"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Γιάννης Κασσάς: Ο αδικοχαμένος λοχαγός-ήρωας του ΕΛΑΣ Μεσσηνίας


Ο Γιάννης Κασσάς γεννήθηκε το 1919 στην Καλαμάτα και διατέλεσε μόνιμος ανθυπολοχαγός του προπολεμικού αστικού στρατού. Κατά την περίοδο της ιταλικής εισβολής, πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, όπου διακρίθηκε για τις στρατιωτικές του ικανότητες. Με την επιβολή της τριπλής Κατοχής στην Ελλάδα, ο Γιάννης Κασσάς εντάχθηκε στο ΕΑΜ και μετέπειτα οργανώθηκε στο ΚΚΕ. 



Ο Γιάννης Κασσάς, με τη στολή λοχαγού του προπολεμικού αστικού στρατού.


Λίγο αργότερα θα υπηρετήσει στο 2ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στη Μεσσηνία, με το βαθμό του στρατιωτικού διοικητή λόχου. Ο ίδιος, όπως και οι άνδρες του θα λάβουν μέρος σε πλειάδα μαχών ενάντια στους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Το τάγμα του Κασσά , όπως και ο ίδιος θα διακριθούν για τη δράση και την επίδοσή τους, στο πεδίο της μάχης. Παραδείγματα της υποδειγματικής τους στρατιωτικής ικανότητας υπήρξαν, η μάχη της Αρτεμισίας, κατά των Ιταλών, η μάχη στα "Χανάκια" Καλαμάτας (Απρίλιος 1944), όπου το τάγμα Κάσσα διέλυσε διλοχία Γερμανών, η μάχη του Μελιγαλά και η μάχες της Ανδρούσας και των Παραδεισίων, όπου το 9ο Σύνταγμα συνέτριψε δυνάμεις των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών του Παπαδόγκωνα.

Μετά την Απελευθέρωση, ο Γιάννης Κασσάς κατέφυγε παράνομος στην Αθήνα για να προστατευθεί από το όργιο της λευκής τρομοκρατίας στην Πελοπόννησο. Το Μάιο του 1947, ο Γιάννης Κασσάς , ο λοχαγός του ΕΛΑΣ Β. Παπάζογλου και ο Ηλίας Καραμούζης, πρώην καπετάνιος του 11ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, ετοιμάζονταν να φύγουν για την Πελοπόννησο και να καταταγούν στο ΔΣΕ. Στις 19/05/1947, οι τρεις συναντήθηκαν σε ταβέρνα στην περιοχή του Χολαργού για να κανονίσουν λεπτομέρειες για την αναχώρησή τους. Εκεί, δολοφονήθηκαν από ενόπλους παρακρατικούς της περιοχής.



2 σχόλια:

  1. Αραγε μπορούμε να μάθουμε ποιά η τίνος ήταν η ταβέρνα στο Χολαργό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω περισσότερα στοιχεία για αυτή. Θα ήταν ενδιαφέρον

      Διαγραφή