"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Νάκος Βλάχος Σπύρος. Σύνδεσμος του ΔΣΕ - H μαρτυρία του για τη μάχη του Καρπενησίου


"Το απόγευμα έρχεται ένας σύνδεσμος του τρίτου τάγματος και αναφέρει πως το τάγμα έπεσε όλο στο πεδίο της μάχης αιχμάλωτο, με πολλούς τραυματίες και νεκρούς.
Το τάγμα αυτό είχε μπει στο Καρπενήσι για να κάνει περισπασμό από μέσα. Τελειώνουν τα πυρομαχικά και αποφασίζουν να φύγουν από μια πεδιάδα έξοδο. τα γύρω όμως φυλάκια τους γάζωναν και έπεφταν ο ένας κοντά στον άλλον.

Με φωνάζει ο αξιωματικός πληροφοριών Στεργίου απ' τον Μεσενικόλα και με δίνει εντολή να πάρω έναν ακόμη σύνδεσμο και να μπούμε μέσα για να έρθουμε σε επαφή με το τάγμα.

Ο Σύνδεσμος του τάγματος ήρθε τραυματίας που γνώριζε και το μέρος, εμείς λοιπόν πως λοιπόν θα πάμε να ´ρθουμε σε επαφή;

Εμείς σαν διοίκηση σας έχουμε ξεγραμμένους αλλά επιβάλλετε να πάτε....

Η επίθεση γίνεται Γενάρη μήνα. Πήρα έναν άξιο σύνδεσμο για αυτή την αποστολή. Ξεκινάμε ώρα 4 το απόγευμα της δεύτερη μέρας.

(σημ συγρ... ακολουθεί περιγραφή, για το πως οι δύο σύνδεσμοι φτάνουν τελικά τον Ταγματάρχη Πρίκο κάτω από πυρά οπλοπολυβόλων και όλμων από τα γύρω φυλάκια που τους εντοπίζουν..)

Βλέπω τον ταγματάρχη να είναι τραυματίας και να τον κυνηγάνε.
Λίγο πιο κάτω μια κοπέλα να την κυνηγάνε. Πιάνω το αυτόματο κι αρχίζω να τους βάλω.

Παίρνω τον ταγματάρχη Πρίκο μακεδόνα. Μας φωνάζει
"τι με κοιτάτε, εγώ έχασα το τάγμα. Ρίξτε και σκοτώστε με".
Του φωνάζω ή του λέω ο αγώνας αυτά έχει, μη φοβάσαι έξω τώρα μαζί μας.

Ο σύνδεσμος μαζί με δύο αντάρτες τους πάει από τον ίδιο δρόμο, τους μεταφέρουν πίσω στη Διοίκηση για περίθαλψη των τραυμάτων.
Παράλληλα ο σύνδεσμος λέει στον καπετάν Γιώτη όλη την κατάσταση και ζητάμε να γίνει μεγάλη επίθεση και να βάλει το ορεινό πυροβολικό σε όλες τις θέσεις τους."


Για το αεροπλάνο αναφέρει:

"Αφού έπεσαν όλα τα φυλάκια αντίστασης ήρθε ένα αεροπλάνο για αναγνώριση. Τότε γυρίζουν όλα τα πολυβόλα να βάλλουν κατά πάνω του. Το χτυπάνε και πάει να προσγειωθεί στο νεκροταφείο.

Στο αεροπλάνο ήταν ένας Συνταγματάρχης Αμερικανός και ένας ακόμα αξιωματικός Έλληνας.

Εκεί πάει αμέσως ένας ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ και βγάζει το περίστροφο και τους εκτελεί επιτόπου. Γιατί αν τους παρέδωνε ίσως να γλιτώνανε. Τους λέει: εδώ ΔΣΕ, τι ζητάτε στην Πατρίδα μας και διευθύνετε τις επιχειρήσεις εναντίον μας; Να πάρε κι αυτή και τούτη...
Του πέρνει την ταυτότητα και όλα τα στοιχεία και τα παρέδωσε στην ταξιαρχία και καταγγέλθηκε από τον ραδιοσταθμό, φωνή της αλήθειας του βουνού.

Ο Αμερικανικός Ιμπεριαλισμός καθοδηγεί τις επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού για καινούρια δεσμά στην αντίσταση του ελληνικού λαού για μια λεύτερη και δημοκρατική Ελλάδα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου