"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Το κίνημα στο νομό Λασηθίου στα τέλη του 1943- αρχές του 1944



H Αντίνταση γιγαντώνεται και διασπάται


Καθώς μπαίνουμε στο 1943 η Εθνική Αντίσταση κορυφώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και μαζί και στο νομό Λασηθίου. Η 5η Μεραρχία του ΕΛΑΣ Κρήτης, με επικεφαλής της τον στρατηγό Γρηγόρη Κοντεκάκη έχει χαρακτήρα κανονικού στρατού, οργανωμένου σε τάγματα και συντάγματα, ανά νομό. Διαθέτει τρία στρατηγεία οργανωμένα στους τρεις μεγαλύτερους ορεινούς όγκους του νησιού και διενεργεί σημαντικές επιχειρήσεις κατά των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους. 

Παράλληλα, εμφανίζεται μια άνευ προηγουμένου αντι-ΕΑΜική έξαρση των Άγγλων πρακτόρων που προσπαθούν να διασπάσουν το ΕΑΜικό κίνημα. Στην Κρήτη εμφανίζεται ο Μανόλης Κελαϊδής με το ψευδώνυμο “Ηλίας”. Πρόκειται για τον μετέπειτα οργανωτή της Δίκης των Αεροπόρων. Ο Κελαϊδής κατορθώνει να διασπάσει τις συμφωνίες ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ΕΟΚ και επιχειρεί να διασπάσει και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΕΑΜ Λασηθίου. Την προσπάθειά του σταματά, το στέλεχος του ΕΑΜ Ρούσσος Κούνδουρος, άνθρωπος οξυδερκής, προνοητικός και αριστοτέχνης πολιτικός. Η απάντησή του στον Κελαϊδή είναι η εξής: “Το ΕΑΜ στο νομό μας αντιπροσωπεύει την εθνική ενότητα και δεν χρειάζεται να γίνει άλλη οργάνωση, γιατί θα είναι σε βάρος του αγώνα. Οι δε κομμουνιστές, όπως εγώ τους γνώρισα εδώ, είναι οι καλύτεροι πατριώτες”.

Σε όλους τους άλλους νομούς της Κρήτης, Κελαϊδής θα επιτύχει τη διάσπαση. Οι Άγγλοι πράκτορες δημιουργούν γύρω από τις βάσεις των ασυρμάτων τους, ολιγομελής αντι-ΕΑΜικές οργανώσεις με “μαγιά” τους άνδρες της ΕΟΚ. Φερέφωνό τους είναι ο δεσπότης Πέτρας Διονύσιος Μαραγκουδάκης που κάθε Κυριακή εξαπέλυε από τον άμβωνα λόγους και αφορισμούς των κομμουνιστών, αλλά και ύμνους για τους Άγγλους και τους Γερμανούς. Χαρακτηριστικά, σε ένα κήρυγμά του αναφέρει για τους ναζί κατακτητές: “Άγγελοι στην ψυχή, άγγελοι και στην όψη”. Το λαϊκό κίνημα εξοργίζεται. Η ΕΠΟΝ του στέλνει προσωπική επιστολή, στην οποία του αναφέρει τους σκοπούς της και τα ιδανικά της και του θυμίζει το χριστιανικό του χρέος απέναντι στους σκλάβους του ποιμνίου του. Αυτός όμως ακατάβλητος συνεχίζει το αντι-ΕΑΜικό και αντικομμουνιστικό του παραλήρημα. Προχωρά μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, υποδεικνύει από τον άμβωνα συγκεκριμένα άτομα οργανωμένα, τα οποία αναγκάζονται να βγουν στην παρανομία, καθώς Ιταλοί και Γερμανοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον. 

Το ΕΑΜ, στις κινήσεις αυτές απαντά με ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στις μάζες. Πολλαπλασιάζονται οι οργανωμένη και σχεδιασμένη στρατολογία με σύνθημα: “Εκτός από τους προδότες και τους υπόπτους, όλοι οι άλλοι έχουν θέση στις ΕΑΜικές οργανώσεις”. Η ανταπόκριση του κόσμου, ειδικά στο νομό Λασηθίου είναι μεγάλη. Καθώς, ο δωσιλογισμός σηκώνει κεφάλι σε όλη την Κρήτη, το ΕΑΜ λαμβάνει κεντρική απόφαση για την οργάνωση μαχητικών ομάδων. Οι ομάδες αυτές δρουν ξεχωριστά από τον ΕΛΑΣ, οργανώνονται σε πενταμελείς και μετέπειτα δεκαμελείς ομάδες και υπάγονται απευθείας στις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΕΑΜ κάθε νομού. Στη δράση τους μοιάζουν με την ΟΠΛΑ, όμως το Φεβρουάριο του 1944 θα εξελιχθούν στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Πρώτη τέτοια ομάδα βγαίνει, στο βουνό Μεραμπέλλο. 


Η διάλυση της οργάνωσης των αγγλικών ασρμάτων στη Σητεία



Η επαρχεία Σητείας βρίσκεται στο πιο μακρινό ανατολικό άκρο του νησιού, απομονωμένη με μια οροσειρά που σαν τείχος τη χωρίζει από τον υπόλοιπο νομό και την υπόλοιπη Κρήτη. Η επαρχεία μοιάζει με νησί που όλες οι επικοινωνίες του γίνονταν από τη θάλασσα, με καΐκια. Μέσω θαλάσσης επικοινωνούσε με τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Αθήνα. Στο λιμάνι της Σητείας, η παρουσία των Ιταλών κατακτητών ήταν από την αρχή λιγότερο έντονη από ότι στις άλλες επαρχίες και επί Γερμανών ακόμα μικρότερη. Εδώ, οι Άγγλοι πράκτορες βρήκαν ένα ιδανικό σημείο για να οργανώσουν βάση ασυρμάτων. Σε αυτή βοήθησαν και διάφοροι τοπικοί παράγοντες, ορισμένοι από τους οποίους πληρώθηκαν από τους Άγγλους με χρυσές λίρες. Αρχικά, στη Σητεία δημιουργήθηκε ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος Σητείας (ΣΣΣ) και η Πατριωτική Οργάνωση Σητείας (ΠΟΣ), οι οποίες σύντομα συρρικνώθηκαν και πολλά μέλη τους προσχώρησαν στο ΕΑΜ. Ο ασύρματος των Άγγλων βρισκόταν στη Μονή Τοπλού και η τοπική ομάδα Άγγλων είχε ως επικεφαλής της τον ταγματάρχη Χιουζ Σμιθ, που στην πραγματικότητα ήταν ο Μακ Ντίλον. Κοντά του και κοντά στις ασθενικές οργανώσεις βρίσκονταν οι λοχαγοί Χάουερ Στάνλεϋ και Άρθρουρ Χάρλεϋ. Όλοι τους κυκλοφορούσαν σαν απλοί Κρήτες με κρουσάτα μαντίλια στο κεφάλι και μιλούσαν άπταιστα τα ελληνικά, με κρητική διάλεκτο. 

Ωστόσο, στις αρχές του 1944 με αφορμή την εξαφάνιση ενός Γερμανού αξιωματικού στη Σητεία, οι κατοχικές δυνάμεις θα διενεργήσουν εκκαθαριστική επιχείρηση. Με πληροφορίες που πήραν από έναν Αρμένιο καλόγερο της Μονής Τοπλού προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις και διέλυσαν το δίκτυο των Άγγλων, οι οποίοι έμειναν μόνοι τους στα ορεινά της Σητείας. Από την άλλη πλευρά, οι ΕΑΜικές οργανώσεις δέχθηκαν και αυτές σοβαρό πλήγμα στη Σητεία, χωρίς όμως να διαλυθούν. Μετά από ανακρίσεις και βασανιστήρια στον Άγιο Νικόλαο, τα Χανιά και τη Νεάπολη, οι συλληφθέντες δικάστηκαν στο στρατοδικείο Χανίων. Μάρτυρας κατηγορίες εμφανίστηκε ο ιερομόναχος Ερμόλαος. Στη δίκη καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν οι 

Τερψιχόρη Χρυσουλάκη-Βλάχου
Γεννάδιος Συλλιγνάκης – ηγούμενος και μέλος του ΕΑΜ
Καλλίνικος Παπαθανασάκης
Ευμένιος Σταματάκης
Ελένη Μαρκετάκη.

Ο φαρμακοποιός της Σητείας και μέλος του ΕΑΜ Σήφης Σακαδάκης σκοτώθηκε πριν δικαστεί και το σώμα του βρέθηκα κακοποιημένο στη θέση “Μπούφος” του χωριού Σίσι. Ο πράκτορας των Άγγλων Γιάννης Ιωαννίδης σκοτώθηκε από τους Γερμανούς στην προσπάθειά του να διαφύγει στη Μέση Ανατολή στα παράλια της Σητείας. Σε βαριές ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν οι Κοκκινάκης, Θαλασσινός και Μάντακας, όπως και οι αδελφές Μαρκετάκη, οι αδελφές Ελευθεράκη, Κακουράκη και Φραντζέσκου. Ελάχιστοι αθωώθηκαν.

Ο προδότης Ερμόλαος καταδικάστηκε από όλες τις οργανώσεις της Κρήτης σε θάνατο, όμως πριν προλάβουν να τον πιάσουν και να τον εκτελέσουν, πέρασε από δικαστήριο δωσιλόγων και το μεταδεκεμβριανό αστικό κράτος, τον αθώωσε. 

Στη Σητεία, οι Άγγλοι πράκτορες έμεναν πια μόνοι τους, με μοναδική οργάνωση που ακόμα λειτουργούσε, αυτή του τοπικού ΕΑΜ. Σύντομα οργάνωσαν τις επαφές μαζί της, όμως η συνεργασία μεταξύ τους υπήρξε μόνο τυπική, καθώς η επιφυλακτικότητα για τη δράση των Άγγλων στην Ελλάδα είχε ήδη καλλιεργηθεί στις τάξεις του ΕΑΜ. 

Πηγή: Μιχάλης Κοκολάκης, Ανατολική Κρήτη- Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Γνώσεις, Αθήνα 1980.

36 σχόλια:

  1. Οι Κρήτες όρθωσαν το ανάστημά τους και πολέμησαν με λεβεντιά το Γερμανό κατακτητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς και οι Κρήτες όπως και σε όλη την χώρα η Εργατική τάξη και ο λαός πολέμησαν τον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό και το τμήμα της Αστικής τάξης που ήταν σύμμαχος τους. Το ζήτημα βρίσκεται στο οτι δεν μπόρεσαν να εκμεταλευτούν το συντριπτικό συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ωστε μετατρέποντας τον πόλεμο σε Ταξικό να διεκδικήσουν και να πάρουν την εξουσία. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ασφαλώς και θα τον αθώωνε το Αστικό κράτος τον Ερμόλαο γιατί έκανε το ταξικό του καθήκον με εκπληκτική ακρίβεια. Τα υπόλοιπα είναι απλά Οπορτουνιστικές τρίχες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Το πρόβλημα είναι ότι η εκάστοτε ηγεσία του ΚΚΕ, διέπραξε σωρεία λαθών, τα οποία αναγνώρισε μεν αργότερα, αλλά είναι αργά.Επίσης, ότι αλλάζει συνέχεια γραμμή πλεύσης.Αλλη γραμμή τη δεκαετία του 70 και του 80, άλλη τώρα.Τα εκλογικά αποτελέσματα όμως Παναγιώτη, είναι αμείλικτα.11 τα εκατό τότε, 5,5 τα εκατό τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν δεν είναι μόνο το ελληνικό ΚΚ που διέπραξε λάθη τότε, είναι ευρύτερα τα ΚΚ που λόγω της θεωρίας περί μετώπων κινήθηκαν σε λανθασμένες πολιτικές αναλύσεις και θέσεις. Έχει απόλυτο δίκιο ο Παναγιώτης όταν μιλά για τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Η σοσιαλδημοκρατία ήταν κινητήρια δύναμη των θέσεων και των αντιλήψεων σε όλα τα ΚΚ της εποχής και βγήκε ουσιαστικά κεριδσμένη από τα λάθη και τις ανατροπές. Υπήρξε και εξακολουθεί να είναι στυλοβάτης του αστικού πολιτικού συστήματος. Επίσης, δεν μπορούμε να αναλύουμε την πολιτική ενός ΚΚ από το εκλογικό του ποσοστό. Όύτε μπορούμε να προβάλλουμε το τότε και σήμερα μαζί για να εξάγουμε συμπεράσματα από εκλογικά ποσοστά. Για παράδειγμα, το KPD είχε ακριβώς πριν το τσακίσει η σοσιαλδημοκρατία και τα Freikorps 1 εκατομμύριο μέλη και υψηλότατο ποσοστό. Απεναντίας οι μπολσβίκοι και το ΚΚΡ-ΜΠ μόλις 8% εκλογικό ποσοστό. Αυτό αναδεικνύει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η επαναστατική πολιτική αδιαφορεί για εκλογικά ποσοστά.

      Διαγραφή
    2. Συνυπογράφω την απάντηση του Oberoh και συνεχίζω. Το πρόβλημα ήταν πάντα η γραμμή των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ και των ενδιάμεσων σταδίων δηλαδή την συμμετοχή Κ.Κ σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού. Αν το ΕΑΜ ήταν ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ διαφορετικών ανθρώπων και όχι κομμάτων σύμφωνα με τα ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Ζαχαριάδη για τον Ιμπεριαλιστικό πολεμο χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ θα είχε διεκδικήσει και πάρει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι ΑΜΙΛΕΙΚΤΗ. Οπως και το ότι χρωστάμε την ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που θα είχε νικήσει αν όλο το βάρος είχε πέσει εκει απο τα τέλη 45 όπως πίεζε απο την 1η μέρα που γύρισε. Δεν έγινε Λογο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Τα ίδια και με την ...ΕΔΑ.... που κατέστρεψε το ΚΚΕ απο την αρχή μέχρι το τέλος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Πάμε τώρα στις ...δεκαετίες 70 και 80 να το γλεντήσουμε. Είναι σαν να κλέβω εκκλησία αλλά ούτε με νοιάζει. Το ΚΚΕ γύρισε στην ΑΣΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ το 1974 μετά απο 1925 1974 παράνομο 1943 1968 χωρίς ΟΚΝΕ 1944 ΚΚΕ ...ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ... μέσα στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με λάθος πρόγραμμα 1958 1974 χωρίς Κ.Ο Πολιτική προσφυγιά φυλακές εξορίες. 1974 ...ενωμένη αριστερά.... με τους προδότες του ...εσωτερικού.... πραγματική αλλαγή... 17 Ουρά του ΠΑΣΟΚ σε όλη την μεταπολίτευση και σε 2ους γύρους δημοτικών ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ 1985.... ...12ο συνέδριο 1987... περεστρόικα..γκλάσνοστ. Κοινό πόρισμα με τους προδότες του 1968 ...συνασπισμός....συμμετοχή σε δυο κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού και συνδυασμένη επίθεση απο τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ και την συμμορία του ΑΘΛΙΟΥ ...φαράκου για την διάλυση του ΚΚΕ το 89 91. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Τα καταστροφικά γεγονότα με την Ολοκλήρωση της Ανατροπής του Σοσιαλισμού το 1991 είχανε ένα καλό. Ανοίξανε Αυτιά και Μάτια να ακούσουν και να δούνε τι πραγματικά έφταιξε για ότι συνέβη. 1ος Σταθμός η συζήτηση για τον Σοσιαλισμό το Καλοκαίρι του 1995 και το 15ο Συνέδριο τον Μάη του 1996 κατάργησε τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ και τα ΣΤΑΔΙΑ που
      κατέστρεψαν το ΚΚΕ και το Δ.Κ.Κ Φτιάχτηκε το ΠΑΜΕ το 1999 και τα υπόλοιπα τμήματα της Κοινωνικής Συμμαχίας μελετήσαμε την ιστορία βγάζοντας πολύτιμα συμπεράσματα και όλα τα συνέδρια εμπλούτισαν το πρόγραμμα. Ετσι οταν η Αστική τάξη το 2012 έπαιξε το Οπορτουνιστικό χαρτί σε ρόλο Σοσιαλδημοκρατίας είμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Και πράγματι ανέλαβε κυβέρνηση η ΑΡΙΣΤΕΡΑ για 4.5 χρόνια καταστρέφοντας τα πάντα με την δικαίωση του ΚΚΕ να είναι απόλυτη. Στις Ευρωεκλογές του Ιούνη τα ...Κ.Κ... σε Πορτογαλία και Τσεχία που στηρίζουν η συμμετέχουν σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΗΚΑΝ. Επίσης στην Πορτογαλία η Κυβέρνηση που στηρίζει το ..Κ.Κ επιστράτευσε απεργούς οδηγούς βυτιοφόρων που ζητούσαν αυξήσεις ΕΥΓΕ....ΑΛΗΤΕΣ. Συμπέρασμα ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ Τα κόλπα ψόφησαν το 1991... ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Τα Frekops Φασιστικά Τάγματα εφόδου που τα έφτιαξε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Εμπετ Σάιντεμαν πνίγοντας την Επανάσταση στο αίμα. Σαν την Αριστερη κυβέρνηση τΣύριζα με τις Φωτογραφίες στο Καστελόριζο με τον Κασιδιάρη και τα ψηφαλάκια τους που τα ήθελε στον εκλογικό νόμο ...ΜΑΛΙΣΤΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Και για να μη νομίζουν ..κάποιοι.... οτι γεννηθήκαμε χτες έχουμε και λέμε ΦΑΡΑΚΟΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΧΟΥΝΤΗΣ ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΘΕΩΔΟΡΙΚΑΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ ΝΤΑΛΑΚΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΩΝΑΣ ΚΟΨΙΔΗΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΑΨΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΚΟΤΖΙΑΣ ΧΑΓΙΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ ΡΟΥΣΗΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ. Δεν περιγράφω άλλη ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΑΒΟΥΡΑ. Είναι αρκετά νομίζω. Οποιος βλέπει τέτοια όνειρα να αλλάξει πλευρό και χέρι... γιατί ...μουδιασε.... χοχοχοχοχοχοχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα Κ.Κ που τιμούν την ιστορική τους αποστολη συμμετέχουν στο Αστικό κοινοβούλιο απο θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης για την προβολή των θέσεων τους και για τα οικονομικά. Για να το πετύχουν αυτό πρέπει να έχουν ΤΣΑΚΙΣΕΙ τον οπορτουνισμό όλων των αποχρώσεων στις γραμμές τους. Και είναι τιμή για το ΚΚΕ οτι το πέτυχε ΑΠΟΛΥΤΑ μετά το 1991..... ΟΒΕΡ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως, τα εκλογικά ποσοστά είναι ΕΝΑΣ από τους παράγοντες που επιδοκιμάζουν, ή αποδοκιμάζουν την πολιτική ενός κόμματος, ακόμη και του Κ.Κ.Ε. Επίσης, η επιρροή ενός κόμματος, φαίνεται και από την επιρροή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ισχύει η ΑΠΛΗ και ΑΔΟΛΗ αναλογική. Η Καισαριανή «έπεσε», όπως «έπεσαν» τοΧαιδάρι, η Ικαρία και η Πετρούπολη.Και, το χειρότερο.ούτε οι δήμαρχοι, ούτε το Κ.Κ.Ε είχαν το θάρρος να κάνουν την αυτοκριτική τους και να πουν καθαρά και ξάστερα τί έφταιξε και έχασαν, απλά τους έφταιξαν οι άλλοι.Βέβαια, υπάρχει και η άλλη θεωρία: όποιος δε νοιάζεται για τα εκλογικά ποσοστά, νοιάζεται για την καρέκλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Αστικό κοινοβούλιο οι Κομμουνιστές συμμετέχουμε απο θέσεις Εργατικής Λαικής αντιπολίτευσης για οσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Αρα μάπα το καρπούζι. Αυτοκριτική οι Κομμουνιστές πάντα κάνουμε για το πως θα γίνουμαι καλύτεροι για ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ και όχι κάποιας άλλης που κατέστρεψε το ΚΚΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Ασχολείσου λοιπόν με κάτι άλλο..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Αρα λοιπόν αφού το ΚΚΕ ...δεν πάει καλά.. θα έπρεπε να χαίρεσαι. Γιατί στεναχωριέσαι.... Πήγαινε στον τσύριζα χοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Η Ηγεσία του ΚΚΕ θα παραμείνει στις Καρέκλες της γιατί έχει πετύχει απόλυτα στο ξεκαθάρισμα του Κόμματος απο τα ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ. Το ότι σας πονάει αφάνταστα ούτε μας νοιάζει και μας αφήνει ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ. Τσιράκια του Καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. ....Πάντως τα εκλογικά ποσοστά είναι ένας απο τους παράγοντες που επιδοκιμάζουν η αποδοκιμάζουν την πολιτική ενος κόμματος ακόμα και του ΚΚΕ..... ΧΟΧΟΧΟΧΟ άρα ο Λένιν με τους Μπολσεβίκους ...αποδοκιμάστηκαν... όταν στις ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ πήραν 8 τις εκατό. χοχοχοχοχοχοχοχο. Συνέχισε να γράφεις μη σε νοιάζει η Γελιοποίηση. Προσφέρεις αφθονο γέλιο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Πρώτον, το ΚΚΕ όπως και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ανακοίνωσε την κριτική-ανάλυση του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η απλή αναλογική από την άλλη είναι βολική ακριβώς για τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος που ακριβώς επειδή καταθέτουν ίδιους προϋπολογισμούς στους δήμους και τις περιφέρειες και στηρίζουν τόσο την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών, όσο και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συγκυβερνούν και στους δήμους. Τώρα για τους χαμένους δήμους το πράγμα είναι σαφώς απλό, όταν έχεις απέναντί σου συσπειρωμένο τη δεύτερη Κυριακή ΌΛΟ το πολιτικό φάσμα από ΣΥΡΙΖΑ έως ΧΑ, ναι προφανώς είναι δύσκολο να επανεκλεγείς, ειδικά σε δήμους υπερχρεωμένους όπου η βασική πολιτική σου ήταν να μην χρεώνεις το λαό και να παράγεις έργο όσο μπορείς. Κατά τη γνώμη μου, ο κόσμος έμεινε ξανά στο φαίνεσθαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πες μας κάτι για όλα αυτά που αναφέρω. Γιατί κατάπιες τα πόδια σου Πασόκα.... χοχοχοχοοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ΚΑΝΕΝΑ δήμο δεν υπήρξε συμμαχία των άλλων κομμάτων με τη ΧΑ, ούτε στον πρώτο, ούτε στο δεύτερο γύρο.Εξάλλου, θα σου θυμίσω την αμέριστη συμπαράσταση που είχε ο δήμαρχος Πατρέων Κ.Πελετίδης, όταν δικαζόταν, επειδή δεν είχε παραχωρήσει χώρο για το περίπτερο της ΧΑ- Είναι άδικο να κατηγορείς τον κόσμο, ότι έμεινε στο φαίνεσθαι.Εξάλλου, η Καυσαριανή,η Πετρούπολη, το Χαϊδάρι και η Ικαρία είναι μικρές κοινωνίες και επικοινωνείς μαζί τους και...με τη ντουντούκα.Είναι προφανές ότι ο κόσμος είδε και έκρινε.Οπως είδε και έκρινε το έργο του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα, που τον επανεξέλεξε με πολύ μεγάλο ποσοστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Σύμπραξη στελεχών ΧΑ με ΝΔ σε δήμους Δάφνης- Υμηττου, Βύρωνα έτσι για να φέρω μερικπα παραδείγματα. 2) Σε καθε δήμο του ΚΚΕ η ΛΣ είχε και έχει ενιαίο πρόγραμμα διακυβέρνησης οπότε μη λέμε ανοησίες. Απλώς σε άλλους δήμους το ζήτημα απέδωσε καθώς οι προυπολογισμοί το επέτρεπαν περισσότερο

      Διαγραφή
    2. Εσυ του λες για κόμματα αυτός σου λέει για απλούς ανθρώπους. Το γνωστό κόλπο. Για την ΑΡΙΣΤΕΡΑ που είναι αγκαλιά με τον Φασισμό ουτε κουβέντα. ....ΛΟΓΙΚΟ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  9. Ο Δήμος Πατρέων, σίγουρα δεν είχε καλύτερο προϋπολογισμό από τους άλλους δήμους. Απλά, ο Κώστας Πελετίδης, όταν μοίραζε τα συσσίτια δεν έπαιρνε λίστα με «τους δικούς μας» και «τους άλλους». Μπήκε σε κάθε φτωχό σπίτι, ανεξάρτητα από ιδεολογία και φρόντισε τον καθένα από όσους ζητούσε βοήθεια.Και αυτοί, όταν ήρθε η ώρα, τον τίμησαν με την ψήφο τους. Σταματάω εδώ τον ειλικρινή διάλογο που είχα μαζί σου και εκφράζω τη λύπη μου για τα ειρωνικά σχόλια που γράφονται από συγκεκριμένο σχολιαστή, καθώς επίσης και για την ονομασία κόμματος(τΣΥΡΙΖΑ) από τον ίδιο, που ονομάζεται έτσι,μόνο από τη ΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Δήμος Πατρέων για αρχή, ως ένας από τους μεγαλυ΄τερους δήμους της χώρας έχει πολλαπλάσιο προϋπολογισμό από την Ικαρία, την Καισαριανή, την Πετρούπολη και το Χαϊδάρι, είναι επίσης δήμος με χαμηλό χρέος όταν το παρέλαβε ο Πελετίδης

      Διαγραφή
  10. Τεράστιο νταβαντούρι για πενιχρά αποτελέσματα, η ΕΣΣΔ δίκαια είχαν σε ελάχιστη εκτίμηση τον ΕΛΑΣ.... υπάρχουν πια ακριβή νούμερα όχι μυθοπλασίες, τι λένε αυτά τα νούμερα;

    Στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους αντάρτες 376 άνδρες (δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον αριθμό των Γερμανών που σκοτώθηκαν από τον ΕΔΕΣ και τον ΕΛΑΣ).

    Στρατιώτες που πέθαναν σε στρατιωτικά νοσοκομεία από ασθένειες και μαλάρια 721 άνδρες.

    Τους στρατιώτες που αυτοκτόνησαν 237 άνδρες.

    Τους στρατιώτες που καταδικάστηκαν από Γερμανικά στρατοδικεία και εκτελέστηκαν 139 άνδρες.

    Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες έβαλα τις πιο ενδεικτικές, δηλαδή αυτούς που σκότωσαν οι αντάρτες είναι περίπου όσοι αυτοκτόνησαν, και όσοι πέθαναν από μαλάρια είναι διπλάσιοι.... έτσι για να μη υπερβάλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχουμε ξανασυζητήσει και δεν έχεις δίκιο. Σύμφωνα με τα Γερμανικά Ομοσπονδιακά Αρχεία οι απώλειες είναι περίπου 12.000-16.000. 300 περίπου μόνο είναι οι νεκροί στη Μάχη της Αμφιλοχίας

      Διαγραφή
    2. Η Δίκη της χρυσής αυγής σέρνεται 4 χρόνια με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ τΣύριζα. Ουτε μεγαλύτερη αίθουσα υπήρχε ούτε να απαλλαγούν οι δικαστές απο άλλες υποθέσεις Για τον Εκλογικό νόμο η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ήθελε τα ψηφαλάκια του Φασισμού. Φωτογραφίες στο Καστελόριζο βουλευτών του τΣύριζα με τον Φασίστα Κασιδιάρη. Απόλυτα λογικό για ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. Οι Οπορτουνιστές πρέπει να λυπούνται για τον ευατό τους και να ντρέπονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον Καπιταλισμό. Ολα αυτά βέβαια είναι ρητορικά. Ο σ. Πελετίδης στην Πάτρα εφαρμόζει την Πολιτική του ΚΚΕ όπως και οι άλλοι Σύντροφοι σε Χαιδάρι Καισαριανή Ικαρία Πετρόπουλη. Και βέβαια καμία απαντηση στα σχόλια για τα εγκλήματα του οπορτουνισμού διαχρονικά. Λογικό για τα τΣυριζόπουλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Τι ...σημασία.... έχουν τα Γερμανικά ομοσπονδιακά αρχεία. Αυτά δεν ξέρουν. Τα ...παιδιά.... ξέρουν καλά. ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ να γίνεται και ..ολα καλά... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ Καπλάν πυροβόλησε τον ΛΕΝΙΝ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Εμπετ Σαιντεμαν δολοφόνησε τους Λούξεμπουρκ Λίμπνεχτ πνίγοντας στο αίμα την Επανάσταση. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ έδωσε εντολή να πιάσουν τον ΛΕΝΙΝ και επιτόπου εκτέλεση η ΑΡΙΣΤΕΡΑ διέλυσε την Κ.Δ το 1943 και με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ και ΣΤΑΔΙΑ στέρησε την εξουσία απο τους λαούς οπου δεν πέρασε ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΝΈΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΌ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ με αφετηρία το 1956 και την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ αρνήθηκε το 1951 να είναι στα ψηφοδέλτια της ....ΕΔΑ.... Μπελογιάννης Πλουμπίδης για να γλιτώσουν την εκτέλεση. Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Πρόεδρος της ...ΕΔΑ Μενσεβίκος Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ την ημέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη ήταν στο γραφείο του Παπάγου και πήρε την υπόσχεση οτι το ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν θα βγάλει την ...ΕΔΑ.... παράνομη. ...ΕΥΓΕ... Και μετά απο τέτοια εγκλήματα έρχονται οι πολιτικοί απόγονοι των ΠΡΟΔΟΤΩΝ του ...εσωτερικού.... τα Τσυριζόπουλα να ζητήσουν και τα ρέστα. Μπροστά στους Φορείς των Οπορτουνιστικών απόψεων οι Φασίστες είναι αγγελούδια. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  11. Αν δεν κάνω λάθος,τονblog ειπναι ιστορικό και πολιτικό, για την ιστορία της διεθνούς και της ελληνικής αριστεράς.Επίσης, γράφετε ότι δεν δημοσιεύονται άρθρα που βρίζουν ή προσβάλλουν, ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση.Ομως, συγκεκριμένος σχολιαστής, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να ασχολείται με...τον οπορτουνισμό, και πολλές φορές προσβάλλει τους άλλους σχολιαστές και τα κόμματα( τΣΥΡΙΖΑ) κατά τρόπο απαράδεκτο. Θεωρώ ότι πρέπει να δημοσιεύονται τα σχόλια που είναι εντός θέματος και διέπονται από την ανταλλαγή απόψεων και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των σχολιαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ουσία των Σχολίων και τα Εγκλήματα του Οπορτουνισμού διαχρονικα έπεσε ΜΟΥΓΚΑ. Απόλυτα λογικό για τους υπηρέτες του Καπιταλισμού τα Τσυριζόπουλα Τι να πουν άλλωστε. Θα συνεχίσω να μιλάω για τα Οπορτουνιστικά εγκλήματα γιατί είναι ο χειρότερος εχθρός της Εργατικής Τάξης και του λαού σε κάθε χώρα. Στην χώρα μας ο Οπορτουνισμός στέρησε απο το λαό την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 44 λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που στην συνέχεια καθυστέρησε να πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ απο τα τελη 45 δίνοντας τον χρόνο στο Αστικό κράτος να οργανωθεί. Πολύτιμες υπηρεσίες στον Καπιταλισμό ΕΥΓΕ. Σήμερα είναι η επέτειος που η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΠΛΑΝ Πυροβόλησε τον ΛΕΝΙΝ. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  12. Άκουσε Oberon οι νεκροί που δίνουν οι Γερμανοί έχουν ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και θανάτου, τόπος ταφής, τόπος καταγωγής δηλαδή πλήρη στοιχεία... τα στοιχεία που έδινε ο ΕΛΑΣ είναι αντιφατικά, δηλαδή λέει ένα νούμερα η μια εφημερίδα, άλλο νούμερο ο τάδε συγγραφέας δηλαδή για το ίδιο γεγονός υπάρχουν πέντε ή και περισσότερα νούμερα απωλειών. Και οιΓερμανοί γελάνε διότι γιατην συγκεκριμένη μάχη δεν καταμέτρησαν κανένα νεκρό.......

    Για την μάχη της Αμφιλοχίας θα σου γράψω σχετικά (είναι να γελά κια να κλαίει κανείς με τους μύθους των απωλειών).
    Η Γερμανική αυτή υπηρεσία έχει στα χέρια της τα πιο κάτω στοιχεία:


    1. Στρατιώτες που έπεσαν στην μάχη (συμπεριλαμβάνονται νεκροί σε ναυμαχίες και αεροπορικές επιχειρήσεις) και των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν καθώς και τραυματίες που υπέκυψαν στα τραύματά τους. 13.337 άνδρες.
    2. Στρατιώτες που τραυματίστηκαν θανάσιμα 1.094 άνδρες.

    3. Στρατιώτες που πέθαναν σε στρατιωτικά νοσοκομεία από ασθένειες και μαλάρια 721 άνδρες.

    4. Στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους αντάρτες 376 άνδρες (δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον αριθμό των Γερμανών που σκοτόθηκαν από τον ΕΔΕΣ και τον ΕΛΑΣ).

    Δηλαδή σύνολο από επιχειρήσεις 13.337+1.094+376= 14.807 άνδρες (κατά τους Γερμανούς).
    Τώρα έχουμε και τρεις ακόμα κατηγορίες
    Α. Τους στρατιώτες που αυτοκτόνησαν 237 άνδρες.
    Β. Τους στρατιώτες που καταδικάστηκαν από Γερμανικά στρατοδικεία και εκτελέστηκαν 139 άνδρες.
    Γ. Τους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν και πέθαναν στην αιχμαλωσία 121 άνδρες.
    Δηλαδή (πάλι κατά τους Γερμανούς) οι απώλειες νεκρών εκτός των στρατιωτικών επιχειρήσεων 721+237+139+121=1.218 άνδρες.

    Ο γενικός αριθμός λοιπών των Γερμανικών απωλειών είναι 1.218+14.807=16.025 άνδρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάχη Αμφιλοχίας
    Η Βικεπεδία αναφέρει:
    Έλληνες:
    75 νεκροί, 113 τραυματίες
    6 κάτοικοι νεκροί (παράπλευρες απώλειες)
    Γερμανοί:
    τουλάχιστον 63 νεκροί, 54 αγνοούμενοι (πιθανόν νεκροί), 95 τραυματίες Γερμανοί, 60 Ιταλοί αιχμάλωτοι[

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%87%CE%AF%CE%B1%CF%82

    εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που διεξάγονταν στη βόρεια Πίνδο (Θέμης Μοσχάτος, «Η μάχη της Αμφιλοχίας», Αθήνα 1986).

    Οι απώλειες της Βέρμαχτ ανήλθαν σε 212 άνδρες: 63 νεκρούς, 54 αγνοούμενους κι 95 τραυματίες (Χ.Φ. Μάγερ, «Αιματοβαμένο Εντελβάις», Αθήνα 2009, τ.Β΄, σ. 239).

    Ο ΕΛΑΣ είχε συνολικά 59 νεκρούς, 5-6 αγνοούμενους κι 87 τραυματίες.

    Για ευνόητους λόγους, και οι δυο πλευρές ισχυρίστηκαν πως οι απώλειες του αντιπάλου ήταν πολύ μεγαλύτερες, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις δικές τους.

    https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/83605_oi-ethnikistes-tis-komantatoyr


    Στις δύο ημέρες που διήρκεσε η μάχη, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 180 Γερμανοί, ενώ οι ΕΛΑΣίτες έχασαν το 1/3 της δύναμης τους. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και πέντε άμαχοι πολίτες.

    https://www.mixanitouxronou.gr/fiseki-stous-fasistes-i-machi-tis-amfilochias-pou-i-antartes-exolothrefsan-tous-germanous-diefigan-stinontas-odofragmata-apo-ptomata-ton-germanon-stratioton/

    •Οι απώλειες των Γερμανών ήταν συντριπτικές:270 νεκροί Γερμανοιταλοί, εκτός αυτών που αποτεφρώθηκαν. Πιάστηκαν 57 αιχμάλωτοι.

    •Οι απώλειες των ανταρτών ήταν και αυτές μεγάλες.

    https://ethniki-antistasi-dse.gr/maxi-tis-amfiloxias.html

    Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των νεκρών Γερμανών και των ανταρτών, καθώς οι διαθέσιμες πηγές δίνουν στοιχεία που απέχουν πολύ μεταξύ τους.
    ΕΑΜικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Γερμανών σε 180 και των χωροφυλάκων και «συνεργατών» σε 60.
    Αντίθετα, η έκθεση του Τζωρτζάκη κάνει λόγο για 80 νεκρούς και τραυματίες Γερμανούς και «εθνικιστές».
    Αναφορικά με τις απώλειες των ΕΛΑΣιτών, ο Μ. Ντούσιας τους υπολογίζει σε 32 νεκρούς και 70 τραυματίες, ενώ ο Τζωρτζάκης σε 200 νεκρούς και 230 τραυματίες.
    Το βέβαιο είναι ότι από τους επτά χωροφύλακες σκοτώθηκαν οι πέντε, καθώς και η σύζυγος του ενός από αυτούς.
    Κατά τη διάρκεια της μάχης είναι βέβαιο επίσης ότι σκοτώθηκαν τοπικά στελέχη του ΕΔΕΣ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Σπυρίδων Τσιρογιάννης, μέλη των οικογενειών τους, και κάηκαν αρκετές οικίες ΕΔΕΣιτών.

    http://www.epoxi.gr/memories36a.htm
    Εφημερίδα Αγρινίου.

    Η Μάχη της Αμφιλοχίας, είναι από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών. Άρχισε το βράδυ στις 12-7-1944 και τελείωσε στις 14-7-44. Διεξάχθηκε μέσα στο γεωγραφικό χώρο Ριβιό-Μοναστηράκι-Βόνιτσα-Αμφιλοχία-Κρίκελο-΄Αρτα, με κύρια προσπάθεια την κατάληψη της Αμφιλοχίας. Η επιχείρηση αυτή έγινε για την ανακούφιση των μαχόμενων μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πίνδο και πέτυχε πλήρως του σκοπού της.
    Οι απώλειες, μόνο μέσα στην Αμφιλοχία, ήταν για τους Γερμανούς νεκροί 180, τραυματίες 80, αιχμάλωτοι 38. Για τους αντάρτες οι απώλειες ήταν νεκροί 26 και τραυματίες 54. Οι αντάρτες πήραν πολλά λάφυρα από τους Γερμανούς (τυφέκια 250, φυσίγγια 45.000, 5.000 νάρκες, 3 αυτοκίνητα, 96 άλογα, 4 πυροβόλα κλπ.).
    http://www.geetha.mil.gr/el/istoriko-el/4456-12-7.html


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. «Μνημείο της άγνωστης Τσούλας»
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ θα πρέπει να ξέρεις ότι τεράστεια φθορά υπέστει η Βέρμαχτ από τις πόρνες.... υπάρχει μια αντιστασιακή οργάνωση ΟΜ κια άλλη μια ΟΑΓ (τις έχεις ακούσει;).... είμαι βέβαιος όχι.
    Στόχος αυτών των δύο οργανώσεων ήταν να γεμίσουν σύφιλι τον στρατό της Άφρικα Κορπς και το πέτυχαν...
    Την δουλειά την έστησε έξυπνα η Ελληνική Αστυνομία, ξέρεις τι φώναζε ο Ρόμελ «Μου στέλνετε σαπισμένες σάρκες» υπολογίζεται ότι 20.000 στρατιώτες που πέρασαν από Ελλάδα και πήγαν στον Ρόμελ είχαν σύφιλη... αν θες μπορώ να σου βάλω στοιχεία

    Δες αυτό το στοιχείο:
    «ο εχθρός δουλεύει συστηματικά με μολυσμένες πόρνες» (MA , RH19VII/49 Kdt Festung Kreta IA Nr 663/44 gKdos 7.12.44).

    Μη ανησυχείς και οι σοβιετικοί έστησαν πορνεία για να πλήξουν την μαχητικότητα της Βέρμαχτ στο ανατολικό μέτωπο. (Ο Ι Γ Διαμαντόπουλος στο «Ω Ειρήνη» Οδοιπορικό 40-44Αθήνα 1974 σελ 199 μιλά και για σοβαρό πρόβλημα των Γερμανών στο ανατολικό μέτωπο από μολύνσεις.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό όμως που κυρίως προβλημάτισε τους Γερμανούς ήταν η σύφιλη και η βλεννόρροια. Το τελευταίο τρίμηνο του 1943 παρουσιάστηκε ανησυχητική αύξηση των αφροδισίων νοσημάτων, οφείλεται κυρίως στον ολοσχερή μη εφοδιασμό της Βέρμαχτ με προφυλακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λοιπόν Παναγιώτη άκου για την ΟΑΓ

    Σε δύο λοιπόν από τους πιο αξιοπρεπείς οίκους ανοχής που σύχναζαν οι μαχητές της Βέρμαχτ, είχαν μοιράσει τις κοπέλες σε δύο «βάρδιες».


    Η πρώτη βάρδια ήταν οι υγιείς γυναίκες που δούλευαν μόνο κάποιες ώρες δύο φορές την εβδομάδα…. Όταν οι Γερμανοί γιατροί εξέταζαν το «προσωπικό» του «οίκου».

    Η δεύτερη βάρδια που ήταν πόρνες κυρίως που νοσούσαν.

    Το παιχνίδι αυτό κράτησε ένα περίπου χρόνο (Δεκέμβρης 1941 – Φεβρουάριος 1943) και βοήθησε η Ελληνική Αστυνομία εκδίδοντας πλαστές ταυτότητες, τον Φεβρουάριο του 1943 οι Γερμανοί βρήκαν την άκρη και εξάρθρωσαν την οργάνωση.

    Όμορφα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΟΜΑΔΑ ΟΜ

    Πρόκειται για αντιστασιακή ομάδα στους κόλπους της Αστυνομίας Πόλεων που πρόσκειται στον ΕΔΕΣ και προτρέπει δηλωμένες πόρνες να μη πηγαίνουν στους οίκους ανοχής, προκειμένου να υποχρεωθούν οι Γερμανοί- Ιταλοί στρατιώτες να καταφύγουν σε πόρνες του δρόμου, οι οποίες έπασχαν (οι περισσότερες) από σύφιλη, αντικειμενικός στόχος ήταν με τον τρόπο αυτό να τεθούν εκτός μάχης πολυάριθμοι κατοχικοί φαντάροι!

    (Α Αθανασιάδης «Τι έκαμα για την Ελλάδα ; Απομνημονεύματα» Αθήνα 1949 σ 162).

    ΑπάντησηΔιαγραφή