"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Νίκος Λάτσης - Μια σεμνή μορφή του αγώνα


Ο Νίκος Λάτσης γεννήθηκε στο χωριό Αστέρι- Βιρνίκο Λακωνίας και εργάστηκε σαν δικηγόρος στην κωμόπολη Μολάοι Λακωνίας. Από φοιτητής πέρασε στις γραμμές του ταξικού κινήματος και εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ. 

Το 1940 στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο επιστρατεύτηκε, έγινε επιλοχίας και παρασημοφορήθηκε για ανδραγαθία.Όταν επέστρεψε από το μέτωπο δικηγόρησε για λίγο στους Μολάους και αναγκάστηκε να βγει στην παρανομία διότι τον καταδίωκαν οι Ιταλοί που του έκαψαν το σπίτι, κρυβόταν εκεί κοντά. Η οικογένειά του έμενε στα Νιάτα σε σπίτια γνωστών.

Επειδή οι Ιταλοί βρίσκονταν στις κωμοπόλεις, στα χωριά υπήρχε ελεύθερο πεδίο δράσης, ο Ν. Λάτσης ήλθε στον Άγιο Βασίλη, όπου μαζί με το γιατρό Νίκο Μάστορη που καταγόταν επίσης από τον Άγιο Βασίλη και τον Κώστα Απαλοδήμα από τον Κοσμά, οργάνωσαν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ της περιοχής. 

Στην Κατοχή θα υπηρέτησε στον ΕΛΑΣ ως πολιτικός επίτροπος (καπετάνιος) του 8ου Συντάγματος. Στον ΕΛΑΣ υιοθέτησε το ψευδώνυμο "καλόγερος". 

Το καλοκαίρι του 1944 και ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο βουνό,  Γερμανοί και Ταγματασφαλίτες θα σκοτώσουν τη γυναίκα του Παναγιώτα μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους. 

Κατά την περίοδο της Συμφωνίας της Βάρκιζας αναγκάστηκε να καταφύγει στο βουνό. Μετά τη Βάρκιζα είχε λάβει τα μέτρα του, δεν παρέδωσε τον οπλισμό του και ούτε πιάστηκε αιχμάλωτος. Από το 1946 θα πρωτοστατήσει στη σύσταση του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου. Με τον ΔΣΠ θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή του Πάρνωνα ως καπετάνιος του εκεί συγκροτήματος και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ. 

Κατά τη δράση του ως αντάρτης του ΔΣΠ, στα χέρια του κλιμακίου του θα πέσει ο επικεφαλής των Ταγμάτων Ασφαλείας που βίασε και δολοφόνησε τη γυναίκα του. Ο Νίκος Λάτσης το χειρίστηκε με τόση ψυχραιμία που εντυπωσίασε του συντρόφους του. Σύμφωνα με τον Αρίστο Καμαρινό είπε στον αιχμάλωτο τα παρακάτω: " Εμείς δεν δολοφονούμε άνανδρε. Θα απολογηθείς κανονικά και θα αποφασίσει το Ανταρτοδικείο. Μην κλαις." Στις 7/8/49, ο Νίκος Λάτσης πιάνεται αιχμάλωτος και βαριά τραυματισμένος σε λούφα από στρατιώτες και παρακρατικούς. Δεν θα φθάσει ποτέ σε δικαστήριο ή φυλακή, αφού οι παρακρατικοί που τον μεταφέρουν θα τον δολοφονήσουν άγρια, έξω από το χωριό Πλατανάκι του Πάρνωνα. 


Ο Νίκος Λάτσης με τον γιό του Γιάννη. Ο μικρός κρατά το πιστόλι λούγκερ και φορά το μπερέ του πατέρα του

Πηγή: Αρίστος Καμαρινός, Ο Εμφύλιος στην Πελοπόννησο, Σύγχρονη Εποχή σ. 143

1 σχόλιο: