"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Στα βήματα της Ιστορίας-Λιλαία

Το χωριό Λιλαία έχει να καμαρώνει για κάτι ακόμη εκτός από την όμορφη πλατεία του και τις γεμάτες δάση κορφές του. Στο χωριό Λιλαία ξεκίνησε την ζωή του ο θρύλος του Δημοκρατικού Στρατού και το ΕΛΑΣ Γιάννης Αλεξάνδρου (Καπετάν Διαμαντής).

Κοντά στην όμορφη πλατεία του χωριού το σπίτι του Καπετάν Διαμαντή μας προσκαλεί να το επισκευθούμε με το άγαλμα του Διαμαντή να στέκει στον αυλόγυρο. Μέσα εκτίθενται φωτογραφίες και κειμήλια του ΔΣΕ και του ΕΛΑΣ ικανά να δώσουν στον επισκέπτη μια καλή εικόνα του αντάρτικου κινήματος τόσο της Εθνικής Αντίστασης όσο καί του εμφυλίου. Στην βάση του αγάλματος πετύχαμε τα λουλούδια και το στεφάνι που άφησαν, τιμής ένεκεν, οι συμμετέχοντες στο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ.

Λίγο πάνω από το χωριό, μπορεί ο υπομονετικός επισκέπτης να βρει το ύψωμα και το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη. Αν ανεβεί λίγο ψηλότερα και βορειοδυτικά θα δει μέσα στους θάμνους την σκασμένη πέτρα. Στο σημείο αυτό, στις 21 Ιούνη του 1949, χάθηκε, μα άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, ο υποστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Καπετάν Διαμαντής. Αφήσαμε ένα ματσάκι λουλουδάκια του βουνού και επιστρέψαμε αφήνοντας τον Διαμαντή να αναπάυεται στον θρύλο του...



Λιλαία, το χωριό του Διαμαντή




Το άγαλμα του Διαμαντή



Το μουσέιο Γιάννη Αλεξάνδρου




Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Λιλαία



3 σχόλια:

  1. Ο Διαμαντής άφησε την τελευταία του πνοή όχι στο χωριό του Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) αλλά στο χωριό Μάρμαρα της Φθιώτιδας.

    Φάτσαλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε εχω καποιες φωτογραφιες ανταρτων απ την περιοχη της φωκιδας αν σ ενδιαφερουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με χαρα θα τα επιμεληθώ με όποιον τρόπο επιθυμείτε στειλτε τα στο aastenu@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή