"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Μ. Καλάσνικοφ: Οι Ναζί με έκαναν κατασκευαστή όπλου, για την υπεράσπιση της πατρίδας μου


Στις 10 του Νοέμβρη 1919 γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, σχεδιαστής που πασίγνωστου αυτόματου όπλου ΑΚ-47 που φέρει το όνομά του.

Ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ, που διακρινόταν για την κλίση του στο σχεδιασμό και τη βελτίωση των μηχανών, εντάχθηκε στον Κόκκινο στρατό και πολέμησε τους χιτλερικούς εισβολείς. Μετά από έναν τραυματισμό σε μάχη άρχισε να σκέφτεται τη βελτίωση των αυτόματων όπλων και πειραματίστηκε με αυτά για πολλά χρόνια εξελίσσοντάς τα.


Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησε έναν τύπο πυροβόλου όπλου που αποτέλεσε τη βάση για την κατασκευή του αυτόματου «Καλάσνικοφ» (ΑΚ) των 7,62 χιλιοστών, που στη συνέχεια έγινε το όπλο του στρατού της ΕΣΣΔ και λόγω της απλής κατασκευής, της αντοχής και της ακρίβειάς του είχε πολλές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Το διαμέτρημα 7,62 χιλιοστών για μικρά όπλα καθιερώθηκε με βάση το όπλο αυτό. Στο σοβιετικό στρατό καθιερώθηκαν επίσης το εκσυγχρονισμένο αυτόματο των 7,62 χιλιοστών (ΑΚΜ), το οπλοπολυβόλο των 7,62 χιλιοστών (ΡΠΚ), το πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών «Καλάσνικοφ» (ΠΚ ή πάνω σε υποστήριγμα, ΠΚΣ) και αργότερα το πολυβόλο άρματος των 7,62 χιλιοστών μάχης (ΠΚΤ).

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ το 1949 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο της ΕΣΣΔ, και στη συνέχεια με δύο παράσημα του Λένιν και πολλά άλλα παράσημα και μετάλλια. Το 1953 εντάχτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ). Το 1958 τιμήθηκε με τη διάκριση «Ήρωας τής Σοσιαλιστικής Εργασίας» και το 1971 αναδείχτηκε διδάκτορας Τεχνικών Επιστημών. Υπήρξε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

«Οι Ναζί ήταν αυτοί που με έκαναν κατασκευαστή όπλου για την υπεράσπιση της πατρίδας μου. Εγώ πάντα ήθελα να κατασκευάσω μια μηχανή χρήσιμη για τους αγρότες, μια θεριστική μηχανή», έλεγε ο ίδιος.

Έφυγε από τη ζωή στις 23 του Δεκέμβρη 2013, πλήρης ημερών, και κηδεύτηκε με τιμές εθνικού ήρωα, παρουσία 60.000 κόσμου.

Πηγή

8 σχόλια:

  1. Ειλικρινά πες μου κάτι. Αυτο το να μπει στο Κ.Κ το 1953 τι σόι πράγμα είναι αυτό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tι εννοείς ? Ένα δεδομένο για τη ζωή του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα σου πω με καλή πρόθεση. Γεννήθηκε το 1909. 44 χρονών το 1953.... του ήρθε να γίνει μέλος του ΚΚΣΕ πρώην Μπολσεβίκων ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ. Μου κάνει τρομερή εντύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 1919 γεννήθηκε έκανα λάθος αλλά δεν αλλάζει την ουσία αυτού που ρώτησα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.sperchios.com/news/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%86-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%88%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83/

    ΑπάντησηΔιαγραφή