"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Οι αλγεβρικές πράξεις του Αρχέλαου Αντώναρου


Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στον γελοιογράφο Αρχέλαο Αντώναρο (1921-1998), που έγινε γνωστός κυρίως υπογράφοντας με το μικρό του όνομα, Αρχέλαος. Ωστόσο, δεν θα παρουσιάσω το σύνολο του έργου του -κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει σε ένα άρθρο ιστολογίου, καθώς το έργο του είναι εκτενέστατο- αλλά μόνο μια πτυχή του, και μάλιστα ένα τμήμα μιας πτυχής.

Ο Αρχέλαος συμμετείχε ως φοιτητής στην Εθνική Αντίσταση και μετά την απελευθέρωση άρχισε να συνεργάζεται με τον Ριζοσπάστη. Ο ίδιος σε συνέντευξή του αναφέρει ότι η συνεργασία του άρχισε τον Οκτώβριο του 1944, ίσως όμως να μη θυμάται καλά διότι μόνο μετά τα μέσα Νοεμβρίου 1944 άρχισε ο Ριζοσπάστης να δημοσιεύει (λιγοστές) γελοιογραφίες. Πάντως το 1945 δημοσιεύει τακτικά πολιτικές γελοιογραφίες στην εφημερίδα με το ψευδώνυμο ΤΟΤ. Αργότερα, όταν άρχισε να εκδίδεται ο Ρίζος της Δευτέρας, είχε μια καινοτομία για τον ελληνικό τύπο: ολόκληρη η τελευταία σελίδα του ήταν αφιερωμένη σε γελοιογραφίες, οι οποίες ήταν βέβαια σχεδόν όλες πολιτικές, από μια πλειάδα γελοιογράφων, ανάμεσά τους και τον Αρχέλαο/ΤΟΤ.

Ήταν μια ιδιότυπη περίοδος, όπου είχε αρχίσει μεν ο εμφύλιος πόλεμος και στην επαρχία τα αποσπάσματα του Σούρλα και των άλλων παρακρατικών δολοφονούσαν αβέρτα, αλλά το ΚΚΕ και το ΕΑΜ ήταν ακόμα νόμιμα, το ίδιο και οι εφημερίδες τους.

Στον Ρίζο της Δευτέρας, στην τελευταία, γελοιογραφική όπως είπαμε, σελίδα της εφημερίδας, ο Αρχέλαος/ΤΟΤ δημοσίευε, ανάμεσα στ’άλλα, και μια σειρά από γελοιογραφίες χωρίς λόγια που είχαν τη μορφή αριθμητικών πράξεων, με τον γενικό τίτλο «Η άλγεβρα της εβδομάδας». Θα δούμε όλες αυτές τις γελοιογραφίες -δεν είναι και πολλές διότι ύστερα από καμιά δεκαριά τεύχη ο Αρχέλαος σταμάτησε τις «αλγεβρικές» γελοιογραφίες αν και συνέχισε να δημοσιεύει «συμβατικές» πολιτικές γελοιογραφίες ως το τέλος, όταν δηλαδή τον Δεκέμβριο του 1947 απαγορεύτηκε ο Ρίζος της Δευτέρας (ο καθημερινός Ριζοσπάστης είχε κλείσει από τον Οκτώβριο).

Το πρώτο σκίτσο της σειράς δημοσιεύτηκε στο παρθενικό φύλλο του Ρίζου της Δευτέρας, στις 21.10.1946.


Στο αριστερό σκίτσο, η εξίσωση είναι: Τσαλδάρης + Αγγλοαμερικάνοι = Ταφόπλακα στις εθνικές διεκδικήσεις. Ο Κ. Τσαλδάρης ήταν ο «λαοπρόβλητος» πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του Μαρτίου 1946, που έγιναν με την αποχή των Εαμικών κομμάτων, ενώ οι άλλοι δύο είναι ο Έρνεστ Μπέβιν, υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, και ο Χάρι Τρούμαν, πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεξιά έχουμε ένα από τα «κορίτσια που’χαν πρώτα Ιταλούς».


Σούρληδες+Χίτες + κυβέρνηση) – αγγλικά στρατεύματα = Μηδέν, λέει η εξίσωση.

Αγνοώ ποιος είναι μαζί με τον Τσαλδάρη, αυτός με το κουδούνι. Αν το βρείτε…





Στο επάνω σκίτσο, πάλι ο Μπέβιν. Ματαιοπονεί όποιος αναζητεί λύση του ελληνικού προβλήματος χωρίς το ΕΑΜ.

Στο κάτω σκίτσο, ο Μπέβιν σέρνει τον Τσαλδάρη από τη μύτη. Η ενδοτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, λέει η εξίσωση, σε συνδυασμό με την εκ μέρους των Άγγλων περιφρόνηση των συμφωνιών Γιάλτας-Πότσδαμ σημαίνει νέες αλυσίδες για την Κύπρο.



Αγγλική κούρσα επί περίπτερο = δυστύχημα, λέει η εξίσωση.


Στο επάνω σκίτσο, οι αγγλικές λίρες φέρνουν τη διαίρεση του αδερφωμένου ελληνικού λαού.

Στο κάτω σκίτσο, μπαίνει ταφόπλακα στην αύξηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.



Δυστυχώς δεν μπορώ να εξηγήσω καλά το σκίτσο. Βλέπουμε αριστερά το πογκρόμ στον εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης το 1931 από τους φασίστες της ΕΕΕ, και μετά έναν ταγματασφαλίτη, αλλά αγνοώ τι σχέση έχει ο Κινέζος και ποιος είναι ο ναζιστής στο δεξιό σκέλος της παράστασης.


Εύγλωττη η αλγεβρική παράσταση για τον σφετερισμό της βοήθειας της Ούνρα.



Στην πρώτη παρένθεση έχουμε το αποτέλεσμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου και τις «κουκουβάγιες», όπως ονομάστηκαν οι παρατηρητές του ΟΗΕ (κυρίως Βρετανοί) που τις θεώρησαν έγκυρες. Στη δεύτερη παρένθεση έχουμε τον πρωθυπουργό Τσαλδάρη και κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στη Θεσσαλονίκη και έναν Χίτη να σκίζει το πορτρέτο του Στάλιν, και το αποτέλεσμα της πράξης είναι να μένουν μπουκάλα τα εθνικά δίκαια.



Τσαλδάρης = 0+0+0, δεν θέλει άλλη εξήγηση.


Πηγή: εδώ





6 σχόλια:

  1. Μια πρώτη προσπάθεια «εξήγησης» του έκτου σκίτσου (αρχίζοντας από πάνω) του «ΤΟΤ» (Αρχέλαου Αντώναρου) από την σειρά «Η άλγεβρα της εβδομάδας» στον «Ρίζο της Δευτέρας».

    Το πρόσωπο μετά το «ίσον» είναι ―κι αυτό αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το «κλειδί» της «αποκρυπτογράφησης»― ο στρατιωτικός, πραξικοπηματίας και πολιτικός Στυλιανός Γονατάς (1876‒1966). Χρημάτισε Γενικός Διοικητής Μακεδονίας την εποχή του πογκρόμ κατά του εβραϊκού συνοικισμού «Κάμπελ» της Θεσσαλονίκης και υπήρξε ο ουσιαστικός εμπνευστής κι εμψυχωτής των «Ταγμάτων Ασφαλείας». Μένει να «εξηγηθεί» η καρικατούρα του Κινέζου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου έχει κάποια σχέση με οικονομικό σκάνδαλο της εποχής του Εμφύλιου επί υπουργίας Στ. Γονατά· πρωταγωνιστής του σκανδάλου ήταν Έλληνας οικονομικός παράγοντας σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο ή με την ελληνική πρεσβεία στην τότε Κίνα («Δημοκρατία της Κίνας», πριν την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας την 1/10/1949). Χρειάζεται ακόμα ψάξιμο στον τύπο της εποχής με την βοήθεια της ακριβούς χρονολόγησης του συγκεκριμένου σκίτσου (προέρχεται από το φύλλο 6 της 25/11/1946).

    Ίσως επανέλθω με νεότερα, αν ευκαιρήσω.

    Άγρυπνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευκαίρησα κι επανέρχομαι (συντόμως γιατί δεν προλαβαίνω για περισσότερα).

    Η καρικατούρα του Κινέζου στο σκίτσο του «ΤΟΤ» από τον «Ρίζο της Δευτέρας» της 25/11/1946 (αριθμ. φύλλ. 6) σχετίζεται απόλυτα με το σκάνδαλο, στο οποίο αναφέρεται ο «Ριζοσπάστης» της Τρίτης, 12/11/1946 (αριθμ. φύλλ. 9.912) στο πρωτοσέλιδό του και στην σελίδα 4. Όσοι κι όσες ενδιαφέρονται, ας ρίξουν μια ματιά.

    Τελικά κάτι θυμόμουνα από κείνη την εποχή, έστω μέσες-άκρες…

    Άγρυπνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .... και που να δείτε της δικές μου ... Άλγεβρες και ... Εξισώσεις!!! Και εάν βάλω της Συντεταγμένες Παραμέτρους και Τεμνημένες γραμικές γραμμούλες θα ... ψαχνώμαστε... ΟΥΛΟΙ ΜΑ ΟΥΛΟΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. {Mια Παράξενη Αλγβρική Εξίσωση στο ΥΓ.!}


    ΘΕΜΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ή Ο Ανθελληνικός Βόθρος Των "Νικητών" Του ΕΜΦΥΛΙΟΥ Πολέμου Ζούν και Βασιλεύουν ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΝ λεγώμενης "Ελληνικής Πολιτείας"!

    ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ:

    Επιμένουν οι Βρυξέλλες: Προαπαιτούμενο και με τη βούλα του Eurogroup η υπόθεση Γεωργίου - Ολο το παρασκήνιο....


    Η υπόθεση Γεωργίου αποτελεί κανονικό, τυπικό και αυστηρά προσδιορισμένο προαπαιτούμενο για τις ελληνικές αρχές, με υποχρεωτική φύση και τακτικό έλεγχο συμμόρφωσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, από τις 23 Αυγούστου του 2016, οπότε και ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντοπμπρόβσκις, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και η Επίτροπος Μαριάν Τάισεν έστειλαν σχετική επίσημη επιστολή.

    Η επιστολή, την οποία έχει υιοθετήσει το eurogroup και η συμμόρφωση της χώρας προς αυτήν, η οποία ελέγχεται , υποχρεώνει την κυβέρνηση να υπερασπίζεται δημόσια την ακρίβεια των στοιχείων του ελλείμματος και τη δουλειά της ΕΛΣΤΑΤ, να κάνει εκστρατεία πληροφόρησης του κόσμου που βάλλεται από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για το υποτιθέμενο “φούσκωμα” και να υποβάλει αναλυτική έκθεση πεπραγμένων κάθε χρόνο στο κοινοβούλιο.

    Η Κομισιόν και το Eurogroup δεν ζητούν από την κυβέρνηση να “επηρεάσει τη δικαιοσύνη”, αλλά να πιστοποιήσει, ως οφείλει, να υποστηρίξει ανοιχτά, δημόσια και στο πλαίσιο των δικαστικών διαδικασιών και να καταθέσει στη δικαιοσύνη υπέρ του Α.Γεωργίου. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες στην υπόθεση αυτή δεν χωρά “ουδετερότητα”, καθώς αφορά ισχυρισμούς προσώπων που προσπαθούν να καλύψουν την απάτη που διέπραξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2007 ως το 2009 έναντι της ΕΕ (εξ ου και η σχετική διαδικασία επί παραβάσει, η οποία τερματίστηκε μόνο όταν τα στοιχεία αποκαταστάθηκαν το φθινόπωρο του 2011 - δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος διάσωσης).

    Η κυβέρνηση κρίνεται στο EWG και το Eurogroup για το αν έχει πράξει με επάρκεια τα όσα περιγράφονται στην επιστολή Ντομπρόβσκις - Μοσκοβισί - Ταίσεν.

    Η επιστολή ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «η Κομισιόν παρακολουθεί, με ανησυχία, τις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την ποινική έρευνα σχετικά με τον κ. Ανδρέα Γεωργίου».

    .... και Έχει Συνέχεια ... Της ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΛΑΚΕΔΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!....



    ΥΓ: Είναι Σύμπτωση ότι το Γεωγραφικό Πλάτος Του Συνόρου μεταξύ Βόρειας (ΛΔΚ) και Νότιας Κορέας Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ... ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΣ ... ΑΘΗΝΑΣ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ ο Alex κατέθεσε Στεφάνι Στούς Εκτελεσμένους και την Ίδια Ώρα ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ και Στους Αποικιοκράτες!

    Εδώ ο Alex Έκανε το Δημοψήφισμα που Έβγαλε ΌΧΙ ξεδιάνθρωπα το Έκανε ΝΑΙ με Τζαμπουκά για Χατήρι ΤΩΝ Αποικιοκρατών!

    Εδώ πήγε ο Πολιτικός Αλήτης και έβγαλε Ομιλία στον Τάφο Του Ήρωα Του Φιντέλ!

    ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ (ΞΑΝΑ) ΠΡΟΔΟΣΙΑ Τύπου και Μορφής ΑΑΑ! ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΌΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗΣ "ΔΕΞΙΑΣ"!!!

    Όσοι Στήθηκαν Στα Εκτελεστικά Αποσπάσματα ΤΩΝ ΑγγλοΓερμανοΑμερικανών ΔΩΣΑΝΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ!!!

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!!! - ΌΧΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΗΝΑΤΕ όλοι σύσωμοι Πολιτεία και Πολιτικό Σύστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρήκαν ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Β'Παγκόσμιο Πόλεμο!


    Ποιανού Είναι η Βόμβα;; ΈΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ!!!

    Διότι αποκλείω να ναι του Βορεοκορεάτη!!!

    Εμείς Είμαστε σχεδόν Σίγουροι ότι είναι βόμβα από τους Βομβαρδισμούς που κάναν οι "φίλοι" μας οι Αποικιοκράτες στην Χώρα μας!!!


    ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Και τον Πειραιά κάνανε Σωστό Νεκροταφείο (Τραγούδι)

    «Η αποστολή της 11ης Ιανουαρίου [1944] ήταν πολύ διαφορετική. Ηταν καταστροφή [disaster, στο πρωτότυπο] για την 301η [Ομάδα Βομβαρδιστικών]».

    Αυτή η αναφορά σε ένα απολογιστικό σημείωμα του πιο καταστροφικού βομβαρδισμού του Πειραιά, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ολοκληρώνει την εικόνα της ίσως πιο αιματηρής, αποτυχημένης αποστολής των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του φασιστικού άξονα (Ο Πειραιάς Ρέ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ;;).


    Ετσι περιέγραψε ο Αξέχαστος Μιχάλης Γενίτσαρης, ο μάγκας, ρεμπέτης του Πειραιά, τον βομβαρδισμό της γενέθλιας πόλης του από τους... συμμάχους. Το τραγούδι του ονομάζεται «Επιδρομή στον Πειραιά» και ακούγεται σπάνια στο ραδιόφωνο. Δεν υπάρχει χώρος, καθώς φαίνεται, για την ιστορική μνήμη στα ερτζιανά.

    Αυτά που χάραξαν ανεξίτηλα την ψυχή του Γενίτσαρη ήταν η ανανδρία και το δολοφονικό μένος των στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων χωρών, για τις οποίες ματώσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο άνευ αντικρίσματος. Ηταν 12 το μεσημέρι της 11ης Ιανουαρίου 1944. Οι «σύμμαχοι», λίγους μόλις μήνες πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί από την κατεχόμενη και καθημαγμένη Ελλάδα, αποφάσισαν να σκορπίσουν τον θάνατο στο επίνειο της πρωτεύουσας. Να μην αφήσουν λίθο επί λίθου. Να ρημάξουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο στις φτωχογειτονιές της ηρωικής πόλης. Επί τρεις ώρες με τα μαχητικά αεροσκάφη ακατάπαυστα και με προφανή στόχο τους αμάχους και τις υποδομές του Πειραιά.

    Στόχος οι άμαχοι; Οι Ελληνες; Από τους Αμερικανούς και τους Εγγλέζους; Σίγουρα ναι. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι έμειναν απείραχτες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ναύσταθμου, τα ναυπηγεία στο Πέραμα και άλλες εγκαταστάσεις ύψιστης σημασίας για τον κατοχικό στρατό, ενώ την ίδια στιγμή από τις βόμβες κατεδαφίστηκε ο ναός της Αγίας Τριάδας, σχολεία, καφενεία, εστιατόρια και καταφύγια αμάχων.

    Ο κατάλογος των θυμάτων ατέλειωτος και η θέα των καρβουνιασμένων πτωμάτων στους δρόμους φρικιαστική. Πεντέμισι χιλιάδες Ελληνες έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μαύρη ημέρα. Οι αυτουργοί του εγκλήματος πολέμου, οι «σύμμαχοί» μας, είχαν κατορθώσει να σκοτώσουν με τις βόμβες τους μόλις 8 Γερμανούς στρατιώτες!

    Σήμερα στις 11.00 το πρωί ο Δήμος Πειραιά θα τελέσει αρχιερατικό μνημόσυνο, στον ιερό ναό του δημοτικού νεκροταφείου «Η Ανάσταση» στη μνήμη των χιλιάδων Πειραιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τον βομβαρδισμό της πόλης εκείνη την αποφράδα ημέρα για την πόλη και την πατρίδα μας.

    5.500 νεκροί! : Όλοι Έλληνες, μόνον 8 ήταν οι νεκροί Γερμανοί. O βομβαρδισμός του Πειραιά πρέπει να μένει όμως σαν κάτι κρυφό.

    Για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι (ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους), τα “συμμαχικά” αεροπλάνα, έκαναν στάχτη την πόλη. Στους δρόμους σκορπισμένα πτώματα, φριχτές εικόνες ακρωτηριασμένων παιδιών. Οι δρόμοι κλεισμένοι από ξύλα, κεραμίδια από τις στέγες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και λάκκοι, που είχαν ανοίξει οι βόμβες. Τα θύματα υπολογίστηκαν σε 5.500: Σχεδόν όλοι Έλληνες, μόνον 8 ήταν οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες. Ανάμεσα στις χιλιάδες των θυμάτων της μέρας εκείνης, συγκαταλέγονται και 85 μαθήτριες μαζί με τις 15 δασκάλες τους της Δημοτικής Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά, που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Ακόμη 200 μαθήτριες που πέθαναν από ασφυξία στη Γαλλική Σχολή.

    Ενώ τα βομβαρδιστικά κατέστρεψαν κεντρικά σημεία του Πειραιά και τις κατοικημένες συνοικίες του, άθικτες έμειναν όλες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου, το αεροδρόμιο, τα ναυπηγεία του Περάματος, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο που κατασκεύαζε τσιμεντόπλοια για λογαριασμό των γερμανικών αρχών κατοχής.

    Το ερώτημα, που παρέμεινε για δεκαετίες ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ, ήταν ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ: Ο καταστροφικός βομβαρδισμός ήταν ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή