"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Κένεθ Μάθιους: Από το BBC στο βουνό


O Kένεθ Μάθιους, γεννήθηκε το 1908 στο βρετανικό Λούτον και υπήρξε ανταποκριτής του BBC στην Ελλάδα και έφθασε με την Βρετανική αποστολή το 1944 στην Αθήνα. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας, Ο Μάθιους στέλνεται στην Πάτρα ως πολεμικός ανταποκριτής. Θα παρακολουθήσει έως το Φθινόπωρο του 1948 τον Εμφύλιο Πόλεμο στα πλαίσια της δημοσιογραφικής του ιδιότητας. 

Το Φθινόπωρο του 1948, ο Δημοκρατικός Στρατός Πελοποννήσου και ειδικότερα η 4η Ταξιαρχία, με έδρα την Αχαία, διενεργεί μερικές μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις: 

Επιτίθεται στην πόλη της Νεμέας επιχειρώντας να ανεφοδιαστεί και να προκαλέσει τ΄ρομο στις κυβερνητικές δυνάμεις.
Επιτίθεται στο Άργος επιχειρώντας να καταλάβει εφόδια και να στρατολογήσει μαχητές. 

Στα πλαίσια αυτών των επιχειρήσεων, οι αντάρτες περνούν και από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών όπου βρίσκουν τον Μάθιους να περιηγείται στην πύλη των λεόντων. Οι αντάρτες τον συλλαμβάνουν και τον προωθούν στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ Πελοποννήσου. Ο Μάθιους έμεινε με τους αντάρτες 16 ημέρες. Γνώρισε τον Κονταλώνη και τον Βαγγέλη Ρογκάκο και παρακολούθησε από κοντά τις μάχες, αλλά και την λαϊκή υποδομή (σχολεία, δικαστήρια κτλ) που δημιούργησε ο ΔΣΕ στον χώρο ευθύνης του. Οι αντάρτες του ζήτησαν να καταγράψει τα όσα είδε και να μιλήσει και να γράψει για αυτά. 

Με την δολοφονία Πολκ να έχει προηγηθεί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη το ίδιο έτος, τα αστικά μέσα της εποχής οργίασαν, διασπείροντας φημολογίες και υποθέσεις σχετικά με την τύχη του Μάθιους. Μετά από 16 ημέρες ο Μάθιους επέστρεψε σώος αλλά ταλαιπωρημένος από τις μεγάλες πορείες με τους αντάρτες.

Ο Μάθιους περιέγραψε τα όσα είδε, τα οποία δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ στα μέσα της εποχής, ούτε και στο BBC. Σε μια από τις γνωστές στημένες επιτροπές για το λεγόμενο "παιδομάζωμα" ο Κένεθ Μάθιους ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα είδε, όντας αιχμάλωτος των ανταρτών. Συγκεκριμένα ρωτήθηκε από την κυρία Λέβινσον, της οργάνωσης ''Προστασία του Παιδιού'' της Στοκχόλμης σχετικά με το εάν γίνεται προσπάθεια εκσλαβισμού των νεαρών παιδιών. 

Ο Μάθιους απάντησε: "Δεν γίνεται καμιά προσπάθεια να δοθεί στα παιδιά σλαβική αγωγή. Περιβάλλονται από τόσους Έλληνες, ώστε θα ήταν αδύνατο, από τη φύση των πραγμάτων, να μάθουν έστω και μια βουλγάρικη λέξη".

Το 1949, ο Μάθιους μετατέθηκε από το BBC εκτός Ελλάδας. Έγραψε το 1972 ένα ιστορικό-βιογραφικό βιβλίο με τίτλο: Memories of a Mountain War: Greece, 1944-1949. 

Πέθανε το 1994 στο Σάφολντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου