"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Στα Γρεβενά της Λευκής Τρομοκρατίας


Δύο ακόμα φωτογραφίες από το κρατικό και παρακρατικό πογκρόμ της περιόδου 1945-1949 εντοπίστηκαν από τον Κόκκινο Φάκελο, στην ιστορική-καλλιτεχνική σελίδα "Μνήμες Γρεβενών". Πρόκειται για υλικό τραβηγμένο από επαγγελματία φωτογράφο που παρουσιάζει συνοπτικά όλη την κτηνωδία που έζησε η πόλη στη διάρκεια του Εμφυλίου. 

Στην πρώτη φωτογραφία ο ενωμοτάρχης Χρήστος Ράμμος με τον νεκρό καπετάνιο του Δ.Σ.Ε. Αλέξανδρο Βίδρα στις 25 Ιουλίου 1947. Η φωτογραφία πρέπει να έχει ληφθεί είτε κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές, είτε σε δρόμο και εντύπωση προκαλεί η υπεροπλία και ο άρτιος εξοπλισμός του χωροφύλακα (βρετανικός και αμερικανικός), σε σχέση με τον νεκρό, που δεν φοράει καν παπούτσια.




Φωτογραφία του Παύλου Νταλού.


Στη δεύτερη φωτογραφία εικονίζεται ο νεκρός αντάρτης Χαράλαμπος Γεωργούλας στον πλάτανο της πλατείας Αιμιλιανού τον Μάιο του 1947.

Ο Χαράλαμπος Γεωργούλας εκτελέστηκε από λοχία του τακτικού στρατού με ξιφολόγχη στην είσοδο της πόλης (θέση «Κρυονέρι»). Το νεκρό του σώμα, αφού εκτέθηκε δημόσια στον πλάτανο της πλατείας, θάφτηκε στο στρατιωτικό νεκροταφείο της πόλης κατόπιν παρέμβασης του ιεροκήρυκα Αυγουστίνου Καντιώτη.




16 σχόλια:

  1. Είπαμε ...ομαλότης... κατευνασμός.... ........λαοκρατία....ευρωκομμουνισμός. Και τα αποτελέσματα ζωντανά μπροστά μας απο τον Καπιταλισμό την ώρα που γίνεται ...ανθρώπινος...... Μαθήματα πληρωμένα πανάκριβα με πολύ αίμα. ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε σιδηροδρομικές γραμμές, αποκλείεται να έχει ληφθεί, αφού τα Γρεβενά δεν είχαν ποτέ σιδηρόδρομο

      Διαγραφή
    2. Ο Χαράλαμπος Γεωργουλας ήταν ο Παππους μου. Έχο το όνομα του. Μένω στον Καναδά.

      Διαγραφή
  2. Ας σκεφτούμε όλοι την κατάληξη που θα είχαν τα πράγματα με την 3η Κ.Δ σε γραμμή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ Δημιουργία του ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Την στιγμή της αποχώρησης των Γερμανών τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ο ΕΛΑΣ σαν προέκταση του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ θα διεκδικούσε και θα έπαιρνε την εξουσία εκμεταλευόμενος τον Συντριπτικό συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια. Το ίδιο θα είχε συμβεί και σε άλλες χώρες ΙΤΑΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑ κ.α το Σοσιαλιστικό Στρατόπεδο θα είχε περισσότερες χώρες και θα έμπαινε με καλύτερες θέσεις στον Ψυχρό πόλεμο μετά το 1945. Αυτό είναι το μέγεθος της ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να αυτά είναι που με στεναχωρούν.....ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι η περίοδος που είχε αφοπλιστεί η Αριστερά (δεν είχε αφοπλιστεί τύποις) και οι οπλισμένες παρακρατικές μονάδες της δεξιάς τους σκότωναν ή τους βασάνιζαν ... αυτό είναι ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ .... οι φωτογραφίες που βάζεις είναι ενδιαφέρουσες (εγώ τις βλέπω για πρώτη φορά) αλλά είναι ανταρτών του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν ο μεν πρώτος από μάχη με την Χωροφυλακή ο δε δεύτερος από μάχη με τον ΕΣ.

    Εξ άλλο το 1947 που βγήκαν οι φωτογραφίες δεν είχαμε ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ είχαμε ένοπλη αντιπαράθεση.
    Όσο αφορά τον οπλισμό σε πληροφορώ ότι ο οπλισμός του ΔΣΕ σε ατομική βάση (πρόσεξε σε ατομική βάση) ήταν καλύτερος του οπλισμού του ΕΣ η αναλογία υποπολυβόλων ήταν μεγαλύτερη στο ΔΣΕ ο ΕΣ στο σύνολό του είχε Ερφιλ όπλα, ενώ ο ΔΣΕ ήταν κυρίως οπλισμένος με γερμανικά υποπολυβόλα MP 38 και το MP 40. Αυτό άλλαξε σταδιακά μετά την ανάμειξη των ΗΠΑ.
    Η υπόδηση του ΔΣΕ ήταν πρόβλημα αλλά στην συγκεκριμένη φωτογραφία μη αποκλείεις το ενδεχόμενο να του πήρε κανένας ξυπόλυτος χωρικός τις μπότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ κάθετα. Η λευκή τρομοκρατία είναι φαινόμενο που διαπερνά την περιοδο 1945- 1950 και οι πτυχές τις είναι πολλές. Η έκθεση νεκρών λοιπόν μετά από την ένοπλη αντιπαράθεση, η σκύλευση τους και η περιφορά τους στοχεύουν στην κατατρομοκράτηση του κινήματος και του λαού ευρύτερα και αποτελούν διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα τακτική του παρακράτους της εκάστοτε περιόδου λευκής τρομοκρατίας. Τώρα αν θες να συζητήσουμε τον χαρακτήρα της σύγκρουσης, εγώ τον ερμηνεύω ως ταξική σύγκρουση.

      Διαγραφή
    2. Δεν Σκότωνε η Δεξιά... Ο Καπιταλισμός Σκότωνε σε όλες του τις εκφάνσεις. Παπανδρέου Παπατζή Χίτης ήσουνα και εσυ. Ολα θα είχαν τελειώσει υπερ του λαού τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ όμως είχε άλλη γνώμη.... Υπήρχε ΣΚΑΛΑΚΙ..... ΜΑΛΙΣΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. ...Nα αυτά με στεναχωρούν. ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι η περίοδος που έχει αφοπλιστεί η ...αριστερά... και οι οπλισμένες ...παρακρατικές μονάδες τους σκότωναν η τους βασάνιζαν..... Ο Καπιταλισμός εξαφανίστηκε απο την εικόνα. ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΟ. Τι ακριβώς σημαίνει ΑΡΙΣΤΕΡΑ το πλήρωσε ο λαός με το αίμα του και σήμερα το ζει ζωντανό μπροστά του με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ο καλύτερος ΜΕΝΤΕΣΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Η υπόδηση του ΔΣΕ ήταν πρόβλημα αλλά στην συγκεκριμένη φωτογραφία μη αποκλείεις το ενδεχόμενο να του πήρε κανένας ξυπόλυτος χωρικός τις μπότες.

    Σου το γράφω αυτό διότι ο καπετάνιος απ ότι βλέπω φοράει γκέτες κάτω από το γόνατο που πάει να πει ότι φορούσε μπότες, πρόσεξε ο χωροφύλακας, δεν φοράει αρβύλες (διότι αν φορούσε τα παντελόνια θα ήταν μέσα στις αρβύλες) πιθανά φοράει παπούτσια. Η υπόδηση του ΔΣΕ το 1947 ήταν ικανοποιητική, το 1949 έγινε δραματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως ενδεχομένως να του τις πήρε κάποιος. Ένας άλλος φίλος ανέφερε ότι ενδεχομένως υπέσθη φάλαγγα πριν δολοφονηθεί γιατί τα πόδια είναι πρησμένα. Μπορεί και για αυτό να μην φοράει παπούτσια

      Διαγραφή
    2. Σαν Σήμερα η Εγκληματική Οπορτουνιστική κλίκα του ΤΙΤΟ έκλεισε επίσημα τα σύνορα στον ΔΣΕ. Ηταν το πισώπλατο μαχαίρι στον αγώνα μας.Επέτρεπε σε Μοναρχοφασισ τικες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το Γιουγκοσλαβικό έδαφος ενω χτυπούσε ταυτόχρονα και ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός. Ταυτόχρονα μέσα στην ΑΘΗΝΑ Οπορτουνιστικές δυνάμεις με την βοήθεια της Γιουγκοσλαβικής πρεσβείας και την ανοχή του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ...νεο κόμμα με στόχο την διάλυση του ΚΚΕ. ΜΑΛΙΣΤΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Όλες οι φωτογραφίες είναι "Φτιαχμένες" για να μειώνουν Τον Νεκρό! Κλασική μέθοδος προπαγάνδας με Τους Ναζί "Επιστήμονες/Ειδικούς" Σαυτά!

      Διαγραφή
  5. Έλατε τώρα αυτά γινόντουσαν και από τις δύο πλευρές, ο ΔΣΕ έκανε στις περιοχές που έλεγχε διαπόμπευση των αιχμαλώτων του ΕΣ να μη σου πω τι έκανε στους χωροφύλακες τους ΜΑΥ και τους Αξιωματικούς.

    Τώρα φάλαγγα δεν νομίζω να του κάνανε, το πιθανότερο είναι να σκοτώθηκε σε μάχη και τον παρουσιάζουν σαν τρόπαιο, τώρα τα πόδια του αν είναι πρησμένα, φυσιολογικό το βρίσκω οι αντάρτες βρισκόντουσαν σε διαρκή κίνηση και όπως λέγανε και οι ίδιοι "Ο δρόμος ήταν άσωτος"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλούτωνα, δώσε μας κανένα στοιχείο σε παρακαλώ γιατί δεν έχω δει ποτέ φωτογραφία διαπόμπευσης νεκρών ή αιχμαλώτων από τον ΔΣΕ, θα είναι πανελλήνιο ιστορικό εύρημα και απίθανη ανακάλυψη. Μόνο εσύ τα διαθέτεις αυτά τα στοιχεία. Αναμένω εναγωνίως

      Διαγραφή
    2. Χαιρετισμούς στα ....παιδιά...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Συγνώμη διορθώνω αυτό που φοράει ο καπετάνιος δεν είναι γκέτες, είναι κυλόττα ειδική για μπότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή