"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Η εκτέλεση του Τουρκο-Xρήστου




Ο Τουρκο-Χρήστος (Χρήστος Δημητρακόπουλος 66 ετών, από το Παλαιοχώρι Φθιώτιδος επάγγελμα απόφοιτος φυλακών, σύμφωνα με το βιβλίο αποβιωσάντων της εκκλησίας της Φτέρης), ήταν ένας Ιταλοπροσκυνημένος που κυκλοφορούσε με ταυτότητα Ιταλική, ο oποίος πότε μόνος του και πότε μαζί με τον Πατακιά από τα Καμπιά, αλώνιζαν τα χωριά της περιοχής μας, κλέβοντας, δέρνοντας και τρομοκρατώντας όσους είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια τους.

Στις αρχές του 1943 αφού έχει περάσει από τη Φτέρη και πλιατσικολόγησε ότι βρήκε μπροστά του, έφυγε για το επόμενο χωριό τη Λευκάδα. Μετά από μερικές ώρες μπήκε στη Φτέρη, ο Άρης Βελουχιώτης με τους ΕΛΑΣίτες του και στρατοπέδευσαν στο Σχολείο.

Μόλις τον πληροφόρησαν για τον Τουρκο-Χρήστο και τη δράση του στη περιοχή, έδωσε εντολή στον Καπετάν Θάνο –Φώτης Μαστροκώστας από τη Σπερχειάδα – να πάρει μια ομάδα μαζί του και να φύγει γρήγορα για τη Λευκάδα και να τον συλλάβει.

Μετά από 2-3 ώρες είδαν τον Θάνο, να τον φέρνει στο Σχολείο της Φτέρης, δεμένο πισθάγκωνα με μια μακριά τριχιά, πίσω από μια φοράδα.

Οι Φτεριώτες άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν, να τον βρίζουν, μερικοί να τον φτύνουν και να τον φωνάζουν προδότη.

Αμέσως συστήθηκε Στρατοδικείο στο οποίο οι καταθέσεις των Φτεριωτών για το τι είχαν τραβήξει από τον Τουρκο-Χρήστο, ήταν καταλυτικές για την απόφαση.

Εκτέλεση...

Σύμφωνα με μαρτυρίες των Βασ. Δ. Σταμοκώστα και Ευαγγέλου Κ. Τσίφτη που ήταν παρόντες, οδήγησαν τον Τουρκο-Χρήστο σε ένα γούπατο – λακκούβα – στο Δυτικό μέρος της αυλής του Σχολείου, τον τουφέκισαν και τον έθαψαν στο ίδιο σημείο.

Τα επόμενα χρόνια δεν εμφανίστηκε κανένας δικός του να κάνει εκταφή, οπότε λογικά είναι θαμμένος ακόμα στο ίδιο σημείο.

Στη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο, φαίνεται το γούπατο όπου έγινε η εκτέλεση του Τουρκο-Χρήστου.

Επιμέλεια κειμένου Σπύρος Βασ. Παπακώστας




Πηγή: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου