"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η σφαγή της Ξηροβρυσης

Η Ξηρόβρυση είναι ένα μικρό χωριό μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κιλκίς. Υπήρξε χωριό φιλικό προς τον ΕΛΑΣ και με αρκετά μεγάλη υλική και έμψυχη συνεισφορά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Το 1946, έμελλε εκεί να γραφτεί ένα από τα πιο αποτροπιαστικά γεγονότα του εμφυλίου.

Στην περιοχή του Κιλκίς έδρασε η φιλοναζιστική ομάδα ΠΑΟ καθώς και διάφορες μικρές τσέτες όπως αυτή του Κίτσα Μπατζάκ και του  Αντών Τσαούς. Οι ομάδες αυτές διαλύθηκαν και κυνηγήθηκαν από τον ΕΛΑΣ, όμως το αγγλόδουλο κράτος των δοσίλογων γρήγορα τις επανέφερε με αμνηστία, για να τις ρίξει στον αντικομουνιστικό αγώνα. Έτσι φθάσαμε στην σφαγή της Ξηρόβρυσης στις 20 Νοεμβρίου του 1946.

Επικεφαλής της ομάδας των κανιβάλων που εισήλθαν στην Ξηρόβρυση ήταν ο καπετάν Λαζίκ ή Λάζαρος Αβραμίδης από το χωριό Σπουργίτης. Ο Λαζίκ ήταν ήδη από την περίοδο της κατοχής εθνικιστής οπλαρχηγός μιας μικρής τσέτας που μάχονταν στο πλευρό της ΠΑΟ τους αντάρτες. Γνώριζε από παλιά τους αντάρτες της Ξηρόβρυσης και ειδικά των Καπετάν Καραϊσκάκη (Π. Σαββίδης) και το σόι του. Η συμμορία του Λαζίκ αποτελούσε τμήμα του αρχισφαγέα Μπουντουβάκη που αργότερα εξελίχθηκε σε βαθμοφόρο των ΜΑΥ.

Οι συμμορίτες αριθμώντας περίπου  30 άτομα μπήκα το πρωί της 20ης Νοέμβρη με άλογα στο χωριό. Σταμάτησαν στην πλατεία και αμέσως μετά ο Λαζίκ έδωσε το σύνθημα. Οι κανίβαλοι ξεκίνησαν να σπάζουν τις πόρτες των σπιτιών διαφόρων ανταρτών και να δέρνουν τους ενοίκους. Ήξεραν ήδη μερικά σπίτια αλλά κάποια από αυτά δεν ανήκαν καν σε οικογένειες ανταρτών. Συνολικά 47 άτομα μεταφέρθηκαν αιμόφυρτα στην πλατεία. 30 από αυτά ήταν γυναίκες πολλές από τις οποίες είχαν βιαστεί κατ’ εξακολούθηση. Ο Λαζίκ είπε ότι δεν τους αξίζουν οι σφαίρες, έτσι, οι άνδρες του πέσαν με μαχαίρια στο πλήθος και τους έσφαξαν μέχρις ενός.

Το περιστατικό αναφέρθηκε από χωριανούς της Ξηρόβρυσης στην Χωροφυλακή η οποία απάθησε ακόμα και όταν της ανέφεραν και τα θύματα που δεν συνδέονταν με κανένα τρόπο με τους αντάρτες ή το ΚΚΕ. Η συμμορία μετά την σφαγή στην Ξηρόβρυση συνέχισε στο χωριό Κοκκινιά όπου σκότωσε και εκεί 14 αθώους. Μια μονάχα εντολή να είχαν δώσει οι χωροφύλακες το πογκρόμ θα είχε σταματήσει…

Ο καπετάν Λαζίκ σφαγέας της Κοκκινιάς και της Ξηρόβρυσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου