"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Άγιος Αντώνιος Μακρονήσου

Το καράβι ξεκινά να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα όταν βρισκόμαστε στην πύλη του περιβόλου της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου Μακρονήσου. Λίγος χρόνος απομένει πια για να περάσουμε στον ιστορικό αυτό τόπο. Η εκκλησία δεσπόζει στο τοπίο αγκαλιάζοντας τον επισκέπτη. Κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία και σκληρή δουλειά των εξόριστων το 1948. Τα υλικά ελάχιστα, όπως και το νερό. Ο βούρδουλας πέφτει ασταμάτητα. Η τσιμεντένια πλάκα του οικοδομήματος δεν περιέχει άχυρο, όπως πολλά κτίσματα της εποχής. Άχυρα ή μεγάλα φυτά δεν υπήρχαν στο νησί για χρησιμοποιηθούν. Έτσι οι δήμιοι της ΑΜ (Αστυνομίας Μονάδας) σκέφθηκαν να κουρέψουν τους εξόριστους και να χρησιμοποιήσουν τις τρίχες τους αντί άχυρων. Την εκκλησία την έχτισαν οι ίδιοι οι Μακρονησιώτες. Κυριολεκτικά. Στο ιερό υψώνεται ένας γαλαζωπός θόλος γεμάτος μικρά αστεράκια. Φαίνεται σαν να τα ζωγράφισε παιδί. Στο ιερό που πια γέμισε χώμα έχει φυτρώσει ένα θαμνάκι. Κάποιος έγραψε στο παράθυρο: "Μακρονήσι χρόνια χαμένα Β.Τ."

Κατηφορίζουμε την πλαγιά με γοργό βήμα να προλάβουμε το πλοίο που θα μας επιστρέψει ξανά στον σύγχρονο πολιτισμό. Πίσω μας ο εσταυρωμένος μας κοιτάζει. Είναι στεφανωμένος με το αγκαθωτό συρματόπλεγμα της Μακρονήσου.


Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου Μακρονήσου

Εισερχόμενοι στην εκκλησία

Ο θόλος με τα αστεράκια 

Ο θόλος της εκκλησίας

Το ιερό με το θαμνάκι 

Το ιερό 

Μακρονήσι χρόνια χαμένα Β.Τ.

2 σχόλια:

  1. exw paei s authn thn ekklhsia!!!den einai fantasika ta asterakia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ εκκλησιάστηκα μια Κυριακή του 50.Με οδήγησαν αλφαμίτες με πλήρη εξάρτηση.Ο θεός δέν με φώτισε,και δέν έκανα δήλωση.Ημουν ανεπίδεκτη .
    Δεν με συγκίνησε ο νέος Παρθενώνας,όπως χαρακτήρισε το κολαστήριο ο τότε υπουργός στρατιωτικών Παναγ.Κανελλόπουλος. Κρίμα ένας πνευματικός άνθρωπος να καλύπτει τα φοβερά εγκλήματα της Μακρονήσου.Αρα συνένοχος του αίσχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή