"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Γκιουζέλης- Ρογκάκος: Μια απάντηση στη λαθολογία


Μια από τις επικρατέστερες "θεωρίες" συνωμοσίας σχετικά με την πορεία και την τελική ήττα του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, προερχόμενη συνήθως από ακαδημαϊκούς ή από πολιτικές οντότητες του αριστερού χώρου, ενταγμένη ασφαλώς σε μια ακούσια ή εκούσια προσπάθεια μείωσης της αξίας της ταξικής σύγκρουσης του Εμφυλίου, σχετίζεται με το "ανώμαλο εσωκομματικό" του ΚΚΕ και τις διάφορες θεωρίες περί προσωπολατρείας του Ζαχαριάδη, αλλά και τις υποτιθέμενες βεντέτες ανάμεσα σε στελέχη του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού.

Μια έκφανση αυτής της λαθολογίας, σχετίζεται με δύο στελέχη του ΔΣΠ, τους Βαγγέλη Ρογκάκο και Στέφανο Γκιουζέλη. 

Η επικρατέστερη θεωρία που τους αφορά, λέει εν ολίγοις ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Γούσιας και ο Βλαντάς είχαν προσωπικές διαφορές με τους Γκιουζέλη και Ρογκάκο και για αυτό τους ανέθεσαν την οργάνωση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, περιοχή αποκομμένη από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, στην οποία σίγουρα ο ΔΣΕ θα γνώριζε ήττα. Η άποψη αυτή διανθίζεται με θεωρίες για την σκιώδη άρνηση του Γενικού Αρχηγείου να αποστείλει μαχητές και οπλισμό στον Μοριά και να δώσει κάποια ελπίδα νίκης ή επιβίωσης στον ΔΣΠ και την 3η Μεραρχία. 

Ας απαντήσουμε αρχικά στο "εύκολο" σκέλος της θεωρίας αυτής: 

Πολύ σωστά εκτιμάται ότι η Πελοπόννησος υπήρξε αποκομμένη από τον κεντρικό άξονα της χώρας, με τον ΔΣΠ να περιορίζεται σε ένα μικρό χώρο δράσης και με ελάχιστες δυνατότητες ελιγμών και διαφυγής εάν η ανάγκη παρίστατο. Για τους παραπάνω λόγους και με την θαλάσσια οδό να ελέγχεται επισταμένως από τα πλοία του κυβερνητικού ναυτικού, η αποστολή ανθρώπων ήταν σαφώς αδύνατη, καθώς η μεταφορά τους θα απαιτούσε μεγάλα πλοία, που ο ΔΣΕ αφενός δεν διέθετε, αφετέρου θα ήταν εύκολα αντιληπτά από το πολεμικό ναυτικό. Παράλληλα, οι "αναλυτές" αυτοί φαίνεται να ξεχνούν τις τρεις αποτυχημένες απόπειρες του Γενικού Αρχηγείου να εφοδιάσει την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ με μικρά πλοιάρια, η πρώτη στις 06/09/1948, η δεύτερη στις 05/10/1948 και η τρίτη στις 01/12/1948. Σε αυτές τις αποστολές χάθηκαν αρκετοί τόνοι όπλων και πυρομαχικών, καθώς και ορισμένοι άνδρες των Κέντρων Πληροφοριών και του ΔΣΕ. 

Για το ζήτημα της υποτιθέμενης έχθρας των στελεχών του ΔΣΠ με τους Ζαχαριάδη, Γούσια και Βλαντά, ας αφήσουμε τους ίδιους του Ρογκάκο και Γκιουζέλη να απαντήσουν μέσα από τη δική τους πολιτική και στρατιωτική τοποθέτηση. 

Στις 22/08/1948, το Αρχηγείο του ΔΣΠ είχε συγκεκριμένες πληροφορίες για την επικείμενη διενέργεια εκκαθαριστικής επιχείρησης-μαμούθ από τον κυβερνητικό στρατό στην Πελοπόννησο. Στο χωριό Βελιμάχι Αρκαδίας, τα στελέχη του Αρχηγείου Πελοποννήσου συσκέφθηκαν για να εξετάσουν το πως θα διαχειριζόντουσαν την εξέλιξη αυτή. Οι Ρογκάκος και Γκιουζέλης τοποθετήθηκαν ως εξής:

Ρογκάκος: 

"Εμείς εδώ στην Πελοπόννησο πρέπει να προετοιμαστούμε τόσο για την περίπτωση που θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό στην τελική σύγκρουση, μέσα στο 1948, με λυμένο το πρόβλημα του ανεφοδιασμού μας με πυρομαχικά- οπότε θα είναι δυνατόν να αυξήσουμε την παρατακτή μας δύναμη στο 1/10 της συνολικής δύναμης του κυβερνητικού στρατού, που θα χρησιμοποιηθεί στην Πελοπόννησο στην τελική σύγκρουση, όσο και αν δεν εφοδιαστούμε για λόγους που έχουν να κάνουν με την μη αναγνώριση της ΠΔΚ και της πρόθεσης των ΗΠΑ να επέμβουν ενεργά στον Εμφύλιο. Οπότε πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί ώστε την κατάλληλη στιγμή να ελαττώσουμε την αριθμητική μας δύναμη πε΄ριπου κατά τα 2/3 απολύοντας όλους τους επιστρατευμένους αντάρτες μας και μεταφέροντας, αν αυτό είναι εφικτό, ένα μεγάλο μας τμήμα των ανταρτών στη Στερεά Ελλάδα."


Ο Βαγγέλης Ρογκάκος σε εορτασμό του ΔΣΠ στη Δίβρη.


Γκιουζέλης:

"Είναι απόλυτα βέβαιο ότι αν τα τμήματά μας εφοδιαστούν με το πολεμικό υλικό, κυρίως πυρομαχικά που έχουμε ανάγκη, ο ΔΣΠ θα τα βάλει παλικαρίσια πέρα κατά την τελική σύγκρουση με τον εχθρό, τουλάχιστον επί ένα χρόνο από σήμερα και μέχρι τα τέλη του 1949, όσες κυβερνητικές δυνάμεις και αν χρησιμοποιήσει η στρατιωτική ηγεσία της μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης της Αθήνας κατά την τελική σύγκρουση στην Πελοπόννησο, ακόμα και αν, όπως φημολογείται, θα αποβιβαστούν αιφνιδιαστικά στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου και αμερικανικά στρατεύματα. Θα τα βγάλουμε πέρα στην τελική σύγκρουση με τον εχθρό ως τα τέλη του 1949 τουλάχιστον, ακόμα και αν δεν έχουμε εφοδιαστεί με πολεμικό υλικό, με την προϋπόθεση, όμως, ότι έγκαιρα θα έχουμε μειώσει την αριθμητική μας δύναμη σε 800 το πολύ αντάρτες, σ' όλη την Πελοπόννησο"


Ο Στέφανος Γκιουζέλης

Από τα παραπάνω, εύκολα συνάγεται πως το Αρχηγείο του ΔΣΠ ετοιμαζόταν για μια μεγάλη σύγκρουση ενώ η απουσία αναφορών στις προθέσεις του Γενικού Αρχηγείου και η ευθεία αναφορά στο διεθνές ζήτημα της αναγνώρισης της ΠΔΚ, ως παράγοντα που δυσχέραινε τον εξοπλισμό της 3ης Μεραρχίας, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Ο ΔΣΠ ήταν έτοιμος να πράξη το δικό του ταξικό καθήκον στη σύγκρουση του Εμφυλίου.

Ο Αρίστος Καμαρινός, στέλεχος του Αρχηγείου του ΔΣΠ αναφέρει άλλωστε και το εξής περιστατικό κατά τις τελευταίες ημέρες του ΔΣΠ:

"Εγώ δεν θα πάψω να τονίζω αυτό που ο Στέφανος Γκιουζέλης είπε σε εμένα, στον Γιώργο Μερεκούλια και στον Σταύρο Ζερβέα, την επόμενη ημέρα που ο ΔΣΕ εγκατέλειψε το Γράμμο και τα τμήματά μας μπήκαν στην Αλβανία, όταν σε μια στιγμή ένας από εμάς του είπε: "Ηττηθήκαμε και στο Γράμμο, σύντροφε Στέφανε, τα τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν χθες στην Αλβανία... Ηττηθήκαμε γιατί δεν εφοδιαστήκαμε με πολεμικό υλικό. Εγκαταλειφθήκαμε; Γιατί; Γιατί δεν εφοδιαστήκαμε με πυρομαχικά; Ποιος φταίει που κάναμε τη βίαιη επιστράτευση; Ο Ζαχαριάδης φταίει;" 

Και ο Γκιουζέλης τότε του απάντησε αργά-αργά, όπως πάντα μετρώντας τα λόγια του: Ο Δημοκρατικός Στρατός δεν ηττήθηκε στο Γράμμο. Ηττήθηκε στην Πελοπόννησο. Αν κρατούσαμε εμείς εδώ, όπως είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε ακόμα και χωρίς πυρομαχικά, ούτε η Ρούμελη, η Θεσσαλία και η Ήπειρος, ούτε και ο Γράμμος θα πέφτανε. Δεν μας εγκατέλειψε κανείς. Μας δολοφόνησε η δυσμενής για το σοσιαλιστικό στρατόπεδο διεθνής συγκυρία. Την ευθύνη βέβαια για τη βίαιη επιστράτευση που κάναμε την έχει ο Ζαχαριάδης και εγώ προσωπικά."

Αυτά είναι μερικά από τα τελευταία λόγια του Στέφανου Γκιουζέλη πριν το θάνατό του. Μια πολιτική κριτική και αυτοκριτική που αναδεικνύει την βαθιά του επίγνωση για τον ρόλο του ΔΣΠ ως μέσο απόσπασης δυνάμεων από τα μέτωπα της κυρίως Ελλάδας και ανακούφισης του Γράμμου. Ως γνήσιος κομμουνιστής και ως γνήσιος στρατιωτικός, ο Στέφανος Γκιουζέλης ανέλαβε πρώτος κάθε ευθύνη που του αναλογούσε. Λίγο αργότερα θα σκοτωθεί σε ενέδρα έξω από το χωριό Καστανιά. 

Την ίδια επίγνωση του στρατιωτικού και πολιτικού τους ρόλους είχαν και άλλα τμήματα του ΔΣΕ, στην Ικαρία, στην Κρήτη, στη Σάμο και στην Εύβοια. 


22 σχόλια:

  1. Θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω για τα ...παιδιά.... που λένε για τον Ζαχαριάδη. Μας δολοφόνησε σε 1η φάση οτι το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν πήρε την Εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΛΌΓΩ ...ΛΑΟΚΡΑΤΙΑΣ... ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ και το ότι ενω ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ πίεζε απο την 1η μέρα που γύρισε για ΔΣΕ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ εκεί απο τα τέλη 45 αυτό έγινε δυνατό τέλη 47 με αποτέλεσμα το Αστικό κράτος να οργανωθεί. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της υπαρξης του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που μας καθυστερούσε με τις αυταπάτες του. Οσο για την βοήθεια απο τις Σοσιαλιστικές χώρες αυτή ερχόταν. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟ το 1948. Η ΕΣΣΔ είχε ζητήσει να απελευθερωθεί μια μεγάλη πόλη να εγκατασταθεί εκει η Π.Δ.Κ και να την αναγνωρίσουν. Δεν έγινε για τους λόγους που ανέφερε. Απόδειξη η βοήθεια που πρόσφερε η ΕΣΣΔ στους Κινέζους την ίδια εποχή. Καμμία ευθύνη στους σ. ΡΟΓΚΑΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Οσο για τα ....παιδιά..... αν σχολιάσω με το δίκιο σου θα με κόψεις Σύντροφε. ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη ο Ζαχαριαδης πιεζε απο την πρωτη μερα για ανταρτικο αλλα τον Βελουχιωτη που το ειχε ηδη ξεκινησει τον αποκυρηξε και τον αυτοκτονησε ενω ο Βελουχιωτης τον ειχε στηριξει με ολα τα μεσα,μεχρι και να αποδρασει...
      Ο Γκιουζελης περα απο την τυφλη υπακοη στον Ζαχαριαδη τι αλλο προσον ειχε για να ερθει φυτευτος αρχηγος σε εθελοντες ανταρτες που
      ηδη πολεμουσαν εναμιση χρονο.Ουτε στρατιωτικες γνωσεις ειχε, ουτε την Πελοποννησο ηξερε και οπως λενε οι παλιοι ανταρτες μεχρι να αναλαβει πληρως τα ηνια το κομμα τα πηγαιναν πολυ καλυτερα.

      Διαγραφή
    2. 20 Απρίλη 1945 το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μετατράπηκε σε Κόμμα.... με το ΚΚΕ ...ΟΜΌΣΠΟΝΔΟ.... 11η Ολομόλεια 1945 Απρίλης Διαγράφη τον ΑΡΗ και κρατάει την διαγραφή μυστική αδυνατόντας να δημοσιεύση αυτό το Αίσχος. Το κάνανε με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ 10 μέρες στην Ελλάδα μετα απο 9χρονη συνεχόμενη απουσία. ΟΙ Ομάδες κταδιοκόμενων αγωνιστών που η ...λαοκρατία.... ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΠΣ είχε πει ούτε νερό ουτε φαί στους ληστές μπήκε κάτω απο την καθοδήγηση του Π.Γ μετά την επιστροφή ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που απο την 1η μέρα πίεζε για ΔΣΕ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΕΚΕΙ. Για τα κατάπτυστα για τον ήρωα Γκιουζέλη ουτε απάντηση δεν χρειάζεται. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Το λυσσασμένο μίσος που έχουν τα .....παιδιά.... για τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ έχει την εξήγηση του. Την ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ την χρωστάμε σε αυτόν. Τα ....παιδιά.... είχαν τον Ευρωκομμουνιστικό δρόμο έτοιμο απο το 1944..... Αυτές οι παρακαταθήκες σώσανε το ΚΚΕ το 1968 και 1991 δίνοντας την δυνατότητα να αποκατασταθούν τα Επαναστατικά του χαρακτηριστικά ξεβρωμίζοντας απο ΔΕΞΙΟ ΚΕΝΤΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΙΚΟ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο κύριος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ προφανως αγνοεί ότι "ευρωκομμουνισμός" δεν υπήρχε το 1944!. Το ΚΚΕ δεν εφάρμοσε το πρόγραμμά του, δηλαδη να πάρει την εξουσία όπως προβλεπόταν σε αυτό αλλά την παρέδωσε στους Αγγλους και την αστική ταξη,κάτι που ΔΕΝ προέβλεπε κανενα πρόγραμμα και καμιά συλλογική απόφαση!!.

    Όσον αφορά την τροφοδοσία του ΔΣΠ, έγιναν τρομερα λάθη ατόμων, όπως του καπετάνιου του πλοίου που αντί να σταματησει στο Κυπαρίσι έκανε λάθος και τράβηξε Νότια .. παρά το ότι του εκαναν τα προβλεπόμενα σήματα οι Αντάρτες του Κωνστανταράκου.. που άκουγαν τις φωνες των ναυτών οι οποίοι του φώναζαν να αράξει !!.
    όταν ο καπετάνιος αντιλήφτηκε το λάθος του γυρισε πίσω, αλλά ειχε αρχίσει να ξημερώνει και το πλοιο εγινε αντιληπτο, για αυτό και οι Αντάρτες το ανατίναξαν!!.
    Λένε οι αντάρτες που επέζησαν ότι "αν παιρναμε τα πολεμοφόδια και τον βαρυ οπλισμό, δεν θα στεκόταν πολυβολειο και οχυρωματική θέση στην Πελοπόννησο, όπως και ότι θα ειχαμε τέλεια ενδυση και αξιόμαχο οπλισμο ισως καλύτερο του μοναρχοφασιστικου στρατού, και θα μπορουσαμε να διεξαγουμε μεγαλες επιχειρησεις και να διατηρησουμε πόλεις και να αποκτησουμε δικό μας μεγαλο ζωτικό χώρο"...
    Για την ιστορία ο καπετάνιος του πλοίου πέρασε Ανταρτοδικειο και εκτελέστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ. Ευρωκομμουνισμός ως θεωρία υπό διαμόρφωση υπάρχει ήδη από το 1900 και το 1944 αποτελεί ιδεολόγημα πολλών ΚΚ στην Ευρώπη. Ο καπετάνιος του πλοίου εκτελέστηκε γιατί στο πλοίο του ξέχασε ένα ημερολόγιο που ανέφερε σημαντικά ονόματα και θέσεις το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την Ασφάλεια.

      Διαγραφή
    2. Το 2008 ο Συνασπισμός γιόρτασε τα 4ο χρόνια του ....εσωτερικού..... λέει ο Τρίκκας με αναφορές στον ...παρτσαλίδη.... Είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο.. απο το 1944 ήρθε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και μας τα χάλασε όλα με τον ΔΣΕ. ΤΟΜΠΟΛΑ. Η ...ΕΔΑ ήταν η σύνδεση με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που μας καθυστέρησε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ ΜΠΙΓΚΟ. Τα είπε όλα. Επαναλαμβάνω λοιπόν. Το ΚΚΕ δεν είχε πρόγραμμα τον Σοσιαλισμό αλλά την ...λαοκρατία.... ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ για αυτό και έφτιαξε το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ έδεσε τον λαό χειροπόδαρα και του στέρησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Αν είχε τέτοιο στόχο θα είχε φτιάξει ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Ζαχαριαδη για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ απο την ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ και χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΘΑ έπαιρνε την Εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα ότι και να λένε τα ...παιδιά..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Το Πρόγραμμα του ΚΚΕ και όλες οι Συλλογικές αποφάσεις του ήταν Ευρωκομμουνιστικές απο το 7ο Συνέδριο της Κ.Δ 1935 και μετά που επικράτησε ο Οπορτουνισμός. Και τις εφάρμοσαν 100%. Τα κόλπα πεθάνανε το 1991............ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, θες να πεις δηλαδη ότι το ΕΑΜ ηταν προδοσία και το 7ο Συνεδριο της Διεθνούς η μήτρα της προδοσίας και του πορτουνισμού?.

      Για την ιστορία, Ο Ν. Ζαχαριάδης επέστεφε την νύχτα της 29 με 30 Μάη του 1945.

      Διαγραφή
    5. Το λέω ξεκάθαρα. Με ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αυτό που ακολούθησε ήταν ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ γιατί Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμός έχουν πάντα στόχο την Σωτηρία του Καπιταλισμού. ΠΑΝΤΑ. Το 7ο Συνέδριο του 1935 είναι η επικράτηση του Οπορτουνισμού στην 3η Κ.Δ με την κατάργηση του Σοσιαλφασισμού και την Σταδιακή διάλυση των πάντων. Αλλο πράγμα η ΔΥΟ ΕΛΙΓΜΟΙ του Κόμματος των Μπολσεβίκων που σωστά τους έκανε. Τα ΚΚ τους λαούς θέλουν να ενώσουν και όχι τα κόμματα.

      Διαγραφή
    6. Ο Ζαχαριαδης πραγματικά γύρισε 30 Μάη του 1945 μετά απο 9 χρονη ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ απουσία σε Κέρκυρα Νταχάου. Το είχαν πιάσει τον Σεπτέμβρη του 1936. Είχε αναλάβει το 1931 με υπόδειξη της Κ.Δ Το ΚΚΕ στο πρόγραμμα του 1928 είχε ... αστικοδημοκρατική.... επανάσταση. Στην 6η Ολομέλεια του 1934 έγινε με γρήγορο πέρασμα. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να συνεχίσει το βάθεμα στην Διόρθωση του προγράμματος λόγω Κ.Δ το 1935. Σε Ολομέλεια τον Γενάρη του 1949 ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ανεφερε την Επανάσταση σαν Σοσιαλιστική με ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ. Το 1953 ψηφίστηκε. Δυστυχώς το 1955 τους υποχρεώσαν απο το ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΟΦ να το πάρουν πίσω. Σελ.318 του 2ου τόμου 1949 1968 ο διάλογος με Τσβιγκούλιν Στεπάνοφ που του λένε να το αποσύρει λόγω Δικτακτορίας του Προλεταριάτου. ΤΟΜΠΟΛΑ...........

      Διαγραφή
    7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ μια ερώτηση.
      Αν ο Ν. Ζαχαριάδης είχε επιστρέψει τον Οκτώβρη του 44 , τι λες θα είχαμε νικήσει?.

      Διαγραφή
    8. Σίγουρα οχι και θα εξηγήσω γιατί. Δεν υπήρχε Ιδεολογική προετοιμασία. Στα χωριά χτυπούσαν οι Καμπάνες και μαζευόταν όλο το χωριό στην Συνέλευση της ΚΟΒ. Στην 3η Συνδιάσκεψη του 1950 εξηγεί την κατάσταση που βρήκε στο κόμμα όταν γύρισε. Φαίνεται και απο το εξής. Ενω πίεζε απο την 1η μέρα για ΔΣΕ με όλο το βάρος εκει αυτό έγινε τελικά Σεπτέμβρη του 1947. Και δεν μιλάω σε καμμία περίπτωση για τον λαό που ήθελε. Μιλάω για τον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, δηλαδη μάθαιναν όλοι ποιοί ηταν μέλη και τι αποφάσιζε η οργανωση?. Δηλαδη δεν περιφρουρούσαν το Κόμμα.. τόσο οπορτουνιστες δηλαδη..
      Δηλαδη, ήθελε ο λαός να βγει στο βουνό και δεν τον άφηναν?. Και πίεζε και ο Ν. Ζαχαριάδης!. Τι κριμα!.
      Τι μαθαίνουμε σήμερα..!
      Καλά βρε σ/φε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, γιατι στις οργανωσεις δεν παιρνανε αποφάσεις τα μελη και τα στελέχη, αφού ηταν καθολική η επιθυμία να κανουμε την σοσιαλιστική επανασταση και ηταν ώριμες οι συνθηκες για αυτήν?.

      Διαγραφή
    10. Στην 3η Συνδιάσκεψη του 1950 τα έχει όλα αναλυτικά. Χτυπάγανε οι Καμπάνες και μαζευόταν όλο το χωριό.... Το ΚΚΕ δεν είχε Στρατηγικό Στόχο τον Σοσιαλισμό. ....λαοκρατία ................... Ευρωκομμουνισμός...... Ομόσπονδο κόμμα απο το 1944..... Και δεν τα λέω εγω οι ίδιοι τα λένε. ΔΣΕ χωρίς τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ δεν θα υπήρχε. Πίεζε απο την 1η μέρα να πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ και αυτό έγινε δυνατό Σεπτέμβρη του 1947. Με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΘΑ ΕΙΧΑΝ Τελειώσει όλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    11. Εδω σε αυτό το Μπλοκ σε αφιέρωμα για την ίδρυση της ΕΠΟΝ στην Θεσσαλία το 1943 ήταν καλεσμένος και ο Εντυ Μάγερς εκπρόσωπος του ΣΜΑ δηλαδή του Αγγλικού Ιμπεριαλισμού. Ηταν η στιγμή που διαλύσανε την ΟΚΝΕ μετά απο 21 χρόνια ηρωικής δράσης. Αποτέλεσμα 1943 1968 χωρίς ΚΝΕ και κατόπιν 1958 1974 χωρίς Κ.Ο. Ατιμε... ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ τους χάλασες τον Ευρωκομμουνισμο. ΜΑΛΙΣΤΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Ως θεωρία υπήρχε, αλλά δεν ηταν η ιδεολογία του ΚΚΕ. Το πλοίο ανατινάχτηκε και η έκριξη ήταν τέτοια που η καμπάνα του βρεθηκε στο βουνό απέναντι. Δηλαδη δεν έμεινε τίποτε. Ο καπετάνιος εκτελέστηκε για την πράξη του, αυτό το γνωρίζω από "πρώτο χερι", δηλαδη από τους χωριανούς μου Αντάρτες του ΔΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε, και σε ότι αφορά το γράμμα Ζαχαριάδη και σε ότι αφορά τη στάση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ ώς το 1945 έχουμε πρόδηλα στοιχεία που παραπέμπουν σε εκείνη την έκφανση του ευρωκομμουνισμού. Τώρα για τον καπετάνιο το γνωρίζω ότι εκτελέστηκε, όμως ο Καμαρινός εξηγεί τον λόγο της εκτέλεσης μέσω του ημερολογίου του.

      Διαγραφή
  5. Την 3η μεραρχια την ειχε προγραμμενη ο Ζαχαριαδης.Σε σηματα μεσω ασυρματου εδινε εντολες ολη η τριτη να χαθει μεχρις ενος,για να αποφορτιζονται τα τμηματα στο γραμμο και στο βιτσι.Οι ασυρματοι ηταν στον Ακοβο με υπευθυνο τον Παυλο Μπουσια,ειχε ερθει μαζι μετον Γκιουζελη στην Πελοποννησο.Οπλα με καικι ειχαν ξαναερθει.Τρια καικια ενα μεγαλο δυο μικρα,εφεραν οπλισμο απο Κρητη.Δυο φορες επιτυχως ,την τριτη τα πιασανε γιατι καταδοθηκε απο ντοπιους.Εγινε στην Καρδαμυλη,στη μεγαλη παραλια δεξια προς την Καλαματα. Η παραλαβη εγινε απο διμοιρια του ταγματος Ξυδεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό το Αντικομμουνιστικό παραμύθι ενάντια στον σ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ αλλά δεν πιάνει είναι πάρα πολύ αργά. Το μίσος στο πρόσωπο του δικαιολογημένο. Στρωμένος έτοιμος ο Ευρωκομμουνιστικός δρόμος απο το 1944 με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και να έρθει έτσι ξαφνικά να τα χαλάσει όλα. ΚΡΙΜΑ..... Αλλιως το ερώτημα είναι γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν πήρε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ. ΕΛΑ ΝΤΕ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

  6. https://pernoampariza.files.wordpress.com/2013/12/ceb8ceb1cebdceaccf83ceb7cf82-cf87ceb1cf84ceb6ceaecf82-ceb7-cebdceb9cebaceb7cf86cf8ccf81ceb1-ceb5cf80ceb1cebdceaccf83cf84ceb1cf83ceb7.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Επανάσταση χάθηκε γιατί το ΚΚΕ δεν είχε Στρατηγικό Στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την ...λαοκρατία... ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ φτιάχνοντας το ΕΑΜ σαν πολιτικο μετωπο που ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ στέρησε απο τον λαό την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Θα είχε γίνει μόνο με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή