"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Πορτραίτα αγωνιστών του ΔΣΠ - Μέρος 3ο



Δημήτρης Καζατζάς


Ο Δημήτρης Καζατζάς γεννήθηκε στο χωριό Αετός της Μεσσηνίας και μεγάλωσε στους κόλπους αγροτικής οικογένειας. Κατά την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ. Στα τέλη του 1943 κατατάχθηκε στο 3ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, ως διμοιρίτης αρχικά και αργότερα ως καπετάνιος λόχου. Μετά τη Βάρκιζα βγήκε κυνηγημένος στον Ταΰγετο, όπου εντάχθηκε από τους πρώτους στην Ομάδα Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών του Μπασακίδη. Τον Απρίλη του 1948 ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής λόχου (Τάγμα Καμαρινού). Έλαβε μέρος σε όλες τις μεγάλες μάχες του ΔΣΠ (Καλάβρυτα, Λεχαινά, Χαλανδρίτσα, Ζαχάρω, Δημητσάνα, Πιάνα κ.ά.) και διακρίθηκε για τις στρατιωτικές και τις διοικητικές του ικανότητες, αλλά και για το μεγάλο του θάρρος. 

Δημήτρης Καζατζάς 


Στις αρχές του Φλεβάρη του 1949, μετά από μάχη του Τάγματός του στην περιοχή της Κερπίνης, όπου τμήματα του ΔΣΠ διολίσθησαν στα μετώπισθεν του αντιπάλου, ο Καζατζάς διατάχθηκε να περάσει στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στο δάσος Καπέλη της Ηλείας αλλά όταν ο λόχος του πέρασε τον ποταμό Λάδωνα έπεσε σε ενέδρα κυβερνητικού τμήματος, κοντά στο χωριό Συριάμο, το οποίο και διέλυσε μετά από ολιγόωρη μάχη. Την επομένη συγκρούστηκε με τμήμα του κυβερνητικού στρατού στην περιοχή Ξυροκαρύταινας και έπειτα στο χωριό Βεσίνι. Στην τελευταία αυτή μάχη, ο λόχος του Καζατζά εξάντλησε τα πυρομαχικά του και για αυτό υπέστησε βαριές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες. Στη μάχη αυτή, ο Δημήτρης Καζατζάς τραυματίστηκε βαριά και πιάστηκε αιχμάλωτος. Δολοφονήθηκε το Μάρτιο του 1949, χωρίς να δικαστεί.



Άγγελος Τσάλτας



Ο Άγγελος Τσάλτας γεννήθηκε στο χωριό Λογγά Μεσσηνίας και υπήρξε προπολεμικά αγρότης και συνδικαλιστικό στέλεχος του ΑΚΕ και του ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στους αγώνες των αγροτών της περιοχής και ιδιαίτερα των σταφιδοπαραγωγών, κατά τη δεκαετία 1930-1940. Το 1936 κλείστηκε στις φυλακές Ακροναυπλίας, όπου παρέμεινε μέχρι την Κατοχή. Μετά τη δραπέτευσή του με άλλους αγωνιστές και στελέχη του ΚΚΕ, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΕΑΜ στη Μεσσηνία και υπήρξε μέλος της Επιτροπής Επαρχίας Πυλίας του ΚΚΕ. 


Άγγελος Τσάλτας

Μετά την Απελευθέρωση καταδιώχθηκε απηνώς και κατέφυγε στα βουνά της Πελοποννήσου. Συνεισέφερε τα μέγιστα στο σχηματισμό του ΔΣΠ και ονομάστηκε ταγματάρχης αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση της Ομάδας Πολιτικών Επιτρόπων Πόλεων της Αχαΐας και Ηλείας. Σκοτώθηκε το 1949 στο Χάνι Πανόπουλου του νομού Ηλείας. Στο ΔΣΠ υπηρέτησε και ο αδελφός του Νίκος Τσάλτας, ο οποίος σκοτώθηκε στο χωριό Γούπατα Μεσσηνίας, το Φεβρουάριο του 1949.



Νίκος Ανδριανόπουλος



Γιος αγροτικής οικογένειας, ο Νίκος Ανδριανόπουλος από το χωριό Χαλβάτσο της Μεσσηνίας. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Μεσσήνης του 1936 και έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, στο διάστημα 1940-1941. Κατά την Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ, το 1942 και το καλοκαίρι του 1943 υπηρέτησε στο 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας κατέφυγε στον Ταΰγετο, καθώς οι παρακρατικοί και πρώην ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου είχαν ήδη δολοφονήσει τον αδελφό του. 


Νίκος Ανδριανόπουλος

Αργότερα πέρασε στο Αρχηγείο Ταϋγέτου του ΔΣΠ και προήχθη στο βαθμό του λοχαγού αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Μεσσηνίας. Σκοτώθηκε το 1949 στη διάρκεια σύγκρουσης τμήματος της Πολιτοφυλακής με σαφώς μεγαλύτερες δυνάμεις του αντιπάλου. Έπεσε έχοντας εξαντλήσει και την τελευταία του σφαίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου