"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Η κηδεία ενός μαχητή του ΔΣΕ


Το παρακάτω σπάνιο φωτογραφικό υλικό εικονίζει την κηδεία κάποιου άγνωστου μαχητή του ΔΣΕ σε κάποιο από τα χωριά της Φλώρινας. Προέρχεται από το φωτογραφικό λεύκωμα του Απόστολου Μουσούρη "Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας" εκδ. Σύγχρονη Εποχή και αποτελεί σπανιότατη καταγραφή του ΔΣΕ σε εξωπολεμικές δραστηριότητες. Οι εικόνες είναι συγκινητικές. Ο μαχητής προφανώς ήταν Σλαβομακεδόνας αφού η επιγραφή του φερέτρου του είναι γραμμένη στα σλαβομακεδονικά. Εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή ιερέα στην κηδεία, γεγονός που αποδεικνύει το σεβασμό του ΔΣΕ στις τοπικές παραδόσεις και τα έθιμα, αλλά και το γεγονός ότι την νεκρώσιμη ακολουθία συνοδεύει μπάντα του ΔΣΕ. 


Σπανιότατη επίσης είναι και η φωτογραφική αποτύπωση ταφών και κηδειών από τα συνεργεία του ΔΣΕ και μαζί με ακόμη μια γνωστή φωτογραφία, οι πέντε ακόλουθες φωτογραφίες αποτελούν τις μοναδικές τέτοιας θεματολογίας που έχουμε εντοπίσει.


Οι φωτογραφίες με το σώμα του νεκρού και το φέρετρο δεν πρέπει να μας ξενίζουν ή να αναχθούν σε κάποια μακάβρια συνήθεια των ανταρτών. Το έθιμο της φωτογραφίας των νεκρών πριν τις κηδείες τους ή και κατά τη διάρκειά τους αν και φαινομενικά παραπέμπει στη βικτωριανή Αγγλία, αποτελούσε κοινή συνήθεια στη χώρα μας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους ποντιακούς και μακεδονικούς πληθυσμούς. Στο τέλος του αφιερώματος παραθέτουμε και φωτογραφία αρκετά πιο σύγχρονης εποχής για να εξακριβώσετε τα λεγόμενα.


Η κηδεία του μαχητή του ΔΣΕ

Nεκρώσιμη ακολουθία με την μπάντα των μαχητών του ΔΣΕ.

Το φέρετρο του νεκρού με τιμητική φρουρά μαχητών.

Η νεκρώσιμη ακολουθία με τον ιερέα να προπορεύεται.



Η νεκρώσιμη ακολουθία- Μαχητές με το φέρετρο του νεκρού.

Το φέρετρο του νεκρού πριν την ταφή. Η επιγραφή γράφει: "Έπεσε πολεμώντας για το λαό"


Πιο σύγχρονη φωτογραφία από την Αλεξανδρούπολη


Πηγή: εδώ



Όλο το υλικό προέρχεται από την εξαιρετική νέα έκδοση της Σύγχρονης Εποχής:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου