"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Βιβλιοπρόταση: Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ


Ένα ενδιαφέρον και αξιόλογο νέο λεύκωμα κυκλοφορεί από τη Σύγχρονη Εποχή, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα, προσεγμένη και πολυτελή έκδοση που περιλαμβάνει πάνω από 1.500 ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, που συνδέονται με την Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Διατίθεται σε ειδική προσφορά στο κεντρικό τριήμερο του Φεστιβάλ στην Αθήνα.






Το Λεύκωμα αποτελεί μια νέα έκδοση, εμπλουτισμένη σε αναφορά αρχειακού υλικού. Αναδεικνύει σημαντικά και άλλα χαρακτηριστικά γεγονότα, αποτυπώνοντας την πάλη μελών και στελεχών του ΚΚΕ, της Νεολαίας του, των συμπορευόμενων αγωνιστών και αγωνιστριών, με σκληρό τίμημα θυσιών και αδιάλειπτης διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Στον πρόλογο, που υπογράφεται από την ΚΕ του Κόμματος, σημειώνεται:

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι νέοι και οι νέες που θα γνωριστούν για πρώτη φορά με την Ιστορία του ΚΚΕ μέσω του Λευκώματος, αλλά και όσοι - όσες έζησαν για πολλά χρόνια τη ζωή του Κόμματος, ως μέλη, φίλοι και σταθερά συμπορευόμενοι στην πάλη του, δεν θα περιοριστούν αποκλειστικά στη μελέτη του Λευκώματος.

Θα αισθανθούν την ανάγκη να γνωρίσουν περισσότερα ή να αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα και αμφιβολίες πάνω στην ιστορική πορεία του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που είναι αναπόσπαστα στοιχεία της εξέλιξης της ελληνικής καπιταλιστικής κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτικού της συστήματος.

Με τη μελέτη τους θα ενισχύσουν το ταξικό τους κριτήριο, ώστε να κατανοήσουν τη διαχρονικά στενή σχέση και συνεργασία της ελληνικής αστικής τάξης και των αστικών κομμάτων με τα κέντρα του παγκόσμιου και περιφερειακού καπιταλισμού και τις ιμπεριαλιστικές οικονομικές και στρατιωτικοπολιτικές ενώσεις του».

Για την πραγματοποίηση της έκδοσης εργάστηκε με μεράκι, ενθουσιασμό και υπευθυνότητα ειδικά συγκροτημένη επιτροπή, η οποία ερεύνησε, μελέτησε και αξιολόγησε το αρχειακό υλικό.

Σε σύγκριση με το τελευταίο Λεύκωμα του 2008, υπήρξαν περισσότερες δυνατότητες και εμπειρία για την κατάλληλη επιλογή ενός μέρους από το τεράστιο αρχειακό υλικό που διαθέτει το ΚΚΕ, ένα σημαντικό μέρος του οποίου είναι ήδη δημόσια προσβάσιμο μέσα από το Επιμορφωτικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης».

Το Λεύκωμα από την πρώτη έως και την τελευταία από τις 450 σελίδες του αποτελεί μια αναβαθμισμένη προσπάθεια, καθώς περιλαμβάνει πάνω από 1.500 ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες που συνδέονται με την Ιστορία του ΚΚΕ.

Πολλά ντοκουμέντα δημοσιεύονται για πρώτη φορά, ενώ τα περισσότερα είναι ελάχιστα γνωστά. Αρκετά γεγονότα συνδέονται με την αντανάκλασή τους στην καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από χαρακτηριστικά έργα των δημιουργών, αποτελώντας πολύτιμα τεκμήρια της πρωτοπόρας και γεμάτης ανιδιοτέλεια διαδρομής του ΚΚΕ.

Βεβαίως -σημειώνεται στον πρόλογο- δεν είναι δυνατό μια έκδοση με τη μορφή του Λευκώματος να αναδείξει με πληρότητα τον πρωτοπόρο και αναντικατάστατο ρόλο του Κόμματος για έναν αιώνα, να προβάλει αναλυτικά τα συμπεράσματα, την κριτική και αυτοκριτική του, την αδιαμφισβήτητη συμβολή του στον καθημερινό αγώνα και σε μεγάλες ιστορικές φάσεις, όπως ήταν ο Μεσοπόλεμος, η Κατοχή και ο ταξικός Εμφύλιος 1946-1949, οι μετακατοχικοί και σύγχρονοι αγώνες στην Ελλάδα και διεθνώς.

Παρέχονται όμως οι αναγκαίες αποδείξεις για τον πρωτοπόρο, συνειδητό ανιδιοτελή αγώνα του Κόμματος, την προσήλωσή του στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης ως κινητήριας δύναμης των εξελίξεων, στη σοσιαλιστική επανάσταση, στη δικτατορία του προλεταριάτου.

Μέσα από την πολλαπλότητα των πηγών, "αναβλύζει" από τις σελίδες του Λευκώματος ότι η πραγματική πολιτική αναμέτρηση διεξάγεται ανάμεσα στα αστικά κόμματα, τα κόμματα οπορτουνιστικής προέλευσης και αστικής διαχείρισης, από τη μια, και το ΚΚΕ, από την άλλη».


Στο Λεύκωμα γίνεται ολοφάνερος ο ρόλος όχι μόνο των ηγετικών στελεχών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, αλλά ο αστείρευτος ηρωισμός των απλών μελών του Κόμματος, φίλων, οπαδών, των συγγενών τους. Το χάρισμα του ηρωισμού, της αφοβίας μπροστά στο θάνατο υπάρχει βαθιά στο μυαλό και την καρδιά των καταπιεσμένων και αδικημένων, βγαίνει στην επιφάνεια με το παράδειγμα των πρωτοπόρων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, για την υπεράσπιση του γενικού εργατικού και λαϊκού συμφέροντος, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και πράξης, για την κατάκτηση της ιστορικής πείρας, της ταξικής πάλης.



14 σχόλια:

  1. Ολο το ζουμί βρίσκεται στο εξής. Μέσα απο την πολλαπλότητα των πηγών, ..αναβλύζει.. απο τις σελίδες του Λευκώματος οτι η πραγματική πολιτική αναμέτρηση διεξάγεται ανάμεσα στα αστικά κόμματα, τα κόμματα οπορτουνιστικής προέλευσης και αστικής διαχείρισης, απο τη μια, και το ΚΚΕ, απο την άλλη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ... ΚΝΙΤΕΣ ΚΑΝΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΌΤΕΡΑ ΤΑ ΩΡΑΙΌΤΕΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ!

    Νάχα ΤΑ Χρόνια Σας Αχ και να Τάχα Νάχα ΤΑ Χρόνια Σας Αυτά Μονάχα...

    Μπράβο Στούς ΚΝΙΤΕΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ (ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ) ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ/ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΝΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ανοιχτή Στρατιωτική δικτατορία του 1967 που έγινε για να λύσουνε τις διαφορές τους τμήματα της Αστικής τάξης μεταξύ τους και με το Παλάτι είχε και ένα καλό. Διέλυσαν τα παραμύθια της ...νομιμότητας.... που κουβαλούσε η ..ΕΔΑ.. και μπόρεσε να φτιαχτεί ξανά η ΚΝΕ το 1968 μετά απο 25 χρόνια και τα πρώτα κομματικά στηρίγματα μετά απο 10 χρόνια. ΟΥΦ........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήξερες τί τράβηξαν εκατοντάδες αγωνιστές στη Γυάροκαι στα μπουντρούμια του ΕΑΤ ΕΣΑ,δεν θα τολμούσες να γράψεις ότι η στρατιωτική δικτατορία του 1967 " είχε κι ένα καλό". ΕΛΕΟΣ!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά. ΕΛΕΟΣ..... Το ΚΚΕ απο το 1918 μέχρι το 1974 ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΟ με φυλακές εξορίες Εκτελέσεις. Και όλα αυτά γιατί τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΤΟ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν πήρε την Εξουσία λόγω ....λαοκρατίας Ευρωκομμουνισμός... Και όχι μόνο αυτό. Το 1943 διαλύθηκε η ΟΚΝΕ και ξαναφτιάχτηκε το 1968 και το ΚΚΕ ....ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ απο το 1944.... Ολα τα χρωστάμε στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και στην ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ που είναι δικό του δημιούργημα και στις Παρακαταθήκες που άφησε. ΚΑΙ ΝΑΙ στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1968 που έκανε Σκόνη και θρύψαλα τα Οπορτουνιστικά Φούμαρα της ....ΕΔΑ.... και που παρά το ότι δεν έλυσε οριστικά το ζήτημα αφησε ΓΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ για το 1991..... Απο εκει και μετά μιλάμε για ΓΛΕΝΤΙ. ....ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Χτες ανακοινώθηκε ο Θάνατος του σ.Μωραίτη ηλικίας 91 χρονών. Απο το 1955 μέχρι το 1966 ήταν Εξόριστος με το ΚΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ σε περίοδο ...δημοκρατίας.... απο το 1967 μέχρι το 1972 πάλι εξόριστος με το ΚΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. .....ΜΑΛΙΣΤΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Ανώνυμε 23/9/2018 6:29!

    Ού μπλέξεις με τον ... Παναγιώτη!

    Είναι ένα κράμα μεταξύ παλιάς Σχολής Μανιαδάκη και αποτυχημένου πολιτικού προβοκάτοωρα!

    Εγώ για τέτοιο τον κόβω... και είμαι Απόλυτος Σαυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω απόλυτα αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Μα ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ Η ...ΕΛΒΕΤΙΑ.... σύμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ απο το 1917 χοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Παναγιώτ!!!

      Μόνο μια κασέτα/καραμέλα σου άφησε ο Μανιαδάκης;;;

      Για ψάξε στο Μπαοοουυυλο σου ίσως σου άφησε και χειρόγραφα ο Μανιαδάκης!!!

      Διαγραφή
    3. Σε καταλαβαίνω μεγάλο το Τσούξιμο αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Σε έχω για Πυξίδα Μα ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ η ΕΛΒΕΤΙΑ απο το 1917 σύμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΑΧΑΧΑΧΑ. Συνέχισε να ΣΚΟΥΖΕΙΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Το ΚΚΕ για να δικαιώσει την τωρινη πολιτικη του ( πιο "πουρα ταξικη" σε αντιθεση μς την λαικομετωπικη των 80s ) τείνει να υποβαθμίζει στην ιστορικη του προσεγγιση καθε τι που δεν είναι πουρα "ταξικο" η κομμουνιστικο.Κατα την γνωμη μου ευνουχίζει την ίδια του την ιστορία με τον μανιχαισμό του τύπου "πλατιοι λαικοι αγωνες ισον οπορτουνισμός". "Στενη κομματικες διαδικασιες ισον επανσσταση".Αυτο οδηγεί σε ορισμένες περιεργες αποψεις φιλων του που δεν έχουν καλοαφομοιώσει την γραμμη κ διατυπώνουν απόψεις του στυλ "τι χουντα το κοινοβουλευτισμός" "το εαμ οπορτουνιστικο "κλπ.Τελος θα έλεγα οτι α. Κάποιος το ψάξει σφαιρικα θα δει οτι η αντιπαραθεση εθνικου-ταξικου γινεται με αντιδιαλεκτικο τροπο απο την ηγεσια του κκε.Ιδιαιτερα οταν στο εθνικο ας πούμε φορτωνονται ολες οι οπορτουνιστικές αμαρτίες πραγμα που δεν ισχυει σε μεγαό βαθμό.Αυτα κ συγνώμη για την φλυαρία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να βάζουμε μερικά πράγματα σε τάξη. Το ΚΚΕ επανεξετάζει την πρόσφατη ιστορία, ως οφείλει κάθε ΚΚ απανταχού. Καλά κάνει και κάνει κριτική και αυτοκριτική. Πάμε τώρα στο Μαρξ και τον Λένιν: 1) Πλατιά λαικά μέτωπα και διάλυση των κομματικών οργανώσεων σε αυτά = λικβινταρισμός. Όπερ μεθερεμηνευόμενον: αριστερίζουσα οπορτουνιστική τακτική. Βλέπε Πάμπλο. 2) Η θεωρία των μετώπων εξηγείται ξεκάθαρα από τον Λένιν για τη διαλυτική της επίδραση στη στόχευση του κινήματος. Άρα δεν υπάρχει κακή ανάλυση ως προς το εθνικό- ταξικό. Υπήρξε κακή ανάλυση σχετικά με το αντιφασιστικό/εθνικοαπελευθερωτικό - ταξικό. Σήμερα οι θέσεις του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, αναλύουν σε ισχυρή μαρξιστική βάση τον ρόλο ενός ΚΚ και του λαϊκού κινήματος. Η ανάλυση εδράζεται ακριβώς επάνω στη μαρξιστική και λενινιστική θεωρία. Τέλος, το ΚΚΕ δεν επιχειρεί να δικαιολογήσει τίποτε. Πολλάκις έχει ασκήσει αυτοκριτική σχετικά με τη λαικομετωπική του θέση το 80. Ο εξορθολογισμός της γραμμής και των θέσεων είναι λοιπόν αποτέλεσμα αυτοκριτικής και η τωρινή του πολιτική δικαιώνεται καθημερινά

      Διαγραφή
    2. Κανείς δεν ευνουχίζει την ιστορία. Πετάμε απο επάνω όλοι την Οπορτουνιστική Σκουριά απο την Επικράτηση του Οπορτουνισμού το 1935 στην Κ.Δ και στην ΕΣΣΔ το 1956. Το ΚΚΕ προτείνει τους ποιό πλατιούς Εργατικούς Λαικούς αγώνες για αυτό φτιάχτηκε το ΠΑΜΕ και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Συμμετέχει όποιος θέλει σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ μακριά απο διασπαστικά κόλπα για δεξιούς αριστερούς. Μέσα στον καθημερινό αγώνα για προσωρινά μέτρα ανακούφισης γίνεται και η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ και ζύμωση και οι Κομμουνιστές βάζουμε την δική μας και η ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. Με την ζωή να μας έχει δικαιώση απόλυτα με την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ συνεχίζουμε. Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Τα κόλπα ΨΟΦΗΣΑΝΕ ΤΟ 1991.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Θέλουνε το ΚΚΕ Εγκλωβισμένο μέσα σε πολιτικο μετωπο και κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού ωστε σε περίπτωση Ιμπεριαλιστικού πολέμου να ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΜΕ όπως τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Αλλά δεν θα τους περάσει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή