"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

H δολοφονία του Στέλιου Παπαχατζάκη στη Μακρόνησο

Στις 17/8/1950, έφθασε από τη Μακρόνησο η πληροφορία ότι ο Στέλιος Παπαχατζάκης βρέθηκε νεκρός μέσα στη σκηνή που στεγάζονταν η Διαχείριση του Στρατοπέδου.

Η τοπική εφημερίδα του Ηρακλείου "Δράσις" θα αναγράψει πρώτη από όλες ότι ο Παπαχατζάκης δολοφονήθηκε από κομμουνιστές γιατί είχε υπογράψει δήλωση. Το παραπάνω αποτελεί σαφέστατα μύθευμα αφού όπως αποκαλύπτει μετέπειτα ιατροδικαστική νεκροτομή, ο Παπαχατζάκης βρέθηκε νεκρός από σφαίρα περιστρόφου.

Ο Στέλιος Παπαχατζάκης υπήρξε τραπεζικός υπάλληλος από το Ηράκλειο Κρήτης. Κατάγονταν από παλιά και επιφανή οικογένεια πολιτευόμενων στο Λαϊκό Κόμμα. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στο πλευρό του ΕΑΜ, και το 1948 επιστρατεύεται ως έφεδρος υπολοχαγός του Μηχανικού και στέλνεται λόγω φρονημάτων στο Χαϊδάρι  Ύστερα από παρακλήσεις και πιέσεις των δικών του υπογράφει δήλωση, αλλά στέλνεται στη Μακρόνησο.

Στη Μακρόνησο δεν τοποθετείται στις μονάδες οπλιτών αλλά κρατιέται στη Διοίκηση η οποία τον προορίζει για να παραλάβει τη διαχείριση. Ίσως αυτό έγινε με τη μεσολάβηση των δικών του που διέθεταν ισχυρά πολιτικά μέσα, όμως κι ο ίδιος το έβρισκε ως μια κάποια λύση για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Η παραλαβή όμως καθυστερούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Παπαχατζάκης είχε διαπιστώσει σοβαρές διαχειριστικές ανωμαλίες και αρνούνταν να παραλάβει και να τις καλύψει. Δεν είναι γνωστό τι είδους πιέσεις δέχονταν για να υποκύψει γιατί με το στρατόπεδο και τους οπλίτες δεν είχε άμεση επαφή. Ωστόσο η στάση και η συμπεριφορά του έδειχναν πως βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. Κάποτε ξεστόμισε σε έναν συνάδελφό του τον Ανέστη Ζαλοκώστα, πως στη Διαχείριση έχουν γίνει σοβαρές καταχρήσεις.

Το τραύμα που βρέθηκε στο νεκρό προκλήθηκε από σφαίρα περίστροφου. Οι αστικές εφημερίδες αλλά και η διοίκηση της Μακρονήσου αναφέρουν το περιστατικό ως αυτοκτονία, όμως από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά.


  1. Ο Στέλιος Παπαχατζάκης δεν είχε πρόσβαση σε περίστροφα ή άλλου είδους οπλισμό
  2. Δεν βρέθηκε στον χώρο της αυτοκτονίας περίστροφο ή άλλο πυροβόλο όπλο.
  3. Στο πάνινο παραπέτασμα που χώριζε τη σκηνή που εργάζονταν ο Παπαχατζάκης βρέθηκε τρύπα   που δεν υπήρχε πριν και η οποία έμοιαζε με τρύπα που αφήνει βλήμα που διαπερνά το ύφασμα.

Στα βιβλία του προηγούμενου διαχειριστή Φλαμπουριάρη υπήρξαν πολλές ανωμαλίες τις οποίες φυσικό ήταν, να μην θέλει να τις φορτωθεί ο Παπαχατζάκης. Για την ανακοίνωση του θανάτου του δεν έγινε ούτε μια νεκρολογία από τη Διοίκηση της Μακρονήσου, αλλά και το σώμα του παραμένει άγνωστο τι απέγινε. 

Τη διαχείριση μετά το θάνατο του Παπαχατζάκη ανέλαβε ο ανθυπολοχαγός Πετρακάκης, ενώ ο Φλαμπουριάρης έφυγε σύντομα από τη Μακρόνησο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου