"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Ο δήμαρχος Μπουτάρης και η παραχάραξη της Ιστορίας


Στη Θεσσαλονίκη του Μάη του '36, του Τάσου Τούση, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά. Στη Θεσσαλονίκη των αντιΝΑΤΟικών πορειών, του 30% ανεργίας και προσφάτως των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εγκαινίασε, στις 31/01/2018, το μουσείο του Ολοκαυτώματος, αφιερωμένο στα θύματα της εβραϊκής κοινότητας από τους ναζί κατακτητές. Ως είθισται, από τα εγκαίνια του μουσείου δεν θα μπορούσε να λείπει η ομιλία του δημάρχου για το Ολοκαύτωμα. Μια ομιλία αισθητικά και φιλολογικά προσεγμένη, που όμως επιχείρησε κατά τον χειρότερο τρόπο να ξαναγράψει την ιστορία της Κατοχής κατά το δοκούν.
Στην ιστορία της Κατοχής του κυρίου Μπουτάρη απουσιάζει ολοκληρωτικά η ΕΑΜική Αντίσταση και όχι μόνο. Απουσιάζει η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς το εβραϊκό στοιχείο, η οποία μάλιστα καλύπτεται από ένα σκοτεινό πέπλο συλλογικής ευθύνης αφού: «Η πόλη, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη, αδιαφόρησαν. Κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους», μπροστά στις απηνείς διώξεις των Εβραίων. Ετσι, λοιπόν, συλλογικά ο ελληνικός λαός φταίει. Φταίει, γιατί κατά τον κύριο Μπουτάρη έμεινε θεατής μπροστά στο δράμα των συνανθρώπων του. Δεν καταλάβατε λάθος! Ο ίδιος λαός που γέννησε ένα από τα σημαντικότερα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στην Ευρώπη του Δευτέρου Παγκοσμίου, υπήρξε απλώς ένοχος θεατής στο δράμα των Εβραίων συμπολιτών του. Ξέχασε μάλλον ο κύριος Μπουτάρης την αυτοθυσία του ΕΑΜ Θεσσαλονίκης όταν προσπαθούσε να περισώσει τους διωκόμενους Εβραίους της πόλης. Ξέχασε ότι το ΕΑΜ τούς καλούσε στο βουνό για να σωθούν και να πολεμήσουν τους διώκτες τους, ενώ οι πρόεδροι του Εβραϊκού Συμβουλίου της πόλης, Σάμπυ Σαλτιέλ και Τσβι Κόρετς, κώφευαν εμπιστευόμενοι τις ναζιστικές αρχές, που ήδη το 1943 είχαν δείξει το πρόσωπό τους. Ετσι, για τον κύριο Μπουτάρη, ο Πούλος, ο Κίτσα Μπαζάκ και ο Δάγκουλας υπήρξαν ίδιοι με τον αγωνιστή δάσκαλο Δημήτρη Καββάδα και με τον διευθυντή της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης Μιχάλη Μαντούβαλο, που σε συνεννόηση με το ΕΑΜ φυγάδευε διά θαλάσσης διωκόμενους Εβραίους.

Μάλιστα, κατά τον κύριο Μπουτάρη, δεν υπήρξαν μάλλον ούτε Εβραίοι αντιστασιακοί, όπως ο κομμουνιστής Μωυσής Μπουρλάς, που σημειώνει στα απομνημονεύματά του: «Δεν φόρεσα ούτε στιγμή το κίτρινο άστρο. Γυρνούσα στις συνοικίες και στην πόλη μαζί με Χριστιανούς για να στρατολογήσουμε νέες και νέους Εβραίους για ν' ανέβουν στο βουνό, στην Αντίσταση». Μαζί του εκατοντάδες Εβραίοι προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ, ενώ «μετριούνται στα δάκτυλα αυτοί που πήγαν στον αντικομμουνιστικό ΕΔΕΣ»1.

Αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα, ο κύριος Μπουτάρης δεν θυμήθηκε τους Εβραίους της Χαλκίδας, που σώθηκαν σχεδόν όλοι χάρη στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΕΑΜ και στο 7ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Τους Εβραίους της Κέρκυρας, που φυγαδεύτηκαν μαζικά από το ΕΑΜ στην Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία και στάθηκαν μετέπειτα στο πλευρό των πολιτικών κρατουμένων, που η αστική δημοκρατία «τάιζε» καθημερινά στην κρεατομηχανή των εκτελεστικών αποσπασμάτων, και εκατοντάδες άλλους Εβραίους της Αθήνας, των Τρικάλων, του Βόλου και της Λάρισας, που το ΕΑΜ φυγάδευσε στα βουνά. Φαίνεται πως ο αρχιραβίνος της Αθήνας, Ελιάου Μπαρζιλάι, δεν βρέθηκε ποτέ στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ και δεν έστειλε στην ΠΕΕΑ ευχαριστήριο τηλεγράφημα2, ο «Κεραυνός» Δαυίδ Ααρών δεν πολεμούσε με τον ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, η Καπετάνισα Σαρίκα της Εύβοιας δεν σήκωσε ποτέ τα όπλα του ΕΛΑΣ ενάντια στους διώκτες της και η φωτογραφία του αντάρτη Λουί Κοέν δίπλα στα συντρίμμια ενός γερμανικού αεροπλάνου δεν τραβήχτηκε ποτέ.


Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ Λουί Κοέν και Νταβίντ Μπρουντό δίπλα στα συντρίμμια γερμανικού αεροσκάφους στη Λοκρίδα.


Απέναντι σε αυτήν την επιδιωκόμενη λήθη, αξίζει να υπενθυμίσουμε τα παρακάτω λόγια του αρχιραβίνου του Βόλου Μωΰσή Πεσάχ:

«Η παγκόσμιος Ιστορία του Εβραϊσμού και η νεωτέρα τοιούτη θα μνημονεύουν μεταξύ των άλλων και εις ιδιαίτερον κεφάλαιον το σημαντικόν γεγονός της διασώσεως των Εβραίων της Ελλάδος, οίτινες κατέφυγον με την προστασίαν του ΕΛΑΣ και την παρασχεθείσαν εις αυτούς συνδρομήν και υποστήριξην κατά την διάρκειαν του σκληρού διωγμού των υπό των βαρβάρων Γερμανών. (...) ουδέποτε θα λησμονήσωμεν την μεγάλην αυτήν ευεργεσίαν ης ετύχαμεν εκ μέρους του ηρωικού εθνικού στρατού του ΕΛΑΣ και των οπαδών των λοιπών απελευθερωτικών οργανώσεων του ΕΑΜ ως και της προστάτιδος των θυμάτων του φασισμού και μάνας των φτωχών Εθνικής Αλληλεγγύης, της ειρηνοφίλου Εθνικής Πολιτοφυλακής, της ΕΠΟΝ της ελπίδος αυτής του έθνους και όλων των πραγματικών Ελλήνων συμπατριωτών μας...»3.

Εκτός, όμως, από ασθενή ιστορική μνήμη, ο κύριος Μπουτάρης μάλλον στερείται και βασικών γνώσεων Ιστορίας εν γένει. Δεν γνωρίζει, καθώς φαίνεται, πως στην Ιστορία δεν υπάρχουν ενιαία εθνικά σύνολα ή εθνικές «ομοψυχίες» και πως κανένα κράτος που βρέθηκε σε συνθήκες θανάτου, πείνας και κατοχής κάτω από τη ναζιστική μπότα, δεν υπήρξε απαλλαγμένο από συνεργάτες του κατακτητή. Φαινόμενα όπως η σφαγή της Παραμυθιάς υπήρξαν και στο Οραντούρ Σιρ Γκλάν και στο Βίλνιους, ακόμη και στο Μπάμπι Γιαρ. Μήπως άραγε δεν ήταν η αμερικανική ΙΒΜ που έστησε το σύστημα εξόντωσης των ναζιστικών στρατοπέδων; Μήπως δεν είναι η σημερινή «JP Morgan» που χρηματοδότησε τον Χίτλερ μαζί με το ίδρυμα «Ροκφέλερ»; Και ο κατάλογος είναι τεράστιος. Ομως, στην πραγματικότητα, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ούτε ασθενή ιστορική μνήμη έχει, ούτε του είναι άγνωστη η ΕΑΜική Αντίσταση. Ο λόγος του αποτελεί μέρος μιας σύγχρονης προσπάθειας, που εντός κρίσης, επιχειρεί να συσκοτίσει και να ξαναγράψει την Ιστορία της ταξικής πάλης και των αγώνων του ελληνικού λαού, προκειμένου αυτός να μη διδαχτεί ποτέ παραδείγματα που του είναι χρήσιμα στο σήμερα. Να μη διδαχτεί να οργανώνεται και να αγωνίζεται για τα δίκαια της τάξης του και να επιλέγει πάντα τις αλυσίδες του αντί των όπλων. Αλλωστε, ο κύριος Μπουτάρης είναι γνωστός επιχειρηματίας και ο λόγος του δεν θα μπορούσε παρά να εκφράζει τα συμφέροντα της δικής του τάξης. Μιας τάξης που σωρηδόν συνεργάστηκε με τον κατακτητή και πλούτισε από τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Μιας τάξης που στο λόγο του κυρίου Μπουτάρη επιρρίπτει στον ελληνικό λαό ευθύνες που αναλογούν αποκλειστικά σε εκείνη.
Σημειώσεις:

1. John O. Iatrides, πρόλογος στον Στίβεν Μπόουμαν, «Η αντίσταση των Εβραίων στην κατοχική Ελλάδα», εκδ. «Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος», Αθήνα, 2012, σελ. 13

2. Γιάννης Ανδρικόπουλος, «1944 Κρίσιμη χρονιά», τόμ. Α', εκδ. «Διογένης», Αθήνα, 1974, σελ. 271

3. Αναγέννηση (Βόλος), 6-1-1945

4. Όλος ο λόγος του Γιάννη Μπουτάρη εδώ

Διαμάντης Θεόφιλος
Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου


3 σχόλια:

  1. τίποτε από αυτά που γράφεις δεν ήξερα. ευχαριστώ και αν έχεις το χρόνο κάνε μια πιο εκτεταμένη αναφορά.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Υπόθεση NOVARTIS Από μια "Αλλη" Ματιά! (Συμπεμπυκνωμένα)

    Αυτή η Υπηρεσία ΔΙΩΞΕΙΣ των ΗΠΑ έχουν ΏΣ βασικό Σκοπό Το "ΟικονομικοΠολιτικό"!

    Ότι οι "Δωροδοκίες" στην ιδιαίτερα σημερινή εποχή είναι "Μοχλός" Οικονομικού Ανταγωνισμού στην Καπιταλιστική Ζούγκλα! Επίσης υπάρχουν και "Μορφές" "Δωροδοκιών" και σε κομματικό/πολιτικό επίπεδο!

    Αυτές ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΕΣ "ΔΩΡΟΔΟΚΙΩΝ" εισήχθησαν κατά κόρων μετά τον Β'Παγκοσμίου Πολέμου από την ... ΗΠΑ! Τόσο ΤΩΝ "Οικονομικών" όσο και ΤΩΝ "Κομμάτων/Πολιτικών"! Ιδιαίτερα οι "Δωροδοκίες Κομμάτων/Πολιτικών" μεταφραζώντουσαν ΑΠΛΑ ΣΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ (όπως Ελλάδα/Χιλή και σε "Τριτοκοσμικές" Χώρες!)!

    Σήμερα εκ των πραγμάτων Των Συγκοινωνούντων Δοχείων Του ΚαπιταλιστικοΙμπεριαλιστικού Κεφαλαίου (=Χρηματηστήρια) τα Υπερεθνικά Μονοπώλια "πέζουν" ο ένας στην έδρα του άλλου (κατά Τόπους Χρηματηστήρια)! Πάνω Σαυτά τα "Παιχνίδια" Σήμερα ο "Κεντρικός Διαιτητής" Είναι Το Dollar! "Περίεργο" ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΓΓΕΝΗΣ και ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΥΛΕΣ στα Διεθνοί Χρηματηστήρια υπολογίζωνται σε Dollars (Πετρέλαιο/Χρυσός/Μέταλλα)!
    "Πρόσφατα" π.χ. ο Οικονομικός Πόλεμος των ΗΠΑ ενάντια σε Γερμανικές Αυτοκινηβιομηχανίες με Τρομερά Προστίματα τόσο για "Δωροδοκίες" Χρημάτων όσο και για ... "Αλλοίωση" Λογισμικού για τους ρύπους καυσαερίων!

    Και το Αξιοσημείωτο Εδώ Είναι ότι Το ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ για να ΜΗΝ Χάσουν όχι μόνο την Αμερικάνικη Αγορά αλλά και Την ... ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ!

    Τώρα Στα Δικά μας! Η Χώρα μας δεν παράγει Ούτε Κοπανιστό Αερά! Άρα ΔΕΝ είναι Παγκόσμιος Ανταγωνιστής του Dollar! Αλλά η Χώρα Μας Έχει ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ!!! ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ (Άλλωστε οι Ρωμαίοι δια μέσου της Ελλάδος Ελέγχαν όλη την Μεσόγειο Αφρική Ασία Μέση Ανατολή!)! Και Επειδή στα Πλαίσια Τόσο ΤΩΝ Δρόμων Των Οικονομικών Πολέμων (ως Προπαίδεια Γενικού Πολέμου) όσο και της Σταθερότητας ΤΩΝ Αυτών Δρόμων θέλουν ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ (ΗΠΑ)! Η "Πατριωτική" ΔΕΞΙΑ* στην Χώρα μας ΌΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΛΥΦΕ σαν Σκυλάκι τα Χέρια Των Εργοδοτών Της (Αποικιοκρατών Αγγλοαμερικάνων/β.λ. Κύπρος) ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΤΗΣ Ψέγματα/Ιχνοστοιχεία Εθνισμού/Πατριωτισμού βασισμένα ΌΜΩΣ ΣΤΟΝ ... ΑΝΤΙΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟ! Σήμερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ και άρα Είναι Επικίνδυνα τα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΨΕΓΜΑΤΑ/ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ!!!

    ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ!!!

    Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίζει ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ (Μόνο που δεν το ξέρει ο κύρ. Χαμμένος!!!)! Κάτω από την Νεοεποχήτικη Γκαιμπελική Συνθηματολογία "Πρώτη Φορά Αριστερά" (που ΔΕΝ Έχουν ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ένεκα και του Εθνομηδενισμού Τους) Συνεχίζουν το Λογισμικό του Γιωργάκη Π.! Μνημόνια for ever min. 2121 year!
    Και Επειδή Δεν Υπάρχει κανένας κίνδυνος Σαυτήν την Επιβολή Των ΗΠΑ στην Χώρα μας (β.λ. όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) ούτε και από Την "Επαναστατική Γυμναστική" Του ΚΚΕ θέλουν να ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕ τα Σκυλάκια Τους της "Πατριωτικής ΔΕΞΙΑΣ*"!!! ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ!!! (Οι Μόνοι που τα ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ ΕΙΤΑΝΕ ΟΙ ΗΠΑ/ΣΥΡΙΖΑ/ΜΚΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΝΑΡΧΟΑΥΤΟΜΑΤΟΥΣ και ΏΣ Επιβεβαίωση - ΔΙΚΗ ΜΑΣ - ΤΟ ... ΚΚΕ της Βάρκιζας!!!)!


    Φίλοι της "Πατριωτική ΔΕΞΙΑΣ" σαν τα Κουταβάκια Σας Ρίξαν Τα μέχρι χθες Αφεντικά Σας στην Λούμπα/CIA/NOVARTIS και Σας Διαπομπεύουν για να Σας Διαλύσουν Στα Μάτια Του Ελληνικού Λαού (δεν μπορεί να κάνατε μώκο από το 1945 μέχρι Σήμερα για το Όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και να ... Αλλάζετε ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ!!!)!

    Ο Κύβος ερρίφθη από Τα Αφεντικά Σας (ΗΠΑ) για τον Τσίπρα και τον Νεοεποχήτικο Εθνομηδενισμό Της Χώρας Μας! Άλλωστε και Εσείς ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΥΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!!!



    *Ο ΕλιτοΝαζιζοφασισμός Δεν Έχει Σχέση ΜΕ το Ελληνικό Πνεύμα Είναι Εχθρός Του Ελληνικού Εθνους και Κράτους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παύλος Μ./Σταύρος Ξαρχάκος/Νίκος Ξυλούρης με Χορωδία

    Τη ΣΠΑΘΑ σήκωσε και πάλι
    Του ξένου πάρε το κεφάλι
    Τον ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ καρτεράνε
    Χτύπα προτού σε φάνε

    Αδέρφι την Καρδιά σου να `ν’ Ατσάλι
    Κάνε την Καρδιά σου φυλακή
    Ό,τι μας ΚΛΕΨΑΝΕ
    Και μας ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝΕ
    Αν θες να τ’ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙΣ ΠΑΛΙ
    Σήκωσε ΣΠΑΘΑ ΦΟΝΙΚΗ

    Τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΤΗ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙΣ
    Το ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΜΗΝ ΓΥΡΕΥΕΙΣ
    Τη Σπάθα σήκωσε και πάλι
    Του Ξένου πάρε το Κεφάλι
    Τον ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΝΕ
    ΧΤΥΠΑ ΠΡΟΤΟΥ ΣΕ ΦΑΝΕ


    ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ/ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ!!!
    Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΟΡΔΙΟΥ ΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή