"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Σπάνιο ντοκουμέντο της Λευκής Τρομοκρατίας


Το παρακάτω φωτογραφικό τεκμήριο, έχει δημοσιευθεί μόνο μια φορά, στο βιβλίο του Νίκου Κυρίτση, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδα, από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Αποτυπώνει με τα μελανότερα χρώματα, το ζόφο της εμφυλιακής Ελλάδας και τα "έργα και τις ημέρες" του κράτους και του παρακράτους, ιδιαίτερα στην περίοδο 1945-1947. 

Η φωτογραφία έχει ληφθεί στη Φλώρινα, τον Ιούνιο του 1947 και απεικονίζει ενόπλους παρακρατικούς της περιοχής να φωτογραφίζονται πάνω από δεκάδες κομμένα κεφάλια αγροτών-αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Η φωτογραφία έχει υποστεί σημαντικό ρετουσάρισμα, προφανώς μετά την εμφάνισή της πάνω στο φωτογραφικό χαρτί, με κάποιο πενάκι και τη χρήση μελάνης. Πρόκειται για ρετουσάρισμα που παρατηρείται σε αρκετές φωτογραφίες της περιόδου, με σκοπό τη διατήρηση της φωτογραφίας, δημιουργώντας δυστυχώς το αποτέλεσμα της αλλοίωσης των λεπτομερειών. Έτσι, είναι δύσκολο να εξακριβωθούν τα εικονιζόμενα πρόσωπα, ο ρουχισμός, το είδος του οπλισμού κτλ.

Παρακαλούμε τους φίλους/ες αναγνώστες μας, εάν διαθέτουν πρόσθετα στοιχεία για τη φωτογραφία να μας τα αφήσουν σε σχόλιο.






1 σχόλιο:

  1. Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα των αυταπατών οτι μπορεί να υπάρχει ...ανθρώπινος καπιταλισμός Αυτά είναι μόνο για την 2α παρουσία. Ο Λαός που θυσιάστηκε στην Αντίσταση μπορούσε να είχε πάρει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944...δόθηκε ο χρόνος στην Αστική Τάξη και τους Αγγλους συμμάχους της να αλλάξουν τον Συσχετισμό να διαλέξουν τον χρόνο της σύγκρουσης και να τσακίσουν τον λαό σε Αθήνα Πειραιά και κατόπιν το Εγκλημα στην Βάρκιζα. Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα του Εγκλωβισμού σε Πολιτικά μέτωπα και κυβερνήσεων στο έδαφος του Καπιταλισμού. Τα συμπεράσματα είναι πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή