"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Ο ΕΔΕΣ και οι Γερμανοί - Μέρος 1ο


Η παρακάτω σειρά άρθρων επιχειρεί να εξετάσει εκτενέστερα το ζήτημα της συνεργασίας και των επαφών ανάμεσα στην οργάνωση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ και το επιτελείο των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής, στο πλαίσιο της όξυνσης των γερμανικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στη Μακεδονία και την Ήπειρο, το φθινόπωρο του 1943. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ έδωσαν κυριολεκτικά έναν αγώνα επιβίωσης ενάντια σε έναν κατά πολύ ισχυρότερο, πολυπληθέστερο και καλύτερα εξοπλισμένο αντίπαλο. Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ ακροβατώντας στα βρετανικά σχέδια της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής και την εσχάτη προδοσία επιχείρησαν να προσεγγίσουν τις ναζιστικές δυνάμεις και να εξασφαλίσουν τη δική τους επιβίωση, όπως και τη διάλυση του ΕΛΑΣ, προς την κατεύθυνση της δικής τους επικράτησης. Ελλείψει δημοσιευμένων εγγράφων και υλικού από τα Βρετανικά Στρατιωτικά Αρχεία, το αφιέρωμά μας βασίζεται κυρίως στη μεθοδικότατη έρευνα του Διονύση Χαριτόπουλου.



Αποτέλεσμα εικόνας για Ζέρβας



Το πρώτο "φλερτ"


Στην περιοχή της Ηπείρου οι γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις  μπλέκονται αξεδιάλυτα με τις τοπικές εμφύλιες συγκρούσεις ανάμεσα στον ΕΛΑΣ Ηπείρου και τις δυνάμεις του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ. 

Τον Οκτώβριο του 1943, το 22ο Γερμανικό Σώμα Στρατού έχει εγκατασταθεί πρόσφατα στα Ιωάννινα. Ο διοικητής του, στρατηγός Χούμπερτ Λαντς είναι ένας αστός αξιωματικός καριέρας, θρησκευόμενος και δεν ανήκει στο Ναζιστικό Κόμμα. Έχει πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο, αλλά αντί να προαχθεί, τον μεταθέτουν σε μειωτική μετάθεση στην Ελλάδα. Αρμοδιότητά του είναι η επιτήρηση των δυτικών ακτών για το ενδεχόμενο μιας συμμαχικής απόβασης εκεί. Στα απομνημονεύματά του θα περιγράψει την Ήπειρο σαν ένα είδος Φαρ Ουέστ, ιδανικό για ανταρτοπόλεμο.

Από την άλλη πλευρά, ο Λαντς δεν πιστεύει ότι όλα μπορούν να λυθούν με τα όπλα. Μόλις εγκαθίσταται στην Ήπειρο επιδιώκει να αποκτήσει επαφή με τους "εθνικιστές" αντάρτες. Σαν μια πρώτη ένδειξη καλής θέλησης αφήνει ελεύθερους κάποιους αξιωματικούς του ΕΔΕΑ που είχαν συλληφθεί από τους προκατόχους του. Από τη δική του πλευρά, ο ευφυής Ναπολέων Ζέρβας ανταποδίδει την αβρότητα και κρυφά από τους Βρετανούς αξιωματικούς απελευθερώνει κάποιους Γερμανούς αιχμαλώτους, προσφέροντάς τους παράλληλα, μερικές λίρες για τα έξοδα της επιστροφής τους. (Χάγκεν Φλάισερ, Στέμμα και Σβάστικα, τόμος 2, Παπαζήσης, Αθήνα 1988).

Το "φλερτ" των δύο αντιπάλων στρατηγών θα γίνει "θερμότερο" με τη μεσολάβηση της τοπικής Εκκλησίας και της αστικής κοινωνίας των Ιωαννίνων. Ακόμα και όταν σκοτώνεται ένας σημαίνων Γερμανός αξιωματικός, η καλή θέληση του Λαντς δεν τον εγκαταλείπει, αλλά γίνεται η αφορμή για να εκφραστούν πιο καθαρά οι εκατέρωθεν συμβιβαστικές προθέσεις. Τις επαφές αναλαμβάνουν και διευκολύνουν διάφορα φιλογερμανικά στοιχεία της τοπικής κοινωνίας, όπως ο γερμανόφιλος μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδωνας, ο Ελβετός εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Χ. Μπίγκελ και άλλοι, σχηματίζοντας μια επιτροπή που επιχειρεί ένα είδος τοπικής ειρήνευσης των Γερμανών, με τον ΕΔΕΣ Ηπείρου.


Οι σχέσεις συσφίγγονται


Στις 4 Οκτωβρίου, η επιτροπή, με επικεφαλής τον Μπίγκελ επισκέπτεται πρώτα τους Σκιαδάδες, έδρα του στρατηγείου του ΕΔΕΣ και εκθέτει στο Ζέρβα, το λόγο της επίσκεψής τους. Του διεκτραγωδούν τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί ο τόπος, την κατάσταση των χωρικών της Ηπείρου και τα νέα δεινά που τους απειλούν. Πειστικότερο επιχείρημά τους αποτελεί η πρόσφατη κτηνωδία των Γερμανών στο χωριό Κομμένο, το οποίο, οι Γερμανοί κατέκαψαν ολοσχερώς στις 16 Αυγούστου, δολοφονώντας 317 αμάχους, γέροντες, γυναίκες και παιδιά.

Ο Ζέρβας δέχεται την πρόταση ειρήνευσης ως μια καλή δικαιολογία για να εξυπηρετήσει τις απώτερες επιδιώξεις του. Ο ίδιος κατάγεται από την Ήπειρο και σκοπεύει να πολιτευτεί, μετά την Απελευθέρωση, στο γενέθλιο τόπο του. Παράλληλα, η παραπάνω πρόταση εξασφαλίζει τα νώτα του από τους Γερμανούς σε μια περίοδο ανοιχτής εχθρότητας με τον ΕΛΑΣ. Διαβλέπει το σενάριο της αποδυνάμωσης του ΕΛΑΣ, που ήδη μάχεται τους Γερμανούς με μεγάλες απώλειες και με τις δικές του δυνάμεις να παραμένουν αλώβητες, το ενδεχόμενο της κυριαρχίας του.

Έτσι, παρουσία ενός ελληνομαθούς Βρετανού αξιωματικού, ο οποίος παρακολουθεί όλη τη συζήτηση, ο Ζέρβας δέχεται "ενδίδοντας", μια πρώτη δεκαήμερη ανακωχή, έως τις 14 Οκτωβρίου, δηλώνοντας όμως ότι τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την απάντηση του Καΐρου, καθώς σκοπεύει να ζητήσεις τις οδηγίες των Συμμάχων.

Κατ' ιδίαν, θα διαβεβαιώσει τον Μπίγκελ πως ανεξάρτητα από τις εντολές του Καΐρου, αυτός είναι ανοιχτός στο θέμα και του προτείνει να του κανονίσει μια απευθείας συνάντηση με εξουσιοδοτημένο Γερμανό αξιωματικό (Χάγκεν Φλάισερ, Στέμμα και Σβάστικα, τόμος 2, Παπαζήσης, Αθήνα 1988 και Διονύσης Χαριτόπουλος, Άρης ο αρχηγός των ατάκτων, τόμος 3, Τόπος, Αθήνα 2013).


Ο ΕΛΑΣ

Στη συνέχεια, η επιτροπή του Μπίγκελ θα επισκεφθεί το στρατηγείο της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Θα τους δεχθούν, ο στρατιωτικός διοικητής Π. Νάσης και ο καπετάνιος ταγματάρχης Α. Πίσπερης, Ηπειρώτες και αυτοί. Η ηγεσία της μεραρχίας θα συμφωνήσει σε μια δεκαήμερη ανακωχή, δηλώνοντας ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. 

Όταν τα νέα φθάσουν στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, θα ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων. Ο Άρης Βελουχιώτης εξαγριώνεται με την αυθαίρετη απόφαση του επιτελείου της VIII Μεραρχίας και απαγορεύει ρητά κάθε περαιτέρω επαφή με τους Γερμανούς. Σε μερικές ημέρες, η ηγεσία της VIII Μεραρχίας αντικαθίσταται με εντολή του ΓΣ του ΕΛΑΣ, ενώ και το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής αντιδρά αρνητικά σε οποιεσδήποτε επαφές του Ζέρβα με τους Γερμανούς, απαγορεύοντάς τες και απαιτώντας την άμεση διακοπή τους.


Παίζοντας σε διπλό ταμπλό


Ο Ναπολέων Ζέρβας δηλώνει στις εντολές της ΣΜΑ ότι θα υπακούσει και θα διακόψει κάθε επαφή με τους Γερμανούς, όμως θα πράξει διαφορετικά στο παρασκήνιο. Μέσω του Μπίγκελ ορίζει συνάντηση με τους Γερμανούς, στις 16 Οκτωβρίου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι συμπλοκές με τον ΕΛΑΣ. Την καθορισμένη ημερομηνία όμως, ο Ζε΄ρβας διαστάζει να πάει ο ίδιος στη συνάντηση, φοβούμενος την έκθεσή τους στους συμμάχους. Θα στείλει με άκρα μυστικότητα στο σημείο συνάντησης με τους Γερμανούς, δύο έμπιστους αξιματικούς τους, οι οποίοι θα συναντήσουν το συνταγματάρχη Ντιτλ και τον αντισυνταγματάρχη Ρότφουξ. 

Δεν είναι όμως το ίδιο.

Οι Γερμανοί εκλαμβάνουν τη μη εμφάνιση του στρατηγού Ζέρβα ως υπαναχώρηση και ο Λαντς υποχρεώνεται να διατάξει την έναρξη εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και στην Ήπειρο. Η προετοιμασία των γερμανικών στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες, οπότε και στις 18 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις (Χάγκεν Φλάισερ, Στέμμα και Σβάστικα, τόμος 2, Παπαζήσης, Αθήνα 1988 και Διονύσης Χαριτόπουλος, Άρης ο αρχηγός των ατάκτων, τόμος 3, Τόπος, Αθήνα 2013).


Ο Άρης στην Ήπειρο


Στις 17 Οκτωβρίου 1943, ο Άρης Βελουχιώτης ξεκινά από το Περτούλι για την Ήπειρο, όπου ο ΕΛΑΣ υφίσταται τεράστια πίεση. Μαζί του παίρνει όλους τους μαυροσκούφηδες και 400 μαχητές. 

Η κατάσταση του ΕΛΑΣ Ηπείρου είναι δραματική. 

Τα τμήματά του μάχονται πότε με τους Γερμανούς και πότε με τον ΕΔΕΣ, σπασμωδικά, ασυντόνιστα και χωρίς επαρκή σύνδεση μεταξύ τους. Συνολικά έχουν καταφέρει ορισμένα σημαντικά πλήγματα κατά του ΕΔΕΣ και έχουν δεχθεί αρκετά, ιδίως από τους Γερμανούς. Από τον ΕΛΑΣ Ηπείρου έχει συλληφθεί ο διοικητής του Αρχηγείου Ηπείρου του ΕΔΕΣ, αντισυνταγματάρχης Απόστολος Κωνσταντινίδης, με το επιτελείο του, όμως η σύλληψη του ίδιου του Ζέρβα, όπως την έχει σχεδιάσει ο Τζουμερκιώτης δεν έχει γίνει κατορθωτή. Εκτός αυτού, τα τμήματα του ΕΔΕΣ τροφοδοτούνται αφειδώς από τους Βρετανούς. 

Η εμφάνιση του Άρη στην Ήπειρο εμψυχώνει τους ΕΛΑΣίτες. Τις πρώτες ημέρες, ο Άρης κινείται διαρκώς στο χώρο των Τζουμέρκων, ανάμεσα στα χωριά Καλαρρύτες, Συρράκο, Πράμαντα και Μελισσουργοί. Προχωρά σε ταχεία και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των τμημάτων.


Ο Κομνηνός Πυρομάγλου σώζει την τιμή των όπλων του


Πέραν των μηχανορραφιών του Ζέρβα, την αδιαφορία των αστών αξιωματικών του ΕΔΕΣ και τον σκιώδη ρόλο που αυτοί παίζουν στο παρασκήνιο των γερμανικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, μέρος των ενόπλων του ΕΔΕΣ βλέπει επικριτικά τη στάση του Ζέρβα απέναντι στους Γερμανούς. Επικεφαλής τους, ο αστός αξιωματικός, αλλά τίμιος πατριώτης Κομνηνός Πυρομάγλου, μετέπειτα βουλευτής της ΕΔΑ.

Στις 24 Οκτωβρίου 1943, μια φάλαγγα 1200 ανδρών του ΕΛΑΣ, με 400 μεταγωγικά ζώα μπαίνει στο φαράγγι της Μουτσάρας και εντοπίζεται από τα γερμανικά αεροπλάνα. Επικεφαλής της φάλαγγας είναι ο ίδιος ο Άρης Βελουχιώτης. Η αεροπορική επιδρομή σπαέι τη συνοχή της φάλαγγας και επικρατεί πανικός. Οι μαυροσκούφηδες προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη, ενώ την ίδια στιγμή το τηλέφωνο στο αρχηγείο του ΕΔΕΣ χτυπά επίμονα. Το σηκώνει ένας αξιωματικός που πρόσφατα έχει προσέλθει στον ΕΔΕΣ. Στην άλλη γραμμή είναι ο λοχαγός Χρ. Παπαδάτος που ζητά επίμονα οδηγίες.

"Τμήματα του Άρη από τα γερμανικά πυρά περνάνε μπροστά από τα πολυβόλα μου. Είναι και ο ίδιος ο Άρης νομίζω. Τί να κάνω;"

Αδίστακτα, ο αξιωματικός του ΕΔΕΣ, που δεν κατονομάζεται από το Χαριτόπουλο απαντά: "Χτύπα τους"

Ευτυχώς, ο Κομνηνός Πυρομάγλου βρίσκεται δίπλα του και αρπάζει το ακουστικό του τληεφώνου.

"Τί είναι Χρήστο; Εδώ Κομνηνός".

Ο Παπαδάτος ρωτάει: "Δίνετε τέτοια εντολή; Να χτυπήσω τους χτυπημένους από τον Γερμανό; Δεν το μπορώ, μου είναι αδύνατον να εκτελέσω".

Ο Πυρομάγλου του απαντά: "Καλά κάνεις! Έτσι πρέπει!".

Σε λίγο καιρό, ο ΕΛΑΣ θα ξεπληρώσει αυτή την κίνηση του Πυρομάγλου. 



(Διονύσης Χαριτόπουλος, Άρης ο αρχηγός των ατάκτων, τόμος 3, Τόπος, Αθήνα 2013).


Συνεχίζεται



19 σχόλια:

  1. Είμαστε στο Φθινόπωρο του 1943. Εχει προηγηθεί τον Γενάρη η Συντριβή των Γερμανών στο Στάλιγκραντ και τον Αυγουστο η καταστροφή τους στο Κούρσκ. Ο Ιμπεριαλιστικός πόλεμος των Καπιταλιστών έχει αλλάξει πορεία με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη και το Βερολίνο. Ο Κίνδυνος για τους καπιταλιστές και την εξουσία τους τεράστιος. Για αυτό τον λόγο φτιάχτηκαν και τα τάγματα με την σύμφωνη γνώμη των Αγγλων Ιμπεριαλιστών. ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ ήταν οργανώσεις γέφυρα με τα τάγματα και πάλευαν για την σωτηρία της Αστικής Τάξης της ΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ. Η Τραγωδία ήταν απο την άλλη μεριά με το ΚΚΕ να μην έχει ορθοποδήσει ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ απο τα χτυπήματα του Μεταξά. Βρέθηκε χωρίς Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την ...λαοκρατία ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με τα κόμματα των Αντικομμουνιστων ΣΒΩΛΟΣ..... Μ.ΚΥΡΚΟΣ.... ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ και του Μενσεβίκου Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗ. Με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα τσάκιζε της Οργανώσεις γέφυρα με τα Τάγματα στην πορεία του πολέμου και την στιγμή της αποχώρησης των Γερμανών ο λαός θα έπαιρνε την εξουσία τσακίζοντας συνολικά την αστική τάξη ....και τους κολαούζους της..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα μέσα του Σεπτέμβρη το 1944 ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Πρέβεζα μετά απο πολυήμερες μάχες με τους Γερμανούς και τις συμμορίες Ταγμάτων και Ζερβικών. Ο Λαος πανηγύριζε στους δρόμους ότα ήρθε η εντολή ο ΕΛΑΣ να αφήσει την πόλη στις συμμορίες του Ζέρβα λόγω του Εγκλήματος στην Καζέρτα. Μιλάμε για πραγματική τραγωδία. Ορμησαν τα ανρωπόμορφα αυτά κτήνη στον άοπλο λαό και τον έσφαξαν στο Γυμνάσιο της πόλης και στην παργινόσκαλα. Και όλα αυτά γιατί σύμφωνα με τους Οπορτουνιστές υπήρχε κάποιο στάδιο αντι να ορμήσουν και να αρπάξουν την εξουσία κάνοντας Κομμάτια αυτά τα κτήνη. Αλλα είπαμε 5ο Φαλαγγίτες....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον Ιούλη του 1944 αν δεν έχω λάθος η Σοβιετική αντιπροσωπεία με τον σ.Ποπώφ ήταν στα βουνά της Ελλάδας. Η Κατάσταση τραγική. Ο ΕΛΑΣ στο ΣΜΑ κάτω απο την σημαία του Αγγλικού και ελληνικού ιμπεριαλισμού δεν είχε καμία δυνατότητα να εμεταλευτεί τον Συντριπτικό συσχετισμό στα Βαλκάνια συνεργαζόμενος με τους Σοβιετικούς. Λίβανος Καζέρτα Αστική κυβέρνηση παπατζή και το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Μια πραγματική τραγωδία. Απο τις 26 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την χώρα Επαναστατικές συνθήκες σε όλο τους το μεγαλείο ο λαός ένοπλος αλλά ....ΣΤΑΔΙΑ..... Σεπτέμβρη Οκτώβρη το ...εφεδρικό.... ΕΛΑΣ απελευθερώνει τις μαρτυρικές συνοικίες σε Αθήνα και Πειραιά αντιμετωπίζοντας τις Συμμορίες των Ταγμάτων της ειδικής αφάλειας των Μπουραντάδων αγκαλιασμένους με τα καθάρματα του Ζέρβα. 12 Οκτώβρη οι Γεμανοί αποχωρούν απο την Αθήνα το Αστικό κράτος Σμπαράλια και το ΚΚΕ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ περιμένουν την κυβέρνηση ...παπατζή.... τους δώθηκαν 50 μέρες χρόνος να αλλάξουν τον συσχετισμό και τέλος Νοέμβρη να ζητήσουν τον Αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Και αντί έστω και τότε ο ΕΛΑΣ να χτυπήσει στο ψαχνό ΤΙΠΟΤΑ... Συγκέντρωση λέει στην Αθήνα. Σφαγή κανονική. Και πάλι ΤΙΠΟΤΑ ξανά συγκέντρωση Ξανά Σφαγή.... Φτάνει Ρε Οπορτούνια όχι άλλα ....σταδια.... Και μετά τα ...παιδιά.... θυμώνουν... Εχουν και ...νεύρα..... ΜΑΛΙΣΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε τι πάθαμε. Στην διάρκεια της Κατοχής ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ αλλά και οι Γερμανοί και οι Σύμμαχοι εξέδωσαν πλήθος ψευδή έγραφα με στόχο να ενοχοποιηθούν κάποιοι και να υπάρξει εμφύλιος, πράγμα που τελικά πέτυχαν. Και είχαμε εμφύλιο από το 1943 μέχρι το 1945 και από το 1946 μέχρι το 1949 και μετά συνεχίστηκε ο εμφύλιος.

    Τώρα εσείς τι κάνετε αναπαράγετε τα μυθεύματα των συνεργασιών του ΕΔΕΣ με τους Γερμανούς που υπάρχουν αντίστοιχα "στοιχεία" συνεργασίας του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς.... όχι ότι δεν υπήρχαν υπόγειες συζητήσεις και των δύο αλλά ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι φίλε Πλούτωνα! Εμείς δεν αναπαράγουμε απλώς προπαγάναδα εποχής. Οι πηγές μας όπως θα είδες προέρχονται από την επιστήμη. Σήμερα, η επιστήμη της Σύγχρονης Ιστορίας με την πλούσια ερευνητική της δουλειά έχει δώσει αποτελέσματα. Ακαδημαϊκοί όπως ο Φλάισερ, ο Μαζάουερ και ο Μαργαρίτης, αλλά και δεκάδες ερευνητές όπως ο Χαριτόπουλος έχουν αποδείξει την εγκυρότητα των εγγράφων της Ε Στρατιάς, τα οποία ας σημειωθεί ότι έχουν καταχωρηθεί στα ΓΟΑ σαν έγκυρα ημερολόγια στρατιωτικών σχηματισμών και εν συνόλω τη θέση ότι ο Ζερβας και όχι συνολικά ο ΕΔΕΣ όπως αναφέρω παραπάνω είχαν μυστικές επαφές και κοινές επιχειρήσεις με τους Γερμανούς. Από την άλλη μεριά, έγγραφα και "ντοκουμέντα" που "αποδεικνύουν" συμφωνίες ΕΛΑΣ και Γερμανών όπως αυτή του Πετριτσίου έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι πλαστά πέρα από κάθε αμφιβολία. Και εμείς έχουμε κάνει εκτενή αφιερώματα σχετικά. Αλλά και το ίδιο το ΔΙΣ που δεν είναι κανένα κομμουνιστικό όργανο, παραδέχεται την πλαστότητά τους. Παρακολούθησε αν θες τη συνέχεια του αφιερώματος και θα δεις ότι αναφερόμαστε και σε αυτά

      Διαγραφή
  5. Ηταν Ταξικός πόλεμος. Η Αστική τάξη με τους Γερμανούς και Αγγλους συμμάχους της εκτέλεσε το ΤΑΞΙΚΟ της καθήκον. Το πρόβλημα βρισκόταν στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με τον ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί δίνουν συγχωροχάρτια στη δεξιά και την προτιμούν, γιατί έχουν υπαρξιακό πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Ο Λαός δεν πήρε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ...λαοκρατία ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ..... Ο ΔΣΕ έχασε γιατί δεν έπεσε όλο το βάρος εκει απο τα τέλη 45 λόγω της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Την υποψηφιότητα ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ το 1951 τη αρνήθηκε η ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Γιατί είναι ο χειρότερος εχθρός του λαού και το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού. Το ζήσαμε με τους ΜΕΝΤΕΣΕΔΕΣ του τΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1962. Η Κυβέρνηση της ΕΡΕ με Καραμανλή φέρνει και ψηφίζει κατάργηση μέτρων του 1946 1949. Καταψήφισαν ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΠΑΤΖΗΣ και ...ΕΔΑ.... γιατί στρεφόταν εναντίον τους..... Φτάνει μωρέ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ...ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Το 2008 ο ...συνασπισμός.... γιόρτασε τα 40 χρόνια του ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ...εσωτερικού... Λέει ο Τρίκκας με αναφορές στον ... παρτσαλίδη..... Είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο... απο το 1944 μας τα χάλασε όλα Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. Η ..ΕΔΑ... ήταν η σύνδεση με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που μας τα χάλασε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. ...ΜΑΛΙΣΤΑ.... Τα τηλεγραφήματα του σ.ΒΑΒΟΥΔΗ απο τον Ασύρματο είναι καταπέλτης. Μετα το 1948... ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ με την βοήθεια της Γιουγκοσλαβικής πρεσβείας και την ανοχή του Αστικού κράτους προσπαθούν να φτιάξουν καινούργιο κόμμα και να διαλύσουν το ΚΚΕ. Τα κατάφεραν με το ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ της ...ΕΔΑ.... Την μέρα που πιάσαν τον ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ ο Αντικομμουνιστής Μενσεβίκος ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ ήταν στο γραφείο του ΠΑΠΑΓΟΥ και πήρε την υπόσχεση οτι το ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν θα βγάλει την ...ΕΔΑ... παράνομη. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. 26η ΙΟΥΛΗ 1953 ο Φιντέλ με τους Συντρόφους χτύπησαν στην Μονκάδα. Το ..Κ.Κ η ΑΡΙΣΤΕΡΑ δηλαδή τους καταδίκασε για ...τυχοδιώκτες. Το 1967 το ...Κ.Κ Βολιβίας καταδίκασε τον ΤΣΕ για .... τυχοδιώκτη..... Ο ΛΕΝΙΝ με τους Μπολσεβίκους ανέτρεψε ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και οικοδόμησαν Σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ. Η Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με την επικράτηση της ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ στο 20ο Συνέδριο το 1956 που με την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού σε μια πορεία κατέστρεψαν τα πάντα ΦΤΑΝΕΙ ΜΩΡΕ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Λοιπόν εγώ θα μείνω σε μια λεπτομέρεια. Αναφέρεται: "...Στις 17 Οκτωβρίου 1943, ο Άρης Βελουχιώτης ξεκινά από το Περτούλι για την Ήπειρο...".


    Πρόσεξε οι επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ ξεκινούν κατά του ΕΔΕΣ κατά διαβολική σύμπτωση αφού αφοπλίστηκε η μεραρχία Πινερόλο τέλη Σεπτεμβρίου 1943 ....

    Δηλαδή μόλις απέκτησε ανέλπιστα επάρκεια οπλισμού, πυρομαχικών και πυροβόλων ο ΕΛΑΣ ξεκίνησε επιχειρήσεις κατά του ΕΔΕΣ.... είναι τυχαία η σύμπτωση των ημερομηνιών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα ο οπλισμός της Μεραρχίας Πινερόλο και ιδιαίτερα η ορεινή πυροβολαρχία του μεταφέρθηκε γρήγορα διαμέσου της Πίνδου για να χρησιμοποιηθεί από τον Άρη Βελουχιώτη στις επιχειρήσεις κατά του Ζέρβα, κάνοντας ταυτόχρονα τοπική ανακωχή με τους Γερμανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ έκαναν ο ΑΡΗΣ και οι υπόλοιποι ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΚΑ να χρησιμοποιήσουν τα Ιταλικά και οποιαδήποτε άλλα όπλα για να τσακίσουν τους ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΨΑΡΡΟΥ ΚΑΙ ΖΕΡΒΑ. Το πρώτο το πέτυχαν το δεύτερο όχι γιατί δεν πρόλαβαν. Τους έσωσε ο ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ. Το κρατάμε για συμπέρασμα στο μέλλον. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  8. Καλώς ο Αντικομμουνισμός αλλά δεν τσιμπάμε. Πες καθαρά ζήτω ο Καπιταλισμός..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να πω κατ αρχάς ΖΗΤΩ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, και στην συνέχεις εν ονόματι της ιστορίας να σε πληροφορήσω ότι εναντίον του Ψαρρού δεν επιτέθηκαν σ αυτή την φάση, ο Ψαρρός τήρησε ουδετερότητα και δεν συμμετείχε υπέρ κανενός, αυτή η στάση του Ψαρρού κάνει δύο φορές εγκληματική η ακολουθήσασα εξόντωσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η οργάνωση του Ψαρρού ήταν γέφυρα με τα Τάγματα. Αυτα λέει ο Υπαρχηγός του και μπήκε στον ΕΛΑΣ. Μη γελιοποιήσε άλλο. Να Αγιάσουν τα χέρια τους. Ζήτω η Ιστορία λοιπόν απαλλαγμένη απο την ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗ σκόνη της 3ης Κ.Δ μετά το 1935 και της ΕΣΣΔ μετά το 20ο το 1956. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  10. Αχ μωρέ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ αυτά που γράφεις δεν ιστορία είναι φαντασιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το γνωρίζω πως έχεις φαντασιώσεις αλλα δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα και προκαλείς άφθονο γέλιο. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή