Περνώντας μέσα από το Tινάνειο πάρκο στον Πειραιά εντοπίσαμε αυτό το ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο.
Πρόκειται για τα συντρίμμια του βρετανικού πλοίου "Clan Fraser" που ανατινάχτηκε στις 7 Απριλίου του 1941 κατόπιν βομβαρδισμού του από γερμανικά καταδρομικά αεροπλάνα "Stukas". Το "Clan Fraser" ήταν ένα από τα πλοία της σειράς Cameron που κατασκευάστηκε για τη Μεγάλη Βρετανία από την Clan Lines Steamships Co. Καθελκύστηκε στις 20 του Δεκέμβρη 1938. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ,το "Clan Fraser" χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη συμμαχικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο και υπήρξε ένα από τα εμπορικά πλοία που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση "Collar", κατά την οποία μια νηοπομπή τροφοδοσίας συμμαχικών πλοίων θα επιχειρούσε τον ανεφοδιασμό της Μάλτας και της Αλεξάνδρειας.
Το "Clan Fraser" συνέχισε να επιχειρεί και μετά την επιχείρηση αυτή στη Μεσόγειο μέχρι και τον Απρίλιο του 1941 που και μπήκε για να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά με φορτίο πολεμικού υλικού, αποτελούμενο από 250 τόνους όπλων και 500 τόνων ΤΝΤ (εκρηκτική ύλη). Το πλοίο έδεσε στις 4 Απριλίου του 1941.
Το βράδυ της 6ης Απριλίου, πρώτης ημέρας της γερμανικής εισβολή, στις 21.22, βομβαρδιστικά και καταδρομικά αεροπλάνα της Luftwaffe με επικεφαλής τον Hans Hermann άρχισαν τον βομβαρδισμό του Πειραιά .Οι Γερμανοί αρχικά έριξαν θαλάσσιες νάρκες αποκόπτοντας το λιμάνι από την ανοιχτή θάλασσα και στη συνεχεία χτύπησαν τα πλοία.
Το "Clan Fraser"χτυπήθηκε,κατά μια εκδοχή, από τρεις βόμβες κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης επιδρομής και αμέσως πήρε φωτιά. Κατά μια άλλη εκδοχή η που πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πλοίο προκλήθηκε από τις φλεγόμενες παρακείμενες αποθήκες του λιμανιού.
Στην πρώτη αυτή φάση σκοτώθηκαν 7 ναύτες του Βρετανικού Ναυτικού και τραυματίστηκαν 9. Ο χαμηλός αριθμός των απωλειών υποδεικνύει ότι το πρώτο αυτό χτύπημα δεν είχε αγγίξει τις δεξαμενές ή τα αμπάρια του πλοίου.
Το "Clan Fraser" συνέχισε να καίγεται για ώρες και οι όποιες προσπάθειες να σβηστεί η φωτιά δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Το πλοίο επίσης δεν μπορούσε να οδηγηθεί σε βαθύτερα ύδατα και να αφεθεί εκεί που θα υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια αφού όπως προείπαμε, ο Πειραιάς ήταν αποκλεισμένος σχεδόν από θαλάσσιες νάρκες.
Στις 7 Απριλίου η φωτιά φθάνει στο αμπάρι του πλοίου και αναφλέγει την τροτύλη (ΤΝΤ) που περιέχει. Το πλοίο εξερράγη σε μια τεράστια γλώσσα φωτιάς που αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό φακό της εποχής.
Φλεγόμενα σίδερα, εκρηκτικά και άλλα υλικά εκτοξεύτηκαν σε όλο το λιμάνι προκαλώντας πολλές καταστροφές σε μια έκρηξη που έγινε αισθητή σε απόσταση 15 μιλίων. Πυρακτωμένα συντρίμμια εκτοξεύονταν σε ύψος πολλών μέτρων και μετέδιδαν τη φωτιά σε γειτονικά πλοία και βάρκες, καθώς και σε κτίρια και αποθήκες στην ξηρά. Την κατάσταση της κόλασης αυτής συνόδευσε μια δεύτερη έκρηξη από το πλοίο (πιθανότατα στις δεξαμενές του), η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική διάλυση του "Clan Fraser".
Ένα κομμάτι του γερανού της γέφυρας 80 τόνων του πλοίου σφηνώθηκε σε δέντρο του Τινάνειου πάρκου.
Τα πλοία που καταστράφηκαν από την έκρηξη του "Clan Fraser", ήταν, σύμφωνα με τη γνώμη του έγκυρου site Warsailors, τα εξής:
PATRIS British 1706 tons
STYLIANI Greek 3526 tons
SURF (yacht) British 496 tons
PETALLI Greek 6465 tons
GEORGIOS Greek 146 tons
KYRA PANAGIA II Greek 1012 tons
VIKING (tug) Danish 386 tons
Η έκρηξη στο «Clan Fraser» πρέπει να ήταν φοβερή και τρομερή, χωρίς υπερβολή. Η μητέρα μου που έχει περάσει τα ενενήντα, ήταν τότε Πειραιώτισσα (έφυγε μετά τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή του πατρικού της πρόσφυγας μ’ όλη της την οικογένεια από τον Πειραιά κι εγκαταστάθηκε στα περίχωρα της Αθήνας), μου την έχει περιγράψει, όπως την έζησε η ίδια. Ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε ολόκληρος ο Πειραιάς, η ίδια δε που κοιμόταν εκείνη την ώρα, εκτινάχθηκε —κι έμενε σημειωτέον όχι πολύ κοντά στο λιμάνι— από την πίεση των αερίων της εκρηκτικής εκτόνωσης μαζί με το κρεβάτι της, το οποίο αναποδογύρισε και την πλάκωσε με αποτέλεσμα να σπεύσουν οι γείτονες να την απελευθερώσουν. Επίσης μου διηγήθηκε πως από τα πυρακτωμένα θραύσματα και συντρίμμια του πλοίου σκοτώθηκε και άμαχος κόσμος στον Πειραιά, μεταξύ αυτών μάλιστα και συγγενικό της πρόσωπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναγνώστης
Ευχαριστούμε για το σχόλιο
Διαγραφή