. Ανάμεσά τους οι Ρομανόπουλος και Χριστοδουλάκης. Τα σώματά τους εκτίθενται σε άγνωστη τοποθεσία και οι θύτες τους φωτογραφίζονται πάνω τους. 

94) 1948 τέλη, τα κεφάλια των πολιτικών καθοδηγητών Τσιτήλου και Μακριδάκη που έπεσαν μαχόμενοι με ένοπλα τμήματα του ΔΣΕ Κρήτης αποκόπτονται από απόσπασμα χωροφυλακής και ΜΑΥ και εκτίθενται στο χωριό Μεσκλά.

95) Το παρακάτω αποτελεί απόσπασμα του αυτοβιογραφικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη Δρόμοι του Αρχάγγελου. 


(Βρισκόμαστε στην Κρήτη των τελών του 1949, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει επιστρέψει στο πατρικό του από την Μακρόνησο. Πρακτικά ο Εμφύλιος έχει λήξει)

Όταν πλησιάζαμε στην γέφυρα του Κλαδισού, για να μπεις στα Χανιά ένας χωροφύλακας μας έκανε σήμα να σταματήσουμε και να παρκάρουμε πίσω από την ουρά παρκαρισμένων λεωφορείων και αυτοκινήτων, που είχαν στηθεί στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Μας διέταξε να βγούμε έξω. Ο θείος του είπε "Τμηματάρχης της Γενικής Διοικήσεως". Όμως ο χωροφύλακας χωρίς να εντυπωσιαστεί από το αξίωμα, θα έλεγα ζοχαδιασμένος, του λέει "Κι ο Παπάγος να σουνα το ίδιο μου κάνει. Θα βγείτε όλοι για να δείτε όλοι." Μια ουρά από χωριάτες και χωριάτισσες κάπου διακόσια μέτρα μάκρος, είχε σχηματιστεί και βάδιζε αργά προς τον Κλαδισό. Εκεί είχαν κρεμάσει τον καπετάν Γιώργη, τον φόβο και τον τρόμο της Χωροφυλακής και γενικότερα των "εθνικών δυνάμεων" της περιοχής. Είχαν φτιάξει ένα είδος κρεμάστρας, με χοντρά κλαδιά από δέντρα κι από εκεί κρέμονταν σαν σφαχτάρια οι σκοτωμένοι αντάρτες και αντάρτισσες. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, όλοι όσοι έμπαιναν κι όσοι έβγαιναν από τα Χανιά και που θα περνούσαν υποχρεωτικά τη γέφυρα, θα έπρεπε να παρελάσουν μπροστά στους κρεμασμένους για "να δουν". Πλάι στον καπετάν-Γιώργη είχαν κρεμασμένη τη Δασκάλα- έτσι ήταν το αντάρτικο ψευδώνυμό της.(μάλλον η Βαγγελιώ Κλάδου) Αυτή την είχαν κρεμάσει ανάποδα. Έτσι που φαίνονταν η μαύρη κιλότα της. Η άσπρη κοιλιά της και ο αφαλός της που είχε τριχίτσες. Τα δυο βυζιά της είχαν πέσει στους ώμους απ' τις δυο πλευρές του προσώπου που ήταν παράξενο να το βλέπεις ανάποδα. Είχε τα μάτια ολάνοιχτα, μαύρο χρώμα. Κάτασπρη κόρη. Κι όπως σε κοίταζαν ανάποδα, σου έρχονταν να οπισθοχωρήσεις, αυθόρμητα. Σαν να σε πρόσταζαν: "Τι κάθεσαι προχώρα!" Πιο πέρα, άλλοι δυο αντάρτες κρεμασμένοι κανονικά. Δυο παιδιά θα λεγες δεκαέξι χρονών το πολύ. Ο ένας χαμογελούσε. Όμως και οι δύο είχαν πολλές και βαθιές πληγές από όπου έσταζε αίμα. Σημάδι ότι τα βασάνισαν και τα σκότωσαν εκείνο το πρωί. Πλάι στον κάθε κρεμασμένο δεξιά ζερβά ήταν τοποθετημένοι στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση. Άλλοι είχαν ύφος αδιάφορο κι άλλοι φάνηκαν θλιμμένοι. Όμως οι περισσότεροι κοίταγαν καλά στα μάτια όσους περνούσαν από μπροστά σαν να ήθελαν να μαντέψουν τι σκέπτονται. Οι πιο πολλοί, κυρίως χωριάτες κοίταζαν τους νεκρούς με τρόμο. Κάπου κάπου βρίσκονταν κανένας να βρίσει να φτύσει τους νεκρούς. Το έκαναν από φόβο ή από μίσος; Ο χωρικός που ήταν ακριβώς μπροστά μας, έσβησε το τσιγάρο του στον αφαλό της Δασκάλας. Μύρισε καμένο κρέας. Γέλασε με το κατόρθωμά του στον φρουρό, όμως αυτός τον αγριοκοίταξε. Καθώς περνούσα με την σειρά μου μπροστά στους σκοτωμένους σκεπτόμουν μονάχα μια λέξη "Εκδίκηση" Τίποτα άλλο.


96) Το παρακάτω αποτελεί απόσπασμα του αυτοβιογραφικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη Δρόμοι του Αρχάγγελου. 

Στο χωριό Κλαδισός κοντά στα Χανιά οι κυβερνητικές δυνάμεις τοποθέτησαν τα ακέφαλα σώματα και τα κεφάλια 7 ανταρτών του ΔΣΕ Κρήτης και μιας γυμνής γυναίκας στο κεφάλι της οποίας είχαν βάλει και γυαλιά για αστείο. Το τελευταίο κεφάλι και κορμί ήταν του Έκτορα Θεοδωράκη (μακρινού εξαδερφου του Μίκη Θεοδωράκη. 


97) Από το βιβλίο "Μακρόνησος" του Νίκου Μάργαρη

Το νεκρό σώμα του Παναγιώτη Αδάμου, κρατούμενου στη Μακρόνησο που δολοφονήθηκε από το ξύλο, οι χωροφύλακες το τοποθέτησαν σε φορείο και το περιέφεραν στις σκηνές των "αμετανόητων" για παραδειγματισμό. Το περιστατικό έλαβε χώρα στα τέλη του 1949. 


98) Από το βιβλίο του Απόστολου Αποστολόπουλου "Γροθιά στη νύχτα"

Το κεφάλι του αδελφού του Αποστόλη Αποστολόπουλου, Δημήτρη, που ήταν αντάρτης του ΔΣΕ κόπηκε από αγνώστους που τον σκότωσαν το 1949 και κρεμάστηκε σε μπαλκόνι του Αγίου Γεωργίου της Εύβοιας. Το χωριό βρίσκεται κοντά στην Ιστιαία. 


99) Ριζοσπάστης 1/1/2010

Τα κεφάλια των τελευταίων ανταρτών της Ρούμελης, Δρόσου Κεφαλά, Νίκου Γεράνη, Κώστα Κόκλα, Κώστα Κραβαρίτη και του Γιάννη Ζερμπίνου μεταφέρθηκαν στο παζάρι της Σπερχειάδας όπου νωρίτερα κρέμασαν το κεφάλι του Θανάση Καλαμπόκα. Οι τελευταίοι αντάρτες σκοτώθηκαν από ΜΑΥ και στρατιώτες του ΕΣ στις 17/12/1949. Για το φρικτό τους τέλος ευθύνεται ο ταγματάρχης Φλώρος. 


100) Το κεφάλι του στελέχους του ΔΣΕ Στερεάς Γεώργιου Καλδή (Κέδρος) αποκόπηκε μετά την αυτοκτονία του, από μέλη των ΜΑΥ, κατ' εντολή στελεχών του Εθνικού Στρατού και περιφέρθηκε καννιβαλικά στην πλατεία του χωριού Μελίβοια.

101) Μετά τη  μάχη του όρους Κέρκη στις 21 Ιουλίου του 1949, ο στρατιωτικός διοικητής του ΔΣΕ Σάμου Γιάννης Μαλαγάρης κινδύνευσε να πιαστεί αιχμάλωτος από τις κυβερνητικές δυνάμεις μαζί με ομάδα ανταρτών του αρχηγείου. Ο Μαλαγάρης, αξιωματικός καριέρας, προτίμησε να αυτοκτονήσει παρά να υποστεί τον εξευτελισμό της διαπόμπευσης. Μαζί του αυτοκτόνησαν και τα στελέχη του αρχηγείου Γρυδάκης, Βακαλόπουλος και Σβερκίδης. Τα σώματα των νεκρών συγκεντρώθηκαν από τον κυβερνητικό στρατό και διαπομπεύθηκαν στο Βαθύ Σάμου. Τα κορμιά πέρασαν πρώτα από το στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Βαθύ όπου βρίσκονταν κλεισμένοι, αντάρτες του ΔΣΕ Σάμου και συγγενείς τους. Οι φρουροί του στρατοπέδου ανάγκασαν τους αιχμαλώτους να σταθούν στο συρματόπλεγμα για να δουν την πομπή.


102) Στις 17 Μαΐου του 1949, ο συγκροτηματάρχης Μιλτιάδης Βακάκης από την Υδρούσα κατεβαίνει στο χωριό του να πάρει πληροφορίες, τον συνοδεύει ο αντάρτης Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου από τα Κουμέικα. Η αντάρτες πέφτουν σε ενέδρα κυβερνητικών και σκοτώνεται ο Βακάκης. Ο Χατζηθεοδώρου καταφέρνει να διαφύγει. Οι κυβερνητικές δυνάμεις αφού έγδυσαν το σώμα του Βακάκη το κατέβασαν με κάρο και το εξέθεσαν σε κοινή θέα στο Καρλόβασι. Ο λαός της πόλης όχι μόνο δεν ασέλγησε στο πτώμα του νεκρού αλλά απέφευγαν συστηματικά την πλατεία όπου βρίσκονταν η σωρός. Μόνη εξαίρεση υπήρξε κάποιος παλαιοημερολογίτης ιερέας, ο Παπαθεόδωρος που πλησίασε τον νεκρό, το έβρισε και τον κλώτσησε.


103) Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1949, η ομάδα των Γ. Βακαλόπουλου, Μ. Κόκα και Βαγγέλη Δεσκέ ξεκίνησε αποκομμένη όπως ήταν μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις να πάρει επαφή από τις ομάδες του όρους Καρβούνη. Ενώ η ομάδα προσπαθούσε να περάσει από την περιφέρεια Καρλοβασίων, έγινε αντιληπτή από τους κυβερνητικούς και χτυπήθηκε δίπλα στο Ποτάμι. Στη σύγκρουση σκοτώθηκε ο Βαγγέλης Δεσκές και αιχμαλωτίσθηκε ο Βακαλόπουλος. Οι κυβερνητικοί μετέφεραν τον νεκρό και τον αιχμάλωτο στο πλοίο που μυδραλλιοβολούσε από την θάλασσα και έπαιρνε μέρος στη μάχη. Σε λίγο κουβάλησαν, βαριά τραυματισμένο και τον Μ. Κόκα ο οποίος βλέποντας τους συντρόφους του φώναξε " Μας φάγαν οι φασίστες Βακαλοπουλε". Αυτό εξαγρίωσε έναν αξιωματικό που έβγαλε το περίστροφό του και αποτελείωσε τον τραυματία. Ο Βακαλόπουλος εκτελέστηκε μερικές ώρες αργότερα επάνω στο καράβι υπό άγνωστες συνθήκες. Τα κορμιά των τριών ανταρτών διαπομπεύθηκαν στο Καρλόβασι και μετέπειτα στο χωριό Λέκα από όπου κατάγονταν ο Βακαλόπουλος. Επειδή οι κυβερνητικές δυνάμεις απαγόρευαν την ταφή ανταρτών σε κοινοτικά νεκροταφεία, οι 3 νεκροί θάφτηκαν από τον Στέλιο Σεβαστάκη σε μια ασβεστοκάμινο έξω από το χωριό. Όπως μαθέυτηκε αργότερα οι ΜΑΥ που πρωτοστάτησαν και ζήτησαν την εκτέλεση του Βακαλόπουλου είναι ο Λεκάτες Γεώργιος Βαλής, Μανώλης Κρητικός, Δημήτρης Κόκας, Δημήτρης Πετράκης και Χρυσόστομος Σαρημανώλης. Οι ΜΑΥ εισέπραξαν το ποσό επικήρυξης του Βακαλοπουλου. Ο ΜΑΥ Κρητικός επιχείρησε να δώσει το μερίδιό του στη χήρα του Βακαλόπουλου η οποία του απάντησε " Κράτησέ τα. Αυτά θα σε κυνηγάνε σε όλη σου τη ζωή".

104) Το 1951, ο ανθυπασπιστής Ευτύχιος, σταθμάρχης Χωροφυλακής Μαραθοκάμπου κάλεσε στο γραφείο του τον κατάδικο τότε καπετάνιο του ΔΣΕ Σάμου Γιάννη Ζαφείρη για να του διηγηθεί το φοβερό έγκλημα του Μαραθόκαμπου. Στα τέλη του Μάη του 1948 οι ΜΑΥδες των Αρβανιτών σε συνεργασία με Πυργιώτες παρακρατικούς και με χωροφύλακες της μονάδας Πύργου εκτέλεσαν με φρικτά βασανιστήρια έξι άνδρες του ΔΣΕ Σάμου που είχαν αιχμαλωτιστεί στις Ξηρόλακες. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και ο Μανώλης Αποστόλου που αφού τον βασάνισαν τον έσφαξαν και με ένα κατσούνι και απέκοψαν το κεφάλι του. Το κεφάλι τοποθετήθηκε σε τορβά και διαπομπεύτηκε στον Μαραθόκαμπο. Εκεί οι ΜΑΥ το κλωτσούσαν σαν τόπι.


105) Το καλοκαίρι του 1948, ομάδες νεολαίων του ΔΣΕ ανατρέπουν τους κυβερνητικούς από την περιοχή Μαρμαρέικα του όρους Καρβούνη. Οι αντάρτες κατάφεραν να πάρουν μαζί τους τους τραυματίες τους, όμως δεν κατάφεραν να θάψουν τους δύο νεκρούς τους. Την επόμενη ημέρα ο γνωστός κεφαλοκυνηγός χωροφύλακας Νίκος Λιόντας, βγήκε να μαζέψει κεφάλια ανταρτών. Μαζί με τα δύο κεφάλια των ανταρτών έριξε στον ίδιο τορβά και το κεφάλι του στρατιώτη Βασμάρη που είχε πέσει στην μάχη και των οποίο οι κυβερνητικοί δεν βρήκαν για να περισυλλέξουν. Τα κεφάλια εκτέθηκαν στο χωριό Κοντέικα όπου ανάμεσα στους θεατές ήταν και η γυναίκα του στρατιώτη η οποία άρχισε να ξεφωνίζει στη θέα του κεφαλιού του άνδρα της. Η μακάβρια υπόθεση και το κανιβαλικό λάθος του Λιόντα πήρε έκταση αφού ξεσήκωσε όλο το χωριό. Τελικά ομάδα φαντάρων στάλθηκε πίσω στο βουνό να περισυλλέξει και το υπόλοιπο κορμί του στρατιώτη το οποίο συγκόλλησε υγειονομικός για να ταφεί με τιμές αξιωματικού αμέσως μετά. Από τότε με στρατιωτική εντολή, οι εκθέσεις κεφαλών έπαψαν και εκτίθονταν ολόκληρα τα σώματα των ανταρτών.


106) Το άψυχο σώμα του σαμποτέρ και διμοιρίτη Αριστείδη Ζάγκα του ΔΣΕ Σάμου εκτέθηκε σε κοινή θέα από τους εκτελεστές τους στο Βαθύ Σάμου. Ο Ζάγκας πιάστηκε σοβαρά τραυματισμένος σε παραθαλάσσια σπηλιά και εκτελέστηκε επί τόπου. Το κορμί του περιφέρθηκε γυμνό στους δρόμους, φωτογραφήθηκε κανιβαλικά και κρεμάστηκε για πολλές ημέρες στην πόλη. Οι δολοφόνοι του ανάγκασαν το μικρό του παιδί να σταθεί και να φτύσει το κορμί του πατέρα του. 


Το κορμί του Αριστέιδη Ζάγκα σε φωτογραφία με τους δολοφόνους του

Το κορμί του Αριστέιδη Ζάγκα εκτίθεται κρεμασμένο στο Βαθύ Σάμου 

107) Η παρακάτω φωτογραφία προέρχεται από την εφημερίδα "Νέα Αλήθεια" και εικονίζει τα κεφάλια δύο ανταρτών του ΔΣΕ Πιερίων που εκτίθενται σε άγνωστη τοποθεσία.108) Ο αντάρτης του ΔΣΕ Πελοποννήσου Αντώνης Σταυρόπουλος αιχμαλωτίστηκε το 1947 στην Μεγάλη Βρύση Λακωνίας από ομάδα παρακρατικών της περιοχής. Ο αντάρτης αποκεφαλίστηκε επί τόπου και το κεφάλι του εκτέθηκε στο χωριό.


109) Ο αντάρτης του ΔΣΕ Ικαρίας Βελετάκης Γιώργης σκοτώθηκε σε αψιμαχία με χωροφύλακες στα υψώματα πάνω από τον Εύδηλο. Οι χωροφύλακες του απέκοψαν το κεφάλι ενώ ακόμα ανάπνεε και το τοποθέτησαν στο χωνί με το οποίο τους φώναζε κατά τη διάρκεια της μάχης συνθήματα. Αργότερα κατέβηκαν στον Ευδηλο και το τοποθέτησαν σε κοινή θέα, ενώ από κάτω έπιναν κρασί και χόρευαν.

110) Ο αντάρτης του ΔΣΕ Ικαρίας και μέλος του ΚΚΕ Μόσχος Μάζαρης έπεσε το 1949 σε ενέδρα χωροφυλάκων στην περιοχή της εκκλησίας Άγιος Νούφριος, ενώ κάλυπτε την υποχώρηση των συντρόφων του με το οπλοπολυβόλο του. Το κορμί του εκτέθηκε σε δημόσια θέα στον Άγιο Κύρηκο Ικαρίας.

111) Νίκος Κουκουλιός, ο πρώτος αντάρτης γιατρός του ΔΣΕ σκοτώθηκε το 1947 σε μάχη με τον Εθνικό Στρατό. Το κεφάλι του αποκόπηκε από έναν λοχαγό του Ε.Σ. και μεταφέρθηκε στην Καλαμπάκα όπου εκτέθηκε σε πλατεία.

112) Μιχάλης Κυρίτσης, ελεύθερος σκοπευτής του ΔΣΕ. Παγίδεύτηκε κατά τη διάρκεια της εισόδου του στη Λάρισα και σκοτώθηκε μερικές ημέρες μετά από στρατιώτες του Εθνικού Στρατού. Το πτώμα του καρφώθηκε σε παλιά πόρτα και εξετέθη στον Προφήτη Ηλία.

113) Τα κεφάλια των ανταρτών Στάθη Πιάκα (καπετάν Φουρτούνας) και Καλπένου, του ΔΣΕ Πελοποννήσου εκτέθηκαν, πιθανότατα το 1949 στο χωριό Βέρσοβα (σημερινό Χρυσάνθιο) Αχαίας. Τα κεφάλια τοποθετήθηκαν πάνω σε τσιμεντένιο βάθρο και οι ΜΑΥ που τα περιέφεραν τοποθέτησαν τσιγάρα στα στόματά τους.

114) Ο Αριστείδης Παρασκευόπουλος μέλος της ΟΠΛΑ στην Κατοχή και αγωνιστής που συμμετείχε στην εκτέλεση του Γερμανού διοικητή στην Τρίπολη, καταταγόμενος στο ΔΣΕ σκοτώθηκε στη μάχη της Αράχωβας Γορτυνίας. Το κεφάλι του περιφέρθηκε σε Δημητσάνα και Τρίπολη από τον Εθνικό Στρατό μαζί με αυτά δύο μαχητών του ΔΣΕ από τη Μεσσηνία.

115) Στις 15 Οκτωβρίου 1946, 80 παρακρατικοί του Κατσαρέας με επικεφαλής τους τον Γερακάρη μπήκαν στο χωριό Βαμβακού Λακωνίας και συνέλαβαν 25 χωρικούς, 5 γυναίκες και 3 παιδιά, όλοι συγγενείς ανταρτών. Τους οδήγησαν στην πλατεία του χωριού και τους εκτέλεσαν όλους. Αργότερα ανακάλυψαν ανάμεσα στους νεκρούς τον συγγενή του Θεόδωρου Πρεκεζέ, Κοσμά Πρεκεζέ, του απέκοψαν το κεφάλι και του μετέφεραν στο χωριό Καρυές όπου το εξέθεσαν στην πλατεία. (Το Βήμα, 15/10/46).

116) Το κεφάλι του Χαρ. Γιαννίκου αποκόπηκε από τον εθνικόφρονα Δημ. Παπαδόπουλο ή Χάρο στο χωριό του Λουκά και μεταφέρθηκε στις αρχές μετά τη δολοφονία του πρώτου. Ο χώρος έκθεσης της κεφαλής μένει άγνωστος.


117) Το κεφάλι του Σπήλιου Γκότση, αντάρτη του ΔΣΕ που κρύβονταν στη θέση Βουλιάνοι κοντά στο χωριό Νεστάνη, αποκόπηκε από τον κατά τις εφημερίδες πρώην αντάρτη Γεώργιο Μπαλή ή Μπεκίραγα και μεταφέρθηκε στις αρχές. Ο χώρος έκθεσης της κεφαλής μένει άγνωστος.


118) Στις 15/03/1949, χωροφύλακες και στρατιώτες της 9ης Μεραρχίας σκότωσαν με βασανιστήρια τον αντάρτη του ΔΣΕ Σταύρο Στρατηγέα από την Τρύπη, κοντά σε μια σπηλιά στον βόρειο Ταύγετο. Ο Στρατηγέας ήταν ο μοναδικός φρουρός ομάδας γυναικών και παιδιών των ανταρτών του ΔΣΕ Πελοποννήσου. Μετά τη δολοφονία του, κρέμασαν τον κορμί του σε ένα ψηλό δέντρο. (Αρίστος Καμαρινός, Ο Εμφύλιος στην Πελοπόννησο, Σύγχρονη Εποχή, σ.567)

119) Τα ακέφαλα κορμιά δύο ανταρτών του ΔΣΕ Γορτυνίας, ένας εκ των οποίων ήταν ο Βασίλης Λουκαίτης βρέθηκαν από χωρικούς της περιοχής. Οι δύο σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με στρατιωτικές μονάδες το 1948 και τα κεφάλια τους προφανώς αποκόπηκαν για να εκτεθούν σε κάποια περιοχή.


120) Παρακάτω βλέπουμε το άψυχο κορμί του Γεώργιου Κοδελά (Καπετάν Γιώργης) από την Κορινθία Πελοποννήσου. Ο Γιώργος Κοδελάς μετά την Απελευθέρωση εγκαταστάθηκε στα Χανιά και υπήρξε από τα ικανότερα στελέχη του ΔΣΕ Κρήτης. 


Το κορμί του Γεώργιου Κοδελά εκτίθεται στη φωτογραφία στο χωριό Καστέλι Κισάμου. Πάνω από το σώμα του ποζάρουν ΜΑΥδες που κύκλωσαν το σπίτι στο χωριό Έλος των Εννέα Χωριών, όπου ο Κοδελάς κρύβονταν κατά το 1948. Ο Κοδελάς εντοπίστηκε μετά από προδοσία χωρικού και προέβαλλε ένοπλη άμυνα μέσα από το σπίτι τραυματίζοντας δύο ΜΑΥ και σκοτώνοντας έναν. Στις τελευταίες του στιγμές προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό των διωκτών του και να διαφύγει, όμως σκοτώθηκε στην προσπάθεια. Το κορμί του εκτίθεται αρχικά στο Καστέλι και μετέπειτα στη γέφυρα Κλαδισσού Χανίων, μαζί με το κορμί της Μαρίας Μποράκη. 


121) Στις 12 Μαρτίου 1949, έπεσαν μαχόμενοι στη θέση Παληοκωστέικα της Ρουπακιάς, στην Τριταία, ο Νίκος Πολυκράτης (Νικήτας) και ο Κώστας Βουρδέρης (Καραντζάς), ενώ αιχμαλωτίστηκε ζωντανός ο σύντροφός τους Δημήτρης Πετράτος. Οι τρεις αγωνιστές του ΔΣΕ βρίσκονταν σε "λούφα" και η θέση τους υποδείχθηκε στις κυβερνητικές δυνάμεις από τον Γ Κωστόπουλο, κουμπάρο του Νικήτα και τον Δ. Παναγόπουλο, που αρχικά προσποιήθηκαν ότι θα βοηθούσαν τους αντάρτες. Απόσπασμα Χωροφυλακής ενισχυμένο με οπλίτες του Εθνικού Στρατού κύκλωσαν τις θέσεις των ανταρτών και μετά από μάχη κατάφεραν να τους σκοτώσουν. Ο Πετράτος οδηγήθηκε στο στρατοδικείο και σύντομα εκτελέστηκε. Τα κεφάλια των Πολυκράτη και Βουδέρη αποκόπηκαν και αφού οι χωροφύλακες φωτογραφήθηκαν μαζί τους, τα εξέθεσαν σε κοινή θέα στην πλατεία της Χαλανδρίτσα και σε άλλα χωριά της Τριταίας. 


122) Το κεφάλι του Δήμου Καραλίβανου και του ΕΛΑΣίτη Κωστούλα, αποκόπηκαν μετά το θάνατό τους σε συμπλοκή με χωροφύλακες και εξετέθησαν σε σαλόνια της "καλής κοινωνίας" της εποχής, εν έτη 1945.123) Το κεφάλι του μαχητή του ΔΣΕ Γιώργου Λιούρα εξετέθη μετά τη δολοφονία του από ΜΑΥ και στρατιώτες, τον Φλεβάρη του 1950 στη Δεσκάτη Σερρών.124) Το κεφάλι του κομμουνιστή δασκάλου Σταθόπουλου εξετέθη στην πλατεία του χωριού Σίτσοβα (σημερινή Αλαγονία) Μεσσηνίας, όπου ο ίδιος δίδασκε, από δυνάμεις χιτών που τον έπιασαν και τον εκτέλεσαν με βασανιστήρια.

125) Τα κεφάλια των ανταρτών Βασίλη Μπράβου και Γκίκα Φράγκου εξετέθησαν στις 25/12/1947 στο χωριό Αγία Ευθυμία Δωρίδας. Οι αντάρτες προσπαθούσαν να περάσουν στην Πελοπόννησο όταν έπεσαν σε ενέδρα αποσπάσματος Χωροφυλακής. Τα σώματά τους τάφηκαν στο νεκροταφείο του χωριού.

126) Τα κεφάλια 37 ανταρτών του ΔΣΕ κρεμάστηκαν μετά τη μάχη της Φλώρινας στα κάγκελα του κτηρίου της Αστυνομίας της πόλης. Τα κεφάλια προέρχονταν από αντάρτες που πέσαν σε ενέδρα στην Παναγίτσα του Καϊμακτσαλάν.

127) Το κεφάλι του στελέχους του ΔΣΕ Μήτια (Δημήτρης Σαλονικόπουλος), μαζί με αυτά ακόμα 4 ανταρτών εξετέθησαν στη Βέροια. Οι αντάρτες είχαν σκοτωθεί σε ενέδρα στο πέρασμα από Καϊμακτσαλάν προς Βέρμιο. 

128) Το 1949 οι δύο τελευταίοι μαχητές του ΔΣΕ Κεφαλλονιάς Ηλίας Κουγιανός και Ματθαίος Κουλουμπής έπεσαν μαχόμενοι σε ενέδρα τμήματος της Χωροφυλακής. Τα κεφάλια του αποκόπηκαν και περιφέρθηκαν σε πολλά χωριά του νησιού. Το κεφάλι του Κουλουμπή εξετέθη και φωτογραφίστηκε στο Αργοστόλι, μαζί με αυτό του "Αστραπόγιαννου" επικεφαλής του ΔΣΕ στο νησί.
129) Τα κεφάλια των μαχητών του ΔΣΕ Ηρακλή (αγνώστων λοιπών στοιχείων, καταγόταν από την Ευξεινούπολη) και Θωμά Μπέλου από το Κιλελέρ, κόπηκαν από ομάδα χωροφυλάκων, στο σημείο που οι αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους και μεταφέρθηκαν το 1949, προς "παραδειγματισμόν" στον Αλμυρό Μαγνησίας. Οι δύο αγωνιστές του ΔΣΕ σκοτώθηκαν όντας καταδιωκόμενοι μαζί με μια μικροομάδα μαχητών του ΔΣΕ στον Όθρυ (Πηγή: Θανάσης Τσαμπίρας, Ένα ανταρτόπουλο εξιστορεί, Αυτοέκδοση, Αθήνα 1995, 121-125).

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
86 σχόλια:

 1. Για τους αγρίως δολοφονημένους την ευθύνη την έχει το ΚΚΕ που δόλια αφόπλισε τον ΕΛΑΣ και τον κατάντησε από στρατό πανίσχυρο, έναν στρατό ξυπόλητο και εξαρτώμενο από τις φειδωλές σταλινικές ελεημοσύνες.
  Αν δεν είχε προδώσει ο Πατερούλης το ελληνικό αντάρτικο οι κατσαπλιάδες δεν θα καμάρωναν στις φωτογραφίες αλλά θα αναπαύονταν εν τόπω χλοερώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η προσέγγισή σου σε όλο το θέμα είναι νηπιακή και να ξέρεις ότι η ιστορία δεν προσεγγίζεται με τέτοιο τρόπο.

  Ο αφοπλισμός στην Βάρκιζα ήταν λάθος τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΕΑΜ. Γιάτί και το ΕΑΜ είχε κεντρική επιτροπή και αποφάσιζε και όποιος μπερδεύει ΕΑΜ και ΚΚΕ κάνει λάθος. Στον αφοπλισμό δεν είχε καμία σχέση ο Στάλιν, απόφαση των Ελλήνων ήταν και έγινε με βάση τό ότι ο λαός δεν ήθελε άλλο πόλεμο...Λάθος μεν, λάθος αθώων δε χωρίς την δαιμονοποιημένη διάσταση που του παρουσιάζεις...

  Κανένας δεν εξάρτησε τον ΕΛΑΣ από σταλινικές ή μάλλον ρώσικες γιατί για τον ρώσικο λαό μιλάμε, ελεημοσύνες. Ποτέ και κανένα ρώσικο όπλο δεν ήρθε εδώ και ουδέποτε ο ΕΛΑΣ περίμενε κάτι τέτοιο

  Το να αναφέρεσαι στον ΔΣΕ , έναν τακτικότατο στρατό, ως ξυπόλητο μειώνει την ιστορική πραγματικότητα στο τίποτα. Ο ΔΣΕ ξεκίνησε καλά οπλισμένος, όταν οι εφεδρίες και τα εφόδια σώθηκαν υπήρξε το φαινόμενο που μαρτυράς και σε αυτό δεν έιχε σχέση ο Στάλιν. Το οτι ο Τίτο δεν υποστήριξε την Ελλάδα όπως έπρεπε οφείλεται στην ίδια την ρήξη του με τον Στάλιν, δηλαδή το αντίθετο από οτι λες.

  Τέλος, το να κατηγορείς το ΚΚΕ για τα εγκλήματα της δεξιάς και του παρακράτους είναι αχαρακτήριστα βλακώδες για δύο λόγους:

  1) Οι δολοφονημένοι δεν ήταν τίποτα απολιτικ αγωνιστές όπως φαντάζεσαι, ήταν αποφασισμένοι κομμουνιστές ή δημοκράτες και γνώριζαν πολύ καλά τους κινδύνους και την κακουχία του αντάρτικου

  2) Οι δολοφονημένοι ήταν σε ένα τεράστιο ποσοστό μέλη ή φίλοι ή στελέχη του ΚΚΕ. Διάλεξαν το όπλο και όχι την αλυσίδα και πέθαναν για αυτό . Με το να γράφεις τέτοιες σαχλαμάρες ντροπιάζεις και αυτούς και τους αγώνες που έδωσαω στο πλευρό ή στις τάξεις του ΚΚΕ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Oberon πες τα, γιατί πολλά τα λένε οι προβοκατορούληδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. για την σφαγη στο Μελιγαλα το κκε δεν ευθυνεται?

   Διαγραφή
  2. Oχι διαβάστε το σχετικο μας αρθρο

   Διαγραφή
  3. Μπορείτε να μας δώσετε ένα link σε αυτό το άρθρο?

   Διαγραφή
  4. Θα σας δώσω ότι πηγή θέλετε. Επειδή όμως είναι πολλά θέλετε να επικεντρώσετε αρχικά σε μερικά και να μου στείλετε

   Διαγραφή
  5. Θα ήθελα ένα άρθρο που να τεκμηριώνει πως το ΚΚΕ δεν ευθύνεται για την σφαγή στο Μελιγαλά.
   Με ενδιαφέρει να το χρησιμοποιώ και εγώ στην επιχειρηματολογία μου

   Διαγραφή
  6. Κωνσταντίνος Μπρούσαλης: «Η Πελοπόννησος στο Πρώτο Αντάρτικο 1941-1945», εκδόσεις «Επικαιρότητα», σελ. 469.
   Γρηγόρη Κριμπά: «Η Εθνική Αντίσταση στη Μεσσηνία και τους γύρω νομούς», σελ. 334.
   Στο ίδιο, σελ. 333.
   Περιοδικό «Εθνική Αντίσταση», τεύχος 21, 1979.
   «Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών», σελ. 12.

   Διαγραφή
  7. Κύριε Ομπερόν αναγράφεται 100-150 περιπτώσεις σκοτωμένων και αρκετών αποκεφαλισμένων ανταρτών. Τα έτη 1947-1948-1949. Από το καλοκαίρι του 1943 έως και τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα 1944 έχουμε μόνο στην πελοπόνησσο οι εκτελεσθέντες από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΟΠΛΑ υπολογίζονται σε 4600-5000!. Μέσα σε αυτές τις εκτελέσεις έχουμε φυλακίσεις - βασανισμούς - καταβόθρες - χαράδρες - φαράγγια - όπου πεταγονται ημιθανοί ο ένας επάνω στον άλλον και τέλος πάντων κάθε αγριότητα και βαρβαρότητα. Ανεβασε λοιπόν μόνο μία φωτογραφία για το λυντσάρισμα των 18 στην Καλαμάτα τον Σεπτέμβριο του 1944. Αν δεν την έχεις αναζήτησέ την. Γράψε τα λοιπόν χρονολογικά όπως στο Δημοτικό πρώτα έχουμε 1943 και μετα 44-45-46-47-48-49. Πηγές πρώτα αρχεία του Ελληνικού στρατού και οι Ματωμένες Μνήμες Ιωάννου Μπουγά.
   Σκέψου ότι στην Ευρώπη έχτιζαν τα συντρίμια τους και εδώ συνέχιζε ο κύκλος του αίματος με τα φρικώση που δημοσιοποιείς. Τα νούμερα Ομπερον είναι τεράστια για μικρές κοινωνίες και έφεραν πολλά μικρά περιστατικά που πρέπει να τα εξετάσεις ξεχωριστά.

   Διαγραφή
  8. Το πρωϊνό της 31ης Δεκεμβρίου 1943, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, της τρίτης που πέρασε η Ελλάδα υπό Κατοχή, τα 32 τραγικά θύματα ξεκίνησαν πάνω στην καρότσα του φορτηγού για το τελευταίο σκέλος τους μαρτυρικού ταξιδιού τους. Από το Άγιο Δημήτριο, προχώρησαν λίγα χιλιόμετρα στη βορινή πλαγιά του βουνού Κουμαριά, στο δρόμο προς το μικρό χωριό Γκιότσαλι, σε μια τοποθεσία γνωστή με το όνομα Τρύπα του Ταράτσα.

   Εκεί επιτελέσθηκε από Έλληνες εναντίον άλλων Ελλήνων ένα απίστευτο έγκλημα, με μεγάλες ομοιότητες με το μεγάλο έγκλημα της Πηγάδας του Μελιγαλά εννέα μήνες αργότερα, αλλά ακόμη πιό φρικτό στην εκτέλεσή του. Η περιγραφή του γίνεται στο βιβλίο, αν και ο συγγαφέας σεβόμενος τη μνήμη των συμπατριωτών του αποφεύγει τις λεπτομέρειες όλων αυτών που υπέφεραν πριν ριχθούν ζωντανοί –με πρώτον τον ιερέα των Μολάων- στην Τρύπα του Ταράτσα, ένα βάραθρο με άνοιγμα λίγο μεγαλύτερο από 1 μέτρο και βάθος 39 μέτρα.

   Οι θύτες πριν αναχωρήσουν από εκεί «έβαλαν κλήρο στα ρούχα των θυμάτων»! Λίγες ημέρες αργότερα, 7 ακόμη άνθρωποι ρίχθηκαν στην ίδια τρύπα, δύο εκ των οποίων ήταν οι «τυχεροί», αφού είχαν εκτελεσθεί πριν ριχθούν στο βάραθρο. Το 1971, όταν δύο αδελφοί από την Καλιφόρνια, γυιοί ενός από τα θύματα από τα Πάκια, οργάνωσαν την ανάσυρση των οστών, βρέθηκαν 39 κρανία, ακριβώς όσα και τα θύματα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στο τέλος του 1943.

   ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΜΠΕΡΟΝ ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ 'ΛΕΥΚΗ' ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ. ΕΙΠΑΜΕ ΠΑΜΕ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 ΑΛΛΟ ΤΟ 1943 ΑΛΛΟ ΤΟ 1947 ΤΟ 1948 ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΛΛΟΝ

   Διαγραφή
  9. Για τα "εγκλήματα" του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έχουν γραφεί πολλά βιβλία από ορισμένους σκιώδεις ιστορικούς και εκδόσεις όπως αυτές του βιβλίου του κυρίου Μπουγά (Πελασγός), που πρακτικά είναι οι εκδόσεις φίλων και μελών του ΛΑΟΣ. Τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία βασίζονται σε αστικές εφημερίδες της εποχής, που διαστρέβλωναν χαρακτηριστικά γεγονότα και έγραφαν τόνους ψεμμάτων (Βλέπε για παράδειγμα το πως παρουσιάζονταν η δολοφονία του Γ. Λαμπρινού).

   Άλλα βιβλία αυτού του είδους χρησιμοποιούν ως πηγές τα δελτία της χωροφυλακής. Αντικομμουνιστικά και στρατιωτικά προπαγανδιστικά έντυπα κτλ.

   Βασική πηγή επίσης είναι η έκθεση Σιτρίν, η οποία παρουσίαζε νεκρούς του ΕΛΑΣ και σκοτωμένους πολίτες από τα αγγλικά αεροπλάνα ως δολοφονημένους από τους κομμουνιστές.

   Όλα αυτά δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε βαθύτερη ιστορική έρευνα.

   Και μόνο ότι αναφέρετε 4500-5000 θύματα στη Πελοπόννησο, μια περιοχή με μικρές δυνάμεις του ΕΛΑΣ, φαντάζει σαφέστατα αντιστόριτο αφού ο Εμφύλιος πόλεμος μιας τριετίας στο Μωριά είχε περίπου 4000-6000 θύματα. Προκαλεί επίσης εντύπωση η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς από τα γερμανικά αρχεία. Σαφώς αν σε οποιαδήποτε περιοχή των Γερμανών συνέβαιναν σφαγές, θα υπήρχαν αναφορές, έρευνες και εκτελέσεις από πλευράς των κατοχικών αρχών. Δεν θα επέτρεπαν οι Γερμανοί να τους "ξεφύγει" η περίπτωση ενός "ελληνικού Κατύν".

   Και μπορώ να συνεχίσω να αναλύω, αλλά το κυριότερο ζήτημα της υπόθεσης είναι το εξής: Σε μια εποχή που επιχειρείται να ξαναγραφεί η ιστορία, καλά θα ήταν να προσέχουμε από που διαβάζουμε ιστορία.

   ΥΓ: Για την τρανταχτή περίπτωση μετακατοχικής διαστρεβλωτικής προπαγάνδας, που λέγεται "Πηγάδα Μελιγαλά" έχουμε γράψει άρθρα. Μπορείτε να τα αναζητήσετε και να α διαβάσετε και να δείτε πως τα θύματα των ταγματασφαλιτών βαφτίστηκαν θύματα του ΕΛΑΣ.

   Διαγραφή
  10. Μπράβο φίλε, για άλλη μιά φορά οι Αριστεροί την βγάλατε καθαροί. Εσείς ήσασταν οι καλοί και οι Δεξιοί οι κακοί, ότι σάς συμφέρει πάντα. Μόνο εσείς υποστήκατε θηριωδίες οι καημένοι. Ότι πει η Δεξιά είναι ψέματα και ανυπόστατα και ότι πεί η Αριστερά είναι αλήθεια. Μετά πώς να σας πάρει στα σοβαρά ο κόσμος. Εσείς μόνοι σας έχετε δημιουργήσει μία αντιπάθεια προς το πρόσωπό σας. Όυτε Δεξιός είμαι, ούτε Αριστερός. Θηριωδίες έκαναν και οι δύο πλευρές. Σε έναν Εμφύλιο και οι δύο πλευρές έχουν λερωμένα τα χέρια τους γιατι ο καθένας προσπαθεί να νικήσει με κάθε κόστος. Κατά την γνώμη μου ο Εμφύλιος ήταν αναπόφευκτος. .Ειληκρινά δεν παίρνω το μέρος κανενός. Και στον Εθνικό Στρατό παρείσφρησαν Ταγματασφαλιτες οι οποίοι έκαναν θηριωδίες και δυστυχώς δεν τιμωρήθηκαν ποτέ και μάλιστα τα μετέπειτα χρόνια έλαβαν σημαντικά αξιώματα. Από τα μεγαλύτερα αίσχη στην ιστορία μας. Απλά, σταματήστε να το παίζετε μιά ζωη τα θύματα και παραδεχτείτε ότι και οι Αριστεροί στον Εμφύλιο έκαναν θηριωδίες.

   Διαγραφή
  11. Μάλλον δεν έχετε καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε... Μιλάμε για την παρακρατική και κρατική βία, τα βασανιστήρια και τον κανιβαλισμό. ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ βία δηλαδή του αστικού κράτους στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους κομμουνιστές και τον προοδευτικό κόσμο.

   Το κυριότερο δε δεν είναι αυτό, είναι ότι δεν έχετε καταλάβει ότι δεν διαχωρίζουμε ποτέ το λαό σε δεξιούς και αριστερούς. Ο λαός είναι ο λαός και τον ματώσανε είτε πολέμαγε στο ΔΣΕ, είτε πολέμαγε στον ΕΣ. Παιδιά του λαού ήταν κι εκεί. Διαχωρίζουμε μόνο σε αστική τάξη και λαό.

   Ξέρετε. Είναι κρίμα να μην είσαστε με το λαό, γιατί αυτός υπέφερε τα πάνδεινα, αλλά πως να το κάνουμε τώρα, η Λευκή Τρομοκρατία ασκήθηκε μονόπλευρα...

   Διαγραφή
 4. Αντι στεφάνου
  -------------------
  ΑΘΑΝΑΤΟΣ

  Του ΄Ολυμπου,περίφανος αητός,
  γέννημα-θρέμμα,κάποιας γής λεβεντομάνας,
  ήταν ο Αρης,του πολέμου ο Θεός,
  των σκλαβωμένων,εγερτήριος παιάνας.

  Τα λόγια του,μυριόστομη ευχή,
  ύμνου,της λευτεριάς,οι πρώτες νότες.
  Στο διάβα του,τρομάζαν οι εχθροί,
  λουφάζανε,ρουφιάνοι και προδότες.
  ------------------------
  Σε μια παλιά φωτογραφία,που κοιτώ,
  στο φανοστάτη,δυό κεφάλια,κρεμασμένα,
  και στον εσμό,που έχει στήσει το χορό,
  γροικάω,που ψιθύρισε ,το ένα:

  Ανάξιο,το έθνος,είν' αυτό,
  που,τη δειλία,με ανδρείας λόγια, κρύβει,
  κι αντι,τα στήθη,να προτάξει στον εχθρό,
  φιλεί τη μπότα,που πατώντας,το συντρίβει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστούμε πολύ για το ποίημα, θα το προσθέσουμε στο άρθρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το σχόλιο στη φωτογραφία 13,ίσως, είναι λανθασμένο.
  Σχετικά:
  http://www.kolivas.de/2011/01/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BF/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η φωτογραφία είναι όντως από την Φλώρινα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. 7) Θανάσης Καλαμπόκας: Το κεφάλι του και 8 συντρόφων του κόπηκε και εκτέθηκε στην πλατεία Σπερχειάδας. Μέσα του 1949
  ****
  ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ. ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΟΠΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΦΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΔΕΞΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝ---ΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!!!
  ...ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...ΕΙΔΕΣ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΑ ΔΙΚΙΟ...?

   http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7590.html

   Διαγραφή
 9. Εάν διαθέτεις τα ανάλογα στοιχεία είμαι πραγματικά περίεργος να τα δω. Φυσικά δεν αποκλείω κάτι τέτοιο, αλλά είμαι περίεργος... Το όνομα που δεν έχεις γράψει ολόκληρο είναι το Ανάγνου ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο (ΔΣ)ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ρε εθνικοφρονες ΔΙΞΤΕ ΜΑΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΠΟΥ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΔΕΞΙΩΝ....!ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΙΑ...

   Διαγραφή
  2. στα χερια μου επεσε τυχαια μια φωτο με δυο κεφαλια πανω σε σαμαρι το χιονι γυρω αν και ασπρομαυρη εναι βαμενο ,η χλενη ,και το δεξιο ντοκ του φανταρου φαινωντε ποτισμενα στο αιμα ,σφαχτικαν επι τοπου ,το παραδοξο ειναι ,οτι φορουν στρατιωτικα ρουχα ,και ο ενας ειναι ξενος πιθανον αγγλος η πολωνος ,τον στρατιωτη τον γνωριζα ,ηταν κομμουνιστης και εκανε μακρονησο , πιθανον εκαναν παραλαγη και χτυπουσαν μαυδες ,,οσο για τον καλαμποκα επειδη ειμαι απο την περιοχη ,μιλουσαν παλια οι γεροι ,για την αποκρυψη λιρων

   Διαγραφή
 11. ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΜΟΝΟ Η ΔΕΞΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕΤΑΞΙ ΤΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://ellinikosemfilios.blogspot.gr/2012/04/blog-post_22.html

   Διαγραφή
  2. Ax παρακαλώ μη με βάζετε τώρα να απαντάω στα σκουπίδια του Καλύβα

   Διαγραφή
 13. ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙ 46 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ Η ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ο Χ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΙΚΟ ΑΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΕ, ΤΕΤΟΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΣΕ (ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ΟΜΩΣ). ΕΔΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΩΡΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ. ΕΔΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝΕ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΞΑΝ ΜΠΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Κανένας αφοπλισμός δεν έγινε στην Βάρκιζα Ο ΕΛΑΣ παρέδωσε τα πιο άχρηστα καιπροβληματικά όπλα ενώ φύλαξε τα καλύτερα και τα πιο πολλά πως άλωστε εξηγείται να βρεθούν πάνοπλοι οι συμμορίτες και κατσαπλιάδες του ""ΔΣΕ'' και να κάνουν πολεμούν από το 46 έως το 49;
  Ο πόλεμος έχει αγριότητες γιατί σε κάθε στρατό ή και αντάρτικο περνάτε και εγληματίες που κάνουν εγκλείματα όπως τα κτήνη της ΟΠΛΑ που εσφαζαν με μαχαίρια και τσεκουρια δεξιούς βενιζελικούς και αρχειομαρξιστές στον Κοκκινο Δεκέμβρη (την Ελένη Παπαδάκη την σκώτοσαν με τσεκούρι) και στην προσβολή της Κωνστάντιας το 47 από τους αντάρτες όπου εσφαξαν και μικρά παιδιά. Μη σου φαινεται παράξενο λοιπόν τα ξοψήματα κεφαλών. Καταρχήν ο ΔΣΕ δεν αναγνωρίστηκε επισήμως από κανένα κομμουνιστικό καθεστώς της τοτε εποχής και οι μαχητες του δεν αντιμετωπίζονταν σαν στρατιώτες αλλά σαν ληστές και συμμορίτες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ντροπη σου ΦΑΣΙΣΤΑ! ΧΡΗΣΑΥΓΗΤΗ! ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΗ!

   Διαγραφή
 16. 1) Στην Βάρκιζα ο ΕΛΑΣ αφοπλίσθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, τα ελάχιστα όπλα που τον Δεκέμβρη είχε κρυμμένα ο ΕΛΑΣ στην ύπαιθρο πολλές φορές βρέθηκαν άχρηστα ή κλεμμένα. Ο ΔΣΕ εξοπλίσθηκε από την χωροφυλακή και τον ΕΣ όταν τους χτυπούσε σε ενέδρες και μάχες. Στις απαρχές του δώθηκαν και όπλα από τον Τίτο. Αργότερα η είσοδος του ΔΣΕ σε μεγάλες πόλεις αλλά και η χαμηλή πολεμική ικανότητα των ΜΑΥ του επέτρεψαν να εφοδιαστεί με αρκετά όπλα.

  2) Για τα τσεκούρια βέβαια φίλε μου έχεις διαβάσει το αισχρό, ανιστόρητο βιβλίο που τιτλοφορείται "Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές". Το βιβλίο αυτό όταν εκδόθηκε το κριτίκαραν μέχρι και δεξιοί ακαδημαικοί...

  3) Εσύ τι στοιχεία έχεις για τα τσεκούρια και την βία ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΡΩΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣΕ...

  4) Για την μάχη της Κωνσταντίας ΟΥΔΕΠΟΤΕ άκουσα τα αίσχη που λες

  5) Ο ΔΣΕ αναγνωρίστηκε ως μαχόμενος στρατός από την ΕΣΣΔ, την Γιουκοσλαβία, την Βουλγαρία και την Αλβανία.Επίσης από πενταμελή αντιπροσωπεία του ΟΗΕ και το CBS όπως και την CIA...

  6) NΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ? ... ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΡΙΚΗ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού οι δολοφόνοι της Παπαδάκη ήταν πράκτορες των Εγγλέζων, τότε γιατί είναι μύθος τα τσεκούρια?

   Διαγραφή
  2. Σας έκανα μια ερωτηση

   Διαγραφή
 17. Από που θα ακουγες για αίσχη σας στην Κωσταντία από το Ριζοσπάστη; Πήγαινε εκεί να δείς και να τα ακούσεις αλλά μπορείς να τα βρείς και στο Ιντερνετ.
  Ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ο ψευδεπίγραφος ΔΣΕ από την Σοβιετική Ένωση τη Γιουκοσλαβία την Βουλγαρία και την Αλβανία είχε ενα είδος εφοδιασμού σε οπλισμό στα κρυφά αλλά ποτέ επίσημη αναγμωριση γιαυτό ο Ζαχαριάδης ήθελε την κατάληψη μίας πόλης στη Β. Ελλάδα για πρωτεύουσα ωστε να δήξει οτι κατέχει μόνικο έδαφος και να αναγνωριστεί γιατό και εξαπέλυσε την μεγαλήτερη επίθεση του για την κατάληψη της Κόνιτσας να την κάνει πρωτεύουσα αλλά απέτυχε οικτρά.
  Αφού ήταν άοπλος ο ΔΣΕ στην αρχή όπως λές με τα χέρια νικούσαν τους οπλισμένους ΜΑΥδες και Χωροφύλακες; για να τους πέρνουν τα όπλα; μη τρελαθούμε οπλισμέμνοι ηταν και μάλιστα πολύ καλά γιατί περνούσαν τα αφύλαχτα σύνορα και οπλίζονταν από Αλαβανούς Σκοπιανούς και Βούλγαρους. Αλλα και από παρα πολές αποθήκες κρυφές ανα την Ελλάδα.
  Ασε τα παραμυθάκια σου και δες γιατί το ΚΚΕ μπηκε στο χρονοντούλαπο και το ψηφίζουν κατι σαν και σενα εως 8% καλά του είναι το υπόλοιπο 92% δεν σας ψηφίζει γιατί σηκώσατε οπλα εναντίον της χώρας σας υπό τα κελεσματα του Διεθνούς Κομμουνισμού
  Νικηθήκατε όμως γιατί δεν είχατε την πλειοψηφεία του λαού και στο τελος σας προδωσαν και οι σύντροφοι σας Τιτο Στάλιν αφού είδαν τη βλακεία ξεκινήσατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ωραια το θεσατε μπραβο...

  Εγω εκπροσωπω το ΚΚΕ στα ματια σας ! Τιμή μου κυριε τιμή μου !!!

  Θα σας πω τωρα δυο πραγματάκια

  1) Για την Κωνσταντια διάβασα το περιοδικό Εθνική Αντίσταση και πληροφορήθηκα κάποια πράγματα. Εσεις τι διαβάσατε Πλεύρη ???

  2) Ο ΔΣΕ εξοπλίστηκε περίπου με 12.500 όπλα από τον Τίτο αλλά κατά την γνώμη σας στις σφαγές του παρακράτους την περίοδο 44- 46 δεν έπρεπε να απαντήσει έτσι? Εσείς αν σκοτώνανε την οικογένειά σας μια μέρα οι γείτονές σας δεν θα παίρνατε όπλο? Θα μένατε πειθήνιος και αρνάκι ?

  3) Εσας στην Κωνσταντια τι ακούσατε γιατί και στο χωριό μου που οργίασε ο ΕΔΕΣ αν πάτε, οι 90 στους 100 έχουν πάνω από 3 νεκρούς από τους αντάρτες, σύνολο δηλαδή πάνω απο 15000 νεκρούς πολίτες σε πληθυσμό τότε περίπου 5000! Μπράβο αυτή είναι ιστορική ανάλυση. Πηγαίνετε στους Μολάους να πάρετε μια γνώμη να δέιτε έκει εκατόμβες οι αντάρτες.. Πως γίνεται βέβαια τα κρεμασμένα κεφάλια να ήταν όλα του ΔΣΕ δεν ξέρω... Πως γίνεται να μην έχει βρεθεί ούτε ένας ομαδικός τάφος στην Ελλάδα από νεκρούς που σκότωσε ο ΔΣΕ αντιθέτως να υπάρχουν 600 άκλαυτοι νεκροί αντάρτες στην Φλώρινα...

  4) Για το ΚΚΕ βέβαια το 11,6% των Δημοτικών Εκλογών δεν το υπολογίζετε. Επίσης το 60% ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ που τα κατάφεραν περίφημα να ξεπουλήσουν την χώρα στο ΔΝΤ και την Γερμανία. Αυτό δέιχνει βέβαια οτι ο ελληνικός λαός έχει πράξει σωστά όταν ψηφίζει το Βατοπέδι και τα δομημένα ομόλογα. Εσείς μιας που τα λέμε τι ψηφίζετε? Έτσι απο περιέργεια δηλαδή... Και που εργάζεστε γιατί, από όσο ξέρω με την κατάργηση των συμβάσεων και τις μειώσεις μισθών όπου και να εργάζεστε θα χαίρεστε για το επίπεδο ζωής σας που σας εξασφάλισε ο δικομματισμός. Και τώρα βέβαια θα μου πειτε για την ΕΣΣΔ. Βέβαια στην ΕΣΣΔ σύνταξη έπαιρνες στα 60 και για τις γυναίκες στα 55, η παιδεία και η υγεία ήταν δώρεάν και το νοίκι άγγιζε τα 1 ευρώ τον μήνα! Αλλά επειδή την ΕΣΣΔ ο Γιελτσιν τώρα την΄διέλυσε θα μου πειτε ότι οι Ρωσίδες είναι όλες πόρνες και οι Ρώσοι ήταν όλοι μαφιόζοι ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Μμμ τώρα που το σκέπτομαι τέτοια φοβερή ανάλυση κάνει το ΛΑΟΣ ! Μηπως είσαστε φίλο Μπουμπούκου και Πλέυρη της Χούντας αν ναι πείτε το να σας πω καμιά ιστορία για εβραίους και κονσερβοκούτια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ την ξεφτίλα του ελληνικού κράτους την μεταβιβάζετε στο ΚΚΕ ? Τόσα χ΄ρονια ποιός σας κυβένραγε κύριε η Αλέκα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Τα ιστορικά στοιχεία αγαπητέ που τα αναζητάτε στο ρίζο;Γίνανε εγκλήματα και από τις δύο πλευρές το να τσακώνεστε για το ποιος έχασε τους περισσότερους συντρόφους(Δεξιούς ή Αριστερούς) δεν βγάζει πουθενά.Τώρα που ο δικομματισμός ξεπουλάει την πατρίδα μας πού είσαστε σύντροφοι;;Κουνάτε τις σημαιούλες σας κάνοντας παρέλαση έξω από την βουλή και μόλις πέσει το πρώτο δακρυγόνο άτακτη φυγή.. μετά ο καθένας σπίτι του.. ήρεμα μην τυχόν και αλλάξει τίποτα..δεν συμφέρει..κατάντια..μου θέλετε και ιστορική αναδρομή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Τα ιστορικά μας στοιχέια προέρχονται από ένα ευρύτατο φάσμα βιβλίων και μαρτυριών στο θέμα και οι φωτογραφίες (που είναι αδιάσειστες) από τον αστικό τύπο της εποχής. Εάν ενδιαφέρεστε θα μπορούσα να σας της παρέχω...

  Για το γιατί κάνουμε ιστορική αναδρομή νομίζω είναι το προφανές : Επιθυμούμε να μάθουμε την ιστορία όπως έγινε και όχι όπως μας είπαν ή μας δίδαξαν οτι έγινε.. Εσείς αλήθεια από που την διαβάζετε ???

  Τα περί του τι κάνει το ΚΚΕ στην σημερινή κατάσταση μπορώ να σας τα κάνω λιανά σε μερικές προτάσεις αλλα αν θέλατε να τα δείτε και όχι να τα παρακάμψετε θα τα είχατε δει και μόνος/η σας..

  1) Το ΚΚΕ έλεγε και λέει από το 80 όχι στην ΕΕ και το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ νομίζω επιβεβαιώθηκε... :)

  2) Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν είχε αυταπάτες για την ευρωαριστερα και ΔΕΝ ψήφισε το Μααστριχτ. Περιμένω να δω μια κριτική και για άλλα κόμματα...

  3)Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που εισηγήθηκε να μην λαμβάνουν οι βουλευτές βουλευτική αποζημίωση ή σύνταξη και δεν δέχτηκε τις αυξήσεις που η βουλή ψήφισε για την παρτη της.

  4) Το ΚΚΕ πρωτοστατεί εδώ και δεκαετίες σε πορείες και διαδηλώσεις. Εσείς τότε τι κάνατε ?Τι ψηφίζατε? Που είσασταν ??

  5) Το ΚΚΕ στις 19, 28 και 28 μάζεψε 60000 ανθ΄ρωπους στο σύνταγμα και είχε την αξιοπρέπεια να μην οδηγήσει τον λαό στο να παίξει πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς, τους χρυαυγίτες και την ασφάλεια


  6) ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΤΟ ΚΚΕ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΝΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ Η ΩΡΗΜΟΤΑΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΡΙΞΕ ΣΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ...

  ΥΓ: ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΓΗΣΑΤΕ, ΤΟ ΚΚΕ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1918 ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΚΡΟΥΠΑ ΚΑΙ ΟΜΕΡΤΑ ΤΩΝ 5-6 ΝΟΜΑΤΕΩΝ

  ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Τα σχόλια περι ίσων εγκλημάτων φυλάξτε τα για κανενα αλλο χωρο που δεν κανει πολιτικό μνημοσυνο,,, ντροπη ....δειξτε και λιγο σεβασμο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Καθεσαι και απαντας στον πασα εναν μ...κα που θα πει την καθε μπουρδα του ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Σε πασα περιπτωση ο εμφυλιος πολεμος αποτελει ονειδος για τον Ελληνισμο.Δεν εχει κανενα νοημα να φιλονικουμε για το δικιο της μιας η της αλλης παραταξης.Προσωπικα πιστευω οτι τοτε ηταν τοσο χαμηλο το επιπεδο,και δη στην επαρχια,ωστε πλεον του τρομου,οι ανθρωποι να αγονται και να φερονται πολεμωντας αλληλους.Αυτο, πλεον ολων των αλλων,πληρωνουμε σημερα απο αυτους,που εχοντας μελετησει την Ιστορια μας,μας εχουν μετατρεψει σε κοινωνιολογικου ενδιαφεροντος πειραματοζωα.Ας ενωθουμε λοιπον,εστω σημερα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Η φώτο 13 είναι κατα πάσα πιθανότητα έργο των γνωστών στη Λακωνία ΕΑΟΚ (Εθνικές Αντικομμουνιστικές Ομάδες Κυνηγών ή Κατσαρέα. Δεν ξέρω γιατί είσαι σίγουρος οτι τραβήχτηκε στη Φλώρινα, αλλά προσπάθησε να το διασταυρώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Τώρα τι είναι αυτά που γράφετε και οι μεν και ο Oberon. Εγκλήματα έκαναν ΟΛΟΙ και οι Μαυδες και οι αντάρτες και οι χωροφύλακες και οι αυτοαμυνίτες ΟΛΟΙ, πέρα τούτου η ηγεσία του ΔΣΕ έκανε εγκλήματα ακόμα και στους ίδιους τους αντάρτες, είναι γνωστές οι δολοφονίες του Γιαννούλη, Γεωργιάδη κλπ ο Γούσιας με βοηθούς της ΟΠΛΑ Αθήνας Υφαντή και Μπράτσο έφαγαν κόσμο μόνο γιατί ήταν πιθανοί αντίπαλλοι του στον κομματικό τυχοδιωκτισμό, ενδεικτικά αναφέρω τον Λεφτέρη , τον Αγησίλαο κλπ η δε κατηγορία του Φραξιονιστή , του ύποπτου, του αλήτικου στοιχείου έδινε και έπαιρνε για κάθε κριτική στρατιωτική, πολιτική ή και ακόμα για προσωπικά ζητήματα. Για να μη μιλήσουμε για τις "εξαφανίσεις".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ναι δεκτό υπήρχαν και τέτοια περιστατικά ειδικά προερχόμενα από τον Γούσια, βέβαια όχι στην έκταση που δίνετε. Όμως τι σχέση έχει αυτή η άποψη με το γενικότερο θέμα των κομμένων κεφαλών και της λευκής τρομοκρατίας. Στην μια περίπτωση έχουν βία διαπάλης και στην δέυτερη παρακρατική βία που στοχεύει και πολίτες με σκοπό την φασιστική επιβολή των status quo της αστικής τάξης. Απολύτως καμιά σχέση το ένα με το άλλο. Στα πλαίσια ενός στρατού γίνονται πειθαρχικά και στρατοδικέια. Εκτελέσεις διενεργούσε κάθε εμπόλεμος στρατός. Τόσο ο ΔΣΕ όσο και ο ΕΣ. Υπήρξαν και εκτελέσεις για λόγους πειθαρχικούς και στον ΕΣ τα ίδια. Τι σχέση έχει όμως η παρακρατική βία με το στρατοδικείο. (Ο Αγησίλαος δεν ήταν τέτοια περίπτωση βέβαια).

  Κατά δέυτερον ποιος είναι ο Λευτέρης ???
  Πότε και που έγιναν εξαφανίσεις από τον ΔΣΕ και σε ποιούς αναφέρεστε??? Προσωπικά έχω και στην οικογένειά μου θύματα της Αυτοάμυνας του ΔΣΕ. Μιλάμε βέβαια για άτομα με διαπιστωμένη αντικομμουνιστική δράση φασίστα. Όμως οι αριστερά δεν είχε το ιστορικό δικαίωμα άμυνας μετά τα πογκρόμ του 1944-1946 ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Μην μαλωνετε ρε παιδια ολοι εκαναν λαθη και σκοτωσαν και εγκληματισαν το θεμα ειναι να κοιτάξουμε πως θα φτιαξουμε την πατριδα μας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Ο κομμουνισμός και ο φασισμός είναι δύο πολιτεύματα τα οποία στόχο έχουν την πρόοδο της χώρας. Το παρελθόν μας στιγμάτισε...εγκλήματα έγιναν πολλά..εμείς θα πρέπει να κοιτάξουμε να μην τα επαναλάβουμε και να συμπεριφερθούμε ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ για να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή τη κατάντια. Περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν παρα αυτά που μας χωρίζουν...ο Θεός μαζί σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. O φασισμός καμια σχέση δεν έχει με τον κομμουνισμό αγαπητέ φίλε και φυσικά καμιά σχέση με τις εκατόμβες του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Το πολιτεύματα μου άρεσε.....Μην ασχολείσε φίλε μου με ανιστόριτους αμόρφωτους καναπεδάκηδες δεν αξίζει τον κόπο.Εμείς ξέρουμε γιατί παλεύουμε αυτοι ούτε παλέυουν (το πολύ πολύ πολύ καμμιά μούντζα στη βουλή)ούτε θα μάθουν ποτέ!Τους σωτήρες περιμένουν και το κέφαλι κάτω,σαν καλά προβατάκια!Οσο για το άρθρο εξαιρετικό σήμερα ανακάλυψα την σελίδα και είμαι ενθουσιασμένη.Αυτό που ήθελα να σε παρακαλέσω είναι αν έχεις κάποια στοιχεία για τους αντάρτες της μακεδονίας και συγκεκριμένα της Αλμωπίας διότι δεν μπορώ να βρω πουθενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Προτείνω μερικά βιβλία:

  1) Στέφανος Σαράφης Ο ΕΛΑΣ

  2) Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη του Γιώργου Φαρσακίδη

  3) Θυμώμαστε διδασκόμαστε, προχωράμε του Ηλία Μεταλλίδη για γενική γνώση

  4) Η ΕΑΜική αντίσταση στην περιοχή Σερβιών Κοζάνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ...
  ΤΟΤΕ ΠΡΟΔΩΣΕ Ο ΤΙΤΟ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΑΙΔΕΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ... ΔΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ.
  ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ (ΣΕ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ) ΑΛΛΑ ΤΟΣΕΣ ΨΥΧΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΧΑΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΑΔΕΡΦΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ...
  ΟΤΑΝ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β'ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΟΥΤΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΝ ΩΣ ΚΑΝΙΒΑΛΛΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΝΕΚΡΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ...
  ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΣΦΑΧΤΕΣ... ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ...
  ΕΝΑΣ ΛΑΚΩΝΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Διήγημα: Τα κεφάλια - του Γιώργου Ιωάννου: http://sarantakos.wordpress.com/2013/02/03/kefali/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Προσθέστε -αν θέλετε- στη βιβλιογραφία σας και το "ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΣ ;" Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ , με συγγραφέα τον υπογράφοντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Γεια σας, καταρχην θα ηθελα να πω και γω μερικα πραγματα πανω σε οσα γραφονται εδω στην σελιδα. Ειμαι απο αυτους που δεν μου αρεσει μεχρι σημερα να λεμε εμεις η εσεις ενοοντας αριστερους και δεξιους. καλο ειναι να μαθενουμε απο το παρελθον για να μην τα κανουμε και στο μελλον τα ιδια λαθη. Τωρα οσον αφορα τον εμφυλιο, εχω διαβαση εκατονταδες βιβλια και αριστερων και δεξιων επανω σε αυτο το θεμα, και επειδη τυχαινει ο ενας παππους μου να ηταν ΜΑΥΣ και ο αλλος Ανταρτης πιστευο οτι εχω πανω κατω καλη γνωση των περιστατικων.

  1 Ο Αγωνας ηταν απ την αρχη καταδικασμενος διοτι ολοι γνωριζουμε οτι την Ελλαδα ο ΣΤΑΛΙΝ την παραχωρισε στην βρετανικη ζωνη επιρροης ΚΑΙ οι βρετανοι δεν θα εκαναν πισω με τιποτα αφου ξερουμε το χαρτακι που εγραψε ο churchill με την μοιρασια. και μην μου πειτε οτι η εδω ηγεσια δεν γνωριζε τιποτα, να μου πειτε ο απλος ανταρτης ναι αλλα οχι και η ηγεσια.

  2.Λιβανο-καζερτα-Βαρκιζα- μεγα λαθος το οποιο επεκριναν σκληρα και μεγαλα στελεχη του ΚΚΕ. Διαβασα ποιο πανω οτι δεν ηθελαν αλλο πολεμο. Ναι συμφωνω σε ενα σημειο, Ο ΛΑΟΣ δεν ηθελε αλλο πολεμο η ηγεσια ειχε αλλα σχεδια πριν καν τα δεκεμριανα, μην ξεχναμε και την επισκεψη των ρωσων αξιωματικων στην αθηνα. Οχι οτι εδωσαν οπλα και τετοια οι ρωσοι, συμφωνω σε αυτο, σε ολη την διαρκεια του πολεμο οι Ανταρτες δεν πηραν ουτε σφαιρα ρωσικη, αφου οταν ζητησαν απο τον σταλιν να τους ενυσχηση με οπλισμο βαρεου τυπου για ορεινο αγωνα αυτος απαντησε τι τα θελουν τοσα, και βεβαιος δεν τους εδοσε ουτε ενα. απο τις γειτονικες χωρες πηραν αρκετα. Α και ενοητε φιλοι μου οτι στην βαρκιζα δεν εδωσαν τα καλα τα οπλα, κατι λιανοτουφεκα ηταν. τα αλλα ηταν κρημενα για το δευτερο ανταρτικο, τα καλα που πηραν απο τους ιταλους και γερμανους οταν αποχωρουσαν απο την χωρα, μην μου πειτε οτι ειναι και αυτο ψεμα.

  3.Ολοι πιστευαν οτι με τον ερχομο του ζαχαριαδη ολα θα εστρωναν στο κομμα διοτι εκηνη την εποχη υπηρχαν στο εσωτερικο του κομματος διενεξεις για την αρχηγια.Ο ζαχαριαδης ηταν η μεγαλητερη καταστροφη και για την Ελλαδα και για το ιδιο το κομμα του ΚΚΕ(υπαρχουν φιλοι μου, εκατονταδες καπετανεοι του ελλας και μετεπητα του ΔΣΕ που τον κατηγορουν για σχεδον ολες τις αποφασεις του)

  4. τι να πουμε για τις αποφασεις που προεβλεπαν ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

  5.οταν πολλοι μαχητες εφηγαν για τις ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΛΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ υπεστησαν τα πανδηνα φυλακες βασανιστιρια και οτι μπορειτε να φανταστειτε, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΦΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ.

  οσο για τις σφαγες και τις φωτογραφιες που εχει η σελιδα ναι ειναι πραγματι οπος λετε απανθρωπες, αλλα απανθρωπες ειναι και οι αλλες με τα κονσερβοκουτια και τα πηγαδια, να λεμε και το ενα και το αλλο, μην εχουμε παρωπίδες στα ματια.

  Τελικο συμπερασμα ολες αυτες οι ξενες ιδεολογιες μας φαγαν, Δεξιες και αριστερες. Οι ελληνες πρεπει να κοιταμε μονο το συμφερον της χωρας μας.

  ΒΙΒΛΙΑ
  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1944 το χρονικο της μεγαλης σφαγης
  (μηνιαια ιστορικη εκδοσις του ινστιτουτου σπουδης της ιστοριας)

  ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ το μεγαλο εγκλημα κατα της φυλης
  (του Γεωργιου Μανουκα γενικου επιθεωριτη του παιδομαζωματος)

  TO ΜΗΛΟ TΗΣ ΕΡΙΔΟΣ
  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  (C h r i s t o p h e r Montague Woodhouse)

  Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι . . .
  (Τάκη Λαζαρίδη)

  ΣΒΑΡΝΟΥΤ Το προδομένο αντάρτικο
  (Νικόλαος Ι. Μέρτζος)

  ΤΑ ΔΕΚΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
  (Ν. Ι. Μέρτζος)

  Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΚΕΝΔΗΣ εκει που ραγισε η καρδια μας
  ( ΘΩΜΑΣ Δριτσιος)

  ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
  (Αριστομενης Αντωνακεας)

  ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟ ΚΚΕ με μαρτυρα το ιδιο
  (Κανελλακη)

  ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΠΟΛΕΜΩ ο κουμμονισμος ειναι ο εχθρος του ανθρωπου
  (Γ.ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ)

  40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  (Θρασυβουλου Τσακαλωτου)

  ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΕΛΑΣ για τα Δεκεμβριανα

  ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ
  (Δρίτσιος)

  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ
  (μαρια καραγιωργη)

  ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΕΙΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΚΕ.(οπως βλεπετε τα περισσότερα βιβλια ειναι γραμμενα απο Αριστερους)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Κόψτε τη μπούρδα με τα κονσερβοκούτια..... η γιαγιά μου, 19 χρονών τότε, συνελήφθη στον Ταύρο ως αριστερή και στη δίκη καταδικάστηκε για την πηγάδα του Μελιγαλά.... Η γιαγιά μου πρωτοπήγε στην Πελοπόνησο δέκα χρίνια μετά (ως την Κόρινθο). Ο Δημόσιος Κατήγορος, ήταν αποστομωτικός: "Πόσους κουβάδες μάτια πατριωτών έβγαλες; πόσυς λαιμούς έκοψες με κονσερβοκούτια;"
  Γι' αυτό λέω, κόψτε τις μπούρδες. Όποιος αναπαράγει τα συνειδητά ψεύδη των βιβλίων του Παπαδόγγωνα, είναι το λιγότερο βλαξ!!! Αν θες να μάθεις για την άποψη των αντικειμενικών ΕΔΕΣιτών, διάβασε τον Πυρομάγλου (υπαρχηγό του Ζέρβα). Δεν θα δεις τίποτα από τις μπούρδες αυτές.
  Η αναπαραγωγή της πολιτικής αλητείας, προσβάλει τη μνήμη των αγωνιστών και δικαιολογεί τους κασιδιάρηδες....

  Τάσος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Κάποιες διορθώσεις για την ιστορία:
  1)Tα κεφάλια στη φωτογραφία 12 εκτέθηκεν στην Σπάρτη και όχι στην Τρίπολη μετά τη μάχη στο Λογκάκι Λακωνίας. Το κεφάλι του Τάσου Γερμανάκου είναι στην κάτω σειρά το δεύτερο από δεξία(με την γενειάδα) όπως βλέπουμε την φωτογραφία.
  2)Στην φωτογραφία 13 το μέρος είναι ο Βρονταμάς Λακωνίας και όχι η Φλώρινα.Η ημερομηνία είναι η 6/4/1949 και τα κεφάλια ανήκουν σε αντάρτες της ομάδας του Γ.Ατζακλή μετά την μάχη στα ''Τσίλια''. Αυτός που χαμογελάει δεξία όπως βλέπουμε, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο αρχιχασάπης Γ.Παυλάκος.
  3)Στην φωτογραφία 16 όπως προανέφερα η μάχη έγινε στον Βροντάμα και όχι στους Μολάους το 1949.
  4)Στην φωτογραφία 67 τα νεκρά κορμιά των ανταρτών είναι μετά την μάχη των Γρεβενών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Αυτά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ντροπή και αίσχος που δεν έκατσε ποτέ κανένας, από οποιαδήποτε παράταξη, στο σκαμνί. Ντροπή και αίσχος που δεν σάπισε ποτέ κανείς στη φυλακή.

  Ποτέ δεν είναι αργά όμως.

  Ευχές για είναι καλλίτερο, δικαιότερο και δημοκρατικότερο, αύριο και με δουλειές για όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Σας παρακαλώ έχετε πληροφορίες για τα χωριά της Ευρυτανιας όπως Ροσκά, ψιανα, Δολιανα και τους Αγωνιστές της εποχής του 1947-48.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Μήπως είναι καιρός να σταματήσει ο εμφύλιος να ζει στις ψυχές των Ελλήνων; Δεν είναι δυνατόν 70 χρόνια μετά να ζούμε με αυτές τις αναφορές. 'Η μήπως θα πρέπει να πάμε πίσω στους πολέμους της αρχαιότητας (Αθήνα-Σπάρτη, Αθήνα-Μήλος, κ.α.); Εδώ ολόκληροι λαοί που αλληλοξεκληρίστηκαν (Γερμανοί-Γάλλοι) και ΄σημερα αδερεφωμένοι κυττούν μπροστά. Εμείς γυρνάμε πίσω; ΠΡΟΣ ΤΙ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι αδυναμία να κοιτάξουν μπροστά, είναι η ψυχοσύνθεση του φανατικού.
   Ο φανατικός ΠΡΕΠΕΙ να έχει σε όλα δίκιο, ΠΡΕΠΕΙ η δική του πλευρά να ήταν το μονό θύμα, ΠΡΕΠΕΙ να ηρωοποιήσει το παρελθόν και να αγιοποιήσει τους νεκρούς του (σε κάποιο σημείο αναφέρεται σε ιερή κάρα ο αρθρογράφος), Πρέπει να αντιπαλεύεται δαίμονες και τέρατα, ΠΡΕΠΕΙ όλα να είναι άσπρα μαύρα.

   Αυτό που η κοινωνία μας πρέπει να κάνει είναι να δει πια κομμάτια της παιδείας μας οδηγούν μεγάλες μερίδες πολιτών σε κομματικό, οπαδικό, θρησκευτικό φανατισμό και σιγά σιγά να αλλάξουμε την παιδεία μας.

   Διαγραφή
  2. Δεν είναι νομίζω κακό να γίνονται αυτές οι αναφορές. Πραγματικά δεν περάσανε και πάρα πολλά χρόνια από τότε. Να σας πω ότι κάποιοι από αυτούς ήταν αγνοούμενοι και οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν ακόμη και σήμερα τις τύχες τους. Πολλές Μάνες πεθάναν χωρίς να γνωρίζουν. Συγκεκριμένα για τον Καπετάν Κέδρο δεν γνώριζαν και πολλοί άλλοι στον βαρύ κατάλογο του Ερυθρού Σταυρού.

   Διαγραφή
  3. οχι ,,πρεπει να διδασκετε στα σχολεια για να μαθουν τα παιδια μας τι ειναι η ξενη κηδεμονια τι μας εφερε ως εδω σημερα ,και τι πρεπει να κανουν για να αποφεφθει στο μελλον κατι παρομοιο

   Διαγραφή
 43. Οι ανταρτες δεν σκοτωναν δεξιους. Αν ηταν ετσι, τοτε ο παππους μου θα ειχε σκοτωσει ολα εκεινα τα ρουφιανοσκυλα- εθνοπροδωτες που πηγαιναν μετο αποσπασμα να τον σκοτωσουν για την αμοιβη. Ηταν επικυρηγμενος, αλλα δεν τολμουσε κανεις να τον ακουμπησει. Το καλο ειναι οτι οταν αργοτερα βγηκαν οι συνταξεις της εθνικης αντιστασης ολοι οι εθνοπροδωτες πηγαιναν στον παππου μου να τους βαλει υπογραφει οτι συμμετειχαν στην εθνικη αντισταση για να παρουν τη συνταξουλα. Οι ξεφτιλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ» ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ: Η Μαργαρίτα Λαζαρίδου ΜΙΑ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» Κομηνών 54-56 11473 Αθήνα
  Ακολουθεί δείγμα απο τις συναρπαστικές σελίδες του βιβλίου. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: "ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ. Ταξείδι στο παρελθόν - Ταξείδι στον πόνο", ΑΘΗΝΑ 2007
  Κοριτσόπουλο ακόμη άφησε το πατρικό σπίτι στην Έδεσσα για τη Θεσσαλονίκη για σπουδές στη Νομική. Περίοδος Κατοχής και μπήκε στο Αντιστασιακό Κίνημα με ελπίδες και ενθουσιασμό….
  . . . Τον Απρίλιο του 1946 πήραμε κι' εμείς εντολή
  να φύγουμε για το Μπούλκες. . .
  . . . Το σπίτι που μας δώσανε να μείνουμε , ήταν
  μία όμορφη μονοκατοικία με μεγάλη αυλή και
  έναν τεράστιο λαχανόκηπο στο πίσω μέρος. . .
  . . . Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από την εγκατάσταση μας
  στο Μπούλκες και μια νύχτα ξυπνήσαμε από έναν μεγάλο
  θόρυβο. Ένα αλαλάζον πλήθος, με χοντρά ξύλα, με
  σιδερόβεργες, με πέτρες φτυσίματα και γιουχαΐσματα
  έδιωχνε τους αντικομματικούς, τους «φραξιονιστές» από
  το Μπούλκες . . .
  ....θα ήταν περίπου 100 άνθρωποι, συναγωνιστές άλλοτε αυτού
  του πλήθους, περιτριγυρισμένοι τώρα από την αστυνομία του
  Μπούλκες ΥΤΟ (Υπηρεσία Τάξεως Ομάδας) με δεμένα τα χέρια τους
  προσπαθούσαν να σωθούν από τα κτυπήματα των μανιασμένων
  καταδιωκτών τους. Λίγο πιο κάτω τους περίμεναν οι κλούβες.
  Που τους πήγαιναν μέσα στη νύχτα;
  Κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες: Ότι τους άφησαν στα σύνορα
  της Ελλάδας. 'Aλλοι έλεγαν ότι πολλούς τους εξαφάνισαν στα
  στρατόπεδα. Αυτό που σε εντυπωσίαζε ήταν η αγριάδα των
  Ανθρώπων που υπερασπίζονταν «την κομματική γραμμή».
  Ήταν ένα αφηνιασμένο πλήθος, ρομπότ, άνθρωποι μηχανές,
  χωρίς ψυχή, χωρίς αισθήματα, χωρίς αγάπη . . . .
  Με υψωμένες τις γροθιές, ουρλιάζοντας ρυθμικά «Μιχάλης - Περικλής»
  ζητούσαν το κεφάλι των «φραξιονιστών» . . .
  Η βία κυριαρχούσε παντού. . .
  . . . Όλοι μιλούσαν για ένα στρατόπεδο έξω από το Μπούλκες
  όπου στρατοπεδάρχης ήταν ο "μπάρμπα Στέλιος Κάλφας" (Σιδέρης).
  Εκεί σε βαθιά πηγάδια έριχναν ζωντανούς, τον ένα μετά τον
  άλλον, όσους έκαναν κριτική στην καθοδήγηση του Μπούλκες (και
  κυρίως όσους μιλούσαν ενάντια στον Μιχάλη Πεχτασίδη ή Τερζή.
  . . . . http://www.politeianet.gr/sygrafeas/lazaridou-margarita-18891
  http://antipliroforisi.blogspot.gr/2012/11/blog-post_9255.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γνωστό και όχι ιστορικό αλλά μυθιστορικό βιβλίο. Διαβάστε για το Μπούλκες τον τρίτο τόμο της Ιστορίας του Εμφυλίου του Μαργαρίτη και το βιβλίο του Πολυμέρη Βόγλη Η αδύνατη επανάσταση για αντικειμενική ματιά στο ζήτημα του Μπούλκες. Πείτε μου όμως, ποια είναι παραποιημένα ντοκουμέντα? Τα κομμένα κεφάλια κομμουνιστών ? Είναι δηλαδή κομμένα κεφάλια από το Μπούλκες ???

   Διαγραφή
 45. για να μαθαινουν οι νεοι τι κανουν οι παλιοι,,,,εαμ ελλας δσε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. http://harryklynn.blogspot.gr/2012/05/blog-post_2158.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από την γνωστή "αντικειμενική σκοπιά" του Αγτζίδη

   Διαγραφή
  2. Πως μπορεί να <> με τον κ. Αγτζίδη, μόνο από ένα σχόλιο? Γιατί τόση προκατάληψη και καχυποψία?Εξάλλου ο κ. Αγτσίδης είναι γνωστός ραφιναρισμενος αντικομμουνιστής! Αψυχολόγητο και ξεκάρφωτο το ειρωνικό σχόλιο σου.
   Λυπάμαι αλλά διαπιστώνω ιντερνετικό βαρβαρισμό-βαμπιρισμό. Συχαίνομαι τις ιντερνετικές ανούσιες διαμάχες.

   Διαγραφή
  3. Ελάτε τώρα... Ο κ. Αγτζίδης είναι γνωστή καραβάνα... Πχ δείτε αυτό: https://kars1918.wordpress.com/2012/10/06/zahariadis-theodoridis/

   Διαγραφή
  4. Προφανώς χρεώνεις το"ο αγώνας της μνήμης ενάντια......" στον κ. Αγτζιδη, σας πληροφορώ λοιπόν ότι είναι ρήση του Μίλαν Κούντερα. Αλλα ακόμη και ο Αγτζιδης να το έλεγε, η ρήση αυτή δεν μειώνεται καθόλου ως προς την σπουδαιότητα της και λυπάμαι που ο σεχταρισμός σε τυφλώνει και δεν σου επιτρέπει να αντιλαμβάνεσαι το βαθύτερο νόημα. Ρίξε μια μάτια στο You Toube,αν δεν σου κάνει κόπο,"Η Αλέκα Παπαρήγα περί Στάλιν" και με ένα απλό συγγνώμη λύεται η παρεξήγηση!

   Διαγραφή
  5. Προφανώς δεν είναι μια λέξη του Αγτζίδη. Είναι μια στάση, μια μεθοδολογία, μια αντιμετώπιση της Ιστορίας μη επιστημονική. Όταν κανείς υιοθετεί την αστική ιστορική σκέψη περί ηγετών (Κι εσείς το κάνετε τώρα) και προσθέτεις σε αυτό μια στρεβλωμένη μαρξιστική ανάλυση, καταλήγεις να λές φαμφαρονισμούς με ένα ψευδοεπιστημονικό επίχρισμα. Ε σύμφωνα με αυτές τις λογικές αν ένα αμάξι κάποτε πάταγε πχ το Ζαχαριάδη, εντάξει όλα θα ήταν καλά, δεν θα είχαμε Εμφύλιο, δεν θα γινόντουσαν λάθη στο ΚΚΕ κτλ. Αυτό δεν λέγεται Ιστορία.

   Διαγραφή
 48. Μια διόρθωση στο 46, αν δεν έχει επισημανθεί. Σαράντος Καρούτσος, το σωστό ονοματεπώνυμο, φοιτητής Ιατρικής από το Χριστό Ραχών Ικαρίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Γειά σας,
  Ψάχνω να βρω τη φωτογραφία ενός συγγενή μου ο οποίος σκοτώθηκε στα Γαυράκια Δομοκού το Γενάρη του 1947. Το όνομά του ήταν Ανδρέας Αλεξανδρής, ήταν αντάρτης με το ΔΣΕ και σκοτώθηκε από τη χωροφυλακή. Μετά το θάνατό του, το κεφάλι του εκτέθηκε σε δημόσια θέα στη βρύση του Δομοκού και, κατά τα λεγόμενα, φωτογραφήθηκε. Αν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει, θα σας παρακαλούσα νε με ενημερώσετε. Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Μ' ενδιαφέρουν πολύ ολ' αυτά . Θα ήθελα να ενημερώνομαι όταν το κρίνετε απαραίτητο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Γιατι δεν κυκλοφορούν σε ενα βιβλίο, ή σε συνεργασία με καποιο πανεπιστημιο να γινει μια μονογραφία?

  Δυσκολευομαστε να κανουμε ref σε blogs.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 52. ΤΟ ΜΝΗΜΑ
  ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑΣ

  Έπεσε η αντάρτισσα στο χιόνι,
  μετά από την άνιση τη μάχη.
  Πολλοί, απέναντι, κι εκείνη μόνη,
  κι ένα πιστόλι αδειανό έτυχε νά 'χει.

  Εφύγανε οι "ήρωες" γελώντας.
  Ένας κρατάει το κομμένο,..το κεφάλι,
  και το πιστό σκυλί της, αλυχτώντας,
  τρέχει, το χάδι της, να το ζεστάνει, πάλι.

  Σαν αντικρίζει το ακέφαλο το πτώμα...
  σωριάζεται, πονεί, τα μάτια κλείνει.
  Μα είναι ζώο, και δεν έχ' ανθρώπου στόμα,
  να πει: Που καταντήσανε....τα κτήνη.

  Δε σκέφτηκε, στιγμή, να την αφήσει,
  κι ας άρχισε ξανά, να πέφτει χιόνι,
  κι όπως ο ήλιος πήγαινε να δύσει,
  σκέπασε και τους δυο λευκό σεντόνι.

  Σύννεφα, μπόδιζαν τον Ήλιο να φανεί.
  Ο τάφος της, χωρίς σταυρό θα μένει.
  Κάτι, μου λέει, ότ' είν', ακόμα, ζωντανή,
  κι όσοι το μνήμα της πατούνε...πεθαμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Έχουν γεμίσει το fb με ψεύτικες αναρτήσεις που δείχνουν αυτές τις φωτογραφίες και ισχυρίζονται ότι είναι τα θύματα ήταν πρόγονοι τους Σκοπιανοί...
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=829867943864770&id=545797845605116

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. AYTOI HTANE OI EΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝΕ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΑΔΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣΕ ΟΛΟΥς ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝΕ ΣΑΝ ΜΠΑΜΠΟΥΛΕΣ ΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕς
  ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΝΤΟΥΛΑ) ΠΟΖΙΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΑ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Τιμή και Δόξα σ' αυτούς πού έπεσαν για ένα κόσμο λεύτερο, χωρίς εκμετάλλευση Ανθρώπου από Άνθρωπο, απαλλαγμένο από παλιανθρώπους, από ρουφιάνους και δωσίλογους. Από.. Ιστορικούς.. Βλάσηδες Ανιστόριτους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Oberon
  Μήπως γνωρίζετε που δημοσιεύθηκε η φωτό αρ. 14
  «Τα κεφάλια εννέα ανταρτών εκτίθενται από συμμορία κατσαπλιάδων το 1949 σε χωριό της Μακεδονίας».
  Ποια είναι η βιβλιογραφική της πηγή;
  Τη χρειάζομαι για μια δημοσίευση.
  Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή