"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ειρήνη Γκίνη

Η Ειρήνη Γκίνη γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Ξανθόγεια. Ήταν Ελληνίδα στην υπηκοότητα με σλαβόφωνες ρίζες. Απο πολύ μικρή έμεινε ορφανή απο μητέρα και αναγκάστηκε να εργασθεί σε διάφορες δουλειές του ποδαριού. Το 1939 κατάφερε να αποφοιτήσει σαν δασκάλα απο το διδασκαλείο της Καστοριάς. Το 1940 διορίζεται σε σχολείο του χωριού Κουτούγερη όπου με την Κατοχή οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Η δράση της είναι πλατειά. Οργανώνει πολλά κορίτσια του χωριού της και συναδέλφους της στον αγώνα κατά του κατακτητή. Το 1943 εντάσσεται και στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Το 1944 νέοι καταπιεστές εγκαθίστανται στην Ελλάδα και ξεκινούν οι διώξεις τόσο των κομμουνιστών όσο και των αντιστασιακών του ΕΛΑΣ. Η λευκή τρομοκρατία χτυπά και τους σλαβόφωνους πληθυσμούς της Μακεδονίας. Η Ειρήνη κρύβεται με τους συντρόφους της στα βουνά. Το 1946 θα οργανωθεί στις δυνάμεις του ΔΣΕ στην περιοχή της Έδεσσας. Ο οπλισμός τους είναι λίγος και η δράση τους δύσκολη. Τον Ιούλη του 1946 η Ειρήνη κρύβεται στο δάσος στα βουνά του Καιμακτσαλάν. Μαζί της βρίσκονται άλλοι 40 μαχητές. Ένα πρωί ένα σώμα περίπου 600 μαυροσκούφηδων περικύκλωσε την περιοχή που βρίσκονταν η Γκίνη.  Οι αγωνιστές έχουν μόνο δύο όπλα αλλά προσπαθούν να κρατήσουν την θέση τους. Απο αυτούς συλλάμβάνονται εννέα ενώ οι υπόλοιποι διαφεύγουν. Ανάμεσα καισ τους συλληφθέντες είναι και η Ειρήνη Γκίνη.

Την πρωτη νύχτα η Γκίνη μεταφέρεται στο σχολείο που δίδασκε και βασανίζεται φρικτά. Της σκίζουν τα ρούχα, την δέρνουν και της πετάνε παγωμένο νερό. Την επόμενη μέρα θα μεταφερθεί στην Έδεσσα όπου νέα μαρτύρια θα της επιβληθούν. Την δέρνουν με ρόπαλα, την ξεσκίζουν με μαχαίρια, τις ξεριζώνουν τα μαλλιά και της κάνουν ηλεκτροσόκ. Η Ειρήνη δεν μιλάει. Δεν λέει ούτε ένα όνομα. Στις 24 Ιουλίου η Ειρήνη Γκίνη καταδικάζεται σε θάνατο μαζί με τους συντρόφους της. Στην δίκη δεν μπορεί καν να σταθεί όρθια απο τα βασανιστήρια.

Στις 26 Ιουλίου ο φασισμός εκτελεί την Ειρήνη Γκίνη. Είναι η πρώτη γυναίκα που τουφεκίζεται απο απόσπασμα, ανοίγοντας έτσι έναν φρικτό κύκλο αίματος. Ο προοδευτικός κόσμος σε Ελλάδα και το εξωτερικό διαμαρτύρεται.

Αργότερα ο ΔΣΕ θα χαρίσει μιά κορυφή του Γράμμου, ένα κάστρο του, στην Ειρήνη Γκίνη την αδικοσκοτωμένη δασκάλα...





Απόφαση εκτέλεσης της Ειρήνης Γκίνη





Η Κορφή Ηλέκτρα - Γκίνη


3 σχόλια:

  1. Θα παρακαλούσα όποιον έβαλε το θέμα Γκίνη, να μου γνωρίσει που μπορώ να έχω μία φωτοτυπία ή το ίδιο το βιβλίο του Αμαξόπουλου που αναφέρεται στην βιβλιογραφία του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν σε απάντησαν ως τώρα, κύριε Γεώργιε; Μονόδρομη η αφήγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή