"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Οι κυριότερες συγκρούσεις του 1946 στην περιοχή των Αγράφων

Οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις του Εμφυλίου στην περιοχή των Αγράφων άρχισαν στα τέλη του Απρίλη του 1946. Οι συγκρούσεις αυτές από την πλευρά των ανταρτών στηρίζονταν κυρίως στο στοιχείο του αιφνιδιασμού και απέβλεπαν στην εξασφάλιση όπλων από τις μοναρχικές δυνάμεις που διέθεταν άφθονα. Οι συγκρούσεις του 1946 αφορούν κατά κύριο λόγω τις πρώτες ΟΕΚΑ ( Ομάδες Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών) των Αγράφων και τις διάφορες μοναρχοφασιστικές παρακρατικές συμμορίες, τη χωροφυλακή και μικρά στρατιωτικά αποσπάσματα. Από τις μάχες αυτές ενισχύθηκε στο σύνολό του το πολεμικό υλικό των ανταρτών καθώς επίσης αυξήθηκε και ο αριθμός τους. Οι κυριότερες συγκρούσεις του 1946 είναι οι παρακάτω:


  • 2-3 Μαΐου: Η ανταρτομάδα του Λέοντα κάνει εμφανίσεις στα χωριά Μπόσκλαβο, Τιτάι και Βλάσδο. Εκεί συγκρούεται με ένοπλες παρακρατικές συμμορίες με ανεξακρίβωτες απώλειες.

  • 5 Μαΐου: Στην περιοχή της Απιδιάς συγκροτείται επταμελής ανταρτομάδα με επικεφαλής της τον Κεραυνό. Σε μερικές ημέρες η ομάδα ενώνεται με την ΟΕΚΑ Μπελή και στις 11 του ίδιου μήνα διαλύει απόσπασμα Χωροφυλακής 40 ανδρών, στην τοποθεσία Ψηλό Κοτρώνι Καίτσας. Σκοτώνονται 15 χωροφύλακες.

  • 14 Ιουνίου: Στο χωριό Παλιούρι επιδράμει η συμμορία Βουρλάκη και λεηλατεί σπίτια μελών του ΕΑΜ. Βασανίζονται αγωνιστές και δημοκρατικοί πολίτες. Ένας χωρικός ξεφεύγει του μπλόκου και ειδοποιεί τους αντάρτες. Η ΟΕΚΑ του Λέοντα κινητοποιείται από τα γύρω υψώματα και επιτίθεται στους παρακρατικούς. Σκοτώνονται 3 παρακρατικοί και οι υπόλοιποι τρέπονται σε φυγή. 

  • 18 Ιουνίου: Ανταρτομάδα συνεπλάκη στο χωριό Βελέσι με 15 χωροφύλακες. Σκοτώθηκε ένας εξ αυτών και υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. 

  • 20 Ιουνίου: Μια ομάδα από 15 αντάρτες συγκρούεται με 80 χωροφύλακες και παρακρατικούς στο χωριό Βουνέσι. Σκοτώνονται 2 παρακρατικοί και τραυματίζονται 2 χωροφύλακες. 

  • 20-22 Ιουνίου: Στο χωριό Βάλτος στον κάμπο της Καρδίτσας, η ανταρτομάδα που κρύβονταν εκεί, ύστερα από μερικές μικρές συγκρούσεις που είχε με αποσπάσματα χωροφυλακής και εθνοφυλακής, αναγκάζεται να συμπτυχθεί στα ριζά Απιδιάς- Θραψιμίου. Η ΟΕΚΑ αυτή ενώθηκε με την ομάδα του Κεραυνού κι αποτέλεσαν ενιαίο συγκρότημα, με διοικητή τον Κώστα Καφαντάρη (Νικηταρά). 

  • 25 Ιουνίου: Η ΟΕΚΑ Μπελή μετά από 3 ήμερη περιπολία του χώρου Απιδιάς και νικηφόρες μικροσυμπλοκές επιστρέφει στον χώρο ευθύνης της την περιοχή Καίτσα-Γιαννιτσού. 

  • 30 Ιουνίου: Η αντάρτικη διμοιρία του Αρχηγείου Αγράφων επιτίθεται στο σταθμό Χωροφυλακής Καστανιάς Καρδίτσας. Αποτέλεσμα της μάχης είναι ένας χωροφύλακας νεκρός, ένας τραυματίας και πέντε αιχμάλωτοι. Από τους αντάρτες τραυματίζεται ελαφρά ο Νίκος Χατζηπαναγής. Καταλαμβάνονται: 1 οπλοπολυβόλο, 2 τόμσον, 4 τυφέκια και ανάλογα πυρομαχικά. 

  • 10 Ιουλίου: Τρεις αντάρτες που περνούν από το χωριό Παλίοκαστρο Καρδίτσας συγκρούονται με μοναρχοφασιστική συμμορία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας παρακρατικός.

  • 15 Ιουλίου: Η ΟΕΚΑ Νικηταρά και άλλες ανταρτομάδες συνεπλάκησαν με αποσπάσματα χωροφυλάκων και εθνοφυλάκων στον Κλειτσό, Τριφύλλα και Καροπλέσι Ευρυτανίας. Απώλειες άγνωστες.

  • 16 Ιουλίου: Στο χωριό Βλοχός, μια μικρή ανταρτομάδα κυκλώνεται από αποσπάσματα χωροφυλάκων και στρατού. Επακολουθεί συμπλοκή και οι αντάρτες καταφέρνουν να ξεφύγουν με μόνο δύο τραυματίες. 

  • 18 Ιουλίου: Δεκαμελής ομάδα παλαιμάχων του Αρχηγείου Αγράφων αιχμαλωτίζει στη γέφυρα Τσούκας- Βουνεσίου Καρδίτσας δύο χωροφύλακες. 

  • 19 Ιουλίου: Μια ανταρτομάδα του Βάλτου Καρδίτσας δίνει σκληρή μάχη με αποσπάσματα χωροφυλάκων και στρατού στην περιοχή των χωριών Βάναρι και Βελέσι. Η μα΄χη κρατά 2 ώρες. Σοβαρές είναι οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές. 

  • 27 Ιουλίου: Μια ομάδα ανταρτών του δυτικού συγκροτήματος Αγράφων μπήκε στο χωριό Φανάρι και μετά από μικρή συμπλοκή αφόπλισε τον τοπικό σταθμό Χωροφυλακής. Οι αντάρτες πήραν λάφυρα 4 τόμσον και 800 σφαίρες, άρβυλα και ιματισμό. 

  • 28 Ιουλίου: Δύναμη χωροφυλακής 35 ατόμων εισέρχεται στο χωριό Φανάρι και πραγματοποιεί συλλήψεις πολιτών. Οι χωροφύλακες θα συγκρουστούν με ομάδα ανταρτών με ανεξακρίβωτες απώλειες. 

  • Αρχές Αυγούστου: Συμπλοκές πραγματοποιούνται μεταξύ αποσπασμάτων Χωροφυλακής, στρατού και ανταρτών στις περιοχές Σμόκοβο, Λουτρό, Παλιόκαστρο, Ρούσο, Μπόσκλαβο, Φανάρι και Πετρίλια. Απώλειες ανεξακρίβωτες.

  • 13 Αυγούστου: Τμήμα του Αρχηγείου Αγράφων αποτελούμενο από 45 αντάρτες χτύπησε στο ύψωμα Αφορισμένη δύναμη 55 χωροφυλάκων και παρακρατικών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 και να αιχμαλωτισθούν 6. Καταλαμβάνεται οπλισμός και ιματισμός. 

6 σχόλια:

  1. Υπάρχει κάποια βιβλιογραφία που αναφέρονται αυτες οι μάχες?
    ΣΑΝΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτι έχει γράψει ο Τάκης Ψημμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα αγαπητε Oberon...

    Ηθελα να σε ρωτησω κατι για τον ΔΣΕ.

    1) Ποσος κοσμος πηγε στα βουνα; (και ποσοι ηταν οι στρατιωτες)

    2) Ποσος κοσμος περασε το 49 τα συνορα; (και ποσοι στρατιωτες;)

    Δηλαδη με νοιαζει να μαθω οσο ακριβεστερα ποσες ηταν οι απωλειες αλλά και ποσος κοσμος γενικα ακολουθησε το Κομμα στα βουνα και εφτιαχνε εκει την ζωη του για 3 χρονια.

    Ευχαριστω πολυ.

    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Oberon,

    Ηθελα να σε ρωτησω κατι για τον ΔΣΕ.

    1) Ποσος κοσμος πηγε στα βουνα; (και ποσοι ηταν οι στρατιωτες)

    2) Ποσος κοσμος περασε το 49 τα συνορα; (και ποσοι στρατιωτες;)

    Δηλαδη με νοιαζει να μαθω οσο ακριβεστερα ποσες ηταν οι απωλειες αλλά και ποσος κοσμος γενικα ακολουθησε το Κομμα στα βουνα και εφτιαχνε εκει την ζωη του για 3 χρονια.

    Ευχαριστω πολυ.

    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να έχουμε έστω και μια σχετικά ακριβή εικόνα για τέτοια ζητήματα είναι φίλε Δημήτρη μάλλον αδύνατο. Περίπου 17.000-24.000 είναι οι νεκροί του ΔΣΕ σε αυτών περιλαμβανομένων και όσων δεν ήταν αυστηρά μέλη του ΔΣΕ δηλαδή αντάρτες. Το 1949 στις τελευταίες συγκρούσεις του Γράμμου έλαβαν μέρος 4.500 μαχητές (στο Γράμμο) και 7.500 μαχητές (στο Βίτσι). Στις ανατολικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες πέρασαν περίπου 8.000- 12.000 μαχητές και οι οικογένειές τους. Όλα τα στοιχεία προέρχονται από το ΓΕΣ και άρα είτε είναι εξογκωμένα είτε υποβαθμισμένα (τότε ήταν κρατική τακτική αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευχαριστω πολυ oberon

    ΑπάντησηΔιαγραφή