"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ομοιότητες προπαγάνδας

Αν και για το θέμα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, ωστόσο, την προσοχή μας έχει τραβήξει μια απαράμιλλη ομοιότητα στο μοτίβο μερικών προπαγανδιστικών εικόνων. Με τον συσχετισμό τους σε αυτό το σημείο επιχειρούμε να αναδείξουμε όχι μόνον την χτυπητή τους ομοιότητα αλλά και την ιστορική συνέχεια του αντικομμουνισμού διαχρονικά.


1933: Το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ υιοθετεί την εικόνα της θανατηφόρας αράχνης του κομμουνισμού.  Το κομμουνιστικό τέρας εμφανίζεται ως πολύποδη αράχνη που απλώνει αργά τα πλοκάμια και την επιρροή της σε όλο τον κόσμο.



1938: Η "καθολική βιβλιοθήκη", γνωστός δάκτυλος-βιτρίνα της CIA εκδίδει την μπροσούρα με τίτλο "Πως δουλεύει ο  κομμουνισμός" Και εδώ η ιδέα του πολύποδου τέρατος έχει υιοθετηθεί. Αυτή την φορά ο κομμουνισμός εμφανίζεται ως μαλάκιο με κεφάλι αυτό του Ιωσήφ Στάλιν και πολλά πλοκάμια που απειλούν τον κόσμο. Η ιδέα βλέπετε δεν είναι καθόλου καινούρια. Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα του 3ου Ράιχ που βρίσκονταν σε λειτουργία ήδη από το 1923 γνωρίζει παντού πολλούς θαυμαστές και μιμητές. Σε κάθε περίπτωση οι μιμητές της ή και οι δημιουργοί της ευελπιστούν να προασπίσουν κάτι ίδιο: Το κεφαλαιοκρατικό συμφέρον. 




1950: Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει, όμως το φάντασμα του Γκαίμπελς βγαίνει από το μνήμα του για να τεθεί στην υπηρεσία του Μακαρθισμού και του διεθνούς αντικομμουνισμού.      
Μαζί με τον μύθο του Κατίν, αναβιώνει ξανά η εικόνα του πολύποδου τέρατος που θα ταυτισθεί με τον κομμουνισμό αλλά και με το διεθνές εργατικό κίνημα. Στην παρακάτω αφίσα το κτηνώδες χταπόδι του κομμουνισμού απειλεί την Ανατολή



1958: Ελλάδα. Η παρακάτω μπροσούρα κυκλοφορεί προεκλογικά. Σε αυτήν το τερατώδες χταπόδι του κομμουνισμού κάνει ξανά την εμφάνισή του. Ο Γκαίμπελς κλείνει το μάτι στην ΕΡΕ και το δεξιό παρακράτος της χώρας όταν επιχειρείται ο ισχυρισμός "Εάν ψηφίσεις ΕΔΑ ψηφίζεις τον χαμό σου από το κτήνος του κομμουνισμού. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της αφίσας αποτελεί το πλοκάμι που γράφει "Επιτροπή απελευθέρωσης Γλέζου". Με άλλα λόγια ο βαριά ταλαιπωρημένος αγωνιστής Μανώλης Γλέζος ήταν επικίνδυνος για την χώρα και φυσικά... πλοκάμι του διεθνούς τέρατος... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου