"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Σπάνια φωτογραφία 1945

Το 1944-1945, οι μοναρχικές παρακρατικές συμμορίες της ακροδεξιάς, στηριζόμενες από την βρετανική αποστολή, τις ντόπιες αρχές και την χωροφυλακή, είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των Ελλήνων δημοκρατικών πολιτών, των κομμουνιστών και γενικότερα όλων όσων διεκδίκησαν μέσα από τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες μια άλλη κοινωνία, δικαιότερη, με το λαό στην εξουσία.

Η περίοδος αυτή έως και το 1946 είναι γνωστή ως περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Προκειμένου να γλιτώσουν των δολοφονιών και των διώξεων, πολλοί αγωνιστές κατέφυγαν με τον οπλισμό τους στα βουνά της χώρας σχηματίζοντας τις πρώτες Ομάδες Ενόπολων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών. (ΟΕΚΑ). Οι ομάδες αυτές πάσχισαν για την επιβίωσή τους και το 1946 συνενώθηκαν στα πρώτα ένοπλα σώματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Παρακάτω παρατίθεται φωτογραφικό ντοκουμέντο που εικονίζει μια τέτοια ομάδα αγωνιστών σε ορεινή τοποθεσία. Η φωτογραφία δεν είναι γνωστό ποιους εικονίζει ή που έχει ληφθεί. Το μόνο που γνωρίζουμε σχετικά είναι ότι πρόκειται για μια Ομάδα Ενόπολων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών του 1945.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου