"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Έφυγε η Αργυρώ Κατσιγιάννη- Κωνσταντινιάδου


Με μεγάλη λύπη αποχαιρετήσαμε χθες στο Βύρωνα την αγαπημένη μας γιαγιά Αργυρώ Κατσιγιάννη- Κωνσταντινιάδου, που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 95 ετών. 

Γεννημένη στο Βύρωνα από πρόσφυγες γονείς, η Αργυρώ σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και έγινε δασκάλα. Υπήρξε ένας βαθιά αγαπητός, συμπονετικός άνθρωπος, με βαθιά αίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια της ζωής της φρόντισε και αγάπησε τους μαθητές της, εργαζόμενη στο ιδιωτικό σχολείο "Βυζάντιο" και συμμετείχε με το σύζυγό της, στις μεγάλες απεργίες της δεκαετίας του '60, μέσα από τον "Βύρωνα" το ταξικό της σωματείο και την ΟΙΕΛΕ, την αντίστοιχη ομοσπονδία. Κοντά της βρέθηκαν δεκάδες κομμουνιστές και αριστεροί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. Υπήρξε οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η ίδια, αλλά και η οικογένειά της συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Ο πατέρας της, τριατατικός υπάλληλος, προσέφερε τις υπηρεσίες της στο ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη του Βύρωνα. Η ίδια συμμετείχε στην οργάνωση των Παιδικών Συσσιτίων Καισαριανής, της Εθνικής Αλληλεγγύης, μαζί με δεκάδες άλλους αγωνιστές. Παράλληλα, συμμετείχε και στο ΕΑΜ αναλαμβάνοντας με την οικογένειά της επικίνδυνα καθήκοντα. Στο σπίτι της οικογένειας, στην ξύλινη ντουλάπα που κρατούσαν στο υπόγειο, φυλάσσονταν όπλα του ΕΛΑΣ Βύρωνα, ενώ το ΕΑΜ τους είχε εμπιστευθεί την απόκρυψη και την τροφοδοσία του Βρετανού σαμποτέρ Dick Richards, που είχε αποστολή την ανατίναξη του γερμανικού αεροδρομίου στον Πειραιά. 

Η γιαγιά μας αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους. Με το σύζυγό της μεγάλωσε με την ίδια αγάπη, δύο κόρες και τρία εγγόνια. 

Αντί στεφάνων, η οικογένεια και οι φίλοι της προσέφεραν χρήματα στο  ίδρυμα"Σπίτι του Αγωνιστή".


Η Αργυρώ Κωνσταντινιάδου (τρίτη από δεξιά, όρθια) στα Παιδικά Συσσίτια της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Καισαριανή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου