"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Oι τελευταίοι αντάρτες του ΔΣΕ Αχαΐας


Ο ΔΣΕ Αχαΐας γνώρισε μια μεγάλη περίοδο ανάπτυξης και πλούσια δράση έως και το 1948. Με την επιχείρηση Περιστέρα, την εισροή χιλιάδων οπλιτών του Εθνικού Στρατού στο Μοριά και τεραστίων διαστάσεων αμερικανικού πολεμικού υλικού και οχημάτων κάθε τύπου, ο ΔΣΕ Αχαΐας, αλλά και ολόκληρη η 3η Μεραρχία αναγκάστηκε να δώσει μια απελπισμένη αλλά αποφασιστική μάχη. Παράλληλα, οι εκτενείς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού στον άμαχο πληθυσμό της Πελοποννήσου, αποστέρησαν από τον ΔΣΕ πολύτιμη υποστήριξη, εφεδρείες και εφόδια. 

Στις αρχές του 1949, το ζήτημα του Μοριά είχε πια κριθεί. Ελάχιστοι υπερασπιστές του ΔΣΕ απέμειναν στα βουνά, πολεμώντας σε απελπιστικές συνθήκες. Έως τα μέσα του 1949, οι περισσότεροι είχαν εκτελεστεί, σκοτωθεί ή δολοφονηθεί. Αυτή είναι η μικρή ιστορία των τελευταίων ανταρτών της Αχαΐας. 

Στις 12 Μαρτίου 1949, έπεσαν μαχόμενοι στη θέση Παληοκωστέικα της Ρουπακιάς, στην Τριταία, ο Νίκος Πολυκράτης (Νικήτας) και ο Κώστας Βουρδέρης (Καραντζάς), ενώ αιχμαλωτίστηκε ζωντανός ο σύντροφός τους Δημήτρης Πετράτος. Οι τρεις αγωνιστές του ΔΣΕ βρίσκονταν σε "λούφα" και η θέση τους υποδείχθηκε στις κυβερνητικές δυνάμεις από τον Γ Κωστόπουλο, κουμπάρο του Νικήτα και τον Δ. Παναγόπουλο, που αρχικά προσποιήθηκαν ότι θα βοηθούσαν τους αντάρτες. Απόσπασμα Χωροφυλακής ενισχυμένο με οπλίτες του Εθνικού Στρατού κύκλωσαν τις θέσεις των ανταρτών και μετά από μάχη κατάφεραν να τους σκοτώσουν. Ο Πετράτος οδηγήθηκε στο στρατοδικείο και σύντομα εκτελέστηκε. Τα κεφάλια των Πολυκράτη και Βουδέρη αποκόπηκαν και αφού οι χωροφύλακες φωτογραφήθηκαν μαζί τους, τα εξέθεσαν σε κοινή θέα στην πλατεία της Χαλανδρίτσα και σε άλλα χωριά της Τριταίας. 



Φωτογραφίες

Ο Νίκος Πολυκράτης (Νικήτας)

Ο Δημήτρης Πετράτος. Εκτελέστηκε σε ηλικία 44 ετών



5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ, Καλή η δουλειά σου, αλλά για να κριθεί και εξιολογηθεί εμπεριστατωμένα, πρέπει να αναφέρεις και τις πηγές σου. Η παρουσίαση των πηγών στα ιστορικά γεγραμμένα αποτελούν ενίσχυση των παρατιθέμενων γεγονότων. Αυτά επειδή τυγχάνει να είμαι Πατρινός, φιλίστορας και συγγραφέας βιβλίων της αποχής αυτής. Καλή δύναμη για να συνεχίσεις το έργο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Bασίλης Λάζαρης, Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Αχαία, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θάθελα προσεχώς, αν είναι δυνατόν, να γράψετε για το αντάρτικο στη Μυτιλήνη.Για τους δωσίλογους, που το 1981 ζήτησαν να αναγνωριστούν αντιστασιακοί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε να προτείνετε βιβλιογραφία ?

      Διαγραφή
    2. Το αντάρτικο στη Μυτιλήνη του Νίκου Θεοχάρη.Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

      Διαγραφή