"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Από την παρουσίαση του βιβλίου: "80 Χρόνια αγώνες για Λευτεριά και κοινωνική απελευθέρωση"


Κατάμεστο ήταν σήμερα το αμφιθέατρο "Αντωνιάδης" της ΑΣΟΕΕ, όπου λάμβανε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου του παλαίμαχου κομμουνιστή, συνδικαλιστή και αγωνιστή, Κώστα Μαραγκουδάκη, με τίτλο: 80 Χρόνια αγώνες για Λευτεριά και κοινωνική απελευθέρωση, από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ.

Ανάμεσα στους δεκάδες ακροατές της παρουσίασης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, της ΠΕΚΑΜ, της ΠΕΑΦΕ, της ΣΦΕΑ, του ΠΑΜΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών, της Ένωσης Λογιστών Πρωτευούσης, των Συνταξιούχων της ΔΕΗ, του Σωματείου Ηθιποιών και του συλλόγου περίθαλψης ηλικιωμένων αγωνιστών "Σπίτι του Αγωνιστή". Ανάμεσα στο πλήθος, γνωστές φυσιογνωμίες του κινήματος, όπως ο εκατοστάχρονος πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Λάζαρος Κυρίτσης, η μαχήτρια του ΔΣΕ Κατίνα Μανιτάρα, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Στέφανος Λουκάς, το στέλεχος του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ Σπύρος Χαλβατζής και η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Μαρία Σιδέρη. 

Η εκδήλωση άνοιξε με σκηνές από το ντοκιμαντέρ του Λ. Βαρδαρού "Τόποι Πολιτικής Εξορίας" και από το ντοκιμαντέρ των Γ. Ξύδα και Ξ. Βαρδαρού, "Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών" στο οποίο και ο ίδιος ο Κώστας Μαραγκουδάκης συνεισέφερε με την προσωπική του μαρτυρία.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε, ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εκφώνηση του βιογραφικού του Κώστα Μαραγκουδάκη, από την Άλκιστις Φασούλα και μετέπειτα το λόγο πήρε ο παλαίμαχος αγωνιστής Χρήστος Τσιντζηλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και αντιπρόεδρος της FIR, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Κώστα Μαραγκουδάκη. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε το στέλεχος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση του Κώστα Μαραγκουδάκη, μέσα από τις σελίδες και του βιβλίου του. Την εκδήλωση έκλεισε ο Χάρης Παπαμάργαρης, οικονομολόγος και πρώην υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στη συνδικαλιστική δράση του Κώστα Μαραγκουδάκη και σε χωρία του βιβλίου που σχετίζονται με αυτή. 

Από την εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση δεν έλλειψε και το χιούμορ, καθώς ο Χάρης Παπαμάργαρης έκλεισε την ομιλία του με το εξής: "Κώστα έγινες τώρα και γραμματόσημο, για να σε γλύφουν, όσοι σε λοιδορούσαν και σπάζαν στο ξύλο".

Ειδική μνεία στο βιβλίο αφιέρωσι ο Σπύρος Χαλβατζής τονίζοντας στο λόγο του ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμα αυτοβιογραφικό βιβλίο. Πρόκειται πρώτον για ένα ιστορικό βιβλίο που αποτυπώνει με πληρότητα, αλήθεια και ακρίβεια τον ιστορικό ρου 80 ετών του ταξικού και συνδικαλιστικού αγώνα και του κινήματος. Πρόκειται επίσης για ένα βαθύ και πολιτικό βιβλίο που προχωρά σε σημαντικές πολιτικές εκτιμήσεις, κρίσεις και αξιολογήσεις για το χθές και για το σήμερα. Ένα βιβλίο ενός γνήσιου κομμουνιστή και αγωνιστή, που γράφηκε με βάθος και μεστότητα, ακριβώς "γιατί ο Κώστας Μαραγκουδάκης έζησε στα τσαντίρια της Γυάρου, γιατί κουβάλησε πέτρα στη Μακρόνησο".

Το βιβλίο του Κώστα Μαραγκουδάκη, από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ περιέχει 640 σελίδες ιστορίας και πολιτικών εκτιμήσεων, στο νεανικό και μεστό ύφος του Κώστα Μαραγκουδάκη, που προσωπικά γνωρίζουμε και εκτιμούμε. 

Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.


Φωτογραφίες από την εκδήλωση


Λάζαρος Κυρίτσης και Κώστας Μαραγκουδάκης






Στο βήμα ο Χρήστος Τσιντζηλώνης
Στο βήμα ο Σπύρος Χαλβατζής

Στο βήμα ο Χάρης Παπαμάργαρης





1 σχόλιο:

  1. Κρατάω τα λόγια του Χαλβατζή οτι πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό βιβλίο με σημανττικές πολιτικές εκτιμήσεις κρίσεις και αξιολογήσεις για το χτες και το σήμερα. Ενα μεγάλο μπράβο στον Σύντροφο για τις απόψεις αυτές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή